Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review: Canon EOS R

vrijdag 24 april 2020, 16:32 door | 7.452x gelezen | 14 reacties

Ik kreeg van Canon Nederland de mogelijkheid om de Canon EOS R te testen. Inclusief de RF 24-105mm, RF 24-240mm en RF 15-35mm objectieven en de control ring mount zodat ik mijn eigen objectieven er ook op kon schroeven. In dit artikel mijn bevindingen.

Canon EOS R


Canon heeft haar eerste echte spiegelloze camera al een jaar geleden gelanceerd. Met een 30 megapixel fullframe sensor, autofocus met maar liefst 5.655 scherpstelpunten en een nieuwe lijn van vier L-lenzen met speciale RF mount, heeft Canon iets in de markt gezet met gedegen specificaties.

Het voordeel van de RF mount (in vergelijking met de EF mount) is dat de objectieven dichter op de sensor zitten waardoor ze een stuk lichtsterker kunnen zijn bij vergelijkbare formaten en gewichten.

Canon EOS R 10


Deze camera is tussen de Canon 5D mark IV en 6D mark II gepositioneerd. Elja heeft er in 2018 ook al even mee mogen spelen. Ook hij schreef eerder al een eigen Canon EOS R review.

Zelf was ik ook benieuwd naar deze camera, vandaar deze extra review. Daarbij komt dat ik helemaal gewend ben aan de spiegelreflex lijn. Zelf werk ik standaard met de Canon EOS 5D Mark III. Ik kan alles blindelings vinden en vind het heerlijk dat op deze camera alles op dezelfde plaats zit.

Canon EOS R


Eenmaal uit de tas voelt de EOS R duidelijk wat kleiner aan dan mijn vertrouwde werkpaard. Hij is dunner en vooral ook lichter. Toch is de grip prettig en voelt hij zeker niet té klein aan.

Ik vind het altijd prettig om het gewicht kunnen voelen. Ook de bouw en behuizing zijn stevig en prettig. Mooi is ook het klapschermpje. Met mijn 5D mark III moet ik het nog steeds met een vast scherm doen.

Dit is natuurlijk degelijker en beter waterdicht te krijgen en eigenlijk had ik het nooit echt nodig. Maar toch merkte is dat ik er met de EOS-R juist veel gebruik van maakte. Je kunt zo ook gemakkelijk foto's ondersteboven maken.

Canon EOS R 6


Dat je in de zoeker tegen een LCD-scherm aankijkt is wel heel erg wennen, maar het is natuurlijk wel de essentie van een spiegelloze camera. Je kijkt niet meer rechtstreeks door de lens. Maar dat gaat wel allemaal prima. Het beeld is helder en de kleuren zijn mooi en diep.

Toch zie je af en toe wel een vertraging als je snel heen en weer beweegt. Ook ijlt het LCD-beeld soms wat na. Ik denk dat dit zeker niet te wijten is aan de kwaliteit van de camera maar eerder aan mijn gebrek aan ervaring hiermee.

Canon EOS R 9


Dual pixel autofocus


Waar de EOS R echt in uitblinkt, is de indrukwekkende implementatie van Dual Pixel AF-technologie. Met maar liefst 5.655 autofocuspunten en gezichtsdetectie-AF (zij het alleen in Single-Shot AF), heeft de EOS R goede autofocusmogelijkheden.

Soms zijn de continue autofocus en de gezichtsherkenning-AF nog een worsteling, maar over het algemeen zijn de prestaties echt goed.

De gezichtsdetectie-AF werkt ook in de automatische/scène modus. Er wordt een kader om het onderwerp weergegeven en op elk gedetecteerd gezicht verschijnt een AF-punt. Je kunt ook scherpstellen door op het scherm iemands gezicht of een ander onderwerp aan te raken (Touch AF).

Als er weinig licht is, wordt indien nodig het AF-hulplicht automatisch geactiveerd. Voor stilstaande onderwerpen wordt een groen AF-punt weergegeven als het onderwerp scherp is. Je hoort bovendien een pieptoon (1-beeld AF).

Voor bewegende onderwerpen wordt een blauw AF-punt weergegeven dat de bewegingen van het onderwerp volgt. De camera geeft geen pieptoon (Servo AF).

Canon EOS R 8


Geen in-body beeldstabilisatie


Het is jammer dat de Canon EOS R geen in-body beeldstabilisatie heeft. Dit geeft een voordeel bij het fotograferen bij weinig licht en zelfs op een winderige dag bij gebruik een statief. Sommige Canon RF-lenzen hebben beeldstabilisatie in de lens, maar momenteel hebben slechts twee van de vier uitgebrachte RF-lenzen deze functie.

Dit speelt ook een grote rol bij het maken van video's, waar het gebrek aan beeldstabilisatie op de EOS R het een aanzienlijk nadeel geeft in vergelijking met andere fullframe systeemcamera's zoals de Nikon Z6 of de Sony A7 III.

Canon EOS R 2


Video


Helaas kun je het met de EOS R geen 4K-video opnemen zonder bijsnijden. De camera leidt zijn video af van een 1.83x bijgesneden gebied van zijn sensor. Maar vloggers zullen het volledig wendbare flip-scherm van de EOS R zeker waarderen. Via HDMI kun je 10-bit logmateriaal uitvoeren naar een externe recorder.

Canon EOS R 4


Sensor


Qua resolutie beschikt de Canon EOS R over een 30,3 megapixel full-frame CMOS-sensor. De Canon vertrouwt op de oudere CMOS-sensortechnologie, wat betekent dat het bereik dynamischer kan en hoge ISO-beelden beter vastgelegd zouden kunnen worden in vergelijking met andere systeemcamera's.

Maar in termen van algehele prestaties is de CMOS in staat tot een uitstekende beeldkwaliteit.

De EOS R kan zeer goede beelden produceren dankzij de 30,3 megapixel full-frame CMOS-sensor die hij deelt met de EOS 5D Mark IV. Als je naar lage ISO-beelden van de EOS R kijkt, zul je uitstekende detailniveaus opmerken met een goed dynamisch bereik en aangename kleuren.

Als je de ISO-waarden verhoogt, blijft de beeldkwaliteit uitstekend met een mooie balans tussen fijne details en ruisniveaus. Over het algemeen kan de EOS R uitstekende afbeeldingen maken, maar door een ouder sensorontwerp te gebruiken, schiet hij tekort in vergelijking met die van de Sony A7 III en de Nikon Z6.

Canon EOS R 3


Pluspunten


  • Zeer lichtgewicht constructie;
  • Duurzame, waterdichte behuizing;
  • Zeer goede grip;
  • Grote OLED elektronische zoeker met hoge resolutie;
  • Prachtig LCD-scherm aan de achterkant met gepolijste touchscreen-functionaliteit;
  • Volledig gearticuleerd scherm is perfect voor vloggen;
  • Interessante FV-belichtingsmodus;
  • Hoge beeldkwaliteit van een bewezen sensor met een goed dynamisch bereik en zeer sterke hoge ISO-prestaties;
  • Aangename Canon-kleuren;
  • Indrukwekkende autofocus in One-Shot AF met de allerbeste scherpstelling bij weinig licht;
  • Goede autofocus in AI-Servo in veel situaties (hoewel dit zeer beperkt is door het gebrek aan live feed in de EVF en lage burst-snelheden);
  • Goede bufferdiepten;
  • 4K video-opname tot 30p;
  • HDMI met 10-bits 4: 2: 2 kleuren;
  • USB 3.1 Type-C-poort;
  • Uitstekende 24-105mm f / 4L kitzoomlens;
  • Werkt heel goed met aangepaste EF-lenzen.


Canon EOS R 12


Minpunten


  • Weerbestendigheid niet zo robuust als bij Canon 5D Mark IV;
  • Frustrerende ergonomie: slechte plaatsing van de knoppen, geen speciale AF-joystick, verzonken achterste draaiwiel, nieuwe Touch Bar is onpraktisch in gebruik;
  • Aanraakbediening zeer beperkend voor het maken van snelle actiefoto's of fotograferen bij koud weer;
  • Geen IBIS (in-body beeldstabilisatie);
  • Slechts één SD-kaartsleuf;
  • Langzame buffertijden;
  • Top burst-snelheid van 8 fps alleen beschikbaar in One-Shot AF. Slechts 5 fps met continue autofocus;
  • Evaluatieve meting is niet consistent;
  • Matige batterijduur;
  • Hoewel hij nog steeds goed presteert, heeft de sensor slechtere hoge ISO- en dynamische bereikprestaties dan concurrenten;
  • Ongeveer 1,8x 4K-videofragment;
  • Slechte vervorming van de rolling shutter in 4K-video;


Canon EOS R 14


Conclusie


Het is best een volledige review geworden, want ik heb de camera lang mogen gebruiken. Zo heb ik veel mogelijkheden kunnen bekijken (niet allemaal, maar wel veel). Ik heb zelfs gekeken of de wifi en zelfs bluetooth goed werken.

Ik heb vooral gevoelsmatig dingen uitgeprobeerd en ik weet nog lang niet alles van de camera maar wel hoe hij voelt, hoe je ermee moet werken en hoe je hem moet bedienen. Ik ben zeker heel positief over de camera. Vooral over de kwaliteit van beeld.

Zaken als kleur, dynamisch bereik en ruis lijken zelfs beter dan mijn eigen 5D Mark III, hoewel ik niet echt een moment heb gehad waarbij het verschil voor mij echt heel duidelijk werd. Ook de autofocus werkt perfect en accuraat. Het klapscherm is geweldig en de camera voelt prima aan.

Stevig, maar niet al te groot en niet te zwaar. De RF-lenzen voldoen prima, voelen goed en zijn snel. Ook met mijn eigen objectieven was prima te werken via de bijgeleverde control ring mount. Al met al prima prestaties die zich kunnen meten met iedere Canon camera en lens uit het hogere segment.

Canon EOS R 7


Mijn enige kanttekening is de bediening. Ik moest, zeker in het begin, vaak zoeken naar het juiste knopje. Ik vond het vaak niet echt intuïtief. De sneltoetsen op mijn 5d Mark III vind ik toch wel erg handig.

Ook is het onhandig dat je vaak ongewild je focuspunt en andere camerasettings verandert. Maar bij nader inzien bleek je dit wel degelijk te kunnen locken, dus dat was een kwestie van even goed de handleiding bestuderen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

14 reacties

  1. Huub
    Huub schreef op vrijdag 24 april 2020 om 17:24  | reageer

    Ik heb er ook even naar gekeken en dan met name naar de remote WiFi en Bluetooth verbinding. Het werkt allemaal wel maar het blijft een beetje tricky om het allemaal goed geconfigureerd te krijgen. En ook hier is het jammer dat het WiFi bereik erg kort is zodat je toch behoorlijk dicht in de buurt van de camera moet blijven als je via je smartphone de zaak wilt bedienen.

  2. Pieter
    Pieter schreef op dinsdag 28 april 2020 om 14:54  | reageer

    Jammer dat er niet gesproken wordt over de Banding die optreedt bij weinig licht en de stille sluiter.

  3. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 28 april 2020 om 14:59  | reageer

    @Pieter: ik heb zelf geen last ondervonden van banding bij gebruik van dit toestel. Maar dat komt wellicht omdat ik altijd in raw fotografeer. Ik weet niet of jij in jpg fotografeert en je 8-bits jpg's dan ook grondig bewerkt? De camera gaat wel erg goed om met hoge iso-waardes vind ik!

  4. Pieter
    Pieter schreef op dinsdag 28 april 2020 om 15:13  | reageer

    Michelle: misschien moet ik maar eens in raw gaan fotograferen. Doe ik nooit, weet ook niet of het zal helpen en hoe het moet. Ik fotografeer met de R alleen in slecht verlichte jazzclubs, etc. met de stille sluiter en hoge ISO (om sluitertijd hoog te houden). Foto's komen met banding al van de camera, bewerking heeft daar niet mee te maken. Het komt door de wisselwerking tussen de frequentie van de elektronische sluiter en het kunstmatige licht in de zaal.

  5. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 28 april 2020 om 15:15  | reageer

    @Pieter: ok dat kende ik nog niet! Maar ik moet zeggen dat ik er niet mee in slecht verlichte zalen met kunstlicht gewerkt heb. Dus ik ben wel benieuwd naar je ervaringen als je in raw gaat fotograferen! Die stille sluiter vind ik zelf een enorme uitkomst, ook bij wildlifefotografie!

  6. paul
    paul schreef op dinsdag 28 april 2020 om 15:53  | reageer

    Ik vind uw review heel goed Michelle! Zelf heb ik al 1.5 jaar deze eos r camera en ben er super tevreden over. Ook ik moest in het begin wennen aan de knopjes maar daar heb ik nu geen probleem meer mee.
    Pieter, ik fotografeer altijd in raw en heb nog nooit banding gehad en soms fotografeer ik ook wel eens in weinig verlichte ruimtes.

  7. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 28 april 2020 om 16:06  | reageer

    @Paul: dankje! Maar ik heb niet alle situaties uitgeprobeerd, is ook wat lastig in deze coronatijd natuurlijk.. Hoe zijn jouw ervaringen met ruis bij hoge iso-waardes bij deze camera? En bij het fotograferen in slecht verlichte ruimtes met kunstlicht? Het is interessant om te weten hoeveel detail de camera kan vastleggen bij hoge iso-waardes. De ruis kun je er vaak (ook met behoud van details) goed uit krijgen in de nabewerking!

  8. Pieter
    Pieter schreef op dinsdag 28 april 2020 om 16:10  | reageer

    ja dat is een uitkomst want ik schiet ook wel bij zachte muziek en ik sta tussen het publiek. Ik ga RAW proberen, maar dit toestel is - lijkt wel - gemaakt voor fotograferen zonder flits in concertzalen. Kijk maar eens op: Jazzgigs concerten 2019 en 2020. Ik fotografeer met de EOS R en de 5DmarkIV

  9. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 28 april 2020 om 16:14  | reageer

    @Pieter: mooie foto's en dat zonder flits! Veel detail, mooie kleuren en ik zie weinig tot geen ruis!

  10. paul
    paul schreef op dinsdag 28 april 2020 om 16:35  | reageer

    Michelle, ik heb weinig last van ruis en als ik wat teveel ruis heb naar mijn gevoel, dan kan ik die in LR makkelijk wegkrijgen. Ik ga wel zelden over de 3200 iso, door met kwalitatieve L-lenzen te werken, kom ik meestal met iso 1600 toe in ruimtes met minder licht. Ik volg al een paar jaar avondschool fotografie en moet in geen geval onderdoen voor andere merken van camera's die cursisten gebruiken en die in sommige reviews beter zouden zijn met ruis.

  11. Pieter
    Pieter schreef op dinsdag 28 april 2020 om 16:45  | reageer

    vanaf zeg maar begin 2019 is het met de 5D4 of de R geschoten. Is terug te vinden rechts. Helaas of gelukkig (?) is het lang niet altijd: die banding. Ligt enorm aan het licht en de hoeveelheid daarvan en alleen met de elektronische sluiter! Maar dat hebben alle toestellen met elektronische sluiter van andere merken ook.

    Paul: Ik ga mij even concentreren op RAW!

    De foto's op mijn site: ik kreeg steeds een betere camera!

  12. Pieter
    Pieter schreef op dinsdag 28 april 2020 om 17:27  | reageer

    Paul: je kan met de R (en ook de 5D4) zonder problemen naar ISO 5000! Zelfs veel hoger geeft acceptabele resultaten. Probeer maar eens. Het moet dan wel goed donker zijn!

  13. Pieter
    Pieter schreef op dinsdag 28 april 2020 om 20:17  | reageer

    met alle respect gesproken Michelle, maar de camera is duur en kan ook fotograferen onder extreme omstandigheden. Daar maakt Canon ook reclame mee. Daarom kocht ik hem ook. M.i. moet je voor een test alles er uit halen dat er in zit. Je had de 28-70mm 2.0 lens ook mogen gebruiken m.i.

  14. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 28 april 2020 om 20:43  | reageer

    @Pieter: dat klopt en dat laat hij ook zien, waar voor je geld! Ik heb alle objectieven inclusief mijn eigen 70-200 f/2.8 + 2.0 extender erop gebruikt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord