Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: Canon EOS R6

vrijdag 20 november 2020, 16:32 door | 8.202x gelezen | 14 reacties

De Canon EOS R6 is het kleinere broertje van de EOS R5. Een tweelingbroertje maar liefst, met bijna hetzelfde uiterlijk en grotendeels dezelfde specificaties. Maar er zijn ook grote verschillen. Dit is de review van de Canon EOS R6 mirrorless camera.

Begin september 2020 kreeg ik van Canon Nederland al de gelegenheid om een Canon EOS R5 te testen en reviewen.

Dat heeft tot twee dingen geleid: een review van de Canon EOS R5 en een camera op mijn wensenlijstje. Het mag duidelijk zijn dat ik heel enthousiast ben over deze mirrorless camera.

Behalve de EOS R5 heeft Canon ook een EOS R6 uitgebracht, dat ik graag het kleinere broertje noem. De EOS R6 is vrijwel dezelfde camera, met grotendeels dezelfde fantastische functionaliteiten. Ze lijken ook heel erg op elkaar, afgezien van één opvallend verschil: het PSAM wiel.

Nando review canon eos r6 camera 02

De Canon EOS R6 met de RF 24-70mm f/4L IS

Eind oktober kreeg ik de EOS R6 toegestuurd voor een review. Door deze camera ook te gaan testen kreeg ik gelegenheid om de twee ten opzichte van elkaar te vergelijken.

Is er verschil, en zo ja, wat zijn de verschillen? Helaas had ik geen trouwreportages in het vooruitzicht, maar ik heb de camera wel uitgebreid kunnen gebruiken voor vastgoedfotografie en landschapsfotografie.

Nando eos r6 in gebruik 01

De Canon EOS R6 in gebruik tijdens vastgoed fotografie, in combinatie met een TS-E 17mm f/4L tilt-shift objectief via de EF-RF adapter.

De Canon EOS R6 in vogelvlucht


De Canon EOS R6 heeft een goed doordachte vormgeving. Alle belangrijke knoppen zitten aan de rechterkant van de camera body, zodat alles in principe met één hand te bedienen is.

Alleen de menu knop en de rating knop zit aan de linkerkant. De knoppen zijn goed van elkaar te onderscheiden, zodat het blindelings bedienen eenvoudig wordt.

Het scherm van de Canon EOS R6 klapt zijdelings uit, en kan naar boven of onder gedraaid worden. Wanneer het scherm helemaal naar voren gedraaid wordt, kantelt het beeld netjes mee.

Dit LCD scherm heeft volledige touchscreen functionaliteit zodat je nauwelijks gebruik hoeft te maken van de knoppen op de camera.

Canon EOS R6

Uiterlijk lijkt de Canon EOS R6 voor het grootste deel als twee druppels water op zijn broertje, de EOS R5.

Een deel van de knoppen op de bovenkant van de camera zijn verdwenen. Deze zijn nu ondergebracht als een snelmenu onder de M-Fn knop. Hier kun je vijf verschillende functies onderbrengen die je in een handomdraai kunt oproepen en wijzigingen.

In plaats van een scherm boven op de camera heeft de Canon EOS R6 een mooi PSAM draaiwiel. Dit is niet te vergrendelen, maar goed vormgegeven zodat je niet bang hoeft te zijn dat dit snel gebeurd. De camera heeft twee kaartsloten, beiden voor een UHS-II SD kaart. De andere zijde geeft ruimte voor de diverse aansluitmogelijkheden.

Canon EOS R6

Het grootste uiterlijke verschil tussen de EOS R6 en de EOS R5 is het PSAM wiel. Deze is op de EOS R6 fysiek aanwezig. De EOS R5 heeft er een OLED scherm voor in de plaats, en een mode-knop in het instelwieltje.

De bediening van de Canon EOS R6


Er zijn veel mogelijkheden om de camera helemaal naar je eigen voorkeur in te stellen. Aan zowel de draaiwieltjes als de knoppen kun je een eigen functie toekennen. Het gebruik van het touchscreen is voor alle functies van de camera bruikbaar, wat de bediening heel snel en intuïtief maakt.

Het is mogelijk om het touchscreen te gebruiken wanneer je door de elektronische zoeker kijkt. Je kunt daarmee het autofocus punt heel nauwkeurig instellen. Met de oog-autofocus geactiveerd geeft het je ook de mogelijkheid om de autofocus op een ander persoon te koppelen, mocht je meerdere personen in beeld hebben.

Nando review canon eos r6 camera 06

De Canon EOS R6 is helemaal naar wens in te stellen, zodat de bediening perfect bij jou past.


De knoppen van de Canon EOS R6 voelen stevig aan met een goed drukpunt zodat je weet dat de knop ook ingedrukt is. De joy-stick zit op een prettige plek, waarbij de gevoeligheid helemaal naar wens in te stellen is. Het is een welkome verbetering ten opzichte van elke voorganger die Canon heeft uitgebracht.

Het is jammer dan de AF-ON knop niet wat groter is. Deze knop zit goed gepositioneerd, maar zou zeker nog wat prominenter aanwezig mogen zijn. Helaas dat deze knop niet dezelfde sensor herbergt als bij de Canon EOS 1Dx mark III.

Nando review canon eos r6 camera 07

Onder de M-Fn toets kun je een vijftal meest gebruikte instellingen onderbrengen. Je kiest zelf welke, en in welke volgorde. Het is even wennen, maar is al snel heel handig in gebruik.

De Canon EOS R6 is, samen met zijn grotere broer, het eerste full frame EOS model dat een beeldstabilisatie in de camera ingebouwd heeft, de zogenoemde IBIS.

Deze werkt tot maximaal 8 stops met een select aantal objectieven. Het is dus afhankelijk van je objectief hoeveel stops winst je hebt als het op stabilisatie aankomt.

De auto focus


Net als bij de Canon EOS R5 heeft ook de Canon EOS R6 een heel goed functionerende oog-AF, gezichts-AF en lichaams-AF. De camera schakelt naadloos tussen deze drie over om de scherpte zo optimaal mogelijk te houden.

Het oog wordt heel goed herkend, en de autofocus blijft het oog perfect door het beeld heen volgen.

Met het touchscreen kun je de persoon waarop scherp gesteld moet worden kiezen, mocht de camera op de verkeerde persoon scherp stellen. Het gedrag van de autofocus kun je helemaal naar wens instellen. Het is ook mogelijk om prioriteit op de oog herkenning van dieren te zetten.

Nando review canon eos r6 camera 05

De fantastische werkende oog-AF uit de EOS R5, voor zowel mensen als dieren, is ook in de Canon EOS R6 aanwezig.

Nando review canon eos r6 detail 01

De oog-AF werkt zo goed, dat je bijna geen andere autofocus opties nodig hebt. Kies een prioriteit voor dieren of voor mensen, of laat de camera dit doen.

Mocht je liever handmatig scherpstellen, de Canon EOS R6 heeft de beschikking over focus-peaking en een heel fijne AF-assist. Daarmee is de scherpte perfect op je onderwerp in te stellen. Helaas is er geen scherptediepte schaal aanwezig.

ISO prestaties


Met 20 miljoen pixels heeft de Canon EOS R6 minder dan de helft van het aantal pixels van zijn grotere broer. Hierdoor liggen de pixels ook ruimer verdeeld over de sensor.

Theoretisch zou dit tot hele goede ISO prestaties kunnen leiden. Om te zien hoe goed de Canon EOS R6 presteert heb ik een serie foto's gemaakt met verschillende ISO waarden.

Nando review canon eos r6 detail 02

Een greep uit een serie met verschillende ISO waarden, vanaf ISO800. Alleen de hoogste waarde, ISO102.400 is er niet in meegenomen. Alle foto's zijn 100% uitvergrotingen, onbewerkt.

Zoals in het voorbeeld te zien presteert de Canon EOS R6 heel goed tot ISO 6400, en is ISO 12800 heel goed bruikbaar.

Met een goede belichting en een subtiele ruisonderdrukker is ISO 25600 ook redelijk te gebruiken. Helaas heb ik deze test niet met de Canon EOS R5 kunnen doen, zodat ik deze niet kan vergelijken.

Filmen met de Canon EOS R6


Natuurlijk heeft de Canon EOS R6 ook de mogelijkheid om te filmen. De mogelijkheden zijn echter beperkt als je dat vergelijkt met de Canon EOS R5. Je kunt tot maximaal 4K resolutie filmen, wat voor de meesten meer dan genoeg is.

Nando eos r6 film 01

De mogelijkheden met betrekking tot het filmen zijn beperkter dan bij de Canon EOS R5, maar voldoende voor de fotograaf die zo nu en dan een film wil opnemen.

Wat belichting betreft heb je de keuze tussen volledig automatisch, of volledig handmatig waarbij de ISO instelling wel op automatisch gezet kan worden. Er is dus geen diafragma voorkeuze, of sluitertijd voorkeuze beschikbaar voor het filmen.

De paar filmbeelden die ik gemaakt heb zien er prima uit, maar omdat ik fotograaf ben, en geen filmer, kan ik daar weinig inhoudelijk over zeggen. De Canon EOS R6 lijkt me een camera voor de fotograaf, die misschien af en toe wat filmt.

De verschillen tussen de EOS R5 en EOS R6 op een rij


Hoewel de beide camera's heel veel overeenkomsten hebben, zijn er ook een aantal verschillen die niet direct in het oog vallen. Dit maakt de ene camera niet beter of slechter. Het zijn hierdoor twee verschillende camera's geworden, elk voor een andere doelgroep. Laat ik de belangrijkste verschillen opsommen.

Canon EOS R5 versus EOS R6


EOS R6 EOS R5
Resolutie 20 mp 45 mp
EVF 3,68 mp OLED 5,76 mp OLED
LCD scherm 1,68 mp 3"LCD 2,1 mp 3" LCD
Opslag dubbel SD UHS-II kaarten CF EXpress en SD UHS-II kaart
PSAM draaiwiel OLED scherm met mode knop
Video resolutie tot 4K 60p tot 8K 30p
Video belichtingAlleen vol automaat en manual (met auto ISO) PSAM
Camera body voornamelijk verstevigd polycarbonate body voornamelijk metalen contructie
Autofocus tot -6,5EV met f/1,2 objectief tot -6EV met f/1,2 objectief
WiFi 2,4Ghz 2,4Ghz en 5Ghz
Dual Pixel Raw nee ja
Prijs 2.739 euro (body) 4.549 euro (body)

Het gebruik in de praktijk


Het is een plezier om de Canon EOS R6 in de praktijk te gebruiken. De camera heeft een hele prettige grip zodat deze perfect in de hand ligt. De bediening is heel intuïtief zodat je direct aan de slag kunt.

Er zijn veel functies die je gaandeweg naar je eigen voorkeur kunt gaan instellen, zodat de camera reageert op de manier die je het prettigste vindt.

Het LCD scherm is erg prettig en goed te bekijken, zelfs in vol zonlicht. Je kunt de informatie op het scherm naar wens instellen, en heel eenvoudig tussen de verschillende schermen wisselen. De camera instellingen zelf kun je eenvoudig via het touchscreen of de knoppen bedienen. Alleen de bracketing is wat moeizaam om te gebruiken.

AE bracketing, zoals het zo mooi heet, is heel nuttig voor het maken van beelden voor een HDR. Ik gebruik dit soms voor landschappen, maar bijna standaard voor vastgoed fotografie. Het is jammer dat deze bracketing functie niet wat makkelijker te activeren is.

Overigens, het instellen van de belichtingstrap is visueel heel duidelijk, alleen het vinden van de functie is wat omslachtig.

Nando review canon eos r6 camera 09

De focus assist maakt het gebruik van handmatige objectieven zoals de tilt-shift van Canon heel gebruiksvriendelijk als het op scherpstellen aankomt.

Handmatig scherpstellen is heel erg prettig en nauwkeurig. Daarbij werkt het touchscreen heel prettig; je tikt op het scherm waar je wilt scherpstellen en draait aan het scherpstelwiel op je objectief tot de scherpte bereikt hebt. Je kunt de AF-assist tegelijkertijd met de focus peaking gebruiken.

Nando eos r6 in gebruik 02

Het klapscherm werkt perfect tijdens landschapsfotografie in ongemakkelijke posities. Combineer dit met de uitstekende touchscreen bediening. Je hoeft geen knop meer te aan te raken.

Het gebruik van de camera was bijzonder fijn, ook bij het fotograferen van landschappen. Met de EF-RF adapter is het gebruik van alle EF, EFs en TS-E objectieven mogelijk.

Het gebruik van een adapter heeft voor zover ik heb kunnen bepalen geen enkele enige invloed heeft op de scherpstelling of snelheid daarvan. Heb je objectieven zonder beeldstabilisatie, dan kun je mooi gebruik maken van de IBIS.

Nando eos r6 in gebruik 03

De Canon EOS R6 in combinatie met een EF 100-400mm f/4-5,6L II objectief. Hoewel de autofocus perfect werkt, is het voor landschappen soms heel fijn om handmatig scherp te stellen.

Het dynamisch bereik van de camera is heel goed. In veel gevallen heb je geen bracketing meer nodig. Belicht op het lichtste deel met exposure to the right, en je kunt in de nabewerking je donkere delen heel eenvoudig ophalen.

Hou er wel rekening mee dat het dynamisch bereik van de camera minder is wanneer de elektronische sluiter gebruikt wordt. Dit kost je zeker één, misschien zelfs twee stops.

Mijn oordeel over de Canon EOS R6


Ik ben heel erg enthousiast over de Canon EOS R6. Het is een hele fijne camera die heel prettig in het gebruik is. Er is goed nagedacht over de positie van de knoppen, de bediening en de kwaliteit.

De werking van de autofocus is fantastisch en het levert een grotere hit-rate op, wat betekent dat je veel meer scherpe beelden zal overhouden dan met welke Canon EOS camera dan ook.

De snelheid van de camera is niet alleen met betrekking tot de autofocus goed. De camera haalt tot maar liefst 20 beelden per seconde met de elektronische sluiter. Zo mis je geen enkel actie moment, zeker als je dit combineert met de uitstekende autofocus en tracking mogelijkheden van de camera.

Canon heeft ervoor gekozen om met de elektronische sluiter de beelden in 12 bit weg te schrijven, in plaats van 14 bit. Dit heeft invloed op het dynamisch bereik, iets waarmee je misschien in extreme situaties rekening moet houden. Wat de reden is weet ik niet, maar het kan zijn dat dit iets te maken heeft met de hoeveelheid data die gegenereerd wordt met 20 foto's van 20 miljoen pixels per seconde.

De Canon EOS R6 heeft met zijn 20 miljoen pixels een perfecte resolutie voor de meeste doeleinden. Meer heb je in feite niet nodig. Ik ben van mening dat voor de meesten fotografen de Canon EOS R6 een betere keuze is dan de Canon EOS R5.

Mocht je behoefte hebben aan 45 miljoen pixels, of uitgebreide video functionaliteiten, dan is het misschien interessant om de upgrade naar een Canon EOS R5 te maken.

Wat mij goed bevalt


 • Afmetingen en vormgeving is heel goed - de camera is niet te klein en niet te groot
 • De grip is goed gevormd, en er is voldoende ruimte tussen de grip en het objectief
 • Fantastische oog-AF, gezicht-AF, en lichaam-AF
 • 6072 AF punten, of 1053 Dual Pixel CMOS AF gebieden, verdeeld over 100% in horizontale richting , 90% in verticale richting.
 • Focus tracking werkt fantastisch
 • Dubbel kaartslot met twee UHS-II SD slots
 • In Body Image Stabilization (IBIS) tot maximaal 8 stops
 • Volledig functioneel touchscreen, ook voor AF bediening tijdens het fotograferen
 • Kantelbaar scherm
 • c-raw formaat voor gecomprimeerde raw bestanden die geen kwaliteitsverlies hebben
 • Goede ISO prestaties, zonder probleem bruikbaar tot ISO6400, en ISO12800 is heel acceptabel
 • 20 beelden per seconde met elektronische sluiter, 12 beelden per seconden met mechanische sluiter
 • Buffer voor 240 raw files bij gebruik van mechanische sluiter, en 120 bij gebruik van de elektronische sluiter. Voor JPEG is dit in beide gevallen meer dan 1000 beelden.
 • Met de mechanische sluiter is de camera volledig stil
 • Knoppen en instelwieltjes zijn volledig instelbaar
 • Joy-stick reageert heel snel en nauwkeurig, je kunt de gevoeligheid ook naar eigen voorkeur instellen
 • Focus bracketing
 • Time lapse functie
 • Bulb-timer


Wat voor verbetering vatbaar is


 • Geen scherm bovenop de camera met de instellingen
 • PSAM wiel kan niet vergrendeld worden
 • Ik mis de optische sensor in de AF-ON knop die bij de Canon EOS 1Dx mark III zo fantastisch is
 • Er is geen knop voor de bracketing instellingen direct en eenvoudig op te roepen
 • Manual focus assist heeft geen aanduiding van het scherptediepte bereik
 • Batterij duur is wat aan de korte kant.
 • Film functies zijn wat beperkt
 • Sluitertijd instellen in PSAM stand gaat niet verder dan 30 seconden
 • Rating knop heeft weinig toegevoegde waarde


Welke is voor jou geschikt? De EOS R6 of de EOS R5?


Dit is misschien wel de belangrijkste vraag voor velen, welke van de twee EOS R modellen is nu geschikt voor je. Ik beperk me daarbij tot de EOS R5 en EOS R6, en laat de EOS R en EOS RP achterwege.

In feite is het heel eenvoudig. Stel je de volgende vragen: is filmen heel belangrijk voor je, en heb je een resolutie van 45 miljoen pixels nodig? Met betrekking tot deze laatste vraag heb ik al verteld dat bijna geen enkele fotograaf 45 miljoen pixels nodig heeft.

Of dit voor jou geldt, dat is iets wat je voor jezelf mag beantwoorden. De eerste vraag, over het filmen is natuurlijk ook heel duidelijk. Film je veel, en vind je het belangrijk om vele mogelijkheden te hebben, dan kan de Canon EOS R5 een goede keuze zijn.

Nando review canon eos r6 camera 01

De Canon EOS R6; een echte winnaar, en zeker een aanrader.

Wat betreft de functies van de camera's, dat maakt relatief weinig verschil. Ze hebben allebei een uitstekende autofocus, IBIS, en dezelfde user interface. Het komt dan uiteindelijk neer op het aantal pixels en het filmen.

Tot slot moet zeker gekeken worden naar de prijs van deze camera's. Mocht je de voorkeur hebben voor een 45 miljoen pixel camera boven een 20 miljoen pixel camera, vraag je dan af of dit het meerbedrag waard is.

Welke keuze je ook maakt, beide camera's zijn fantastische machines die heel prettig in gebruik zijn, en kwalitatief perfecte beelden opleveren.

Nando eos r5 overview 01

De Canon EOS R5 is heel geschikt voor wie een enorme resolutie wil hebben, of wie veel film mogelijkheden wil hebben.


Galerij


Nando review canon eos r6 landschap 01

RF24-105L @ 24mm - ISO400 - f/14 - 1/13 sec (handheld)


Nando review canon eos r6 landschap 03

RF24-105L @ 35mm - ISO100 - f/7,1 - 1/200 sec


Nando review canon eos r6 landschap 04

EF100-400L II @ 220mm - panorama van 2 opnamen - ISO100 - f/5 - 3,2 sec - Haida M10 CPL + 0,9 soft GND


Nando review canon eos r6 landschap 06

EF100-400L II @ 135mm - ISO200 - f/8 - 25 sec - Haida M10 CPL + 0,9 medium GND


Nando review canon eos r6 landschap 07

RF24-105L @ 24mm - ISO100 - f/16 - 45 sec - Haida M10 CPL + ND3,0


Nando review canon eos r6 landschap 11

EF100-400L II @ 330mm - ISO400 - f/7,1 - 1/60 sec (handheld) - Haida M10 CPL


Nando review canon eos r6 landschap 12

EF100-400L II @ 400mm - ISO400 - f/5,6 - 1/250 sec - Haida M10 CPL


Nando review canon eos r6 landschap 13

EF100-400L II @ 400mm - ISO400 - f/5,6 - 1/60 sec (handheld)


Nando review canon eos r6 landschap 19

RF24-105L @ 105mm - ISO400 - f/9 - 1/8 sec (handheld)


Nando review canon eos r6 vastgoed 01

TS-E17L - ISO400 - f/11 - bracketing (HDR opname)


Nando review canon eos r6 vastgoed 02

TS-E17L - ISO400 - f/11 - bracketing (HDR opname)


Nando review canon eos r6 landschap 22

EF16-35L III @ 16mm - ISO100 - f/11 - bracketing (HDR opname)

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

14 reacties

 1. Freek
  Freek schreef op dinsdag 24 november 2020 om 12:50  | reageer

  Ben erg blij met mijn R6 + 24-105 f/4 L. MAAR dat de adapter EF>R niet beschikbaar is vind ik bizar. Nergens te koop en het gratis exemplaar wordt nu beloofd binnen DRIE MAANDEN + 2 weken voor verwerking aanvraag. Kan dus tot levering geen andere objectieven gebruiken 😡

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 24 november 2020 om 13:32  | reageer

  @Freek: Je hebt de camera al, dat is iets waar anderen soms op moeten wachten.
  Leveringen van Canon camera's en accessoires is momenteel een ramp. Maar het blijkt ook bij andere camera merken niet helemaal soepel te gaan.

 3. Roes Gerard
  Roes Gerard schreef op dinsdag 24 november 2020 om 13:52  | reageer

  Beste Nando, met welke camera zijn die foto’s van de galerij gemaakt? R6 of R5

 4. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 24 november 2020 om 14:46  | reageer

  @Roes:
  In een review van een Canon EOS R6 ga ik natuurlijk geen foto's plaatsen die met een Canon EOS R5 zijn gemaakt.
  Wanneer je foto's van de Canon EOS R5 wilt zien, moet je naar de review van die camera gaan:
  https://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/reviews/review-canon-eos-r5.asp

 5. Marcel
  Marcel schreef op dinsdag 24 november 2020 om 17:05  | reageer

  Het zou goed zijn als je ook duidelijkheid geeft m.b.t. de betekenis van de afkortingen zoals PSAM en EVF en OLED Verder ben ik heel benieuwd hoe het oog-volg systeem werkt met lange telelenzen en vogels/dieren op afstand waarbij het oogje dus maar een heel klein deeltje van het beeld is

 6. John Oosterhuis
  John Oosterhuis schreef op dinsdag 24 november 2020 om 21:30  | reageer

  Nando, zou je nu kiezen voor een SonyA7 IV of deze Canon R5?

 7. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 25 november 2020 om 09:56  | reageer

  @Marcel: Dit zijn afkortingen die zo algemeen in de fotografie wereld zijn, dat ik er niet aan gedacht heb om dit uit te schrijven.
  PSAM staat voor de belichtingsinstellingen Programma, Sluitertijdenvoorkeuze, Diafragmavoorkeuze, Manual.
  OLED is net zoiets als LED, maar net iets beter.
  EVF is Electronic View Finder, ofwel de elektronische zoeker.

  Wat betreft de oog-AF (AF staat trouwend voor autofocus), die werkt zelfs als het oog een verbluffend klein deel van het beeld uitmaakt, ongeacht welke telelens je gebruikt. Deze oog-AF werkt bij honden, katten, vogels, en grote zoogdieren.

 8. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 25 november 2020 om 10:00  | reageer

  @John Oosterhuis:
  Zonder twijfel de EOS R5, of de EOS R6.

  De Sony vind ik persoonlijk te klein, een slechte vormgeving waaronder veel te weinig speling tussen lens en grip, knoppen en rotatiewiel kwalitatief minder, verschrikkelijke menu structuur. En tot slot een EVF en LCD die achterblijven op de concurrentie.
  Maar dat betekent niet dat de Sony geen goede foto's maakt, hoor. Het is verder een heel capabele camera.

 9. Gerard Roes
  Gerard Roes schreef op woensdag 25 november 2020 om 10:58  | reageer

  Nando, als je de R6 vergelijkt met de 5D mark IV, ik weet wel dat is een heel andere camera, maar toch. Zou je de R6 kunnen zien als een betere variant van de 5D mark IV?

 10. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 25 november 2020 om 23:16  | reageer

  @Gerard Roes:
  Ik denk niet dat je in termen als beter of slechter kunt praten. Het is gewoon een andere camera.
  Het verschil zit 'm vooral in de autofocus. Met de EOS R6 heb je de beschikking over een fantastische oog-AF. Maar als je nooit mensen of dieren fotografeert, dan heb je daar natuurlijk niets aan.

 11. ifiamminghi
  Profiel ifiamminghi schreef op vrijdag 27 november 2020 om 22:10  | reageer

  Dank voor het interessante artikel, maar in de vergelijking met een R5 vraag ik me af of die niet veel interessanter wordt als je bv voornamelijk vogels fotografeert. Immers, door het feit dat de R5 zoveel meer pixels heeft kun je makkelijker croppen en binnen die crop zou, door het feit dat de pixels kleiner zijn, toch eigenlijk een (iets) scherper beeld moeten zijn, toch?
  Ik ben het er mee eens dat 20Mpix in normale omstandigheden (ruim) genoeg is, maar als je moet beginnen croppen blijft er gauw niet veel meer over... Indien je niet "beeldvullend" (of bijna) kunt fotograferen (vaak betekent dit dus dure telelenzen) denk ik dat de R5 toch ook weer iets beter scoort (de AF zou ook nog net iets sneller zijn).
  Video is ook mijn ding niet maar toch ik vraag me af of die 8K niet interessant wordt om bepaalde acties te filmen om er nadien het juiste frame uit te halen als foto...
  Graag uw mening!

 12. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 1 december 2020 om 10:19  | reageer

  @ifiamminghi:
  Wat je nodig hebt aan resolutie is natuurlijk heel persoonlijk. Het klopt dat 45mp je veel ruimte voor te croppen geeft, maar vraag je ook af of die cropruimte je 1800 euro waard is. Voor dat bedrag heb je ook een prachtig 150-600mm objectief.
  Die acties in 8K filmen en een frame eruit halen is inderdaad mogelijk. Maar dan nog, heb je dan die 45mp nodig voor dat actie shot?
  Dit is iets wat je alleen voor jezelf kunt beantwoorden natuurlijk.

 13. Wouter Vroom
  Profiel Wouter Vroom schreef op dinsdag 29 december 2020 om 13:11  | reageer

  Bedankt voor deze review. Ik denk dat dit de opvolger van mijn 7DmkII gaat worden. Uiteraard ga ik hem eerst zelf testen voor ik tot aanschaf overga, maar reviews zoals deze vind ik ook belangrijk.
  Is er iets te zeggen van de IBIS in combinatie met de IS van niet-canon objectieven zoals de Sigma 150-600s?

 14. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 5 januari 2021 om 10:10  | reageer

  @Wouter;
  Helaas weet ik niet hoe de samenwerking van IBIS en een IS van een Sigma objectief zal verlopen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord