Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: Haida variabel grijsfilter met ingebouwde polarisatie

vrijdag 19 augustus 2022, 16:32 door | 3.256x gelezen | 0 reacties

Een variabel grijsfilter kan erg handig zijn. Je hebt maar één enkel filter nodig terwijl je verschillende hoeveelheden licht kunt tegenhouden. Haida bracht een variabel ND filter uit, waar een polarisatiefilter is ingebouwd.

Ik ben geen fan van variabele grijsfilters. Een tijd geleden maakte ik een review van het Haida variabele ND filter voor een filtersysteem. Hoewel het een slimme oplossing is voor wie niet al te veel filters wil kopen of meenemen, zitten er wat haken en ogen aan.

Lees mijn review van dit filter om te weten waarom ik het niet de beste oplossing voor fotografie vind.

Nando haida M10 VND inset

De oneffen verlichting die kan ontstaan bij verkeerd gebruik van een variabel ND filter.

Hoewel je voor fotografie vaak beter uit bent met normale grijsfilters omdat ze een consistente kwaliteit leveren, heeft een variabel ND filter de voorkeur voor de filmer. Hiermee kan snel ingespeeld worden op veranderende lichtomstandigheden tijdens het filmen.

Waarom een variabel ND filter voor film?


Voor film is het niet aan te raden om zomaar een automatische belichting te gebruiken. Je bent heel beperkt in de mogelijkheden voor het instellen van de belichting.

Je wilt de sluitertijd op twee keer de framerate hebben, wat neerkomt op 1/50 sec bij 25 fps, of 1/100 bij 50 fps. Met andere woorden, sluitertijd kan niet voor de belichting gebruikt worden.

Nando video opnamen

Filmen met gecontroleerde verlichting heeft meestal geen ND filter nodig. Het wordt anders als je buiten filmt.

Het diafragma bepaald de scherptediepte, die wil je in principe ook niet teveel gebruiken voor het regelen van de belichting. Doe je dat wel, dan heb je misschien niet de uitstraling van je filmbeeld wat je voor ogen had.

Dan is er eigenlijk alleen nog de ISO om je belichting te regelen. Zonder daar te diep op in te gaan, soms is de base ISO waarde maar liefst ISO 400 of ISO 800, zeker als je in log filmt. Kortom, dit levert ook beperkingen op.

Nando canon log

Maak je gebruk van log voor filmen, dan is de base ISO waarde vaak hoger. Voor C-log3 is dat maar liefst ISO 800 om zo maximaal gebruik te maken van het dynamisch bereik van de sensor.

Film je buiten of in heldere licht omstandigheden, dan ben je heel beperkt in je belichtingsinstellingen, en kan het voorkomen dat je verplicht je diafragma naar f/16 of f/22 moet zetten, of zelfs de ISO geforceerd naar ISO100 moet zetten om maar enigszins in de buurt te komen van een goede belichting.

Daar komt een grijsfilter om de hoek kijken. Ben je een filmer en maak je beelden in heldere lichtomstandigheden, dan is een grijsfilter onmisbaar om de sluitertijd, diafragma en de ISO op de gewenste waarde te kunnen houden.

De Haida CPL VND Pro II


Omdat niet alle camera's die gebruikt worden voor film, net als de onlangs gereviewde Canon EOS R5 C, geen variabel ND filter ingebouwd hebben, ben je genoodzaakt om een filter voor je objectief te zetten. De Haida CPL VND Pro II is er zo eentje.

Nando haida CPL VND Pro II 15

Het Haida CPL VND Pro II filter.

Het bijzondere aan dit filter is de ingebouwde polarisatie. Nu is het zo dat een variabel ND filter al gebaseerd is op de onderlinge rotatie van twee polarisatiefilters, maar de Haida CPL VND Pro II biedt je de mogelijkheid om behalve het roteren voor de gewenste ND sterkte ook het filter te roteren voor de polarisatie.

De Haida CPL VND Pro II is een ND filter dat kan variëren tussen een 3 stops ND filter en een 7 stops ND filter. De beperking dat je niet minder of meer hebt voorkomt de gevreesde kruisvorming die ik in de review van de Haida M10 inset variabel ND filter liet zien.

De ingestelde sterkte van het VND filter is af te lezen in de smalle rand die in de rode ring te vinden is. Een mooi afgewerkte hendel stelt je in staat om traploos de sterkte te variëren. Met andere woorden, je kunt elke gewenste sterkte tussen 3 en 7 stops gebruiken, je bent niet gelimiteerd tot hele, halve of zelfs tienden van stops.

Nando haida CPL VND Pro II 6

Het aantal stops loopt van 3 tot en met 7. Je leest het af in het venster in de rode ring.

Aangezien een VND filter al gebruik maakt van polarisatiefilters, is het toevoegen van de mogelijkheid tot het roteren van het gehele filter, dus los van de rotatie voor de sterkte van het VND filter, voldoende om de polarisatie te kunnen veranderen. Dit heeft Haida gedaan met het CPL VND Pro II filter.

Het filter in gebruik


Voor filmen is het prettig dat het roteren van het VND filter moeiteloos gaat. Dankzij de grote hendel kan dit ook zonder probleem. Je kunt dit zelfs tijdens het filmen doen, als je dit zou willen. Het traploos instellen betekent dat je simpelweg kunt draaien tot de belichting correct is.

Nando haida CPL VND Pro II 9

Aandacht voor details. De hendel is mooi afgewerkt.

De polarisatie die het filter biedt verandert bij het instellen van de VND sterkte. Dit betekent dat je na het instellen van de juiste VND sterkte de gewenste polarisatie kunt regelen. Bij het roteren van het complete filter verandert de VND sterkte niet meer.

Het totale gewicht van het Haida CPL-VND Pro II filter is 48 gram voor de 67mm diameter die ik ontvangen had. Een groter filter zal natuurlijk iets meer wegen. Dit gewicht levert geen probleem op met het balanceren van de camera op een gimbal of Glidecam.


Het filter heeft een goede grip zodat het plaatsen van het filter geen enkel probleem oplevert. Het roteren voor de polarisatie is eenvoudig dankzij de dikke rode ring. Hou er wel rekening mee dat op extreme groothoek deze dikte kan zorgen voor vignettering.

Hoewel dit voor het filmen nauwelijks een probleem zal opleveren vanwege de 16:9 beeldverhouding. Voor fotografie zal dit wel iets zijn om op te letten.

Nando haida CPL VND Pro II 10

Het filter heeft een uitstekende grip door de gekartelde randen.

Een eenvoudige test, door met het Haida CPL-VND Pro II filter een egale lucht te fotograferen, laat zien dat er geen kruisvorming optreedt.

Omdat er wel altijd polarisatie optreedt, is alleen het normale polariserende effect in de lucht te zien. Dit kan extra versterkt worden door de polarisatie los van de ND sterkte te regelen.

Nando ND test CPL VND

Vier opnamen met polarisatie minimaal, en verschillende ND sterktes laat geen kruisvorming zien.

Conclusie


De Haida CPL-VND Pro II is een mooi ontworpen filter met een heel degelijke bouw. Het is eenvoudig te plaatsen en het roteren van het filter voor de polarisatie heeft een prettige weerstand zodat het niet zomaar verandert bij het wijzigen van de VND sterkte.

Nando haida CPL VND Pro II 12

De Haida CPL-VND Pro II is een aanrader. Een degelijk filter van hoge kwaliteit

Het variabele grijsfilter werkt erg prettig. Het traploze instellen maakt het mogelijk om de belichting erg nauwkeurig te regelen bij het filmen. De metalen hendel is netjes afgewerkt en prettig in het gebruik.

De sterkte van het VND filter is goed afgestemd op het filmen en de gevreesde kruisvorming in het beeld treedt niet op. Je hoeft dus niet bang te zijn dat dit onverwacht je beeld verpest.

Nando haida CPL VND Pro II 14


Pluspunten



 • Robuuste bouw en goede afwerking
 • Polarisatie rotatie heeft prettige weerstand
 • Traploze regeling VND sterkte tussen 3 en 7 stops
 • Geen kruisvorming
 • Goede beeldkwaliteit
 • Geen kleurverschuiving


Minpunten



 • Dikte kan voor fotografie vignettering bij ultragroothoek geven
 • Kleine cijfers VND sterkte in de uitsparing kunnen slecht leesbaar zijn (hoewel je in de praktijk hier geen gebruik van maakt)


Nando haida CPL VND Pro II 11


Voor wie filmt is een variabel ND filter onmisbaar. De Haida CPL VND Pro II is een goede keuze als je op zoek bent naar een degelijk filter met goede kwaliteit, zowel in bouw, gebruik, als beeld.

Wil je voorkomen dat je voor meerdere diameter een dergelijk filter moet aanschaffen? Kies dan een grote maat zoals de 82mm of zelfs 86mm, en werk met step-up ringen om het passend te maken voor de objectieven met kleinere diameters.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

  Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
  Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.122 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord