Review: Redged TCA-522K statief (+ RNB-0n balhoofd)
zondag 16 februari 2014, 22:50 door Yljas Roeper | 14.201x gelezen | 13 reactiesIn januari ondernam ik met vier fotovrienden een fotoreis naar Marrakech, Marokko. Omdat de reis slechts vijf dagen duurt, bedenk ik me dat ik alleen een kleine koffer wil meenemen. Maar dat betekent ook dat ik mijn statief (Redged RTB-328) niet mee kan nemen.
De oplossing komt gelukkig net op tijd. Ed Dorrestein van Cameraland kondigt op Facebook een nieuw compact aluminium reisstatief van Redged aan, waarop ik reageer met de vraag: 'Zal ik 'm voor je testen in Marokko?'. Ed reageert positief en zo kan ik toch een statief, de Redged TCA-522K, meenemen.
De uitpakparty
Het statief wordt geleverd in een stevige zwarte kartonnen doos met de kenmerkende tekst Holland Design, ondersteund door een (rood) molentje. Het is duidelijk dat men, ondanks dat de productie plaatsvindt in China, de (ontwerp)roots duidelijk naar voren wil laten komen.
De kleur rood is ook in het statief in details verwerkt. Ik vind dat persoonlijk wel chique, al is dat natuurlijk één van de laatste kenmerken om het statief op te beoordelen.
In de doos zitten ook diverse toebehoren. Het statief zelf zit in een redelijk stevige kunststof hoes met een stevig koord, dat enerzijds dient om de tas af te sluiten en daarnaast dienst doet als hengsel. Het lijkt op zo'n polyester tasje, dat je wel eens als reclame-object krijgt, maar dit is vele malen sterker.
In de praktijk blijkt het koord net te kort te zijn om comfortabel kruislings op de rug te dragen, zoals bijvoorbeeld een pijlenkoker. Tel daarbij op dat ik niet al te groot ben en in Marrakech slechts een dunne zomerjas droeg. Over de schouder gaat echter prima.
Verder vind je in de doos nog een extra hoesjes voor het balhoofd (neem ik aan, omdat mijn eigen balhoofd RNB-2 daar ook mee geleverd is), een inbussleutel, een ringetje dat ik niet thuis kan brengen en een tap-end met bout. Die laatste blijkt later uit de handleiding, is om één van de poten te koppelen aan de middenzuil, zodat je een monopod krijgt.
Dit statief is echter één van de weinige van Redged waar je geen enkele poot los kunt draaien. Dit is ook te lezen in de specificaties op de site. Waarom dat tap-end er dus bij zit is me niet duidelijk.
Bouw van het statief
Ingeklapt is het statief 34 centimeter lang. Dat komt onder andere omdat de poten volledig kunnen omklappen, waardoor het balhoofd tussen de poten zit als je het inklapt. Door de middenzuil, die uit twee delen bestaat en de poten, die uit maar liefst vijf secties bestaan, is de werkhoogte inclusief balhoofd een indrukwekkende 144 centimeter!
De werkhoogte is prima
Wil je echter laag bij de grond werken, dan is dat ook zeer goed mogelijk. De poten kunnen in drie standen wijd worden gezet. Dit gaat heel makkelijk met klemmetjes, wederom in kenmerkend rood, die je in kunt drukken om de poten te ontgrendelen.
Ook weer een hele verbetering ten opzichte van mijn eigen statief, waar je schuifjes naar buiten moet trekken. Voor zover ik kan zien kun je de middenzuil niet omdraaien, waardoor de laagste stand krap 40 centimeter inclusief balhoofd is. Macro-fotografie is daardoor minder goed mogelijk*.
Het statief in zijn laagste stand
De poten zitten zodanig in elkaar, dat ze ten opzicht van elkaar niet kunnen draaien. Daardoor kun je met één beweging de ringen om de poten uit te schuiven losdraaien en staat het statief in no-time. Het statief rust op rubberen pootjes. Aan de middenzuil is een haak bevestigd, waaraan je een (foto)tas kunt hangen voor extra stabiliteit.
Het valt me op dat de O-ring aan het eind van de middenzuil dikker en vooral steviger bevestigd is dan bij mijn eigen statief. Wat mij betreft een verbetering, want bij mijn eigen statief ben ik hem al een keer bijna kwijt geraakt, omdat hij zo los om de middenzuil zit.
"Le patron" komt nog even langs om me te controleren
Photocredits © Karin van de Wiel
Het tap-end waarop het balhoofd zit heeft aan de ene kant een 5/8" en aan de andere kant een 1/4" schroefdraad. Daardoor kun je alle mogelijk professionele statiefkoppen en balhoofden monteren.
Het balhoofd zelf heeft drie knoppen: één waarmee het om zijn as kan draaien, één om het balhoofd in positie te draaien en een knop om de statiefplaat te ontkoppelen. Ook de schroef in de statiefplaat is overigens verbeterd. Er zit nu een halve ring op, zodat je niet meer met een muntje of anderszins hoeft te klooien om de plaat aan de camera te bevestigen.
Gebruik in de praktijk met de Fuji X100
Normaal gesproken werk ik met een Canon 5D mark II met diverse objectieven. Vorig jaar heb ik echter een Fujifilm X100 aangeschaft voor onder andere straat- en reisfotografie. Hoewel de Canon wel mee is, fotografeer ik veel met de Fuji. Zo ook op het Place Jemaa el Fna, het beroemdste plein in Marokko.
Place Jemaa el Fna - l'epicerie
Dit plein komt vooral 's avonds tot leven, maar het is er dan zo druk, dat fotograferen met een statief vrijwel onmogelijk is. Zolang ik in de buurt van het statief sta wil het nog lukken, maar voor actiefoto's van het statief zelf moet ik toch echt een keer terug, als het wat rustiger is.
Place Jemaa el Fna - l'orangerie
Het statief houdt zich prima. Volgens de specificaties kan het een camera van vier kilogram dragen. Dat is meer dan acht keer zoveel als het gewicht van de Fuji, die slechts 445 gram weegt. Inclusief accu, geheugenkaartje en zelfs zonnekap kom ik op net een halve kilo uit.
Het gebruik van de Fuji is dan ook geen probleem. Het statief staat stabiel, hoe ik het ook neerzet. Ik gebruik een draadontspanner om trillingen tijdens het afdrukken te voorkomen. Mijn tas aan de haak voor extra stabiliteit is niet nodig.
Place Jemaa el Fna - Marrakech Light Festival
Gebruik met de Canon 5D mark II
Natuurlijk test ik het statief ook met mijn 5D mark II met standaardobjectief Canon 24-105mm f/4.0L. Deze combinatie is krap anderhalve kilogram zwaar, dus ruim binnen de normen. Het statief lijkt het prima aan te kunnen, ook met de middenzuil volledig uitgeschoven. Ingeschoven en met een tas aan de haak is het wel duidelijk stabieler, maar het is absoluut te doen.
Hoewel het dus niet echt nodig is, monteer ik mijn eigen balhoofd RNB-2 ook nog even op het statief. Het verschil is dan toch wel zodanig, dat ik het zelfs aandurf om mijn 70-200mm f/2.8L IS USM op mijn 5D mark II te schroeven. Ik gebruik hierbij de statiefgondel om de combinatie op het statief te zetten, dus het gewicht wordt evenwichtig verdeeld. Ook deze combinatie kan het statief prima aan.
Conclusie
Als je me vraagt of ik dit reisstatief zou willen hebben, antwoord ik met een volmondig 'ja'! Allereerst is het zo compact, dat het eigenlijk altijd wel mee kan. Ik heb me zelfs laten vertellen dat het door zijn formaat ook prima in motorkoffers past, dat het zelfs deels daarvoor ontworpen is.
Het compacte formaat in combinatie met de werkhoogte van 144 centimeter vind ik ook uitermate prettig. Je hoeft namelijk niet in allerlei rare bochten te wringen, om er toch prettig mee te kunnen werken. Terwijl je tegelijkertijd ook voldoende mogelijkheden hebt om er juist wel vanuit andere standpunten mee te werken, mocht je daar behoefte aan hebben.
De stabiliteit is natuurlijk het belangrijkste punt bij een statief. Zoals al beschreven is het ook bij wat zwaardere combinaties nog voldoende stabiel. Ik heb gemerkt dat een ander (zwaarder) balhoofd dat nog verbetert, maar je kunt je afvragen of dat echt nodig is. Ik denk zelfs dat met de groeiende markt van systeemcamera's, dit statief inclusief bijbehorend balhoofd een schot in de roos is, want voor die categorie camera's is het echt perfect.
Blijven over de andere kleine verbeteringen, die ik al in de tekst genoemd hebt. Verbeteringen ten opzichte van mijn huidige statief, dat slechts een paar jaar oud is. Als je die ontwikkelingen meeneemt in het verhaal, dan is Redged met dit statief en de huidige serie wat mij betreft op de goede weg.
Zijn er dan helemaal geen minpunten. Voor mij niet echt. Oke, er zit een waterpasje in het balhoofd dat niet echt nauwkeurig is. Maar mijn X100 heeft een ingebouwde waterpas, dus dat heb ik niet gemist. Het feit dat dit statief geen monopod-functie bied dan? Voor mij ook geen gemis; ik heb nog nooit een monopod gebruikt en zou ook niet weten waarvoor ik dat nodig zou hebben.
Mijn eigen statief is van basalt, deze van aluminium. Qua gewicht ontlopen ze elkaar niet veel. Als je dat wel een belangrijk punt vindt, dan zou je een carbon statief kunnen overwegen (Redged maakt geen basalt statieven meer). Maar of dat het prijsverschil waard is. Wat mij betreft heb je aan dit statief met een winkelverkoopprijs van 129 euro een prima koop.
Nawoord
Naar aanleiding van deze review krijg ik een mail van Jacco Tijssen, Sales Manager van Redged. Volgens hem is de middenzuil van het statief wel degelijk omkeerbaar en hij vraagt me om dat alsnog op te nemen in de tekst. Wat blijkt: als je de dop waar de stabiliteitshaak aan vast zit los draait, kun je de middenzuil inderdaad omdraaien. Dat betekent dat het statief nog veelzijdiger is dan ik eerder schreef. In tegenstelling tot wat ik eerder schreef, is het statief hierdoor namelijk wel degelijk ook prima geschikt voor macro-fotografie.
Met dank aan Cameraland voor het beschikbaar stellen van het statief.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Houdt zich onder de naam Ytos Photography bezig met diverse vormen van fotografie. Geeft lezingen over fotograferen in Marokko en flitsen en organiseert regelmatig fotoreizen naar Marokko. Post af en toe op Instagram, maar is vooral actief op Facebook.
13 reacties
-
Elja Trum schreef op zondag 16 februari 2014 om 22:55 | reageer
Ik heb zelf een Benro statief waarbij de poten ingeklapt ook andersom zitten. Wanneer ik echt laag bij de grond wil werken gebruik ik de poten dan ook gewoon omgeklapt, zodat de camera op zijn kop tot vlak boven de grond (zeg 1 millimeter) kan komen.
Dat lijkt me bij dit statief ook mogelijk. Of niet? -
LeendertV schreef op maandag 17 februari 2014 om 12:42 | reageer
Ik heb zelf een Mefoto Roadtrip.
Heel flexibel: middenkolom kun je omdraaien, één poot kun je als monopod gebruiken.
Vouwt ook heel compact op. -
Ytos schreef op maandag 17 februari 2014 om 14:43 | reageer
Dat zou ik moeten nakijken Elja. Volgens mij kun je de poten dan niet vergrendelen. Beetje lastig uit te leggen, maar het klipje is meer een soort vergrendeling op een trapje, zodat de poot niet verder kan. Dat werkt natuurlijk maar één kan op. Als je begrijpt wat ik bedoel.
@LeendertV: m'n eigen statief heeft die mogelijkheid ook, dat de middenkolom deelbaar en omkeerbaar is. De monopod heb ik niet; die zit wel in de meeste nieuwe Redged statieven. Maar zoals ik in de review ook al aangeef is dat voor mij geen must. -
patrick schreef op dinsdag 18 februari 2014 om 16:22 | reageer
Hallo ik heb de Benro myfoto van 179,00 euro. deze kan ook 1mm van de grond maar dan moet je gewoon midden as uit het statief trekken en andersom monteren gaat perfect.
Ik heb er ook zelfs mijn Nikon D610 met 70-200 f2,8 lens op gehad. gaat prima allemaal.
Een zwaarder statief is natuurlijk beter maar voor een travel versie is het ook geen slechte. -
Ytos schreef op woensdag 19 februari 2014 om 13:43 | reageer
Ik heb een nawoord toegevoegd, want het blijkt dat de middenzuil wel degelijk omkeerbaar is. Jacco Tijssen, Sales Manager van Redged wees me hierop, waarna ik het nog even getest heb. Wat mij betreft toch wel een belangrijke toevoeging aan m'n review.
-
-
-
Daan schreef op donderdag 20 februari 2014 om 18:34 | reageer
Ik zal eens kijken ben opzoek naar statief van rond de kilo. En dat is best lastig. Ik zal eens gaan kijken of ze een carbon versie hebben van max 1.2 kilo
huidige Gitzo traveler series 2 is voor steden trip net te zwaar om mee te nemen... -
-
-
Bas schreef op maandag 1 mei 2017 om 13:00 | reageer
Naar aanleiding van deze review heb ik dit statief afgelopen week gekocht. Het sluit prima aan bij mijn doeleinden. De bouw en afwerking is prima, valt niks op aan te merken. Wat ik alleen mis is de mogelijkheid om mijn camera in de portretstand te hangen, dus "dwars". Verder is het een mooi dingetje.
-
Ytos schreef op zaterdag 6 mei 2017 om 09:34 | reageer
Leuk Bas, dat je ruim drie jaar later nog reageert en op basis van m'n review tot aanschaf bent overgegaan. Goede keus; ik heb ook nog steeds plezier van de aanschaf.
De camera in portretstand is volgens mij wel mogelijk. In het balhoofd zit een uitsparing, waardoor je het bevestigingspunt 90 graden kunt kantelen. Hoop dat je begrijpt wat ik bedoel. -
Bas schreef op zaterdag 6 mei 2017 om 12:45 | reageer
Hi, ja tis idd al wat gedateerd allemaal (niet op gelet haha) maar je had nog niet zo lang geleden gereageerd op een oproepje van mij op het zoom.nl-forum, vandaar haha
Ik zal strats even kijken naar de mogelijkheid van het statief en de camera "90 graden hangen".
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Een tip voor gebruik van teleobjectieven op een balhoofd
door Nando Harmsen
-
Wat is het beste: een balhoofd of een 3-wegkop
door Nando Harmsen
-
Op zoek naar een statief? Kies twee van de drie opties.
door Nando Harmsen
-
5 Redenen voor een L-bracket, en 5 redenen tegen een L-bracket
door Nando Harmsen
-
Wees verstandig, koop een goed statief
door Nando Harmsen
-
Let op water en wind bij het opzetten van een statief
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.