Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Preview: Nikon D5100

dinsdag 5 april 2011, 06:00 door | 26.561x gelezen | 9 reacties

Vanochtend vroeg is de Nikon D5100 aangekondigd. De opvolger van de Nikon D5000. Vorige week mochten we bij Nikon Nederland reeds met een exemplaar spelen. Hierbij onze preview van de Nikon D5100; de eerste indruk en de specificaties van deze nieuwe camera.

Nikon D5100 specificaties


- 16,2 megapixel CMOS sensor
- Lichtgevoeligheid van 100 - 25.600 ISO
- 3,0 inch TFT display (draai- en kantelbaar, 920.000 pixels)
- Live-view
- Full HD video (1080p @ 30p, 25p of 24p)
- EXPEED 2 beeldprocessor
- Geintegreerde stoffilter (airflow control & filter vibratie)
- HDR functie
- 11 punts autofocus
- 420 pixel RGB sensor
- 4 foto's per seconde
- 1/4000 tot 30 seconden sluitertijd
- Scene herkenning met gebruik van gezichtsherkenning
- Active D-Lighting
- SD(XC) geheugenkaarten
- 560 gram
- Afmetingen: 128 bij 96,9 bij 78,7 mm

Nikon D5100

Eerste indruk


De Nikon D5100 is een solide gebouwde camera die goed in de hand ligt. Wel is de greep wat te klein wanneer je wat grotere handen hebt (in de praktijk al bij de meeste mannen). Echt heel storend is dit verder niet.

Het display van de camera is net als bij zijn voorganger draai- en kantelbaar maar draait nu naar op zij in plaats van naar onderen. Dit is wel zo praktisch wanneer je de camera op een statief gebruikt of wanneer je jezelf wilt fotograferen. De monitor is trouwens ook 17 procent dunner dan bij de Nikon D5000. Mooi meegenomen, maar niet direct erg zichtbaar in de praktijk. Interessanter is het formaat, in plaats van 2,7 inch is het display nu 3,0 inch groot.

Er zijn een aantal (ver)nieuwde knopjes vindbaar op de body. Zo is er nu een speciale knop alleen voor video. Je vind deze vlak naast de ontspanknop. Ook nieuw is de specifiek live-view knop. Deze vind je naast het wieltje voor de programma voorkeuze. Ik moet zeggen dat deze manier van omschakelen naar de live-view me goed beviel, de knop is gemakkelijk te gebruiken. Het mechanisme waarbij de mini-hendel terug veert naar zijn oorspronkelijke locatie na gebruik werkt ook prettig.

Nikon D5100 - top

Helaas konden we niet daadwerkelijk foto's van deze pre-productie modellen bekijken, maar we verwachten dat de beeldkwaliteit (door gebruik van dezelfde sensor) vergelijkbaar zal zijn met de Nikon D7000.

HDR functie


Ook nieuw is de HDR functie (High Dynamic Range). Met deze optie neemt de camera minimaal twee foto's van eenzelfde situatie direct achter elkaar. In de camera wordt hier direct een HDR Jpeg versie van gemaakt. De HDR functie zit wel redelijk weggestopt in het menu, maar mocht je hem veel gebruiken dan kun je de optie achter de functietoets plaatsen.

De camera bepaald in principe automatisch (het kan ook handmatig) het verschil tussen de hooglichten den de schaduwen en stelt daar de belichting van de seperate opname op af. Handig, want zo hoe je daar zelf in zijn geheel niet over na te denken.

Wat erg jammer is, is dat de HDR functie alleen beschikbaar is voor Jpeg. Er wordt ook direct een HDR aangemaakt en weggeschreven. Het is dus niet mogelijk de functie te gebruiken en dan pas achteraf zelf de HDR aan te maken. Ook krijg je geen RAW bestanden. Dat maakt deze HDR functie in mijn ogen een stuk minder bruikbaar. Je zult dus zelf aan de slag moeten met bracketing en nabewerking om hetzelfde resultaat te bereiken.

De HDR functie kan wel erg handig zijn om grote contrastverschillen in een foto op te lossen. Bijvoorbeeld wanneer je binnen fotografeert met een raam in de achtergrond. Gebruikmakend van de HDR functie lukt het om zowel binnen als buiten gelijktijdig een goede belichting te bereiken. Als fotograaf hoef je weinig anders te doen dan de camera op de HDR stand zetten en de camera heel stil te houden terwijl je afdrukt.

Nikon D5100 - back

Beginnende fotografen


De Nikon D5100 is gericht op beginnende fotografen en voornamelijk consumenten. Dit zie je ook terug in de uitgebreide mogelijkheden om met de camera zelf de nodige beeldcorrecties door te voeren. Zo kun je bijvoorbeeld rode ogen verwijderen, foto's bijsnijden, diverse filtereffecten toepassen en zelfs video bewerken.

Dat kan handig zijn, maar in de meeste gevallen zul je al fotograaf betere resultaten kunnen bereiken op je computer. Bewerkingen worden overigens weggeschreven naar een apart Jpeg bestand. Je kunt wel een RAW bestand als uitgangspunt gebruiken.

Passend bij de doelgroep zijn ook de verschillende mogelijkheden waarop je jouw foto's kunt bekijken op de camera. Zo is er de 72 thumbnail weergave waarbij je direct 72 miniscule thumbnails kunt bekijken. Handig om snel die ene foto eruit te pikken, mits ze niet teveel op elkaar lijken.

Ook kun je foto's zoeken op de kalender weergave. Hierbij zie je een kalender met daarop foto's op de data dat je gefotografeerd hebt. Je kunt ook foto's op datum selecteren zodat je bijvoorbeeld bij weergave alleen de foto's van een specifiek datum bekijkt.

Video en microfoon


De video functie van de Nikon D5100 is een mooie stap voorwaarts. Je kunt nu in Full HD filmen (1080p) en hierbij met 24, 25 of 30 beelden per seconden opnemen. Hierdoor voldoe je aan de meest gebruikte standaarden op film gebied.

Nieuw is ook de speciale stereo microfoon die Nikon ook later dit jaar uit brengt. Vooralsnog moest je voor een externe microfoon uitwijken naar andere merken, maar nu kun je ook direct bij Nikon terecht voor dit accessoire. De microfoon plaats je boven op de camera in de flitsschoen.

Nikon ME-1 microfoon

De Nikon ME-1 microfoon sluit je daarnaast aan op de 3,5mm aansluiting van de Nikon D5100. Bij de microfoon zit tevens een bewaarhoesje en een windkap. Met de nieuwe microfoon zou je geluiden van de scherpstelmotor van de camera moeten uitsluiten bij video opnamen.

Via de HDMI verbinding kun je overigens je televisie aansluiten op je camera. Je kunt dan ook via de afstandsbediening van de televisie je camera bedienen, dus de volgende foto tonen of een video pauzeren. Wel zo gemakkelijk.

Overige


De sensor in de Nikon D5100 is dezelfde als die we zagen in de Nikon D7000. Net zoals bij eerdere Nikon camera's is ook deze camera geschikt voor het gebruik met een Eye-fi geheugenkaartje (handig voor draadloos schieten naar je iPad) en natuurlijk past ook Nikon's GPS unit, de Nikon GP1 op de camera.

Net als op de Nikon D3100 en de nu verouderde Nikon D5000 heeft ook de Nikon D5100 geen autofocus motor in de body. Hierdoor zijn alleen Nikons objectieven met AF-S te gebruiken (tenzij je handmatig wilt scherpstellen). In de praktijk zal dit niet snel een probleem vormen, Nikon heeft meer dan voldoende AF-S objectieven.

Beschikbaarheid en prijs


De Nikon D5100 moet vanaf 21 april al in de winkels liggen. Nikon houdt hierbij wel een kleine slag om de arm, de aardbeving in Japan kan mogelijk voor wat vertraging zorgen. De Nikon D5100 body heeft een adviesprijs van 699 euro meegekregen. Er zijn ook uitvoeringen met kit-objectieven te krijgen, zo moet de D5100 gecombineerd met de 18-55mm VR voor 809 euro over de toonbank gaan.

Zo op het eerste gezicht weer een prima model. Veel professionelere fotografen zaten waarschijnlijk te hopen op een opvolger van de Nikon D700. Die is er voorlopig helaas nog niet, wellicht dat de aardbeving in Japan voor dit model wel echt roet in het eten gegooid heeft..

Nikon D5100


In onderstaande video van Nikon worden de belangrijkste punten van de nieuwe D5100 ook nog eens goed uitgelegd.


Meer informatie


- Preview door DPReview
- Preview door Nikon Club Nederland
- Preview door Digifoto Pro

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Prijzen voor de Nikon D5100

 » CameraNU.nl  26 juni 2014   € 369,00 
 » CameraTools  28 februari 2013   € 399,00 
 » Cameratop.nl  27 november 2012   € 414,00 
 » Camerashop.nl  4 december 2012   € 419,00 
 » Bol.com  28 februari 2013   € 465,00 
 » CameraTop100  8 november 2012   € 499,00 
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. Gerrit
  Gerrit schreef op dinsdag 5 april 2011 om 10:40  | reageer

  Leuk toestel, maar ik zie wel erg veel dingen die me ergens bekend voor komen. De body, de knoppen, specificatie's, Japan, hmm..

  Het lijkt wel erg veel op een Sony, kijk maar eens na de @580 en de @550.
  verder helemaal niets mis mee, zijn zeer perfecte camera's. alleen het rode streepje lijkt nog van Nikon te zijn. Zou het gerucht dan toch een beetje waar zijn, begint steeds meer vorm te krijgen..

 2. Ronald
  Ronald schreef op dinsdag 5 april 2011 om 11:31  | reageer

  H'm geen lcd display boven op. geen "2de wieltje" voor diafragma/sluitertijd, geen knop voor iso. Dus waarschijnlijk alles via een menu instellen. Niet mijn camera dus. 16 mpix en iso van 6400 zijn dan weer wel goed.

 3. Joop
  Profiel  Joop schreef op dinsdag 5 april 2011 om 12:01  | reageer

  @Gerrit, Ik vind de gelijkenis wel meevallen. Misschien dezelfde sensor en het zijn allebei DSLR's, maar daar houd het wel mee op. op welk gerucht doel je? Dat Sony sensors maakt voor Nikon? Dat is geen gerucht meer toch, gewoon uitgesproken door beide bedrijven?

 4. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op dinsdag 5 april 2011 om 12:23  | reageer

  Logische upgrades, leuke camera voor amateurs.

 5. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 5 april 2011 om 16:12  | reageer

  Dat ze ook een microfoon leveren vind ik wel interessant...

  Ik begin de laatste tijd vaker te filmen en dan word een goede microfoon wel een boeiend verhaal, handig als je hem zo op de flitsschoen kan schuiven.

 6. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op dinsdag 5 april 2011 om 17:14  | reageer

  @Johannes wacht maar eerst de kwaliteit af, ik denk dat er nu al veel betere opties zijn daarvoor. (Rode Videomic, Zoom H1,...)

 7. Mark
  Profiel  Mark schreef op dinsdag 5 april 2011 om 19:20  | reageer

  De specificaties van deze camera zien er prima uit en het is een logische opvolger van de D5000. Het handmatig instellen van deze camera is inderdaad wel minder makkelijk bij deze camera in vergelijking met de D90, D300, en D7000.

 8. Erik
  Profiel  Erik schreef op dinsdag 5 april 2011 om 20:45  | reageer

  @Mark: je hebt het dan ook over een andere segment knipoog De D5000 zit in het consumer-segment waar handmatig instellen veel minder snel gedaan wordt.

  Inderdaad is het minder makkelijk maar daar is de prijs ook naar.

  Ik vind het zelf een nette opvolger van de D5000. Goed dat ze er weer een krachtige sensor in hebben gezet en ook de video opties lijken goed al vind ik dat zelf onnodig voor een DSLR.

  Wat mij betreft een goede nieuwe body van Nikon!

 9. Henri
  Profiel Henri schreef op donderdag 7 april 2011 om 20:57  | reageer

  @ Mark, @ Ronald;
  Je moet een "consumenten" camera nou eenmaal niet vergelijken met een
  (semi-) Pro camera.....

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.053 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord