Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Iris Janssen

Review: Nikon D750

woensdag 10 december 2014, 17:24 door | 20.625x gelezen | 4 reacties

Op de Photokina had ik hem al even gezien; de Nikon D750. Deze full frame camera met 24,3 megapixels, ingebouwde WIFI en 6,5 beelden per seconde belooft veel. Tijd om hem goed te testen in verschillende omstandigheden! Ik heb hem meegenomen naar een bruiloft en naar buiten. Deze camera wordt geleverd als kit met de Nikon 24-85mm VR of de 24-120mm f/4 VR.

Nikon D750

De D750 is de derde full frame camera van Nikon en hij is voor de Photokina aangekondigd. Daar had ik hem al even vast mogen houden en viel mij op hoe goed die in de hand ligt. Dit was bij het testen ook zo. Op de bruiloft heb ik hem gebruikt met een 50mm f/1.4 objectief. Dit is echt een geweldige combinatie waarmee je met weinig licht prima foto's kunt maken.

Voor mij is de camera fijner met een klein objectief dan met een grote. Van Nikon hadden we de 70-200mm f/2.8 erbij gekregen maar dat werd (op den duur) bij uit de hand fotograferen best zwaar. De body weegt van zichzelf 840 gram.

Eerste indruk


De Nikon D750 is eigenlijk een mix van beide voorgangers en wordt ook een beetje tussen hen in gepositioneerd. Hij heeft dezelfde sensorresolutie als de D610, maar volgens Nikon betreft het wel een verbeterd ontwerp. De sensor is voorzien van een low-pass-filter, wat een beetje tegen de trend van recente Nikon-camera's ingaat. Want de Nikon D750 is de enige met een low-pass-filter in plaats van een anti-aliasing filter. Met het gebruiken van de camera merk je het verschil niet.

De camera ligt vergeleken met mijn Nikon D3000 lekker in de hand. Hij is groot genoeg en de body, gemaakt van magnesium en carbon, voelt stevig aan. De Nikon D750 heeft achterop een kantelbaar scherm. Jammer genoeg is dit geen touchscreen. Ik moet zeggen dat ik dat wel mis. De camera is verder heel gebruiksvriendelijk; dingen instellen zoals diafragma of sluitertijd gaat makkelijk en snel.

Vogel


De autofocus van deze camera heeft 51 autofocuspunten waarvan 15 kruissensoren zijn. Omdat de 51 autofocuspunten voornamelijk in het midden liggen is het belangrijk dat je als sportfotograaf een sporter, of je bewegend beeld, in het midden plaatst.

Tijdens de bruiloft


Met ongeveer zes beelden per seconde is het geen super snelle camera, maar dit heeft ook niet iedereen nodig. Ik gebruik het zelf zelden. Zeker niet als ik een bruiloft fotografeer, daar is de camera echt snel genoeg voor. Verder zijn de twee kaartgleuven heel handig. Met de bruiloft heb ik op de ene kaart Jpeg geschoten en op de andere kaart de RAW bestanden.

Sulti en Bram


Op de bovenkant van de camera kun je zien hoeveel foto's je nog kan nemen met de kaarten die in je camera zitten. Zo kom je als je dit in de gaten houdt nooit onverwachts met een volle kaart te staan. In combinatie met de 50mm en een groot diafragma krijg je een hele mooie kleine scherpte diepte.

Wat mij ook heel erg opviel was de duurzaamheid van de batterij. Ik heb er de hele dag onder verschillende omstandigheden mee gefotografeerd en daarbij ook veel geflitst. Aan het einde van de dag waren er maar twee streepjes weg. De batterij gaat dus lang mee.

Iris


ISO waarden


Zelfs met een hoge ISO waarde maak je geweldige foto's. De bovenstaande foto is gemaakt tijdens de bruiloft met een lichtgevoeligheid van 2.500 ISO. De camera kan zelf tot een ISO waarden gaan van 100 tot 12.800. Je kunt gerust op 6400 ISO schieten zonder last te hebben van extreme ruis.

Als je de hoogste ISO waarden vergelijkt met de D610 en de D810 dan komt de D750 er qua kleur het beste uit.

ISO test


Onbeveiligd wifi netwerk


Deze camera heeft wel alles wat je van hem verwacht. Wat ik alleen een minpuntje vindt aan het gebruik van Wifi is dat de camera standaard een onbeveiligd netwerk aanmaakt. Met als gevolg dat iedereen die de Nikon app heeft, jouw foto's kan zien. Met de juiste instellingen kun je het netwerk wel beveiligen, maar standaard is het onbeveiligd.

Conclusie


De camera is prettig om mee te werken. Hij reageert snel en is overzichtelijk ingedeeld voor wat betreft de knoppen en functies. Ook voor iemand die niet vaak met Nikon werkt is de camera overzichtelijk en makkelijk te gebruiken. Verder voldoet de camera aan alle wensen die een fotograaf kan hebben.

Nikon D750

De beeldkwaliteit van de Nikon D750 is vergelijkbaar met de D610. Voor de meeste fotografen zal alleen de hogere resolutie een argument voor de Nikon D810 zijn. Vind je hoge resoluties minder belangrijk dan is de Nikon D750 de slimmere keuze.

Met een prijs van 2.199 euro is de Nikon D750 zeker niet goedkoop, maar hiervoor krijg je wel een behoorlijk complete camera waarmee je als fotograaf zeker niet snel iets te kort komt.

Meer informatie


- Nikon D750 review door Zoom.nl (Nederlands)
- Nikon D750 review door Focus (Nederlands)
- Nikon D750 review door A Thousand Words A Picture
- Nikon D750 review door Photography Life
- Nikon D750 review door Camera Labs
- Nikon D750 review door Ken Rockwell

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Prijzen voor de Nikon D750

 » Camerashop.nl  16 februari 2016   € 1.949,00 
 » CameraTools  16 februari 2016   € 1.949,00 
 » CameraNU.nl  9 januari 2015   € 2.099,00 
Iris Janssen

Over de auteur

Fotografie is een onderdeel van mijn leven. Al jaren fotografeer ik en streef ernaar om te groeien en dingen te leren! Momenteel loop ik stage bij Photofacts.

4 reacties

 1. Johannes
  Johannes schreef op woensdag 10 december 2014 om 20:52  | reageer

  " De Nikon D750 is eigenlijk een mix van beide voorgangers en wordt ook een beetje tussen hen in gepositioneerd. "

  Welke voorgangers, ik kom alleen op de D700.

  "Omdat de 51 autofocuspunten voornamelijk in het midden liggen is het belangrijk dat je als sportfotograaf een sporter, of je bewegend beeld, in het midden plaatst.
  Met ongeveer zes beelden per seconde is het geen super snelle camera, maar dit heeft ook niet iedereen nodig.
  Verder voldoet de camera aan alle wensen die een fotograaf kan hebben. "

  Hij is niet snel, maar voldoet verder wel aan alle wensen van een fotograaf? Sport fotograferen met 6fps is niet fijn, je mist best wat momenten, ik zou toch niet terug willen van 8 fps naar 6.

  Verder zou ik dan ook willen weten hoeveel foto's je gemaakt heb om nog twee batterij streepjes over te hebben.

  Een misser van Nikon is overigens het weglaten van de AF-on knop, bij de D7100 zijn ze die ook al vergeten (ook 6 fps, te langzaam voor sport dus). Helaas nog steeds geen tegenhanger van Nikon voor de 7D van Canon, die inmiddels een opvolger heeft.

 2. Martijn
  Martijn schreef op donderdag 11 december 2014 om 14:57  | reageer

  Johannes: Je kunt bij de D750 de knop AE-L/AF-L ook de AF-ON functie geven, dus dan heb je deze functionaliteit alsnog

 3. Iris Janssen
  Profiel Iris Janssen schreef op donderdag 11 december 2014 om 15:28  | reageer

  @Johannes, ik heb het over de D610 en de D810 als voorganger.
  Verder heb ik die dag om precies te zijn 1.027 foto's gemaakt.

 4. Johannes
  Johannes schreef op donderdag 11 december 2014 om 19:23  | reageer

  @Martijn, weet ik maar dan ben ik de AE-L/AF-L knop kwijt, en ik zit nog steeds op 6 fps.

  @Iris, Dat zijn toch modellen die naast elkaar te koop zijn en niet als opvolger van elkaar.

  Dank voor het aantal. 1027 foto's is een redelijk aantal. Zou ik deze camera overwegen heb ik dus een batterijgrip nodig voor voldoende batterijcapaciteit.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord