Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: Tether Tools Air Direct voor draadloos tethered fotografie

vrijdag 15 juli 2022, 14:50 door | 4.015x gelezen | 6 reacties

Tethered fotografie biedt je de mogelijkheid om je beelden direct naar je computer over te zetten. Daarmee is het resultaat meteen op een groot scherm te zien in plaats van je kleine scherm op je camera.

Op deze manier kun je het model direct laten zien wat het resultaat is, en aan de hand daarvan de houding bijsturen. Ook voor product fotografie kan tethered fotografie handig zijn.

Het beoordelen van je foto op het grote scherm geeft daarmee veel voordeel. En er zijn waarschijnlijk nog meer voordelen te bedenken.

Het grote nadeel van deze manier van fotograferen is de kabel die je camera met de computer verbindt. Wil je voldoende bewegingsvrijheid, dan moet die kabel voldoende lengte hebben. Hoe lang die kabel ook is, het is iets waar je continu rekening mee moet houden.

Air Direct tethered nando

Tethered fotografie is heel geschikt voor studio fotografie, waaronder het fotograferen van modellen. Deze is gemaakt tijdens een workshop met Frank Doorhof.

Het gewicht van de kabel zal een extra beveiliging voor de bevestiging vereisen, zodat de poort in je camera niet beschadigd. Je moet niet struikelen over de kabel, en deze mag natuurlijk niet in de weg hangen, of liggen.

Draadloos tethered fotograferen met de Air Direct


De firma Tether Tools heeft met de Air Direct een mooie oplossing. Deze wifi module zorgt voor een draadloze verbinding met je computer. Zo heb je geen last meer van lange kabels, en alle nadelen die daar aan kleven. De Air Direct geeft je alle vrijheid om te bewegen.

Air Direct met kabels

De Air Direct, compleet met de geleverde kabels.

De unit wordt bevestigd op de flitsschoen van je camera. Een korte kabel verbind de Air Direct met je camera. Het is dan een kwestie van verbinding maken met je computer, en het fotograferen kan beginnen.

De Air Direct maakt gebruik van de LP-E6/N batterij, die ook gebruikt wordt voor de Canon full frame spiegelreflex en mirrorless camera's. Dit is ideaal voor de Canon gebruiker die deze batterijen al in bezit heeft. Natuurlijk wordt de Air Direct met een batterij en lader geleverd.

Air Direct op de camera

De Air Direct plaats je op de flitsschoen, en de kabel verbind je met de camera.


Het is ook mogelijk om de Air Direct via een USB van stroom te voorzien, met bijvoorbeeld een extern accu pack. Dit levert wel weer iets extra's dat je bij je moet dragen, of aan de camera moet bevestigen. Het is beter om de LP-E6 accu te gebruiken, want het gaat ten slotte om het draadloze.

Opstarten en aansluitenEr zijn wat handelingen nodig om de Air Direct voor het eerst te gebruiken. Je hebt er een App voor nodig, of een speciaal stukje software. Je kunt op de unit kiezen welke je gebruikt: de ADU software, of de mobile app.

Ik heb gebruik gemaakt van de ADU software om de Air Direct verbinding te laten maken met de laptop. Je kunt daarbij kiezen voor een 2,4 Ghz of 5 Ghz verbinding. Omdat de Air Direct gebruik maakt van een wifi signaal, is het nodig om je laptop verbinding te laten maken met het Air Direct netwerk.

ADU software

Met de ADU software is het verbinden van de Air Direct met de computer heel eenvoudig.


Dit heeft de consequentie dat je niet langer met internet verbonden bent. Ik zie dit niet als een groot probleem, omdat je toch bezig bent met fotografie, en niet met internet. Mocht je de tethered fotografie direct online willen delen, dan is dit niet mogelijk.

De ADU software installeren is eenvoudig. Je volgt de aanwijzigingen en het gaat vrijwel vlekkeloos. De ADU software moet open blijven staan om de Air Direct met je favoriete tethered software te laten werken. Ik heb Lightroom Classic gebruikt, en de camera wordt probleemloos gevonden.

De snelheid van de Air Direct


Moderne camera's hebben hele grote bestanden. Een raw bestand van mijn Canon EOS 5D mark IV is al snel 25 megabyte groot. Bestanden van camera's met 50 megapixel of meer zijn nog groter. Dit betekent dat er heel veel data via het wifi signaal verzonden moet worden.

De Air Direct maakt gebruik van 802.11AC wifi, wat in theorie tot 443 Mbps aan data kan verzenden. Maar elke verbinding is zo snel als de langzaamste schakel. Heeft je computer een minder snelle verbinding, dan zal dat de snelheid bepalen.

Met een test, waarbij de afstand van de Air Direct tot de computer niet meer dan drie tot vier meter bedroeg, duurde het tot 20 seconden voor een raw file van mijn camera overgezet werd.

In sommige gevallen ging het sneller, en duurde het minder dan 10 seconden. Ik had echter ook situaties dat het bijna 35 seconden duurde.

grote bestanden kosten tijd

De overdracht van een 25mb groot raw bestand kan in het slechtste geval lang duren. Is je verbinding heel goed, dan duurt het ongeveer tussen de 6 en 10 seconden.


De snelheid van de overdracht lijkt heel erg afhankelijk te zijn van de omstandigheid, storende apparatuur in de omgeving, muren, en deuren. Kortom, de kwaliteit van je verbinding is heel bepalend voor de overdrachtssnelheid.

Ter vergelijking, een overdracht via een tethered kabel (ook van Tether Tools) duurde slechts 2 tot 3 seconden.

Bevestiging op de camera


De Air Direct wordt via de flitsschoen op de camera bevestigd. Dit is natuurlijk de plek waar je een flits trigger plaatst. Is je flits trigger niet voorzien van een eigen flits schoentje, dan heb je een probleem en kan de Air Direct niet zomaar op je camera geplaatst worden.

Air Direct op de camera

De Air Direct op de flitsschoen van een Canon EOS 5D mark IV

Om dit probleem te omzeilen kun je kiezen voor de Air Direct Arca L-bracket klem, simpel gezegd een cold-shoe klem die op een L-bracket bevestigd kan worden. Dit betekent wel dat je camera voorzien moet worden van een L-bracket om dit mogelijk te maken. Heb je die niet, dan zal je er een moeten kopen.

Met een flitstrigger is extra bevestiging nodig

Heb je een flits trigger nodig, dan is de flitsschoen bezet en kun je de cold shoe klem gebruiken. Heeft je flits trigger een eigen flitsschoen, dan zet je de Air Direct daar bovenop.


Bevestiging Air Direct op een L-bracket

Is je camera voorzien van een L-bracket, dan biedt de cold-shoe klem een oplossing.

Mijn conclusie


Ik heb helaas geen gelegenheid gehad om de Air Direct in een echte studio omgeving te gebruiken. Maar wat ik getest heb laat zien dat de Air Direct vlekkeloos werkt met - in ieder geval - Ligthroom Classic en een Canon camera.

Ik heb geen test gedaan om erachter te komen tot hoe ver het signaal reikt. Er wordt een afstand van 60 meter als grens opgegeven. Kans is klein dat je studio zo groot zal zijn, dus ik vermoed niet dat afstand enig probleem zal opleveren.

Hou echter wel rekening met objecten die tussen de unit en computer zijn, zoals betonnen muren en stalen duren.

De verbinding is eenvoudig gemaakt, en de beelden worden netjes overgezet van de camera naar de computer. Het duurt voor mijn gevoel wel te lang om soepel en snel te kunnen fotograferen.

Wanneer de overdracht maar 6 seconden duurt, voelt dat al als lang. Maar net zo vaak duurde het 20 seconden en dat is een eeuwigheid.

tethered fotograferen met de kabel

Er gaat niets boven de snelheid van overdracht met een kabel. Binnen 3 seconden is de foto overgezet. De Air Direct doet er in het optimale geval 2x zo lang over. In het slechtste geval 10x zo lang.

Ik besef dat de snelheid van overdracht heel erg afhangt van een goede verbinding. Mijn ervaring met wifi is, dat die niet altijd even betrouwbaar is en externe factoren heel makkelijk invloed daarop hebben. Wanneer je product fotografie doet, is de overdrachtssnelheid minder van belang dan wanneer je een model shoot doet.

Of de tijd van overdracht werkbaar voor jou is, dat kun je zelf het beste bepalen. Voor mij persoonlijk is het niet snel genoeg, en heb ik toch de voorkeur voor een fysieke kabel tussen de camera en de computer, ondanks alle nadelen die er aan kleven.

Niettemin werkt de Air Direct goed, soepel, en geeft het veel voordelen door het ontbreken van lange, zware, kabels. De prijs van de Air Direct ligt rond de 395 euro, en is ook al set te verkrijgen met de cold-shoe klem. En in andere combinaties.

De Air Direct

De Air Direct is een handig hulpmiddel voor wie tethered fotografeert. Bepaal zelf of de snelheid voldoende voor je is.


Wat ik als positief heb ervaren • Geen gebruik meer van lange verbindingskabels
 • Geeft je veel vrijheid in bewegen
 • Eenvoudige installatie als je de handleiding volgt
 • Canon compatible accu (voor als je Canon gebruikt)
 • Een hele uitgebreide set verbindingskabels van alle varianten zijn meegeleverd


Wat ik als nadeel heb ondervonden • Snelheid overzetten is afhankelijk van de kwaliteit van de verbinding
 • Een 25mb raw bestand overzetten kan tot 20 seconden duren
 • Je moet je wifi loskoppelen van internet, voor je verbinding kan maken
 • Bevestiging is via de flitsschoen, waar je normaal de flits trigger plaatst
 • Alleen USB kabel geleverd voor de oplader, en geen stekker


Het gebruik van de cold-shoe klem


Een van de genoemde nadelen is de bevestiging op de flitschoen van de camera. Gebruik je een flits trigger die geen extra flitsschoen bevat, dan kun je de Air Direct niet op je camera plaatsen. Daarvoor is er een aparte cold-shoe klem verkrijgbaar.

Deze cold-shoe klem heeft een Arca-Swiss compatible aansluiting, zodat je deze op een statiefplaatje vast kunt zetten. Dan hangt de Air Direct onder je camera, en kun je de flits trigger gewoon op je flitsschoen plaatsen. De bijgeleverde kabels kunnen dan wel wat te kort zijn. Hou daar rekening mee.

Werking van de cold-shoe klem

Met de cold-shoe Arca-Swiss klem kun je de Air Direct perfect op een L-bracket bevestigen. Heb je alleen een Arca-Swiss statiefplaatje ter beschikking, dan kan de kabel nèt iets te kort zijn.

In feite is de cold-shoe klem dan ook het beste bruikbaar met een L-bracket. Daarmee hangt de Air Direct naast je camera, en is de kabel waarmee je de Air Direct met de camera verbind meer dan lang genoeg. Je moet dan wel een L-bracket op je camera hebben, wil je hier optimaal gebruik van maken.

Ter informatie, vanaf 2022 heeft de leverancier dit product uit de handel genomen. De reden is, dat de verwachte prestaties niet gehaald worden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 15 juli 2022.
De eerste publicatiedatum is vrijdag 30 oktober 2020, 20:10.
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

6 reacties

 1. Bernard
  Bernard schreef op dinsdag 3 november 2020 om 10:21  | reageer

  Ik ben in het bezit van een air-direct, en smartshooter 4.18 . Die ik gebruik met mijn D800 nikon.
  Wat betreft de snelheid van overbrenging, je kan instellen om het jpg bestand door te sturen naar de computer, dit gaat zeer snel en de raw opname op je sd-card te zetten.daar heb je voor het bekijken en beoordelen van de opname toch niets aan, raw is geen foto maar een bundel van gegevens.
  Als je dan later wil bewerken gebruik je het raw bestand op de sd card.

 2. frank doorhof
  Profiel  frank doorhof schreef op dinsdag 3 november 2020 om 11:12  | reageer

  Hoi Nando,
  Bedankt voor je review en mooie foto's. Ik kom even terug op je nadelen:

  *In de meeste camera's kan je instellen dat de RAW op de kaart blijft en de jpgs verstuurd worden. Dus dan is de overdracht veel sneller
  * Er is inmiddels een pass trough voor de WiFi, dus je kunt daarna weer gewoon WiFi gebruiken.
  * Met het AD-Arca beugeltje kun je de Air Direct aan je Arca Mount of L-bracket bevestigen zodat hij van je hotshoe af is.
  * Je kunt de accu opladen aan je laptop. Veel internationale producten leveren geen adapter meer mee, omdat die overal anders is en mensen vaak wel opladers hebben.

  Heb je vragen? Stuur mij of Anenwiek een bericht

 3. Martin
  Martin schreef op dinsdag 3 november 2020 om 12:01  | reageer

  Ben wel benieuwd hoe snel de overdracht van een gemiddeld jpeg bestand duurt.
  Frank?

 4. frank doorhof
  Profiel  frank doorhof schreef op dinsdag 3 november 2020 om 13:09  | reageer

  Jpg is eigenlijk direct
  Wat we klanten adviseren is het volgende. En het is wel jammer dat de reviewer dat niet even gevraagd heeft.

  Wifi op bridge als je chromecasts of internet nodig hebt.

  Stel in de camera in dat je JPG en RAW wil schieten en kies voor JPG de kleinste optie.

  Je kan nu gewoon sterren geven of vlaggen.
  Na de sessie download je de kaart en kijk je of de RAW links of rechts van de JPG staat. Zodra je dat weet kun je bliksemsnel alle ratings over zetten naar de raws


  Dit zijn zeer uitgebreide apparaten waar je vaak beter even met ons kan mailen of bellen voor workflow tips als je ergens niet uit komt. Het meeste wat je wil kan namelijk gewoon maar je moet even weten waar je het in de camera moet instellen. De air direct zelf is niet het probleem. Het is vaak de wirwar aan camera's die het moeilijk maken.

  Maar tot nu toe werkt het eigenlijk op bijna alle camera's dat de raws op de kaart blijven en de jpgs door de lucht vliegen knipoog

 5. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 3 november 2020 om 14:06  | reageer

  Ik begrijp dat het uit de review niet duidelijk is wat de jpeg transfer voor snelheid is. Ik heb die tijd niet gemeten, omdat dit gewoon heel erg snel gaat. Jpeg zijn nu eenmaal kleinere bestanden en daarmee gaat het nu eenmaal sneller.
  Zoals Frank, Annewiek en Bernard zegt; het is beter om dit met jpeg bestanden te doen, en niet met raw bestanden.

 6. frank doorhof
  Profiel  frank doorhof schreef op woensdag 4 november 2020 om 14:57  | reageer

  Voor iedereen die dit artikel leest en nog vragen heeft over bridgen van de wifi kijk hier.

  En hier meer informatie over RAW Lossless Compress om je RAW.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord