Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: Canon EOS R5

vrijdag 11 september 2020, 14:28 door | 9.755x gelezen | 4 reacties

Met de EOS R5 heeft Canon een professionele mirrorless camera op de markt gebracht. De mogelijkheden van de camera zijn ronduit fantastisch te noemen. Ik heb gedurende een week de camera mogen testen. Dit is de review van de Canon EOS R5 vanuit het oogpunt van een fotograaf.

Ik fotografeer al vele jaren met volle tevredenheid met de Canon EOS 5D mark IV. De camera is perfect voor mijn landschapsfotografie en trouwfotografie.

Ik heb nooit een goede reden gevonden om over te stappen naar de mirrorless camera's van de concurrenten. Ook niet nadat ik die camera's tot soms wel maanden aan een stuk aan het uitproberen en aan het reviewen was.

Real life comparrison 00

Een maand lang fotograferen met deze camera's leert je een objectief beeld te vormen van de voor- en nadelen van de verschillende camera's. De Canon EOS R5 lijkt wat formaat en uiterlijk sterk op dat van de Canon EOS R, die hier in beeld is, maar is tegelijkertijd in vele opzichten uitgebreider en beter.


De Canon EOS R was de eerste full frame mirrorless camera van Canon. Een mooie camera die voor mij hele grote voordelen had tegenover Sony's en Nikons.

Toch kon de Canon EOS R op vele vlakken niet tippen aan het gemak van de EOS 5D mark IV. De touch-bar werkte niet zoals ik hoopte, en het dubbele kaartslot, onmisbaar voor mijn trouwfotografie, ontbrak. Het was duidelijk geen camera voor de professionele markt.

Maar nu is er de Canon EOS R5. Een mirrorless full frame camera met een enorme resolutie van 45 megapixels, een 5-assige In Body Image Stabilization, ofwel IBIS, oogdetectie autofocus, serie-opnamen tot 20 beelden per seconde, een dubbel kaartslot, en gelukkig geen touch-bar.

Nando eos r5 overview 01

De Canon EOS R5; een camera die in alle opzichten fantastisch genoemd mag worden.

De filmfunctie van de Canon EOS R5


Een van de opvallende specificaties van de Canon EOS R5 is de mogelijkheid tot het filmen in 8K resolutie met 30 frames per seconde.

De hoeveelheid data die dan gegenereerd wordt is zo groot, dat de er veel warmte ontstaat. Het risico van oververhitting van de camera is dan ook een veelbesproken onderwerp op internet.

Gedurende de week dat ik de camera ter beschikking had, is er geen tijd geweest om ook de filmfuncties te bekijken of uit te proberen. Ik heb me helemaal geconcentreerd op het gebruik van de camera voor de fotograaf, zowel als landschapsfotograaf als trouwfotograaf.

Nando eos r5 menu 04

Een greep uit het menu voor de filmfuncties van de Canon EOS R5. Met name het instellen van de film resolutie, linksonder in beeld, is flink verbeterd.

Ik wil wel het menu voor de filminstellingen vermelden. De keuze van de filmresolutie en framerate is flink verbeterd. Dit was een van de weinige minpunten van de Canon EOS 1D mark III, waar ik onlangs ook een review over geschreven heb. Canon heeft dit in de EOS R5 heel wat logischer opgebouwd.

Behalve de 8K resolutie, filmt de Canon EOS R5 natuurlijk ook in 4K, en FHD. Je kunt verschillende framerates kiezen en je kunt gebruik maken van het Canon Log formaat. Zoals al gezegd, ga ik het in deze review niet over het filmen hebben, maar over fotografie.

Het uiterlijk van de Canon EOS R5


Het uiterlijk is in grote lijn vergelijkbaar met dat van de Canon EOS R. Ook het gevoel in de hand is vergelijkbaar, met een prettige grip en voldoende ruimte tussen de grip en het objectief voor je vingers.

De knoppen zijn goed verdeeld over de camera en blindelings te vinden. Even had ik twijfels over de positie van de AF-ON button en de joystick, maar de positie blijkt heel logisch te zijn.

Nando eos r5 overview 05

Een overzicht van het uiterlijk van de Canon EOS R5.

Op de achterzijde zien we ook het grote rotatiewiel terug, dat zoveel prettiger werkt dan een vierwegknop die op EOS R te vinden is.

Met dit wiel heeft de Canon EOS R5 in totaal 3 rotatiewieltjes gekregen, die perfect te programmeren zijn voor de drie belichtingsinstellingen: diafragma, sluitertijd en ISO. Tel je daarbij ook nog de control-ring op het objectief bij, dan heb je nog een extra instelwiel ter beschikking.

Nando eos r5 overview 02

Alle knoppen en instelwieltjes zijn goed gedimensioneerd en zitten ergonomisch op de juiste plekken

Een belangrijk aspect van de knoppen op een camera is de kwaliteit en het gevoel dat de knoppen geven. De belangrijkste knoppen zijn blindelings te vinden. Er is een duidelijk drukpunt en ze voelen stevig en robuust aan.

De minder belangrijke knoppen liggen verder verzonken, zodat ze een ander gevoel hebben. Zo is de kans dat je de verkeerde indrukt een stuk kleiner geworden.

Wat ik wel mis is het het PSAM instelwiel. Deze instelling moet nu gekozen worden door op de mode-knop te drukken, waarna je de PSAM instelling kunt kiezen, samen met de bekende custom functies C1, C2 en C3.

Je kunt in het menu selecteren welke van deze instellingen je actief wil hebben. Gebruik je bijvoorbeeld nooit de P-stand, dan kun je die deactiveren zodat die niet gekozen kan worden. Helaas blijft de de uitgeschakelde functie wel zichtbaar in de keuze lijst.

De Canon EOS R5 heeft een mooi klapscherm met volledige touch-screen functionaliteit, zoals we dat inmiddels gewend zijn van de moderne EOS modellen.

Hierin is weinig veranderd, en dit werkt bijzonder soepel en intuïtief. Het touch-screen kan ook gebruikt worden voor het verslepen van je focuspunt, zelfs als je de camera voor je oog hebt.

Nando eos r5 shooting landscapes 01

Het klapscherm van de Canon EOS R5 is natuurlijk erg fijn voor gebruik vanuit ongewone hoeken, maar ook bij gebruik van statief. De touch-screen functionaliteit maakt het gebruik van het scherm bijzonder makkelijk en snel.

Een korte blik in de menu structuur


Over het menu is in feite weinig nieuws te vertellen. Ik heb de menu structuur van de Canon camera's altijd al het best ontworpen menu in cameraland gevonden. De Canon EOS R5 zet die traditie voort met dat heel overzichtelijk en logisch opgebouwde menu.

Nando eos r5 menu 01

Een greep uit het menu van de Canon EOS R5. Welbekend voor de Canon fotograaf.

Natuurlijk heeft deze camera de nodige extra opties gekregen, die kenmerkend zijn voor een mirrorless camera.

Denk daarbij aan het gedrag van de sluiter, die zowel mechanisch als elektronisch kan zijn, het scherm van de elektronische zoeker kan helemaal naar wens ingesteld worden, en er is de mogelijkheid tot focus peaking instellingen.

Nando eos r5 menu 03

Een deel van het menu is bestemd voor het naar wens instellen van knoppen en instelwieltjes. Ook het LCD scherm en de EVF kan naar wens ingesteld worden.

Een onderdeel van het menu bestaat uit het naar persoonlijke wens instellen van de camera. Voor alle knoppen en instelwieltjes kun je andere functie kiezen. Niet alles is mogelijk, maar voldoende om de camera helemaal naar je eigen hand te zetten.

Het 'Mijn Menu' heeft ook bij de Canon EOS R5 de mogelijkheid tot het samenstellen van meerdere pagina's met menu opties. Het voorkomt dat je diep het menu in moet duiken voor instellingen die je vaak gebruikt.

De mogelijkheid tot het gebruik van meerdere 'Mijn Menu' pagina's geeft je de kans om ze mooi te ordenen.

Een vergelijk met van de Canon EOS 5D mark IV


Ik heb jaren lang gebruik gemaakt van een Canon EOS 5D mark IV, en de Canon EOS R5 is de logische (mirrorless) opvolger daarvan. In grote lijn is het ook een vergelijkbare camera die in dezelfde klasse gezien mag worden.

Nando eos r5 compare 5d4 01

De Canon EOS 5D mark IV naast de Canon EOS R5. Het ontbreken van de spiegel biedt de mogelijkheid tot een kleinere camera. De diameter van de lensvatting is groter, bestemd voor de nieuwe RF objectieven. Met een adapter zijn ook de EF, TS-E, MP-E en zelfs EFs objectieven te gebruiken.

Het voordeel van mirrorless is natuurlijk de mogelijkheid om de camera kleiner en lichter te maken. Dit is ook het geval met de Canon EOS R5. Toch is het verschil niet zo heel groot. Door ergonomie boven een heel klein formaat te kiezen, is het gebruik en het hanteren van de camera heel prettig.

Nando eos r5 compare 5d4 04

De achterzijde vertoond veel wijzigingen. Het klapscherm van de EOS R5 maakt de knoppen aan de linkerzijde van het scherm niet mogelijk. Deze zijn nu anders verdeeld over de camera, wat in zekere zin een meer logische verdeling opgeleverd heeft.

Het eerste gevoel geeft in dat de Canon EOS R5 minder robuust lijkt. Maar tijdens de twee dagen dat ik de camera intensief gebruik hebt bij huwelijksreportages, heb ik geen enkel moment het gevoel gehad dat ik voorzichtig met de camera moet omgaan. Althans, niet voorzichtiger dan de Canon EOS 5D mark IV.

Nando eos r5 compare 5d4 06

De bovenzijde laat het verschil in schermgrootte zien. Het kleine vierkante scherm geeft alle informatie, verdeeld over twee 'pagina's'. Opvallend is het ontbreken van het PSAM wiel bij de EOS R5. Daarvoor in de plaats is de mode-knop gekomen.


De Canon EOS R5 met de batterij grip


De camera werd geleverd met de splinternieuwe batterij grip, die niet alleen ruimte biedt voor een tweede accu, maar ook een tweede set bedieningsknoppen. Hierdoor kun je de camera op een heel natuurlijke manier in de portrait stand gebruiken.

Nando eos r5 grip 1

De batterij grip van de Canon EOS R5 is groot vergeleken met de camera zelf. Door deze te gebruiken wordt de camera fors groter en zwaarder.

De afmeting van de batterij grip maakt de Canon EOS R5 bijna twee keer zo groot, en een stuk zwaarder, natuurlijk.

Het voordeel van de kleinere afmetingen wordt daardoor enigszins geniet gedaan. Het voordeel van deze grotere afmetingen is natuurlijk een betere balans bij hele grote zware objectieven.

Nando eos r5 grip non grip 01

Het verschil tussen de camera met, en zonder grip. Voor fotografen met grote handen kan een grip veel voordeel bieden. Maar het geeft ook meer stabiliteit bij gebruik van grote zware objectieven.


De autofocus


De autofocus van de Canon EOS R5 heeft een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Het biedt nu oog-AF, gezicht-AF en lichaam-AF. De camera herkent niet alleen ogen van mensen, maar ook van dieren. Honden en vogels wordt specifiek genoemd, maar ook van andere dieren zullen de ogen herkend worden.

Een oog wordt razendsnel gevonden, waarna de focus als een magneet op het oog blijft plakken, ongeacht de bewegingen van de persoon, of het dier. Het autofocus vlak omvat 100% van de breedte, en 90% van de hoogte, meer dan voldoende om je onderwerp niet "uit het oog" te verliezen.

Om de snelheid en de nauwkeurigheid van de oog-AF te testen ben ik een rennende hond gaan fotograferen met de elektronische sluiter, 20 frames per seconde, en oog-AF tracking met prioriteit op dieren ingeschakeld. Ik heb een Canon EF 85mm f/1,4 objectief gebruikt, op diafragma f/1,4!

Nando eos r5 serie bruc

Een serie van 15 beelden die gemaakt zijn met een 85mm objectief op f/1,4. Ondanks de kleine scherptediepte zijn alle foto's perfect scherp op het oog. De beelden zijn een uitsnede uit het originele beeld.

Zelfs met de geringe scherptediepte van f/1,4 wist de camera de scherpte perfect op het oog van de hond te houden. Ik heb deze test meerdere malen gedaan, waarbij de haren van de hond de autofocus af en toe in de war bracht.

Binnen een fractie van een seconde werd het oog weer gevonden als het zichtbaar werd. Als ik het indrukwekkend noem, overdrijf ik niet.

Nando eos r5 menu 02

Het autofocus menu geeft een volledige controle over het gedrag van de autofocus. Je kunt de camera geheel naar je wensen en eisen instellen.


Het autofocus menu is het bekende menu dat we bij alle andere moderne EOS modellen terug zien. Het geeft enorm veel flexibiliteit voor het instellen van het geschikte AF gedrag voor jouw specifieke soort fotografie.

Desgewenst kun je meerdere instellingen vastleggen in de C1, C2 en C3 voorinstellingen, zodat je snel kunt schakelen.

Een van de mooie opties is het gebruik van het touch-screen voor het verslepen van het autofocus punt, zelfs als je de camera voor je oog houdt. Daarmee kun je aangeven op welke persoon je de focus wilt hebben wanneer er meerdere mensen in beeld zijn.

Nando eos r5 wedding 14

Door met je duim over het touch-screen te schuiven, wanneer je de camera voor je oog hebt, kun je de camera vertellen wiens oog in focus gehouden moet worden. (RF24-70mm f/2,8L @ 67mm, ISO250, f/8, 1/125sec)

Wat ik jammer vind, is het ontbreken van de fantastische optische sensor in de AF-ON knop, die ik gezien heb bij de Canon EOS 1Dx mark III.

Het gebruik van het touch-screen werkt ook heel goed, maar met die optische zoeker had ik mijn duim op de AF-ON knop kunnen houden. Dit vind ik een echt gemis.

Nando 1dx3 smart controller

De smart-controller van de Canon EOS 1Dx mark III, die had er ook op de Canon EOS R5 mogen zitten. Gelukkig werkt het touch-screen voor het verzetten van het AF punt ook heel goed.

Natuurlijk blijft het mogelijk om de joystock te gebruiken om het AF-punt te verzetten, indien je het swipen over het scherm niet prettig vindt. Je kunt bovendien instellen hoe gevoelig de joystick moet zijn, waardoor het AF-punt vele malen sneller en soepeler verzet kan worden dan bij de Canon EOS 5D mark IV.

Het gebruik in de praktijk


In de week dat ik de camera ter beschikking had, heb ik vrijwel elke dag gefotografeerd. Ik heb portretten van de honden op het veld gemaakt, met de minimale scherptediepte op f/1,4.

Ik heb landschappen gefotografeerd in de vroege ochtend voor dag en dauw, en in de late avond tijdens zonsondergang. Er zijn zijn de twee lange dagen van de huwelijksreportage, waarbij ik de Canon EOS R5 naast de Canon EOS 5D mark IV heb gebruikt.

Nando eos r5 shooting landscapes 02

Het fotograferen van een landschap. Het klapscherm kan erg handig zijn, en samen met de touch-screen mogelijkheden is het erg prettig werken.

Een aantal instellingen kun je kiezen door een snelmenu op te roepen met de M-Fn toets, boven op de camera naast de ontspanknop. Je heb de beschikking over vijf instellingen, die je tot op zekere hoogte zelf kunt kiezen.

Denk aan witbalans, transportmodes, en AF instellingen. Het is even wennen om dit op deze manier te doen, maar het werkt beter dan een knopje op de camera indrukken.

Met landschappen is het gebruik van een statief in veel gevallen vanzelfsprekend. gebruik van het klapscherm biedt een heel ontspannen manier van fotografie, zeker vanuit lastige hoeken. Samen met de uitstekende touch-screen functionaliteit is het fotograferen vanaf statief heel prettig.

Voor handmatig scherpstellen kun je gebruik maken van de focus assist functie en de focus peaking. Het zijn hele handige functies die het scherpstellen heel eenvoudig maakt, maar vooral ook heel snel.

Ik heb ook landschappen uit de hand gefotografeerd, waarbij ik dankbaar gebruik heb gemaakt van de In Body Image Stabilization, de IBIS, die tot maximaal 8 stops kan stabiliseren. Hiermee wordt het eenvoudig om langere sluitertijden te gebruiken, zonder een directe noodzaak van een statief.

Natuurlijk werkt IBIS niet voor bewegingen van mensen, zoals bij een bruiloft. Het geeft je echter wel meer stabiliteit bij het gebruik van langere brandpunten.

Nando eos r5 shooting by hetwie

De Canon EOS R5 ligt heel prettig in de hand. De camera is niet te klein, en de grip is heel goed geproportioneerd. (foto door Hetwie)

Tijdens de bruiloften heb ik de camera heel intensief gebruikt, waarbij ik gemerkt heb dat de oog-AF en gezicht-AF bijzonder goed, betrouwbaar, en snel werkt.

Met je duim de prioriteit op een andere persoon leggen is heel eenvoudig en snel. Helaas moet je dan wel je duim van de AF-ON knop halen. Natuurlijk heb je dit probleem niet als de autofocus onder de ontspanknop geactiveerd is.

De batterij duur van de Canon EOS R5 is niet zo extreem lang. Het lukte me om tijdens de bruiloft meer dan 1.000 foto's op één accu lading te maken, maar ik heb uiteindelijk wel drie accu's per dag nodig gehad.

Daarbij moet ik vermelden dat ik slechts één nieuw type accu had, en twee accu's van de Canon EOS 5D mark IV, die iets minder vermogen leveren, maar ook prima te gebruiken zijn.

Nando batterij eos r5

Eén acculading was goed voor 1056 foto's tijdens deze bruiloft, met een restant van 6% lading. Dat is niet slecht.

Voor landschappen gaat de accu heel wat korter mee. Dit is niet zo vreemd, omdat het een hele andere manier van gebruik is. Mijn rustige manier van fotograferen, en het nemen van de tijd voor compositie en beeldopbouw, betekent dat ik per foto langer gebruik maakt van de EVF of het LCD scherm.

Op één ochtend was de batterij leeg na ongeveer 250 foto's. Vergeet echter niet dat op deze manier van fotograferen ook met een Canon EOS 5D mark IV het aantal foto's per accu niet hoger komt dan ongeveer 300 tot 400.

Dat is het gevolg van momenten dat het LCD scherm soms een kwartier aan één stuk aan blijft, voor het maken van één enkele foto.

De accu duur hangt af dus van veel dingen. Hoe vaak gebruik je het scherm, of de zoeker. Staat de zoeker op de economische stand, of heeft die een hoge refresh rate. Wat heb je voor tijd ingesteld voor de camera in standby gaat? Al deze dingen en meer bepaald hoe lang je met een accu vooruit kunt.

Gebruik van de Canon EOS R5 met de EF-objectieven


Met het mirrorless full frame systeem van Canon is er ook de nieuwe RF lensvatting gekomen. Dit is nodig omdat de objectieven dichter op de sensor zitten dan bij spiegelreflex camera's.

Canon heeft ervoor gekozen om de diameter van de lensvatting groter te maken, om zo een betere beeldkwaliteit te garanderen.

Met een adapter is het mogelijk om ook de oude objectieven te blijven gebruiken. Dit zijn de TS-E, MP-E en EF objectieven. Maar ook de EFs kunnen gebruikt worden, waarbij de camera automatisch overschakelt naar een 1,6 crop-modes.

Nando eos r5 adapter

Er zijn verschillende adapterringen verkrijgbaar, die het mogelijk maken om alle andere objectieven met een Canon vatting te gebruiken. Je kunt ook de EFs objectieven gebruiken.

De adapterringen, die in drie soorten te krijgen zijn, verlengen de afstand van het objectief tot de sensor, zodat ie even lang wordt als bij een spiegelreflex camera. Er zitten geen lenzen in deze adapterringen, waardoor er geen kwaliteit achteruitgang ontstaat.

De autofocus blijft alle functionaliteiten behouden, zodat het vanuit dat opzicht geen verschil maakt of je een RF objectief gebruikt, of een ander objectief. Ik heb zonder problemen de EF 35mm f/1,4L II, de EF 85mm f/1,4L IS, een EF70-200mm f/2,8L II IS, en nog een aantal andere gebruikt.

Nando eos r5 landscape 06

Een landschap met een Laowa 12mm ultra groothoek met EF vatting, gemonteerd via de EF-RF adapterring. (Laowa 12mm f/2,8 zero-D, ISO100, f/16, belichtingstrapje van 1/15 tot 1/500 sec)

Nog meer functies


Ik heb voor deze review lang niet alle functies van de camera kunnen behandelen. Denk daarbij aan focus stacking, multi-shot-noise-reduction (MSNR), HDR PQ 10 bit HEIF bestandsformaat, en natuurlijk de uitgebreide film functies die deze camera ter beschikking heeft.

Om alle aspecten van deze camera uit te proberen, en te testen, is veel meer tijd nodig dan de week die ik ter beschikking had. Wie weet krijg ik die gelegenheid nog eens.

Mijn conclusie


De verhalen en geruchten die vooraf aan de lancering op het internet te vinden waren spraken van een camera die bijna beter zou zijn dan welke andere camera dan ook.

Deze verhalen zijn vrijwel altijd overdreven, en gesproken door mensen die bevooroordeeld zijn, of uit zijn op het uitlokken van discussies.

Dat het een bijzondere camera zou worden werd al wel duidelijk. Met de 8K film resolutie, een grote resolutie, IBIS en oog-AF zou Canon de zogenoemde achterstand op camera gebied in één klap inhalen, of zelfs voorbij streven.

Ik heb de afgelopen jaren veel verschillende camera's mogen testen, variërend van Nikon, Panasonic, Olympus, en natuurlijk Sony. Maar ook Fujifilm, Hasselblad en Leica. Ik heb een redelijk beeld gekregen van wat er momenteel mogelijk is, en hoe de verschillende merken presteren als het op moderne camera's aankomt.

Eén ding is me tijdens het fotograferen van de Canon EOS R5 duidelijk geworden; de verhalen op internet waren niet overdreven, en ik denk dat Canon met deze camera één van de betere camera's op de markt heeft gebracht, zo niet dè beste. In ieder geval voor de fotograaf.

Nando eos r5 in gebruik

Mijn gereedschap voor een bruiloft; twee fantastische camera's. Als ik moest kiezen, koos ik zonder twijfel de Canon EOS R5, liefst twee. Maar dat wordt een heel kostbare zaak.

De autofocus van de Canon EOS R5 is ronduit fantastisch te noemen. Ik heb het zelf niet kunnen testen en vergelijken, maar er gaan veel video's en reviews de ronde, waarin beweerd wordt dat de oog-AF en het reactievermogen van de Canon EOS R5 beter is dan de concurrenten. Ik ben geneigd dat te geloven.

Perfect is de camera echter niet. Er zijn altijd nog dingen die minder prettig zijn, die beter kunnen, of die anders hadden moeten of kunnen zijn. Soms is dat persoonlijke voorkeur, maar vaak ook niet.

Ik noemde al de optische sensor op de AF-ON knop, die de Canon EOS 1Dx mark III heeft. Ik mis ook een hele eenvoudige snelle manier om de bracketing te activeren. En de batterij duur zou langer mogen zijn.

Mijn conclusie is inmiddels wel duidelijk, verwacht ik. Ik ben enorm onder de indruk van deze camera, en geloof dat Canon met de EOS R5 een fantastisch stuk gereedschap voor de professionele, en semi-professionele fotograaf heeft uitgebracht. Ik kan de camera van harte aanraden.

Nando eos r5 in gebruik.jpeg

Voor het fotograferen van een bruiloft wil ik eigenlijk geen andere meer. Helaas moest dit exemplaar weer terug naar Canon Nederland.

Tot slot wil ik de plus- en minpunten opnoemen van de Canon EOS R5, zoals ik die ervaren heb. De lijst is niet compleet, maar beperkt tot de belangrijkste punten voor mij als fotograaf.

Wat mij als fotograaf bevalt • Afmetingen en vormgeving is heel goed - de camera is niet te klein en niet te groot

 • De grip is goed gevormd, en er is voldoende ruimte tussen de grip en het objectief

 • Fantastische oog-AF, gezicht-AF, en lichaam-AF

 • 5940 AF punten, of 1053 Dual Pixel CMOS AF gebieden, verdeeld over 100% in horizontale richting , 90% in verticale richting.

 • Focus tracking werk fantastisch

 • 45 mp resolutie

 • Dubbel kaartslot (CF Express (type B) en UHS-II SD)

 • In Body Image Stabilization (IBIS) tot maximaal 8 stops

 • Volledig functioneel touch-screen, ook voor AF bediening tijdens het fotograferen

 • Kantelbaar scherm

 • Elektronische OLED zoeker van meer dan 5 miljoen pixels en een maximale verversing van 120 beelden per seconde.

 • c-raw formaat voor gecomprimeerde raw bestanden die geen kwaliteitsverlies hebben

 • Goede ISO prestaties, zonder probleem bruikbaar tot ISO6400, en ISO12800 is heel acceptabel

 • 20 beelden per seconde met elektronische sluiter, 12 beelden per seconden met mechanische sluiter

 • Buffer voor 87 raw files bij gebruik van een SD kaart, en 180 bij gebruik van de CF Express kaart. Voor JPEG raakt de buffer bij 350 beelden gevuld.

 • Met de mechanische sluiter is de camera volledig stil

 • Knoppen en instelwieltjes zijn volledig instelbaar

 • Focus bracketing

 • Time lapse functie

 • Bulb-timerWat mij als fotograaf minder bevalt • Geen PSAM wiel meer aanwezig

 • Bij het uitschakelen van de PSAM keuzemogelijkheden verdwijnen deze niet uit het venster op de camera

 • Ik mis de optische sensor in de AF-ON knop die bij de Canon EOS 1Dx mark III zo fantastisch is

 • Er is geen knop voor de bracketing instellingen direct en eenvoudig op te roepen

 • Manual focus assist heeft geen aanduiding van het scherptediepte bereik

 • Batterij duur is wat aan de korte kant.

 • Sluitertijd instellen in PSAM stand gaat niet verder dan 30 secondenGallerijNando eos r5 dog alice

Alice.
EF 85mm f/1,4L IS, ISO100, f/1,4, 1/1250s)


Nando eos r5 dog caro

Caro.
EF 85mm f/1,4L IS, ISO100, f/1,4, 1/500s


Nando eos r5 dog lucy

Lucy.
EF 85mm f/1,4L IS, ISO100, f/1,4, 1/500s


Nando eos r5 landscape 03

Strabrechtse Heide in de mist
RF 24-70mm f/2,8L IS @ 59mm, ISO160, f/9, 1/125s, Haida 0,9GND medium gradient


Nando eos r5 landscape 04

Strabrechtse Heide in de mist
EF 100-400mm f/4,5-5,6L II IS @ 148mm, ISO200, f/5, 1/13s, Haida M10 CPL


Nando eos r5 landscape HDR

Ochtend in de Groote Peel
RF 24-70mm f/2,8L IS @ 34mm, ISO100, f/10, belichtingstrapje 1/10s tot 1/100s


Nando eos r5 landscape 05

Zonsondergang
RF 24-70mm f/2,8L IS @ 45mm, ISO100, f/11, belichtingstrapje 1/25s tot 1/500s


Nando eos r5 wedding 12

RF 24-70mm f/2,8L IS @ 36mm, ISO2500, f/3,5, 1/125s


Nando eos r5 wedding 01

RF 24-70mm f/2,8L IS @ 24mm, ISO800, f/3,5, 1/125s


Nando eos r5 wedding 13

EF 35mm f/1,4L II, ISO1600, f/5,6, 1/125s


Nando eos r5 wedding 04

EF 16-35mm f/2,8L III @ 16mm, ISO100, f/11, 1/40s


Nando eos r5 wedding 05

RF 24-70mm f/2,8L IS @ 24mm, ISO400, f/5,6, 1/13s, externe Profoto A1 flitser modellicht


Nando eos r5 wedding 07

EF 35mm f/1,4L II, ISO100, f/2,8, 1/200s, , externe Profoto A1 flitser modellicht


Nando eos r5 wedding 10

RF 24-70mm f/2,8L IS @ 59mm, ISO3200, f/8, 1/125s


Nando eos r5 wedding 06

RF 24-70mm f/2,8L IS @ 50mm, ISO400, f/4, 1/30s


Nando eos r5 wedding 08

RF 24-70mm f/2,8L IS @ 24mm, ISO100, f/6,3, 1/125s, , externe Profoto A1 flitser modellicht


Met dank aan Canon Nederland voor het beschikbaar stellen van de camera, het objectief, en de bijbehorende accessoires.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

4 reacties

 1. Jack Veraart
  Jack Veraart schreef op zondag 13 september 2020 om 10:17  | reageer

  Goed geschreven. Prima informatie! Klein foutje. Er staat met de mechanische sluiter is de camera volledig stil. Moet dit niet de elektronische sluiter zijn?

 2. paul
  paul schreef op dinsdag 15 september 2020 om 16:33  | reageer

  Ik heb mijn Eos R5 nu een week en ik kan Nando helemaal volgen in wat hij geschreven heeft. Deze camera blijft je letterlijk positief verbazen naargelang je hem meer en meer gebruikt en gewoon wordt. Ik film ook best veel met mijn camera en met de nieuwe firmware heb ik nog nooit last gehad van warm lopen. De hoogste filmresolutie (8K) gebruik ik enkel voor korte filmopnamen, niet omdat de camera er problemen mee heeft maar wel omdat het gigantisch grote bestanden zijn die je computer tenslotte moet kunnen bewerken en bewaren. Ik heb mijn M-Fn toets gekoppeld om snel van film naar foto mode (en omgekeerd) over te schakelen en dat met slechts één druk op de M-Fn toets. Een voordeel kan ook een nadeel hebben, mensen met een oudere PC die niet van plan zijn om deze in de toekomst te vernieuwen, kunnen beter de Eos R6 aanschaffen want je PC heeft toch wel wat werk met die grote bestanden. Ook LR en Ps herkennen nu de raw bestanden, dat was in het begin misschien niet zo?
  Met mijn Eos 5d IV had ik wel eens voor dat schuwe vogels schrikten van het sluitergeklik, de sluiter van de Eos R5 hoor je nauwelijks, zelfs als je de mechanische sluiter hebt geselecteerd.

 3. Rob
  Rob schreef op dinsdag 15 september 2020 om 17:05  | reageer

  Dank je wel Nando voor de heldere review. Wat ik mis in de review, wat is het verschil in beeld kwaliteit bijv. tov van jouw D5 M4? Zijn de foto’s echt ‘veel’ beter of zijn het alleen de functies, nieuwe AF enz. enz. die de R5 camera zijn prijs meer dan waard is? Even het filmen buiten beschouwing gelaten svp, ik maak voor nu nog amper gebruik van de video functie. Ik heb een D5 M3 met een set mooie L lenzen en gebruik deze bij diverse sport evenementen en huwelijk fotografie, nu sta ik op het punt om te upgraden naar een nieuwe camera, ik wil best heel veel geld uitgeven maar dan moet ik wel het gevoel hebben dat er ook winst zit in bijv. de beeld kwaliteit, want het gaat natuurlijk als eerste om het eind resultaat de ‘foto‘ (de nabewerking ook even buiten beschouwing gelaten). Alvast dank voor je reactie, gr. Rob

 4. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 29 september 2020 om 09:27  | reageer

  @Jack:
  je hebt helemaal gelijk. Dit moet ik direct aanpassen

  @Paul:
  Je advies voor het kiezen voor een R6 vanwege grote bestanden is opvallend. Je kiest juist een R5 vanwege de hoge resolutie. Heb je die resolutie niet nodig, dan is een R6 een betere keuze, zeker ook vanuit financieel oogpunt.

  @Rob:
  Het verschil tussen de beeldkwaliteit ligt in de toename in resolutie en ongeveer 1 stop winst in ISO prestaties. Het dynamisch bereik zal ongetwijfeld verschil geven, maar dat is niet iets wat een wereld van verschil geeft.
  Ik denk dat je een R5 moet kiezen vanwege de functies zoals autofocus, en misschien het IBIS systeem. Niet vanwege een mogelijk verschil in beeldkwaliteit, als er dat al is.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord