Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: Het Canon RF 85mm macro objectief

vrijdag 22 januari 2021, 20:10 door | 4.846x gelezen | 8 reacties

Nu de mirrorless camera's van Canon de markt bestormen, komen er ook veel mooie objectieven voor dit systeem.

Eťn daarvan is de RF 85mm macro, een betaalbaar objectief dat zeker de moeite waard is om te overwegen. Canon Nederland stelde dit objectief beschikbaar voor een review.

Nando RF85macro review uiterlijk

De Canon RF 85mm f/2 macro op een mirrorless camera.

Er zijn inmiddels veel prachtige en unieke objectieven voor de mirrorless fullframe camera's van Canon op de markt gekomen. Ze hebben de nieuwe RF vatting, en kunnen derhalve niet op de spiegelreflex camera's gebruikt worden.

Je hoort zoveel over de fantastische maar dure L-objectieven, dat de anderen over het hoofd gezien worden, of veel minder aandacht krijgen.

Dat is geheel onterecht, want ook daar zitten fantastische objectieven bij. En ze zijn ook nog eens betaalbaar, vergeleken met de prijzige L-objectieven. De RF 85mm f/2 macro is daar eentje van.

Nando RF85macro review indehand

De RF 85mm is heel handzaam; het is echt een kleine krachtpatser.

Het mooie aan de Canon RF 85mm f/2 macro is het formaat. Dit is een heel handzaam objectief, klein en licht maar wel met een mooie lensopening van f/2. Het is de mirrorless versie van de populaire EF 85mm f/1,8 voor het spiegelreflex systeem. Het heeft echter een extra voordeel. Het is een macro objectief.

85mm, een veelzijdige brandpuntafstand


Een brandpunt van 85mm is heel veelzijdig. Niet voor niets is het heel populair voor portretten, waarbij je een heel prettige compressie krijgt zodat de verhoudingen van een gezicht heel natuurlijk ogen. Het stelt je ook in staat om een prettige afstand aan te houden.

Nando RF85macro review portret 01

Iris in de studio. Voor dit soort foto's is 85mm brandpunt heel erg prettig. (Canon EOS R5 + RF85 macro - ISO100 - f/5,6 - 1/200 - Elinchrome studioflitser met parabool reflector)

Voor landschappen werkt 85mm als een prettige korte tele objectief. Het stelt je in staat om een onderwerp enigszins te isoleren uit de omgeving wat een fijn driedimensionaal effect kan opleveren.

Door de macro functie stelt de RF 85mm je bovendien in staat om bloemen en paddenstoelen te fotograferen. De langere brandpuntsafstand maakt het ook mogelijk om wat afstand te bewaren bij het fotograferen van insekten.

Het uiterlijk en de kenmerken


De Canon RF 85mm f/2 macro is een compact objectief dat ongeveer 8 x 9 centimeter groot is, en niet meer dan 500 gram weegt. Het zal niet verbazen dat het objectief voornamelijk van kunststof is gemaakt, waarbij alleen de RF vatting van metaal is.

Het voelt echter niet goedkoop of kwetsbaar aan. Het kunststof is van goede kwaliteit en de schakelaars die op het objectief te vinden zijn zijn van uitstekende kwaliteit. Die schakelaars stellen je in staat om de autofocus en beeldstabilisatie aan- of uit te zetten, en de focusafstand te beperken.

Nando RF85macro review knoppen

De schakelaars van de RF 85 macro met de focus limiter om de scherpstelafstanden te beperken. Dit is ideaal voor macro.

Scherpstelling


De beperking van focusafstand is prettig, en maakt het scherpstellen sneller doordat niet het hele focus bereik gebruikt hoeft te worden. Dit bereik loopt normaal van 35 cm tot oneindig. Hiervoor heb je drie volledige rotaties nodig (1080 graden). Dit stelt je in staat om heel nauwkeurig handmatig scherp te stellen.

Bij een zo grote rotatie van de scherpstelring zou het prettig zijn als er de mogelijkheid was tot het variabele rotatie systeem, waardoor de snelheid van het draaien van de scherpstelring bepaalt hoe snel de focus verandert.

De Canon RF 85mm macro heeft echter alleen een lineair motor, waardoor je de hele 1080 graden moet roteren.

Nando RF85macro review lengte

De lengte van het objectief neemt toe wanneer je naar de kortste scherpstelafstand gaat. Je moet 3 volledige rotaties doen om van oneindig naar 35 centimeter scherpstelling gaat.

Het objectief wordt langer wanneer je naar tot de minimale scherpstelafstand draait. Dit is een aanzienlijke toename in lengte. Hierdoor is het belangrijk om in het menu van de camera de instelling "objectief intrekken bij uit" aan te zetten. Hierdoor zal het objectief ingetrokken worden wanneer je de camera uit zet. Doe je dit niet, dan zal de lenskoker uitgestoken blijven bij het uitzetten van de camera.

Nando RF85macro review instelling

Het is aan te raden om deze optie in het menu van je camera aan te zetten.


De Canon RF 85mm f/2 macro is voorzien van het STM systeem, een stappenmotor die snel en accuraat werkt. Het STM systeem werkt niet geheel geruisloos, iets waar je rekening mee moet houden als je met dit objectief filmt.

Beeldstabilisatie


De Canon RF 85mm macro is voorzien van beeldstabilisatie die tot 5 stops werkt. Combineer je dit met een camera die voorzien is van IBIS (In Camera Image Stabilization), dan kan dit oplopen tot een verbluffende 8 stops.

Hiermee kun je een uit de hand een foto maken met een sluitertijd van ongeveer 0,5 seconde.

Sized NH20210121 133712 bewerkt

Met de beeldstabilisatie kun je tot ongeveer 0,5 seconde uit de hand fotograferen. Dit is gefotografeerd met de Canon EOS R5. Met een lagere resolutie camera kan je mis nog langere sluitertijden bereiken.

De mogelijkheden van de beeldstabilisatie hangt natuurlijk ook af van de afstand. Bij macro is het voor de beeldstabilisatie moeilijker om de kritische scherpstelling exact op de goede plek te houden.

Niettemin levert de beeldstabilisatie van de combinatie van camera en objectief verbluffende mogelijkheden op.

Macro, maar niet op ware grootte


Een prettige bijkomstigheid van de Canon RF 85mm f/2 macro is de laatste toevoeging in de naam: macro. Met een minimale scherpstelafstand van 35 cm kan er een vergroting van 1:2 behaald worden. Dit is de helft van de ware grootte van een object.

Hierdoor is het objectief niet een volwaardig macro objectief, dat over het algemeen een 1:1 vergroting kan bereiken. Toch stelt een 1:2 vergroting je in staat om kleine onderwerpen in een prettige grootte in beeld te krijgen. Immers, ook met een volwaardig macro objectief gebruik je niet altijd de maximale vergroting.

Nando RF85macro review vergrotingvergelijk

Dit is het verschil tussen een 1:2 vergroting, en een 1:1 vergroting. Het verschil is best groot, maar die 1:1 vergroting heb je sowieso niet altijd nodig.

Vooral voor fotografen die bruiloften fotograferen is de macro toevoeging heel fijn. Hierdoor is het niet langer nodig om een extra macro objectief mee te nemen.

De Canon RF 85mm f/2 macro werkt bij bruiloften perfect voor de krappere portretten, en kan tevens ingezet worden om de ringen goed vast te leggen.

Sized NH20210116 210316 bewerkt

Voor ringen en sieraden is een 1:2 vergroting vaak voldoende. Het maakt de flexibiliteit van de RF 85mm groot. Eťn objectief voor zowel sieraden als portretten.


De combinatie van brandpuntsafstand, de kleine scherpstelafstand en de vergroting maakt het objectief ook heel geschikt voor het fotograferen van stillevens en andere creatieve onderwerpen.

De beeldhoek is heel prettig om niet te veel in beeld te krijgen. De kleine scherpstelafstand geef nauwelijks een belemmering om de gewenste beelduitsnede en vergroting te verkrijgen. In dat opzicht is het een echte alleskunner.

Nando RF85macro review roos druppels

Voor creatief fotograferen is het Canon RF 85mm macro objectief heel geschikt. (Canon R5 + RF 85mm macro - ISO100 - f/8 - 1/200 - twee Profoto A1 speedlite flitsers)

Beeldkwaliteit


De beeldkwaliteit van de Canon RF 85mm f/2 macro kun je met een gerust hart heel goed noemen. De scherpte in het centrum is zelfs bij f/2 uitstekend. Diafragmeren naar f/2,8 levert een klein beetje extra contrast en scherpte op.

De randen van de foto zijn bij f/2 redelijk soft, wat niet storend is. Diafragmeren naar f/2,8 en f4 levert een flinke verbetering op. Op f/2 laat de Canon RF 85mm macro bovendien bijna 3 stops vignettering op. Dit lijkt veel, maar is heel normaal bij deze lensopeningen. Voor portretten is dit soort vignettering nauwelijks van belang.

Nando RF85macro review vignet

Met de lensafwijkingscorrectie in de camera uitgeschakeld wordt de vignettering zichtbaar. Bij f2 is er ongeveer 3 stops vignettering, bij f/2,8 nog maar 1,4 stops.

De vignettering verbetert snel wanneer het diafragma naar f/2,8 en f/4 gedraaid wordt. Bij f/4 is er nog maar 0,6 stops vignettering over. Het vignet kan sowieso door de automatische lensverbetering in een camera gecompenseerd worden, zodat het nauwelijks of niet meer zichtbaar is.

Licht van verschillende kleuren gaan elk op een andere manier door het objectief, waardoor er gekleurde randen optreden op de overgangen van licht en donker. Dit wordt chromatische aberratie genoemd (CA). Fabrikanten proberen op een slimme manieren dit effect te compenseren.

De CA van de Canon RF 85mm macro is bij f/2 aanwezig in de vorm van paarse of groene randen, afhankelijk of het voor of achter het focus punt ligt. Dit effect wordt minder naarmate het diafragma dicht gedraaid wordt. Bij f/4 is de CA vrijwel verdwenen. Dit effect kan vaak ook binnen grenzen in de nabewerking gecorrigeerd worden.

Nando RF85macro review CA

Het effect van chromatische aberratie bij verschillende diafragma's.

Conclusie


Met de RF 85mm f/2 macro IS STM heeft Canon een fantastisch en veelzijdig objectief op de markt gebracht. Het zal zowel amateurfotografen als professionals aanspreken. De compacte afmetingen en het gewicht is een groot voordeel, net als de macro functie.

De snelheid van het autofocus systeem is erg prettig. Hoewel het misschien niet zo razendsnel als de L-versie van dit objectief, is het voldoende voor vrijwel alle toepassingen.

Het STM systeem levert wel wat geluid op, waar iemand die met dit objectief wil filmen rekening mee zal moeten houden. Bij een externe microfoon zal dit echter geen enkel probleem zijn.

Nando RF85macro review portret 04

Het was een plezier om de Canon RF 85mm f/2 macro te gebruiken voor portretten.

De macro functie van de RF 85mm levert geen 1:1 vergroting op. Voor veel doeleinden zal dit voldoende zijn. Wie veel macro fotografie beoefend kan zich misschien wat beperkt voelen door het gebrek aan een 1:1 vergroting.

Een nadeel kan het gebrek aan interne scherpstelling genoemd worden; het objectief neemt in lengte toe. Het is iets waar altijd wel rekening mee gehouden moet worden.

Een groter nadeel is echter de beperking tot lineaire scherpstelling, waardoor je de volledige 1080 graden moet draaien om van oneindig naar de minimale scherpstelafstand zal moeten afleggen.

Nando RF85macro review roos reflectie

Heb je niet direct behoefte aan 1:1 vergrotingen? Dan is de Canon RF85mm f/2 macro een uitstekende keuze.


De paar kleine nadelen wegen zeker niet op tegen de voordelen van dit mooie objectief. Na het fotograferen kan ik alleen maar concluderen dat dit kleine veelzijdige objectief een uitstekende keus is voor elke fotograaf. Ik kan de Canon RF 85mm f/2 macro IS STM van harte aanraden.

Voordelen


 • Klein, compact en licht
 • Fijne lichtsterkte van f/2, ook voor een prettige minimale scherptediepte
 • Focus limiter aanwezig
 • Macro functie tot 1:2
 • Beeldstabilisatie tot 5 stops (tot 8 stops met IBIS)
 • Nauwkeurige scherpstelling door grote slag van 1080 graden
 • Uitstekende scherpte, die beter wordt bij f/2,8 of meer
 • Prettig breedte van scherpstelring
 • Gunstige prijs


Nadelen


 • Geen interne scherpstelling
 • Objectief moet ingetrokken worden alvorens te verwijderen
 • Voornamelijk kunststof, maar wel van goede kwaliteit
 • Alleen lineair scherpstelling mogelijk, kan niet afhankelijk van de draaisnelheid
 • Geen weather sealing


Met dank aan Canon Nederland voor het beschikbaar stellen van het objectief.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

8 reacties

 1. Dies Groot
  Profiel Dies Groot schreef op dinsdag 26 januari 2021 om 12:40  | reageer

  Perfecte review, dank!
  (Echter schrijf je volgens mij vignettering met dubbel-t.)

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 26 januari 2021 om 15:33  | reageer

  @Dies:
  je hebt gelijk. Ik heb het gecorrigeerd. Dank je voor het wijzen op dit foutje

 3. Eduard
  Eduard schreef op dinsdag 26 januari 2021 om 17:16  | reageer

  Hi Nando, interessante review, maar..... Canon heeft al een uitstekende EF Macro lens (de 100/2.8). Ik had eigenlijk verwacht dat je deze twee objectieven met elkaar zou vergelijken. Voor mij is 1:1 belangrijk, dus dit objectief legt het af tegen het "oude" 100 mm exemplaar. Trouwens de RF 35 /1.8 is ook een 1:2 macro lens. Zou ook een aardige vergelijking op kunnen leveren.
  Maar toch bedankt voor je interessante review.

 4. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 27 januari 2021 om 12:49  | reageer

  @Eduard:
  De 100mm f/2,8 zijn inderdaad uitstekende objectieven, zowel de gewone als de L-versie. Dit zijn echter EF objectieven, en geen RF objectieven. Bovendien is het RF objectief geen macro objectief dat 1:1 kan behalen, dus het is dan appels en peren vergelijken.
  Ik denk ook dat een vergelijk met een 35mm macro niet realistisch is. Het brandpunt verschil zorgt voor een totaal ander soort foto. Je kunt die niet naast elkaar leggen.

 5. Metin
  Profiel  Metin schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 09:17  | reageer

  Geweldige review, één klein 'maar', als je een paar keer over de prijs hebt, zou het fijn zijn als dat ook ergens vermeld staat. Iets in de trant van: 'Prijs bij publicatie:'

 6. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 10:04  | reageer

  Hallo Metin,

  Goed punt. Gelukkig is de prijs eenvoudig te vinden met alle online fotowinkels. En Google is daarbij ook je beste vriend. Ik heb het even voor je gedaan: 706 euro

 7. Metin
  Profiel  Metin schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 10:20  | reageer

  Hallo Nando, dat had ik ook al gedaan. Maar toch bedankt. Gaat me meer om dat je iets een paar keer benoemd, maar niet toont.
  Een flauw voorbeeld: je benoemd wel dat men veel aan de scherpstelring moet draaien om dichtbij scherp te kunnen stellen, gelukkig staat ook vermeld hoeveel. Anders had ik dat ook moeten googlen.
  Voor de rest, keep up to good work. Goede informatie review.

 8. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 11:21  | reageer

  @Metin:
  Je hebt ook helemaal gelijk. Ik heb de review van de RF600, RF800, en RF100-500 in de blokken staan, en het is een goed kattebelletje om de prijzen te benoemen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord