Mis het niet: VIP lidmaatschap met 50 euro korting. Meer info of direct aanmelden
Michelle Peeters

Review: Joopic Cambuddy Pro

vrijdag 14 april 2017, 15:51 door | 6.511x gelezen | 11 reacties

De Joopic Cambuddy Pro verbindt je camera met je smartphone. Je kunt zo eenvoudig je camera bedienen vanaf een afstandje. Het systeem werkt met veel Canon en Nikon spiegelreflexcamera's, maar er is ook ondersteuning voor aardig wat systeemcamera's.

Joopic
De Joopic Cambuddy Pro


De Joopic Cambuddy Pro bedien je via een app die gratis beschikbaar is voor iPhone en Android smartphones.

Tot op een afstand van ongeveer dertig meter kun je door middel van je telefoon een groot aantal camera-settings aanpassen. Met behulp van liveview kun je via je telefoon de focus bepalen. Gemaakte foto's zijn meteen beschikbaar op je telefoon.

Timelapse en vele creatieve mogelijkheden


Met de intervalfunctie van de CamBuddy Pro kun je aan de slag met timelapse-foto's. Het aantal opnames, interval en de vertragingstijd pas je eenvoudig aan. Je kunt snel gemaakte foto's terugkijken en een timelapse-video creëren.

Vier sensoren


De compacte en lichte Smart Controller is uitgerust met vier sensoren: geluid, licht, laser en radio en een ingebouwde radiozender. Hierdoor beschik je over vele creatieve mogelijkheden.

Bij sound-triggered shooting maakt de camera automatisch een foto bij een bepaald geluids(niveau). Lightning-triggered shooting zorgt ervoor dat de camera direct een foto maakt van een bliksemflits.

Met laser-triggered shooting wordt een plaatje geschoten zodra door een onderwerp een laserstraal naar de CamBuddy wordt onderbroken. Handig als je bijvoorbeeld wilde dieren wilt fotograferen. Hiervoor kun je de optionele Joopic Laser Generator gebruiken.

Kenmerken van de Joopic CamBuddy Pro:


- Bedien je camera met je smartphone via gratis app
- Bereik tot 30 meter
- Met liveview
- Bepaal de focus op het scherm van je smartphone
- Voorzien van intervalfunctie voor timelapse-foto's
- Vier sensoren voor creatief fotograferen
- Uitgerust met ingebouwde radiozender
- Met interne, oplaadbare 1000 milliampère-uur (mAh) lithium batterij
- Batterij is goed voor vier uur achtereen werken
- De afmeting is 8.1 x 5.1 x 2.5 centimeter
- De Smart Controller weegt 58 gram

Test-omgeving:


Ik heb de Cambuddy getest met een iPhone 7 voorzien van iOS 10.2.1 en de Joopic app (versie 2.0.12). De gebruikte camera was mijn Canon 5D Mark II. Ook heb ik mijn iMac (met macOS Sierra 10.12.3) in combinatie met de Joopic (versie 1.0) software gebruikt.

Joopic app


Om de Joopic app te kunnen gebruiken moet je je eerst registreren. De iPhone Joopic app moet dan gekoppeld worden met de Cambuddy Pro. Het koppelproces verloopt via de Bluetooth verbinding van de telefoon. Na het koppelen verloopt de verbinding via de Wifi-connectie van de telefoon.

Het is mogelijk en handig de Wifi-verbinding zodanig te maken via een repeater functie zodat je je internetverbinding behoudt op het moment dat de Cambuddy Pro verbinding heeft met je telefoon.

De verbinding van de Cambuddy Pro met je camera gaat door middel van de bij de camera geleverde USB kabel. Deze kabels worden niet meegeleverd bij de Cambuddy Pro.

Wifi verbinding joopic


Gebruik van de camera USB verbinding


De installatie-software kun je downloaden via joobot.com. Na installatie registreer je met dezelfde gebruikersgegevens die je eerder op de iPhone gebruikt heb. En je maakt een Wifi-verbinding met je Cambuddy Pro.

Wifi verbinding joopig1


Verbinding camera en Cambuddy Pro via USB


Gebruik de bij de camera behorende USB kabel om de verbinding te maken tussen de camera en de Cambuddy Pro. Je hebt nu de controle over een veelheid aan camera-instellingen via de iPhone. Zoals sluitertijd, diafragma, ISO-instelling, belichtingscompensatie, witbalans, drive mode, belichtingsmeter- instellingen en fotokwaliteit (zoals Raw, jpeg).

In de liveview-modus kun je via het scherm van je iPhone scherpstellen door op het scherm op de juiste plek te tikken.

Je kunt er voor kiezen om de foto's meteen over te zenden naar je telefoon. Ze worden dan in jpg-formaat opgeslagen in een speciaal album genaamd 'Joopic'.

Gebruik van de 'shutter release' kabel


De meegeleverde kabel verbind je met de shutter ingang van de Cambuddy Pro en je afstandsbedieningspoort van je camera.

In de iPhone app kies je een van de negen gewenste trigger-mogelijkheden:

1. Radio triggered:


De camera of de flitser kan nu getriggerd worden door middel van de meegeleverde draadloze radio afstandsbediening (tot honderd meter afstand). Naar keuze single shot, multishot, bulb of timer (vier seconden).

Je kunt meerdere Cambuddy Pro's tegelijkertijd bedienen. Als je een flitser wilt aansturen gebruik je hiervoor de bijgeleverde flitskabel.

Radio afstandsbediening

2. Laser triggered:


Met de optioneel leverbare laser kun je de sluiter of flitser bedienen zodra de laserstraal onderbroken wordt. Dit kan bijvoorbeeld erg handig zijn bij het fotograferen van wilde dieren.

Joopic laser trigger


Dit werkt ook als je met meerdere camera's en Cambuddy Pro's werkt. Het is mogelijk een vertragingstijd in te stellen voordat de sluiter bediend wordt na onderbreking van de laserstraal.

Joopic laser splash


3. Lightning triggered:


De sluiter wordt meteen bediend op het moment dat de Cambuddy Pro een felle lichtflits detecteert, zoals bij een bliksem of een flitser het geval is.

Joopic lightning triggered


4. Sound triggered:


Je kunt de sluiter of flitser ook bedienen door een geluidssignaal. De gevoeligheid van het geluidssignaal kun je instellen. Ook de vertragingstijd voordat de sluiter bediend wordt na het detecteren van een geluidssignaal is instelbaar tot maximaal dertig seconden (op de milliseconde nauwkeurig).

Joopic sound triggered


5. Timing triggered:


In deze mode wordt de Cambuddy Pro gebruikt om op een bepaalde interval een radiosignaal uit te zenden waardoor een andere Cambuddy Pro getriggerd zou kunnen worden. Dit heb ik verder niet uit kunnen testen.

6. Video:


In combinatie met de Canon EOS 5D Mark II is zeker zonder uitgebreide handleiding de video-functie niet werkbaar te krijgen. Tenminste, mij lukte het niet.

7. Intervalmeter:


In deze mode kun je met een bepaalde interval automatisch de sluiter bedienen. De intervaltijd (tijd tussen twee opnames) is instelbaar in uren, minuten en seconden. Het aantal shots is instelbaar tot maximaal 500 in stappen van 5. Of tot oneindig.

Ook is Bulb mode instelbaar tot maximaal 24 uur. In plaats van een aantal shots kun je ook aangeven hoe lang de totale tijd van de interval opnames mag zijn. Bijvoorbeeld één uur lang met een interval van één minuut.

8. Bulb:


Om deze functie te gebruiken dien je uiteraard vooraf de camera in Bulb mode te zetten. De tijdsduur van de bulb triggering is instelbaar tot 24 uur, 59 minuten en 60 seconden.

9. Photo:


Dit is een eenvoudige mode om de sluiter van de camera te bedienen vanaf het scherm van de iPhone.

Aansturing vanaf computer


De Joopic software is ook beschikbaar voor MacOS, Windows en Linux computers. Echter zijn dan de trigger functies niet beschikbaar.

Joopic computer


Je nu de vergelijkbare controle-mogelijkheden die je ook in de iPhone app hebt, bij de hand. Inclusief Live View, een handige preview-mode en video-mode.

Gemaakte foto's worden automatisch gekopieerd naar de computer, echter alleen in Jpeg-formaat in een speciale map 'Joopic'. Het is echter wel eenvoudig om ook de raw-bestanden over te zenden van de camera naar de computer door te kiezen voor de knop 'Camera Photos'.

Ook in de iMac App lukt het niet om een video opname bewaard te krijgen.

Gebruik van meerdere camera's


Een van de bijzondere en originele toepassingen van de Cambuddy Pro is de mogelijkheid tot 128 camera's tegelijkertijd te triggeren. Dit kan rechtstreeks via een wifi verbinding (simultaneous mode).

Joopic meerdere cameras


Of je kan gebruik maken van de ingebouwde radio-transceiver van een van de Cambuddy Pro's (master-slave-mode), die op zijn beurt alle andere Cambuddy Pro's aanstuurt.

Conclusie:


Cambuddy Pro heeft een grote potentie met veel verschillende gebruikersmogelijkheden.

Er zijn echter ook wel wat nadelen. Zo vind ik het ontbreken van een uitgebreide handleiding het grootste bezwaar. Het blijft nu af en toe een beetje puzzelen en zoeken hoe bepaalde functies werken en hoe het opslaan van de gemaakte foto's precies geregeld is.

Om de app op de smartphone of de software op de computer te gebruiken moet je je verplicht aanmelden. Bij opnieuw opstarten van de app of de software op de computer moet je je soms wel en soms niet opnieuw aanmelden en de wifi connectie herstellen.

De video mode lijkt (nog) niet goed te functioneren in mijn testomgeving met de Canon 5D Mark II. Een paar keer was het nodig de Cambuddy Pro te resetten, omdat hij bijvoorbeeld niet meer reageerde op de lasertrigger.

De prijs is redelijk fors (199 euro). Daarbij komt nog eens de optionele laser (39 euro) en de radio afstandsbediening (29 euro).

Je kunt de Joopic CamBuddy Pro onder andere bestellen bij CameraNU.nl.

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

11 reacties

 1. benny
  Profiel benny schreef op zondag 16 april 2017 om 12:37

  dan is het triggertrap systeem toch wel erg goedkoop zeker, en al zeker om te starten

 2. Frank
  Frank schreef op zondag 16 april 2017 om 13:20

  Maar triggertrap heeft geen liveview toch, of vergis ik me? En helaas zijn zij 'out of business' sinds januari..

 3. Huub
  Huub schreef op zondag 16 april 2017 om 13:24

  Ik heb met de Cambuddy 'gespeeld' en beschreven. Triggertrap ken ik niet en heb ik geen ervaring mee.

 4. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op zondag 16 april 2017 om 23:18

  Volgens mij is dit toestelleke compleet overbodig. Veel camera's beschikken over wifi, nfc of bluetooth. Ik zie het eerlijk gezegd als geldkopperij. Daarnaast zijn er ook nog afstandbedieningen op IF en draadontspanners.
  Ik kan mijn camera prima bedienen met mijn smartphone via wifi zonder zo'n kastje, enkel een app downloaden en installeren van canon. Niks mis mee.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.375 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord