Review: Canon EOS R5
vrijdag 11 september 2020, 14:28 door Nando Harmsen | 10.084x gelezen | 4 reactiesMet de EOS R5 heeft Canon een professionele mirrorless camera op de markt gebracht. De mogelijkheden van de camera zijn ronduit fantastisch te noemen. Ik heb gedurende een week de camera mogen testen. Dit is de review van de Canon EOS R5 vanuit het oogpunt van een fotograaf.
Ik fotografeer al vele jaren met volle tevredenheid met de Canon EOS 5D mark IV. De camera is perfect voor mijn landschapsfotografie en trouwfotografie.
Ik heb nooit een goede reden gevonden om over te stappen naar de mirrorless camera's van de concurrenten. Ook niet nadat ik die camera's tot soms wel maanden aan een stuk aan het uitproberen en aan het reviewen was.
De Canon EOS R was de eerste full frame mirrorless camera van Canon. Een mooie camera die voor mij hele grote voordelen had tegenover Sony's en Nikons.
Toch kon de Canon EOS R op vele vlakken niet tippen aan het gemak van de EOS 5D mark IV. De touch-bar werkte niet zoals ik hoopte, en het dubbele kaartslot, onmisbaar voor mijn trouwfotografie, ontbrak. Het was duidelijk geen camera voor de professionele markt.
Maar nu is er de Canon EOS R5. Een mirrorless full frame camera met een enorme resolutie van 45 megapixels, een 5-assige In Body Image Stabilization, ofwel IBIS, oogdetectie autofocus, serie-opnamen tot 20 beelden per seconde, een dubbel kaartslot, en gelukkig geen touch-bar.
De filmfunctie van de Canon EOS R5
Een van de opvallende specificaties van de Canon EOS R5 is de mogelijkheid tot het filmen in 8K resolutie met 30 frames per seconde.
De hoeveelheid data die dan gegenereerd wordt is zo groot, dat de er veel warmte ontstaat. Het risico van oververhitting van de camera is dan ook een veelbesproken onderwerp op internet.
Gedurende de week dat ik de camera ter beschikking had, is er geen tijd geweest om ook de filmfuncties te bekijken of uit te proberen. Ik heb me helemaal geconcentreerd op het gebruik van de camera voor de fotograaf, zowel als landschapsfotograaf als trouwfotograaf.
Ik wil wel het menu voor de filminstellingen vermelden. De keuze van de filmresolutie en framerate is flink verbeterd. Dit was een van de weinige minpunten van de Canon EOS 1D mark III, waar ik onlangs ook een review over geschreven heb. Canon heeft dit in de EOS R5 heel wat logischer opgebouwd.
Behalve de 8K resolutie, filmt de Canon EOS R5 natuurlijk ook in 4K, en FHD. Je kunt verschillende framerates kiezen en je kunt gebruik maken van het Canon Log formaat. Zoals al gezegd, ga ik het in deze review niet over het filmen hebben, maar over fotografie.
Het uiterlijk van de Canon EOS R5
Het uiterlijk is in grote lijn vergelijkbaar met dat van de Canon EOS R. Ook het gevoel in de hand is vergelijkbaar, met een prettige grip en voldoende ruimte tussen de grip en het objectief voor je vingers.
De knoppen zijn goed verdeeld over de camera en blindelings te vinden. Even had ik twijfels over de positie van de AF-ON button en de joystick, maar de positie blijkt heel logisch te zijn.
Op de achterzijde zien we ook het grote rotatiewiel terug, dat zoveel prettiger werkt dan een vierwegknop die op EOS R te vinden is.
Met dit wiel heeft de Canon EOS R5 in totaal 3 rotatiewieltjes gekregen, die perfect te programmeren zijn voor de drie belichtingsinstellingen: diafragma, sluitertijd en ISO. Tel je daarbij ook nog de control-ring op het objectief bij, dan heb je nog een extra instelwiel ter beschikking.
Een belangrijk aspect van de knoppen op een camera is de kwaliteit en het gevoel dat de knoppen geven. De belangrijkste knoppen zijn blindelings te vinden. Er is een duidelijk drukpunt en ze voelen stevig en robuust aan.
De minder belangrijke knoppen liggen verder verzonken, zodat ze een ander gevoel hebben. Zo is de kans dat je de verkeerde indrukt een stuk kleiner geworden.
Wat ik wel mis is het het PSAM instelwiel. Deze instelling moet nu gekozen worden door op de mode-knop te drukken, waarna je de PSAM instelling kunt kiezen, samen met de bekende custom functies C1, C2 en C3.
Je kunt in het menu selecteren welke van deze instellingen je actief wil hebben. Gebruik je bijvoorbeeld nooit de P-stand, dan kun je die deactiveren zodat die niet gekozen kan worden. Helaas blijft de de uitgeschakelde functie wel zichtbaar in de keuze lijst.
De Canon EOS R5 heeft een mooi klapscherm met volledige touch-screen functionaliteit, zoals we dat inmiddels gewend zijn van de moderne EOS modellen.
Hierin is weinig veranderd, en dit werkt bijzonder soepel en intuïtief. Het touch-screen kan ook gebruikt worden voor het verslepen van je focuspunt, zelfs als je de camera voor je oog hebt.
Een korte blik in de menu structuur
Over het menu is in feite weinig nieuws te vertellen. Ik heb de menu structuur van de Canon camera's altijd al het best ontworpen menu in cameraland gevonden. De Canon EOS R5 zet die traditie voort met dat heel overzichtelijk en logisch opgebouwde menu.
Natuurlijk heeft deze camera de nodige extra opties gekregen, die kenmerkend zijn voor een mirrorless camera.
Denk daarbij aan het gedrag van de sluiter, die zowel mechanisch als elektronisch kan zijn, het scherm van de elektronische zoeker kan helemaal naar wens ingesteld worden, en er is de mogelijkheid tot focus peaking instellingen.
Een onderdeel van het menu bestaat uit het naar persoonlijke wens instellen van de camera. Voor alle knoppen en instelwieltjes kun je andere functie kiezen. Niet alles is mogelijk, maar voldoende om de camera helemaal naar je eigen hand te zetten.
Het 'Mijn Menu' heeft ook bij de Canon EOS R5 de mogelijkheid tot het samenstellen van meerdere pagina's met menu opties. Het voorkomt dat je diep het menu in moet duiken voor instellingen die je vaak gebruikt.
De mogelijkheid tot het gebruik van meerdere 'Mijn Menu' pagina's geeft je de kans om ze mooi te ordenen.
Een vergelijk met van de Canon EOS 5D mark IV
Ik heb jaren lang gebruik gemaakt van een Canon EOS 5D mark IV, en de Canon EOS R5 is de logische (mirrorless) opvolger daarvan. In grote lijn is het ook een vergelijkbare camera die in dezelfde klasse gezien mag worden.
Het voordeel van mirrorless is natuurlijk de mogelijkheid om de camera kleiner en lichter te maken. Dit is ook het geval met de Canon EOS R5. Toch is het verschil niet zo heel groot. Door ergonomie boven een heel klein formaat te kiezen, is het gebruik en het hanteren van de camera heel prettig.
Het eerste gevoel geeft in dat de Canon EOS R5 minder robuust lijkt. Maar tijdens de twee dagen dat ik de camera intensief gebruik hebt bij huwelijksreportages, heb ik geen enkel moment het gevoel gehad dat ik voorzichtig met de camera moet omgaan. Althans, niet voorzichtiger dan de Canon EOS 5D mark IV.
De Canon EOS R5 met de batterij grip
De camera werd geleverd met de splinternieuwe batterij grip, die niet alleen ruimte biedt voor een tweede accu, maar ook een tweede set bedieningsknoppen. Hierdoor kun je de camera op een heel natuurlijke manier in de portrait stand gebruiken.
De afmeting van de batterij grip maakt de Canon EOS R5 bijna twee keer zo groot, en een stuk zwaarder, natuurlijk.
Het voordeel van de kleinere afmetingen wordt daardoor enigszins geniet gedaan. Het voordeel van deze grotere afmetingen is natuurlijk een betere balans bij hele grote zware objectieven.
De autofocus
De autofocus van de Canon EOS R5 heeft een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Het biedt nu oog-AF, gezicht-AF en lichaam-AF. De camera herkent niet alleen ogen van mensen, maar ook van dieren. Honden en vogels wordt specifiek genoemd, maar ook van andere dieren zullen de ogen herkend worden.
Een oog wordt razendsnel gevonden, waarna de focus als een magneet op het oog blijft plakken, ongeacht de bewegingen van de persoon, of het dier. Het autofocus vlak omvat 100% van de breedte, en 90% van de hoogte, meer dan voldoende om je onderwerp niet "uit het oog" te verliezen.
Om de snelheid en de nauwkeurigheid van de oog-AF te testen ben ik een rennende hond gaan fotograferen met de elektronische sluiter, 20 frames per seconde, en oog-AF tracking met prioriteit op dieren ingeschakeld. Ik heb een Canon EF 85mm f/1,4 objectief gebruikt, op diafragma f/1,4!
Zelfs met de geringe scherptediepte van f/1,4 wist de camera de scherpte perfect op het oog van de hond te houden. Ik heb deze test meerdere malen gedaan, waarbij de haren van de hond de autofocus af en toe in de war bracht.
Binnen een fractie van een seconde werd het oog weer gevonden als het zichtbaar werd. Als ik het indrukwekkend noem, overdrijf ik niet.
Het autofocus menu is het bekende menu dat we bij alle andere moderne EOS modellen terug zien. Het geeft enorm veel flexibiliteit voor het instellen van het geschikte AF gedrag voor jouw specifieke soort fotografie.
Desgewenst kun je meerdere instellingen vastleggen in de C1, C2 en C3 voorinstellingen, zodat je snel kunt schakelen.
Een van de mooie opties is het gebruik van het touch-screen voor het verslepen van het autofocus punt, zelfs als je de camera voor je oog houdt. Daarmee kun je aangeven op welke persoon je de focus wilt hebben wanneer er meerdere mensen in beeld zijn.
Wat ik jammer vind, is het ontbreken van de fantastische optische sensor in de AF-ON knop, die ik gezien heb bij de Canon EOS 1Dx mark III.
Het gebruik van het touch-screen werkt ook heel goed, maar met die optische zoeker had ik mijn duim op de AF-ON knop kunnen houden. Dit vind ik een echt gemis.
Natuurlijk blijft het mogelijk om de joystock te gebruiken om het AF-punt te verzetten, indien je het swipen over het scherm niet prettig vindt. Je kunt bovendien instellen hoe gevoelig de joystick moet zijn, waardoor het AF-punt vele malen sneller en soepeler verzet kan worden dan bij de Canon EOS 5D mark IV.
Het gebruik in de praktijk
In de week dat ik de camera ter beschikking had, heb ik vrijwel elke dag gefotografeerd. Ik heb portretten van de honden op het veld gemaakt, met de minimale scherptediepte op f/1,4.
Ik heb landschappen gefotografeerd in de vroege ochtend voor dag en dauw, en in de late avond tijdens zonsondergang. Er zijn zijn de twee lange dagen van de huwelijksreportage, waarbij ik de Canon EOS R5 naast de Canon EOS 5D mark IV heb gebruikt.
Een aantal instellingen kun je kiezen door een snelmenu op te roepen met de M-Fn toets, boven op de camera naast de ontspanknop. Je heb de beschikking over vijf instellingen, die je tot op zekere hoogte zelf kunt kiezen.
Denk aan witbalans, transportmodes, en AF instellingen. Het is even wennen om dit op deze manier te doen, maar het werkt beter dan een knopje op de camera indrukken.
Met landschappen is het gebruik van een statief in veel gevallen vanzelfsprekend. gebruik van het klapscherm biedt een heel ontspannen manier van fotografie, zeker vanuit lastige hoeken. Samen met de uitstekende touch-screen functionaliteit is het fotograferen vanaf statief heel prettig.
Voor handmatig scherpstellen kun je gebruik maken van de focus assist functie en de focus peaking. Het zijn hele handige functies die het scherpstellen heel eenvoudig maakt, maar vooral ook heel snel.
Ik heb ook landschappen uit de hand gefotografeerd, waarbij ik dankbaar gebruik heb gemaakt van de In Body Image Stabilization, de IBIS, die tot maximaal 8 stops kan stabiliseren. Hiermee wordt het eenvoudig om langere sluitertijden te gebruiken, zonder een directe noodzaak van een statief.
Natuurlijk werkt IBIS niet voor bewegingen van mensen, zoals bij een bruiloft. Het geeft je echter wel meer stabiliteit bij het gebruik van langere brandpunten.
Tijdens de bruiloften heb ik de camera heel intensief gebruikt, waarbij ik gemerkt heb dat de oog-AF en gezicht-AF bijzonder goed, betrouwbaar, en snel werkt.
Met je duim de prioriteit op een andere persoon leggen is heel eenvoudig en snel. Helaas moet je dan wel je duim van de AF-ON knop halen. Natuurlijk heb je dit probleem niet als de autofocus onder de ontspanknop geactiveerd is.
De batterij duur van de Canon EOS R5 is niet zo extreem lang. Het lukte me om tijdens de bruiloft meer dan 1.000 foto's op één accu lading te maken, maar ik heb uiteindelijk wel drie accu's per dag nodig gehad.
Daarbij moet ik vermelden dat ik slechts één nieuw type accu had, en twee accu's van de Canon EOS 5D mark IV, die iets minder vermogen leveren, maar ook prima te gebruiken zijn.
Voor landschappen gaat de accu heel wat korter mee. Dit is niet zo vreemd, omdat het een hele andere manier van gebruik is. Mijn rustige manier van fotograferen, en het nemen van de tijd voor compositie en beeldopbouw, betekent dat ik per foto langer gebruik maakt van de EVF of het LCD scherm.
Op één ochtend was de batterij leeg na ongeveer 250 foto's. Vergeet echter niet dat op deze manier van fotograferen ook met een Canon EOS 5D mark IV het aantal foto's per accu niet hoger komt dan ongeveer 300 tot 400.
Dat is het gevolg van momenten dat het LCD scherm soms een kwartier aan één stuk aan blijft, voor het maken van één enkele foto.
De accu duur hangt af dus van veel dingen. Hoe vaak gebruik je het scherm, of de zoeker. Staat de zoeker op de economische stand, of heeft die een hoge refresh rate. Wat heb je voor tijd ingesteld voor de camera in standby gaat? Al deze dingen en meer bepaald hoe lang je met een accu vooruit kunt.
Gebruik van de Canon EOS R5 met de EF-objectieven
Met het mirrorless full frame systeem van Canon is er ook de nieuwe RF lensvatting gekomen. Dit is nodig omdat de objectieven dichter op de sensor zitten dan bij spiegelreflex camera's.
Canon heeft ervoor gekozen om de diameter van de lensvatting groter te maken, om zo een betere beeldkwaliteit te garanderen.
Met een adapter is het mogelijk om ook de oude objectieven te blijven gebruiken. Dit zijn de TS-E, MP-E en EF objectieven. Maar ook de EFs kunnen gebruikt worden, waarbij de camera automatisch overschakelt naar een 1,6 crop-modes.
De adapterringen, die in drie soorten te krijgen zijn, verlengen de afstand van het objectief tot de sensor, zodat ie even lang wordt als bij een spiegelreflex camera. Er zitten geen lenzen in deze adapterringen, waardoor er geen kwaliteit achteruitgang ontstaat.
De autofocus blijft alle functionaliteiten behouden, zodat het vanuit dat opzicht geen verschil maakt of je een RF objectief gebruikt, of een ander objectief. Ik heb zonder problemen de EF 35mm f/1,4L II, de EF 85mm f/1,4L IS, een EF70-200mm f/2,8L II IS, en nog een aantal andere gebruikt.
Nog meer functies
Ik heb voor deze review lang niet alle functies van de camera kunnen behandelen. Denk daarbij aan focus stacking, multi-shot-noise-reduction (MSNR), HDR PQ 10 bit HEIF bestandsformaat, en natuurlijk de uitgebreide film functies die deze camera ter beschikking heeft.
Om alle aspecten van deze camera uit te proberen, en te testen, is veel meer tijd nodig dan de week die ik ter beschikking had. Wie weet krijg ik die gelegenheid nog eens.
Mijn conclusie
De verhalen en geruchten die vooraf aan de lancering op het internet te vinden waren spraken van een camera die bijna beter zou zijn dan welke andere camera dan ook.
Deze verhalen zijn vrijwel altijd overdreven, en gesproken door mensen die bevooroordeeld zijn, of uit zijn op het uitlokken van discussies.
Dat het een bijzondere camera zou worden werd al wel duidelijk. Met de 8K film resolutie, een grote resolutie, IBIS en oog-AF zou Canon de zogenoemde achterstand op camera gebied in één klap inhalen, of zelfs voorbij streven.
Ik heb de afgelopen jaren veel verschillende camera's mogen testen, variërend van Nikon, Panasonic, Olympus, en natuurlijk Sony. Maar ook Fujifilm, Hasselblad en Leica. Ik heb een redelijk beeld gekregen van wat er momenteel mogelijk is, en hoe de verschillende merken presteren als het op moderne camera's aankomt.
Eén ding is me tijdens het fotograferen van de Canon EOS R5 duidelijk geworden; de verhalen op internet waren niet overdreven, en ik denk dat Canon met deze camera één van de betere camera's op de markt heeft gebracht, zo niet dè beste. In ieder geval voor de fotograaf.
De autofocus van de Canon EOS R5 is ronduit fantastisch te noemen. Ik heb het zelf niet kunnen testen en vergelijken, maar er gaan veel video's en reviews de ronde, waarin beweerd wordt dat de oog-AF en het reactievermogen van de Canon EOS R5 beter is dan de concurrenten. Ik ben geneigd dat te geloven.
Perfect is de camera echter niet. Er zijn altijd nog dingen die minder prettig zijn, die beter kunnen, of die anders hadden moeten of kunnen zijn. Soms is dat persoonlijke voorkeur, maar vaak ook niet.
Ik noemde al de optische sensor op de AF-ON knop, die de Canon EOS 1Dx mark III heeft. Ik mis ook een hele eenvoudige snelle manier om de bracketing te activeren. En de batterij duur zou langer mogen zijn.
Mijn conclusie is inmiddels wel duidelijk, verwacht ik. Ik ben enorm onder de indruk van deze camera, en geloof dat Canon met de EOS R5 een fantastisch stuk gereedschap voor de professionele, en semi-professionele fotograaf heeft uitgebracht. Ik kan de camera van harte aanraden.
Tot slot wil ik de plus- en minpunten opnoemen van de Canon EOS R5, zoals ik die ervaren heb. De lijst is niet compleet, maar beperkt tot de belangrijkste punten voor mij als fotograaf.
Wat mij als fotograaf bevalt
- Afmetingen en vormgeving is heel goed - de camera is niet te klein en niet te groot
- De grip is goed gevormd, en er is voldoende ruimte tussen de grip en het objectief
- Fantastische oog-AF, gezicht-AF, en lichaam-AF
- 5940 AF punten, of 1053 Dual Pixel CMOS AF gebieden, verdeeld over 100% in horizontale richting , 90% in verticale richting.
- Focus tracking werk fantastisch
- 45 mp resolutie
- Dubbel kaartslot (CF Express (type B) en UHS-II SD)
- In Body Image Stabilization (IBIS) tot maximaal 8 stops
- Volledig functioneel touch-screen, ook voor AF bediening tijdens het fotograferen
- Kantelbaar scherm
- Elektronische OLED zoeker van meer dan 5 miljoen pixels en een maximale verversing van 120 beelden per seconde.
- c-raw formaat voor gecomprimeerde raw bestanden die geen kwaliteitsverlies hebben
- Goede ISO prestaties, zonder probleem bruikbaar tot ISO6400, en ISO12800 is heel acceptabel
- 20 beelden per seconde met elektronische sluiter, 12 beelden per seconden met mechanische sluiter
- Buffer voor 87 raw files bij gebruik van een SD kaart, en 180 bij gebruik van de CF Express kaart. Voor JPEG raakt de buffer bij 350 beelden gevuld.
- Met de mechanische sluiter is de camera volledig stil
- Knoppen en instelwieltjes zijn volledig instelbaar
- Focus bracketing
- Time lapse functie
- Bulb-timer
Wat mij als fotograaf minder bevalt
- Geen PSAM wiel meer aanwezig
- Bij het uitschakelen van de PSAM keuzemogelijkheden verdwijnen deze niet uit het venster op de camera
- Ik mis de optische sensor in de AF-ON knop die bij de Canon EOS 1Dx mark III zo fantastisch is
- Er is geen knop voor de bracketing instellingen direct en eenvoudig op te roepen
- Manual focus assist heeft geen aanduiding van het scherptediepte bereik
- Batterij duur is wat aan de korte kant.
- Sluitertijd instellen in PSAM stand gaat niet verder dan 30 seconden
Gallerij
EF 85mm f/1,4L IS, ISO100, f/1,4, 1/1250s)
EF 85mm f/1,4L IS, ISO100, f/1,4, 1/500s
EF 85mm f/1,4L IS, ISO100, f/1,4, 1/500s
RF 24-70mm f/2,8L IS @ 59mm, ISO160, f/9, 1/125s, Haida 0,9GND medium gradient
EF 100-400mm f/4,5-5,6L II IS @ 148mm, ISO200, f/5, 1/13s, Haida M10 CPL
RF 24-70mm f/2,8L IS @ 34mm, ISO100, f/10, belichtingstrapje 1/10s tot 1/100s
RF 24-70mm f/2,8L IS @ 45mm, ISO100, f/11, belichtingstrapje 1/25s tot 1/500s
Met dank aan Canon Nederland voor het beschikbaar stellen van de camera, het objectief, en de bijbehorende accessoires.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
4 reacties
-
Jack Veraart schreef op zondag 13 september 2020 om 10:17 | reageer
Goed geschreven. Prima informatie! Klein foutje. Er staat met de mechanische sluiter is de camera volledig stil. Moet dit niet de elektronische sluiter zijn?
-
paul schreef op dinsdag 15 september 2020 om 16:33 | reageer
Ik heb mijn Eos R5 nu een week en ik kan Nando helemaal volgen in wat hij geschreven heeft. Deze camera blijft je letterlijk positief verbazen naargelang je hem meer en meer gebruikt en gewoon wordt. Ik film ook best veel met mijn camera en met de nieuwe firmware heb ik nog nooit last gehad van warm lopen. De hoogste filmresolutie (8K) gebruik ik enkel voor korte filmopnamen, niet omdat de camera er problemen mee heeft maar wel omdat het gigantisch grote bestanden zijn die je computer tenslotte moet kunnen bewerken en bewaren. Ik heb mijn M-Fn toets gekoppeld om snel van film naar foto mode (en omgekeerd) over te schakelen en dat met slechts één druk op de M-Fn toets. Een voordeel kan ook een nadeel hebben, mensen met een oudere PC die niet van plan zijn om deze in de toekomst te vernieuwen, kunnen beter de Eos R6 aanschaffen want je PC heeft toch wel wat werk met die grote bestanden. Ook LR en Ps herkennen nu de raw bestanden, dat was in het begin misschien niet zo?
Met mijn Eos 5d IV had ik wel eens voor dat schuwe vogels schrikten van het sluitergeklik, de sluiter van de Eos R5 hoor je nauwelijks, zelfs als je de mechanische sluiter hebt geselecteerd. -
Rob schreef op dinsdag 15 september 2020 om 17:05 | reageer
Dank je wel Nando voor de heldere review. Wat ik mis in de review, wat is het verschil in beeld kwaliteit bijv. tov van jouw D5 M4? Zijn de foto’s echt ‘veel’ beter of zijn het alleen de functies, nieuwe AF enz. enz. die de R5 camera zijn prijs meer dan waard is? Even het filmen buiten beschouwing gelaten svp, ik maak voor nu nog amper gebruik van de video functie. Ik heb een D5 M3 met een set mooie L lenzen en gebruik deze bij diverse sport evenementen en huwelijk fotografie, nu sta ik op het punt om te upgraden naar een nieuwe camera, ik wil best heel veel geld uitgeven maar dan moet ik wel het gevoel hebben dat er ook winst zit in bijv. de beeld kwaliteit, want het gaat natuurlijk als eerste om het eind resultaat de ‘foto‘ (de nabewerking ook even buiten beschouwing gelaten). Alvast dank voor je reactie, gr. Rob
-
Nando schreef op dinsdag 29 september 2020 om 09:27 | reageer
@Jack:
je hebt helemaal gelijk. Dit moet ik direct aanpassen
@Paul:
Je advies voor het kiezen voor een R6 vanwege grote bestanden is opvallend. Je kiest juist een R5 vanwege de hoge resolutie. Heb je die resolutie niet nodig, dan is een R6 een betere keuze, zeker ook vanuit financieel oogpunt.
@Rob:
Het verschil tussen de beeldkwaliteit ligt in de toename in resolutie en ongeveer 1 stop winst in ISO prestaties. Het dynamisch bereik zal ongetwijfeld verschil geven, maar dat is niet iets wat een wereld van verschil geeft.
Ik denk dat je een R5 moet kiezen vanwege de functies zoals autofocus, en misschien het IBIS systeem. Niet vanwege een mogelijk verschil in beeldkwaliteit, als er dat al is.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Review: Fujifilm X-T50
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de RF 28-70mm f/2.8 IS STM
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de imagePROGRAF PRO-1100
door Nando Harmsen
-
Preview: Canon EOS R5 mark II
door Elja Trum
-
Preview: Canon EOS R1
door Elja Trum
-
Nikon introduceert de Z6 III mirrorless camera
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.730 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.