Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: Sony Xperia 10 IV smartphone voor fotografie

zaterdag 27 augustus 2022, 20:10 door | 4.097x gelezen | 3 reacties

Sony Nederland stuurde de Xperia 10 IV smartphone op voor een review. Ik nam de Xperia 10 IV mee op een korte vakantie om te zien hoe de smartphone presteert als het op fotografie aankomt.

Nando sony xperia10IV 12

Het stadje Vianden in Luxemburg. Standaard instellingen, 27mm brandpunt.

In mei 2022 kondigde Sony de opvolger van de Xperia 10 III aan. Deze Sony Xperia 10 IV, zoals het model genoemd wordt, heeft niet zo veel verschillen ten opzichte van de voorganger.

Met een prijs van 499 euro kan het ook als een soort instapmodel voor de smartphone wereld genoemd worden.

Nando sony xperia10IV 24

De Sony Xperia 10 IV

Het is een relatief kleine maar krachtige smartphone, met een afmeting van 153 x 67 x 8,3 mm en een gewicht van slechts 161 gram. De smartphone is waterbestendig en stofdicht, heeft een 6 inch OLED scherm met een 21:9 verhouding en 2520 x 1080 pixels.

De grootste (enige?) verschillen met de voorganger is de krachtige 5000 mAh accu en de snellere Snapdragon processor. De Xperia 10 IV is geschikt voor het 5G netwerk.

Nando sony xperia10IV 13

Een panorama van de ruïne Brandenbourg, gemaakt met de panoramafunctie.

Enkele specificaties op een rij


De afmetingen van de Xperia 10 IV, het scherm en de accu capaciteit is reeds genoemd. Wat heeft de smartphone nog meer in huis. Ik noem hieronder enkele opties op.

 • Drie camera's achterzijde (ultragroothoek 8 mp, groothoek 12 mp, tele 8 mp)
 • Tot 10 beelden per seconde
 • HDR en creatieve filters
 • Hybride zoom tot 10x
 • Superresolutie zoom
 • Nachtmodes, panorama en bokeh filter
 • Optical steady shot voor video
 • Slowmotion video in 720p 120fps
 • 8 mp camera aan de voorzijde
 • Hi-res audio en 360 graden reality audio gecertificeerd
 • 3,5mm audio aansluiting
 • 6 GB ram en 128 gb intern geheugen
 • Uitbreiding met micro SD tot 1 TB mogelijk
 • Dubbel SIM (nanoSIM en eSIM)
 • Android 12
 • WiFi, GPS en Bluetooth 5.1
 • USB type C met USB 2.0
 • Vingerafdruksensor
 • Volumeschakelaar


Nando sony xperia10IV 3

Fotograferen bij de Teufelsschleucht in de Duitse Eifel.

Wat komt aan bod in deze review


In deze review komen geen smartphone functies zoals geluid en bellen aan bod. Ook gebruik voor online doeleinden en filmen wordt niet behandeld. Ik heb deze smartphone uitsluitend voor fotografie gebruikt, en de review is dan ook vanuit het oogpunt van de smartphone fotograaf.

Sony noemt in de kenmerken dat de Xperia 10 IV met name bestemd is voor gewoon opnemen, zonder dat er speciale instellingen nodig zijn. De smartphone zorgt daarvoor.

Het is voor landschappen tot portretten, met geavanceerde ruisreductie en het fotograferen bij minder licht. Je kunt duidelijker zoomen en selfies met AI maken.

Nando sony xperia10IV 10

Een portret van Bruc, onze hond. Gemaakt met de automatische instellingen en 27mm brandpunt.

Voor zover de product omschrijving zoals te vinden op de website van Sony. Ik nam de Xperia 10 IV mee op vakantie naar de Duitse Eifel om de smartphone ook als dusdanig te gebruiken. Met als idee dat het een kwestie is van de camera app openen en fotograferen.

Het uiterlijk


De smartphone is klein en licht. Het is zo ontworpen dat je de Xperia 10 IV in principe met één hand kunt bedienen. Dat werkt, tot je een liggende foto wilt maken. Dan zijn er toch twee handen nodig.

Gelukkig voelt de smartphone niet zo glad aan als bijvoorbeeld de duurdere Xperia 5 III, die ik eerder heb gereviewed.

Over de accu kan ik weinig vertellen, aangezien ik de Xperia 10 IV uitsluitend als camera gebruikt heb. Er zat geen SIM kaart in, en ik heb geen internet via WiFi gebruikt of apps geïnstalleerd.

Volgens Sony is er voldoende vermogen voor een hele dag, waarbij de levensduur van de accu gegarandeerd is voor 3 jaar.

Het opladen gebeurd met een USB-C kabel. Hou er rekening mee dat de gegevensoverdracht, indien van toepassing, via het USB 2.0 protocol gaat. Aan de zijkant van de smartphone is een slede voor een micro SD kaart die maximaal 1 TB mag zijn. In die slede is ook ruimte voor een SIM kaartje.

Nando sony xperia10IV 25

De knoppen, aansluitingen en simkaartslede in detail. Alleen de 3,5mm koptelefoon aansluiting is niet in beeld gebracht. Die zit bovenop de smartphone.

Een knop met vingerafdruksensor zit in het midden aan de zijkant van de smartphone. Daarboven is een volume schakelaar die ook voor het zoomen in de camera app gebruikt kan worden. Bovenop de Xperia 10 IV is de 3,5mm audio aansluiting.

De camera's van de Xperia 10 IV


Er zitten vier camera's op de smartphone. Drie achterop, en een aan de voorzijde. De belangrijkste camera is een 12 megapixel 1/2,8 inch sensor, met een 27mm brandpunt (35mm equivalent) en een lensopening van f/1.8.

De andere twee camera's zijn 8 megapixel, met een 1/4,4 en 1/4 inch sensor, f/2.2 en een brandpuntsafstand van respectievelijk 54mm en 16mm (35mm equivalent). Aan de voorzijde zit een 8 mp camera met een 1/4 inch sensor en een lensopening van f/2

Nando sony xperia10IV 26

Drie camera's op de achterzijde, respectievelijk 16mm, 27mm en 54mm. En de selfiecamera op de voorzijde.

Je kunt in de camera app direct kiezen tussen 1x, wat de 27mm camera is, 2x waarmee je overschakelt naar de 54mm tele, en 0,6x, wat uiteraard de 16mm beeldhoek oplevert. Het is ook mogelijk om de swipen, zodat je verder kunt inzoomen. Je schakelt dan automatisch over naar de superzoom functie.

Nando sony xperia10IV 11

De burcht van Vianden op een zonnige dag, gefotografeerd met de standaard instellingen en de 2x superzoom functie. Let op de oververscherping die door het digitaal zoomen is ontstaan.

De camera app


De camera app op de Sony Xperia 10 IV is heel eenvoudig opgezet. Het systeem herkent de scène en kies de instellingen die het geschikt acht voor dat soort fotografie. Je hoeft dus in principe niets anders te doen dan in te zoomen (of uitzoomen) en op de knop drukken voor de foto.

Nando sony xperia10IV 21

Enkele screenshots van de camera app, instellingen en de galerij waar je de gemaakte foto's terug kunt zien.

De camera app geeft je een selectie van verschillende creatieve mogelijkheden. Er is Nachtmodus, Portretselfie, Creatief effect en Panorama. Je kunt de camera ook handmatig instellen.

Je hebt ook de beschikking over Google Lens (direct in Google zoeken op beeldherkenning) en Slow-motion (voor video).

In de bovenste balk is het mogelijk om de flitser te schakelen, belichting, HDR of het wisselen van camera voor en achter. En er is de knop voor settings. Wat ontbreekt op de Xperia 10 IV is de mogelijkheid tot het fotograferen in raw bestandsformaat.

Nando sony xperia10IV 22

Er zijn veel hulpschermen die je helpen om de functies te ontdekken en te begrijpen.

Creatief effect en portretselfie


Je kunt met de Xperia 10 IV allerlei creatieve effecten toepassen op je foto. Je hebt de keuze uit 18 filters, welke je, afhankelijk van het filter dat je kiest, nog enigszins kunt aanpassen.

Hou er rekening mee dat deze foto's met filter altijd op het camera geheugen opgeslagen worden, en niet op de SD kaart, ook al het je dat ingesteld.

Nando sony xperia10IV 19

Het creatieve deel van de Xperia 10 IV, met een selectie van de verschillende mogelijkheden die je ter beschikking hebt.

Portretselfie geeft de mogelijkheid tot het versmallen van het gezicht, het effenen van de huid, grotere ogen maken en gezichtsbelichting aanpassen. Hier vind je ook de bokeh knop, die de achtergrond kan vervagen.

Het activeren van de Portretselfie functie zal ook direct naar de front-camera schakelen. Je kunt deze optie niet gebruiken voor de normale camera aan de achterzijde.

Nando sony xperia10IV selfie

Ik ben geen held in selfies maken. En het wordt er bovendien niet beter op met de verschillende functies op maximaal ingesteld: vergrote ogen, huid verzachten, gezicht smaller maken (ja, ik heb een dikker gezicht), en de bokeh functie. Gelukkig kun je er ook voor kiezen om deze 'verbeterfuncties' niet te gebruiken

Nachtmodes


Wat vaak een probleem is met smartphone fotografie, is het fotograferen onder donkere omstandigheden. De Nachtmodes op de Xperia 10 IV geeft je de mogelijkheid om dit met de nodige ruisreductie te doen zodat de foto's er minder slecht uit zien.

Nando sony xperia10IV 17

De nachtmodes ingesteld op de Xperia 10 IV. De slider geeft de mogelijkheid tot het lichter of donkerder maken van de foto.

Het kost tijd om een foto te maken in de nachtmodes. Het is niet snel een foto maken, maar je moet de smartphone zo lang de camera bezig is stil houden. Dat kan tot 2, 3 of meer seconden duren.

Het resultaat is beter dan zonder nachtmodes, maar de kwaliteit is niet heel erg goed. Bekijk de foto's die in het donker met de Xperia 10 IV in de nachtmodes zijn gemaakt, en oordeel zelf.

Nando sony xperia10IV 2

Op het eerste oog ziet de nachtfoto er redelijk uit, maar inzoomen verraad de enorme kwaliteit achteruitgang die onvermijdelijk is. Maak je eigen oordeel over deze foto. Overigens, de nummerplaat is bewust geblurred.

Handmatige instellingen


Met de handmatige instellingen is het mogelijk om zelf te kiezen voor je instellingen. Denk aan witbalans, ISO, over- en onderbelichting, sluitertijd en de autofocus modes.

Met deze mogelijkheid is het (gelukkig) mogelijk om af te wijken van wat de Xperia 10 IV voor jou kiest. Zeker de witbalans is een functie die interessant is om zelf te kiezen.

Nando sony xperia10IV 5

Het is vreemd om een badpak midden in het bos te vinden. Een foto met de automatische instellingen levert een te koude foto op. Het is beter om de witbalans handmatig in te stellen, voor een prettigere uitstraling.

Je kunt achteraf de foto ook nog verbeteren, wanneer je op bewerken klikt als je in de galerij de foto bekijkt. De Xperia 10 IV geeft je suggesties, algemene aanpassingen, filters, of je kunt de opmaak veranderen.

Hou er rekening mee dat dit achteruitgang in kwaliteit kan betekenen, aangezien je een jpeg aanpast en geen raw bestand.

Nando sony xperia10IV 4

Met de auto witbalans van de Xperia 10 IV kunnen foto's te koud van uitstraling worden. Hou daar rekening mee. Deze van de Teufelsschleucht is gemaakt met de automatische instellingen, op 16mm brandpunt.

Gebruik in de praktijk


Het wordt direct duidelijk dat de Xperia 10 IV bestemd is voor eenvoudig gebruik, zonder het verder instellen van de camera instellingen. Het enige wat je zelf moet bepalen is de uitsnede.

De groothoek van 16mm in fullframe equivalent is een meerwaarde. Het stelt je in staat om meer in beeld te krijgen dan je normaal zou krijgen.

Nando sony xperia10IV 9

Een impressie van de drie verschillende brandpunten, en het verschil in resolutie. Met 16mm en 54mm heb je een lagere resolutie dan met het standaard 27mm objectief. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn.

Het brandpunt van 54mm (35mm equivalent) is nauwelijks tele te noemen, en het verder inzoomen tot 5x of zelfs 10x is aantrekkelijk. Het digitaal inzoomen vanaf 54mm (35mm equivalent) betekent wel dat de Xperia 10 IV een digitale crop maakt, en die foto vervolgens vergroot tot het weer 8 megapixel groot is. Dit betekent dat de detaillering van de foto er niet beter van wordt.

Nando sony xperia10IV superzoom

De superzoom functie geeft de mogelijkheid om tot 10x in te zoomen met behoudt van de 8 megapixel resolutie. Het levert wel een aanzienlijke achteruitgang in kwaliteit op. Het is beter om dit te vermijden om detailverlies te voorkomen.

Het was opvallend dat de witbalans van de Xperia 10 IV niet altijd een goed resultaat oplevert. Dit hangt natuurlijk af van de situatie waarin je je bevindt, maar het viel op dat zowel in bos als in stedelijke omgeving de foto aan de koele kant is.

Het is dus aan te raden om de witbalans goed in het oog te houden en daar waar nodig aan te passen.

Nando sony xperia10IV 14

Een landschapsfoto van de Duitse Eifel met de automatische instellingen. De auto witbalans heeft er moeite meer. Gefotografeerd met de 27mm brandpuntafstand.


Nando canon r7

Hetzelfde landschap gezien door de lens van een mirrorless camera met een witbalans die wel correct is voor deze scène. Heeft geeft een idee van de werkelijke kleur en lichtsituatie.

Conclusie


Ik ben nog nooit erg enthousiast geweest over smartphone fotografie. De resultaten zijn vaak redelijk, maar je hebt nogal last van de beperkingen die een minuscule camera en sensor je oplegt. Wanneer je in raw bestandsformaat fotografeert, heb je wel wat speelruimte.

Nando sony xperia10IV 27

Een handzame smartphone.

Helaas kan de Xperia 10 IV niet in raw fotograferen, en ben je dus afhankelijk van de jpeg engine die ingebouwd is. Die levert een redelijk resultaat op, zo lang je niet digitaal inzoomt.

Met andere woorden, blijf bij de 16mm, 27mm en 54mm (35mm equivalent) en de beelden zien er prima uit. Zoom je verder in, dan zien de beelden er over verscherpt uit, en verlies je detaillering.

Nando sony xperia10IV 7

Fotograferen in de ruïne van Neuerburg, met het resultaat ernaast. Gefotografeerd met de automatische instellingen en 27mm brandpunt.

De nachtmodes heeft mij niet overtuigd. Hoewel je een iets betere kwaliteit kunt behalen, verlies je heel veel detail. Echter, zo lang je de foto op een smartphone scherm bekijkt gaat het wel. Maar zorg dat je niet gaat inzoomen op de details, als je die al ziet.


Nando sony xperia10IV 15

De ruïne van Beaufort, met automatische instellingen en 16mm brandpunt.

Wat mij bevalt • Compact design
 • Goed scherm
 • Touchscreen werkt goed
 • Drie camera's achterzijde met 16mm, 27mm en 54mm
 • Nachtmodes, Creatieve filters, HDR, Panorama functie
 • Goede accu capaciteit
 • Eenvoudige bediening
 • Geschikt voor wie niet wil omkijken naar instellingen
 • Google lens direct beschikbaar vanaf camera app
 • Goede beginners uitleg bij diverse functies


Wat mij minder bevalt • Auto witbalans vaak te koel
 • Geen raw bestandsformaat
 • Digitaal inzoomen levert aanzienlijk verlies aan detail en kwaliteit op
 • Nachtmodes is niet overtuigend
 • Portretselfie instellingen alleen voor camera voorzijde
 • Portretselfie instellingen leveren al snel een overdreven en plastic uitstraling op
 • Voorbeeldfoto in de galerij zijn niet gemaakt met deze smartphone
 • Niet geschikt voor de gevorderde fotograaf die meer wil dan een kiekjeDe Sony Xperia 10 IV is natuurlijk een instapmodel, althans zo zie ik deze smartphone. De resultaten onder goede lichtomstandigheden zijn goed, afgezien van de witbalans.

Zijn je foto's bestemd voor sociale media en voor het bekijken op het scherm van je smartphone? Dan biedt de Xperia 10 IV een prima camera functie. Wil je echter meer dan dat, is een investering in een meer geavanceerde smartphone waarschijnlijk verstandig.Bekijk ook de cursus smartphone fotografie op Photofacts AcademyWil jij meer doen met smartphone fotografie? Zoek je een manier om je smartphone foto's een niveau hoger te brengen, zodat ze meer zijn dan een simpel kiekje? Bekijk dan de cursus smartphone fotografie op Photofacts Academy.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

3 reacties

 1. Jan Willem
  Jan Willem schreef op dinsdag 30 augustus 2022 om 15:53  | reageer

  Heb een oude Sony, doet het nog goed, Sony telefoons gaan best wel lang mee, maar vind de superzoem niet zo geweldig, ook niet bij mijn oude Sony en als laatste, hoelang worden deze Sony telefoons ondersteunt.

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 31 augustus 2022 om 10:59  | reageer

  @Jan Willem:
  De ontwikkeling van dit soort smartphones gaat heel erg snel. Je hebt een oude Sony met een niet zo geweldige superzoom. Moderne kunnen misschien heel wat betere resultaten opleveren.
  Het hangt ook af van wat voor model je hebt, zoals deze review laat zien. Een instapmodel zoals deze Xperia 10 IV heeft ook niet zo'n geweldige superzoom. Wie weet hoe een duurder model zal presteren?

 3. Jan Willem
  Jan Willem schreef op woensdag 31 augustus 2022 om 12:58  | reageer

  Heb ook een Sony gezien van rond de 1800 euro, dan koop ik toch liever een goede lens voor dat geld en toch een goedkope telefoon. De prijzen van zogenaamde (goede) telefoons van tegenwoordig, zijn echt niet leuk meer en koop ik ook niet. Maar dat is meer een eigen keuze.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord