Review: Canon RF 28mm f/2.8 STM
vrijdag 17 november 2023, 16:32 door Nando Harmsen | 2.229x gelezen | 4 reactiesCanon Nederland stuurde de RF 28mm f/2.8 STM op. Een heel compact en lichtgewicht objectief met een brandpunt dat niet te lang, en niet te kort is. Wat zijn de praktijk ervaringen en prestaties? In deze review lees je meer over dit objectief.
De Canon RF 28mm f/2.8 STM is een heel compact en lichtgewicht objectief. Je merkt bijna niet dat je het op je camera hebt zitten. Maar waarom 28m brandpunt? Want het is geen groothoek en geen standaard objectief. Het zit er precies tussenin.
Wie veel met vaste brandpunten werkt weet dat je met 24mm vaak net teveel groothoek hebt. Er is bovendien groothoekvertekening omdat je iets te dichtbij je onderwerp moet komen om het voldoende groot in beeld te brengen.
Van de andere kant is 35mm of 50mm soms een te lang brandpunt. Een 28mm brandpunt zit precies in de sweet-spot tussen deze brandpunten. Meer groothoek dan een 35mm, en niet zoveel groothoek dan 24mm.
Dit klinkt wat zoeken naar een reden om 28mm brandpunt goed te praten. Maar wist je dan van oudsher 28mm het standaard groothoek objectief was? Breder was een luxe, een extremiteit. Juist 28mm was precies wat je nodig had als een 50mm brandpunt niet werkte.
Het uiterlijk
De RF 28mm f/2.8 STM is een heel erg klein objectief. Het verdient de naam pancake omdat het zo kort van lengte is. De afmetingen zijn 69,2 x 24,7 mm, met een 55m filtermaat. Daarbij hoort het gewicht van slechts 120 gram.
Ondanks dat het objectief minder dan 2,5 cm lang is, heeft Canon toch ruimte gevonden om er een instelring op te monteren. Deze ring is multifunctioneel. Met een schakelaar kan je de functie wisselen. Van AF naar MF, of autofocus met de programmeerbare controlring functie.
De instelring zit aan de uiterste voorkant en is maar een paar millimeter breedt. Dankzij de geribbelde structuur is de ring perfect en blindelings te vinden.
Veel meer valt er niet te vertellen over het objectief, behalve dat het klein en lichtgewicht is. Behalve misschien dat de materialen waaruit het objectief is opgebouwd voornamelijk kunststof zijn, inclusief de lenzen zelf.
De scherpstelling wordt aangedreven door een STM-motor. Dit zorgt voor een snelle en stille scherpstelling, hoewel hoorbaar als je in een stille omgeving bent. Het objectief wordt een klein beetje langer wanneer de minimale scherpstelafstand nodig is, die op 23 cm ligt. De vergroting is dan 0,17x.
De beeldkwaliteit
Canon maakt gebruik van 3 PMo-elementen als lenzen, die Super Spectra-coatings hebben voor optimale beeldkwaliteit. Kijk je aan de voorzijde, dan is de frontlens zo klein dat het bijna niet te geloven is dat je f/2.8 al grootste lensopening hebt.
De vertekeningen die door het lensontwerp ontstaan worden in de camera zoveel mogelijk tot helemaal gecorrigeerd. Dit maakt een essentieel deel uit van het bereiken van de uiteindelijke beeldkwaliteit. Dit is de reden dat dit soort objectieven zo klein kunnen zijn.
Vignettering en vervorming
Op een camera met een APS-C sensor, zoals de Canon EOS R10, heb je nauwelijks tot geen last van enige vignettering omdat je alleen het optimale deel van het beeld gebruikt. Dit geld ook voor de vertekening die het objectief heeft. Het wordt duidelijker wanneer je een fullframe camera gebruikt, die de volledige beeldcirkel van het objectief gebruikt.
Hoewel er duidelijk vignettering bij f/2.8 is, samen met een flinke tonvormige vertekening, wordt dit al direct in de camera opgevangen met de ingebouwde lens correctie.
Chromatische aberratie
Het effect van paarse of groene lijntjes rondom grote contrastverschillen wordt veroorzaakt door de andere weg die licht van verschillende kleuren (golflengtes) door een objectief afleggen. Dit is chromatische aberratie. De RF 28mm f/2.8 STM heeft dit heel erg goed onder controle.
De beelden die ik laat zien zijn met de ingebouwde correctie voor chromatische aberratie ingeschakeld. Het laat zien dat het uiteindelijke resultaat goed is. Dit is de manier hoe je dit objectief gebruikt.
Met f/2.8 lijkt er nog wat paars rond de contrastverschillen in de randen te zijn, maar die is handmatig eenvoudig te verwijderen.
Scherpte, bokeh, flares en stervorming
Met 28mm en f/2.8 zal het niet verbazingwekkend zijn dat de onscherpte in de achtergrond niet extreem groot kan worden. Dit geldt voor RF 28mm STM op de fullframe, omdat het daarvoor teveel groothoek is. Maar ook op de APS-C camera zoals de EOS R10, omdat je hier met de cropfactor te maken krijgt.
Toch is de onscherpte van een goede kwaliteit. De cirkels in de achtergrond vertonen weinig vertekening en geen uienringen effect. Het resultaat kan nog wat mooier worden bij gebruik van een full frame door de (nog) kleinere scherptediepte.
Er is weinig flarevorming te zien. Hoewel in sommige gevallen aanwezig, is het niet erg storend. Het is me niet gelukt om de flares door het hele beeld heen te krijgen. Het objectief heeft 7 diafragma lamellen wat bij kleine lensopeningen stervorming geeft met 14 punten.
De scherpte van het objectief is goed, voor zover ik kan beoordelen. Dit is gebaseerd op de praktijk. Dankzij de lens correctie vertoont het objectief ook in de hoeken een goede scherpte. Dit is al goed bij f/2.8, maar wordt (natuurlijk) beter naarmate je de lensopening dicht draait.
In de praktijk
Het gebruik in de praktijk deed wat beroep op mijn aanpassingsvermogen. Omdat het objectief zo kort is viel het niet mee om de camera op de voor mij normale manier vast te houden. Het objectief is er te klein voor.
Hier kon ik concluderen dan een pancake objectief voor mij niet weggelegd is. Ik vind het niet prettig vasthouden, zowel met mijn Canon EOS R5 als met de kleinere Canon EOS R10 die Canon beschikbaar stelde.
Dat zegt alleen maar iets over mijn eigen voorkeur en ervaring. Dit is voor iedereen anders. Vind je het prettig om dergelijke kleine objectieven te gebruiken, dan is daar natuurlijk niets mis mee. Ik geef de voorkeur voor iets groters.
Bij normaal gebruik in gewone omgevingen is de STM motor niet te horen. Het objectief stelt razendsnel scherp. Hoewel mijn voorkeur voor het formaat van objectieven inmiddels duidelijk is, moet ik toch zeggen dat dit kleine objectief je camera heel onopvallend maakt.
Dit formaat is perfect voor gebruik bij straatfotografie of voor reisfotografie. Het komt veel minder confronterend over dan een groot objectief. Daarbij is de drempel om dit objectief mee te nemen heel erg klein. Je steekt het zo in je broekzak als extra objectief, bij wijze van.
Mijn eindoordeel
De RF 28mm f/2.8 STM is een heel erg leuk objectief waarvan het formaat en gewicht heel aantrekkelijk is. Het zit wat brandpunt betreft in de gulden middenweg tussen echte groothoek en een standaard brandpunt.
Ben je in het bezit van een APS-C camera, dan krijg je een beeldhoek die overeenkomt met ongeveer 45mm op fullframe. Daarmee heb je een prachtig compact standaardobjectief te pakken.
Hoewel dit soort objectieven volledig uit kunststof bestaan, voelen ze degelijk aan. Je weet dat het een kwalitatief goed objectief is. De beeldkwaliteit is ook goed, en zelfs de bokeh ziet er goed uit.
Wat prijs betreft vind ik het objectief met 385 euro wat aan de hoge kant. Maar ja, het ligt wel in lijn met alle andere prijzen die je tegenwoordig voor objectieven moet betalen. Vanuit dat perspectief is er niets op aan te merken.
Pluspunten
- Slechts 120 gram
- Klein en compact, makkelijk om mee te nemen
- Instelring met schakelaar voor toewijzen van functies
- Goede bouwkwaliteit, ondanks dat alles kunststof is
- Stelt snel en nauwkeurig scherp
- Beeldkwaliteit is uitzonderlijk goed
- Grote lensopening
Minpunten
- De korte lengte moet je prettig vinden
- Lengte wijzigt bij scherpstellen
- Prijs is wat aan de pittige kant.
Ik kan dit objectief van harte aanraden voor zowel gebruikers van fullframe als van APS-C. Voor de eerste groep levert het brandpunt een ideale middenweg tussen standaard en groothoek. Voor de tweede groep is het een handig en compact standaard objectief.
Dank je wel Canon Nederland voor het beschikbaar stellen van dit objectief en de Canon EOS R10.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
4 reacties
-
-
Nando schreef op woensdag 22 november 2023 om 09:24 | reageer
Tegenwoordig wordt alles wat een kleinere beeldhoek heeft als 24 al geen groothoek meer genoemd.
Vroeger werd dat als echt groothoek beschouwd, nu niet meer.
Maar je hebt gelijk dat het groothoek is, en zoals je in de rest van de review leest vind ik dat ook. -
-
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Review: Sony A6700 APS-C mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert nieuwe 24mm, 50mm, 70-200mm en VR objectief
door Nando Harmsen
-
Review: Fujifilm X-T50
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de RF 28-70mm f/2.8 IS STM
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de imagePROGRAF PRO-1100
door Nando Harmsen
-
Preview: Canon EOS R5 mark II
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.386 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.