100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review van de fantastische Canon EOS R6 mark II

vrijdag 13 januari 2023, 15:51 door | 6.942x gelezen | 12 reacties

Ik kreeg van Canon Nederland de EOS R6 mark II voor een review. Dankzij de kerstdagen mocht ik de camera wat langer houden dan eigenlijk de bedoeling was.

Helaas moest ik de camera daarna weer terugsturen, want het is een fantastisch gereedschap voor de fotograaf. Dit zijn mijn bevindingen.

De Canon EOS R6 mark II is de tweede uitvoering van wat al een prachtige camera is. Lees mijn review van de Canon EOS R6 en ontdek waarom.

Canon heeft met de mark II toch nog heel wat verbeteringen weten te brengen, die de van EOS R6 mark II een mini EOS R3 maakt. Niet zonder reden.

Nando canon eos r6mk2 10


Specificaties en uiterlijk


Zo op het eerste oog ziet de Canon EOS R6 mark II er vrijwel hetzelfde uit als die eerste uitvoering. Er zijn een paar onopvallende verschillen die je pas ziet wanneer je de camera in het hand hebt.

De grootste wijziging is de verandering van hoofdschakelaar. Deze is nu bestemd voor het schakelen tussen video en foto.

Nando canon eos r6mk2 12

De nieuwe positie van de hoofdschakelaar.

De hoofdschakelaar heeft een nieuwe plek gekregen, rond het instelwiel op de bovenplaat. Dit maakt het eenvoudiger om de camera met één hand te bedienen.

Maar belangrijker is de schakelaar voor video. Aangezien deze schakeling naar video niet langer in het PASM wiel zit, kun je alle belichtingsinstellingen gebruiken voor video.

Nando canon eos r6mk2 11


Alle andere veranderingen zitten onder de motorkap. Dit zijn ook de belangrijkste wijzigingen, die van de camera een echt verbeterde versie maken. Ik som wat specificaties voor je op, welke ik de belangrijkste vind.

  • 24 megapixel CMOS sensor
  • AF tracking voor mensen, dieren, voertuigen
  • Linker en rechteroog selectie in oog-AF
  • Aanpasbare AF zone selecties
  • 12 beelden per seconde mechanisch, 40 beelden per seconde elektronisch
  • raw burst modes met 30 beelden per seconde en tot 0,5 seconde pre shooting
  • Beeld stabilisatie tot maximaal 8 stops
  • Focus stacking inclusief stacking in de camera
  • moving subject HDR (JPG)
  • 3,68 miljoen dot OLED elektronische zoeker met 120 beelden per seconden reflesh
  • 1,62 miljoen pixel LCD touchscreen, 3 inch en volledig beweegbaar
  • Twee UHS-II SD kaartslots
  • Nieuwe positie hoofdschakelaar en filmschakelaar


De camera heb ik niet gebruikt voor het filmen, daar had ik niet genoeg tijd voor. De Canon EOS R6 mark II is er wel beter geschikt voor dan zijn voorganger, met 4K 50p video die van 6K oversampled is, of 6K ProRes RAW video wanneer gecombineerd met een Atomos Ninja recorder.

Er is geen 30 minuten limiet voor video, hoewel met de hoogste framerate de camera tot 40 tot 50 minuten zal opnemen voordat temperatuur een probleem wordt.

Er is C-log3 aanwezig, en een false color overlay voor het beter bepalen van belichtingsinstellingen. Ten slotte zijn proxies mogelijk.

De sensor van de EOS R6 mark II heeft een heel korte uitleestijd, waardoor rolling shutter minimaal is. Daarover meer wanneer ik het over de snelheid met fotografie hebt.

Nando canon eos r6mk2 13

Een overzicht van de knoppen op de Canon EOS R6 mark II. Let op de nieuwe positie van de film/foto schakelaar en de hoofdschakelaar.


Nando canon eos r6mk2 14

De aansluitingen en kaartsloten van de EOS R6 mark II


Nando canon eos r6mk2 21

De camera heeft de creatieve instelmogelijkheden voor de JPEG fotograaf.


Nando canon eos r6mk2 29

Maak je als JPEG fotograaf gebruik van picture profiles, dan heb je die onder handbereik.

Zoals gezegd is het uiterlijk bijna ongewijzigd. Dit geldt ook voor het menu. zoals in de foto's van de camera te zien is, valt daar weinig meer over te vertellen. De EOS R6 mark II heeft wel de mogelijkheid voor het versimpelde menu, met alle beeldprofielen en creatieve instellingen.

Instelmogelijkheden en autofocus


De Canon EOS R6 mark II heeft een vernieuwd M-Fn menu gekregen, zodat er meer opties onder handbereik zijn. Dit staat los van het Quick menu (Q-toets) dat op het LCD scherm weergegeven wordt. De opties in het M-Fn menu, en het Q-menu kunnen naar wens aangepast worden.

Nando canon eos r6mk2 22

Een paar van de custom instellingen van de EOS R6 mark II

De camera stelt je in staat om de knoppen en instelwieltjes naar wens in te stellen. Dit gaat uitzonderlijk ver voor het autofocus menu. Daarin is het mogelijk om het gedrag tot in detail vast te leggen.

Gebruik je meer knoppen voor de autofocus, bijvoorbeeld zowel de asterisk en de AF-ON knop, dan kan het gedrag per knop los van elkaar ingesteld worden.

Nando canon eos r6mk2 20

Het AF menu is erg uitgebreid, maar niet overdadig ingewikkeld. Het gedrag is eenvoudig naar eigen wensen in te stellen.

Het autofocus menu geeft veel mogelijkheden om het gedrag van de autofocus bij tracking aan te passen. Nieuw is de uitbreiding voor herkenning van onderwerpen. Dit omvat nu mensen, dieren (honden, katten, vogels, hoefdieren), en voertuigen (race auto's, motoren, vliegtuigen, treinen).

Je kunt de camera ook zelf een keuze laten maken, wat een handige optie is wanneer je vaak verschillende onderwerpen in beeld krijgt. De oog-AF is nu ook in te stellen met een voorkeur voor linker - en rechteroog.

Nando canon eos r6mk2 19

Diverse autofocus en tracking mogelijkheden, waaronder de verschillende subject herkenning.

Een fantastische mogelijkheid is de mogelijkheid tot het instellen van het deel van het kader waar de autofocus werkt. Standaard is dit het gehele beeld, maar wil je een deel van het beeld, dan kan je dit zelf kiezen.

Er zijn drie programmeerbare instelmogelijkheden, zodat je de camera helemaal kunt instellen op de soort actie die jij fotografeert.

Snelheid van de camera


Gebruik je de mechanische sluiter, dan haalt de EOS R6 mark II een nette 12 beelden per seconde. Hiermee kun je meer dan 1000 opnames maken zonder dat de buffer vol raakt. Dit is in JPEG en CRAW bestandsformaat.

Nando canon eos r6mk2 15

De tracking en herkenning van onderwerpen werkt fantastisch. Let op hoe klein de vogel in beeld is, linksonder. De camera pikt het er vlekkeloos uit, zelfs met deze grootte.

Schakel je over naar de elektronische sluiter, dan is de snelheid maar liefst 40 beelden per seconde. Met de buffer kunnen daarmee 190 JPEG beelden achter elkaar gefotografeerd worden, of 100 CRAW beelden. Fotografeer je in ongecomprimeerd RAW bestand, dan haal je 75 beelden.

Het is interessant om naar het rolling shutter effect te kijken. De uitleessnelheid van de sensor is zo snel, dat dit vrij onopvallend is. Er is wat rolling shutter te herkennen, maar minimaal. Dit is heel indrukwekkend, en het maakt de camera heel geschikt voor actiefotografie.

Nando canon eos r6mk2 25

De elektronische sluiter met 40 beelden per seconde. Let op het rolling shutter effect in de achtergrond. Het is bijna niet aanwezig.

De EOS R6 mark II heeft ook een RAW burst modes. Hiermee slaat de camera een serie beelden in een bestand op, waarna je deze op de camera eruit kunt selecteren. De snelheid is in dat geval gelimiteerd op 30 beelden per seconde, en je kunt tot 190 foto's per burst fotograferen.

Nando canon eos r6mk2 27

Raw burst modes, met pre-shooting. Je haalt de gewenste beelden uit de serie door ze te selecteren en op te slaan als JPEG, HEIF of RAW.

Het is zelfs mogelijk om tot een halve seconde voordat je de ontspanknop helemaal indrukt beelden op te slaan. Zo lang je de ontspanknop half ingedrukt houdt, zal de camera al beginnen met opnemen. Dit is een handige optie om de actie ook daadwerkelijk helemaal vast te leggen.

De beelden met de RAW burst modes kunnen als JPEG, HEIF of als RAW uit het bestand gehaald worden. Dit moet je wel doen voordat je de foto's uit de RAW burst modes kunt gebruiken.

Het is goed om te weten dat als de camera de beelden van de burst opslaat, de camera even niet gebruikt kan worden.

Nando canon eos r6mk2 28

De eerder genoemde instelmogelijkheden voor de AF zone. Je stelt het gewenste gebied in en slaat dit op als voorinstelling. Er zijn drie voorinstellingen mogelijk.

ISO prestaties en dynamisch bereik


De eerste versie van de camera was al goed als het op ISO prestaties en dynamisch bereik aankomt. De EOS R6 mark II is een klein beetje beter. De camera heeft geen stacked sensor, en deze is niet backside illuminated.

Nando canon eos r6mk2 8

Een crop uit JPEG foto's met verschillende ISO waarden.

Desalniettemin is de camera perfect te gebruiken tot ISO 12.800, en als je een klein beetje ruis accepteert zelfs hoger. De voorbeeldfoto's zijn in-camera JPEG beelden.

Het dynamisch bereik heb ik getest door RAW beelden in de camera te onderbelichten, en deze vervolgens in Lightroom Classic ge corrigeren. Het viel me op dat een foto met ISO 400 en 5 stops onderbelicht, goed gecorrigeerd kan worden. De ruis blijft onder controle.

Nando canon eos r6mk2 9

Bewust onderbelicht en vervolgens gecorrigeerd in Lightroom Classsic. Het geeft een idee van het dynamisch bereik van de camera.

Je zou nog wat hoger kunnen gaan, bijvoorbeeld naar 6 stops onderbelichting, maar de ruis wordt dan duidelijker. Eventueel zou je met een ruisreductie programma dit kunnen wegfilteren.

Gebruik in de praktijk


De Canon EOS mirrorless camera's vond ik altijd al prettig in de hand liggen. De knoppen en instelwieltjes zitten op een logische plek, en overall gezien is de ergonomie van de camera een van de betere op de markt.

De EOS R6 mark II is daarop geen uitzondering. Het is even wennen dat de hoofdschakelaar een nieuwe plek heeft gekregen, maar daar wen je snel aan.

Nando canon eos r6mk2 4

Snelle actie is geen enkel probleem. De autofocus laat je niet snel in de steek.

De camera is snel, de autofocus nauwkeurig en flexibel. Geen actie is te snel, zo lijkt het wel. Met de elektronische sluiter haal je zelfs 1/16.000 seconde, mits het licht het toelaat.

Met mijn hond Bruc, en al zijn wilde haren, heeft de camera soms moeite om het oog te vinden. Zelfs ik zie het oog dan niet meer.

Kan de camera geen oog vinden, dan schakelt de autofocus automatisch en naadloos over op hoofd of lichaamsautofocus. Is er een oog te zien, dan pikt de EOS R6 mark II dat perfect op.

Het is handig dat de autofocus met meerdere knoppen tot in detail voor een bepaald onderwerp ingesteld kan worden.

Nando canon eos r6mk2 3

Belicht op het lichtste deel, en de donkere delen opgehaald in de nabewerking. Maximaal gebruik van het dynamisch bereik maakt HDR technieken niet snel nodig.

Ook in donkere situaties weet de autofocus perfect een onderwerp te vinden, iets wat ik bij recente camera's van andere merken wel anders gezien heb. Ik heb het gevoel dat ik de autofocus dan ook blindelings kan vertrouwen.

Nando canon eos r6mk2 23

Ook in donkere omgevingen werkt de AF vlekkeloos. Dit zijn situaties waarin ik andere moderne (recente) camera's heb gezien die er moeite mee hebben.

Een van de mooie mogelijkheden is de instelmogelijkheden voor de autofocus zone. Dat lijkt in eerste instantie slechts een leuke mogelijkheid, maar het stelt je in staat om heel gericht de autofocus te gebruiken met behoudt van de tracking en objectherkenning.

Mijn conclusie


Het fotograferen met de Canon EOS R6 mark II heeft me eigenlijk verbaasd. Ik ben dit soort camera's gewend, en weet wat ik kan verwachten. Deze camera overtrof mijn verwachtingen.

Het is met recht een mini R3, zowel wat snelheid betreft, als autofocus mogelijkheden. Uit eigen ervaringen ben ik ervan overtuigd dat de Canon EOS R6 mark II momenteel de beste camera is in dit prijssegment.

Nando canon eos r6mk2 2

Een landschapsfoto met exposure to the right. De 24 megapixels is voldoende. Heb je er niet genoeg aan, kies dan voor een langer brandpunt en een panorama.

Er zijn nog wat verbeteringen en opties die ik nog niet, of slechts zijdelings ter sprake heb gebracht. De focusstacking, die tot een maximum van 999 foto's gaat en in de camera de stack samenvoegt tot een jpeg is ideaal, net als de bulb-timer. Er is timelapse, pre-shooting, en een verbeterde WiFi en Bluetooth connectivity.

Nando canon eos r6mk2 26

Spelen met de hond, en het fotograferen. Een leuk tijdsverdrijf. Let op de hoeveelheid rolling shutter die ontstaat met panning.

Er blijven echter nog een paar punten die ik graag anders zou willen zien. Een RS-80N3 afstandsbediening in plaats van de RS-60E3 zou fijn zijn. Een fullsize HDMI poort, en een AF/MF schakelaar op de body zoals bij de EOS R7 en EOS R10 zou mooi zijn.

Maar wat ik het meeste mis, is een mogelijkheid om eenvoudiger de belichting bracketing te activeren.

Nando canon eos r6mk2 24

Ook voor portretfotografie en eventfotografie zal de Canon EOS R6 mark II een perfecte camera zijn.

Wat mij goed bevalt



  • Snelheid tot 40 beelden per seconde
  • Pre-shooting tot 0,5 seconde
  • In camera focus stacking (en samenvoeging)
  • Dynamisch bereik en ISO prestaties
  • Autofocus systeem met object herkenning
  • Instelbare zone AF (drie presets)
  • Uitgebreid M-Fn menu opties
  • Nieuwe locatie van de hoofdschakelaar
  • 4K 50p video oversampled van 6K
  • 180 fps slow motion
  • False color overlay voor video
  • C-log3


Wat verbeterd kan worden



  • Fullsize HDMI poort
  • Geen AF/MF schakelaar op de body
  • Belichting bracketing meer toegankelijk
  • Geen LCD scherm bovenop de camera
  • Afstandsbediening is de RS-60E3 in plaats van de RS-80N3
  • Schakelaar voor video/foto misschien te prominent aanwezig


Deze laatste dingen zijn slechts kleine punten die ik anders zou willen zien. Al met al weet ik zeker dat de Canon EOS R6 mark II een fantastische camera is die het geld meer dan waard is. Ik durf het de beste camera in dit prijssegment te noemen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

12 reacties

  1. Edwin
    Edwin schreef op dinsdag 17 januari 2023 om 11:14  | reageer

    Ik heb deze camera ook sinds kort en maak er mooie foto's mee.
    Ik zou wel eens willen dat iemand met veel ervaring de camera zo kan instellen dat de foto's er misschien nog beter uit gaan zien.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 17 januari 2023 om 15:40  | reageer

    Instellingen kunnen je helpen bij het maken van een geslaagde foto. Instellingen kunnen je echter niet helpen om de foto er beter uit te laten zien. Dat kan met geen enkele camera.
    Om een voorbeeld te noemen. Het is mogelijk om een keuze te maken voor autofocus instellingen bij een bepaalde soort fotografie zodat de scherpstelling zo optimaal mogelijk werkt. Daarmee vergroot je de kans dat foto's scherp zijn. Daarmee hoeft de foto er niet per se mooi uit te zien. Dat ligt aan compositie, vlakvulling, beeldopbouw, houding, et cetera.

    Maar wellicht bedoel je dat?

  3. Paul eos
    Paul eos schreef op dinsdag 17 januari 2023 om 13:37  | reageer

    De snelle wissel tussen foto en filmstand op de Eos R6 Mark II heeft mij doen besluiten om mijn R6 in te ruilen voor de R6 Mark II. Ik vond mij R6 een zeer goede camera maar de R6 mark II staat toch wel een paar stappen hoger, dat heeft Nando ook heel goed beschreven. Ik film ook veel met de camera en daar is de Mark II ook zeer geschikt voor. Ik fotografeer en film vooral natuur in alle opzichten en deze camera geeft mij daar een heel goed gevoel in. De nieuwe hotshoe is ook een schot in de roos, ik kan nu voor het filmen de nieuwe microfoon zonder batterijen op de camera plaatsen, weer een zorg minder dat je batterij onverwacht leeg is. Ook de nieuwe transmitter (ST-E10) zonder batterij is een grote meerwaarde, ik kan nu overal met mijn flitsen (430EXIII-RT) los van de camera een onderwerp inflitsen, de flitsbediening kan ik via het menu van de camera helemaal naar wens instellen.
    Mijn beste camera ooit die R6 mark II

  4. Edwin
    Edwin schreef op dinsdag 17 januari 2023 om 16:07  | reageer

    Maar als er een instelling niet goed staat dan zal de foto niet het wauw effect hebben, voorbeeld is dan als je bv de witbalans verkeerd heb staan. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook niet zo erg sterk ben in het bepalen van de compositie in sommige gevallen.

  5. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 17 januari 2023 om 16:27  | reageer

    Ik begrijp wat je bedoelt.
    Je hebt het niet specifiek voor één type camera maar in het algemeen over camera instellingen en camera gebruik.

  6. Martin Smit
    Martin Smit schreef op dinsdag 17 januari 2023 om 21:22  | reageer

    De camera heeft prachtige AF mogelijkheden, maar zelfs na veel tuning is het lastig hem samen met een R5 te gebruiken. Ik mis met name een mogelijkheid snel naar één autofocuspunt te gaan, zonder objectherkenning. Zou opgelost kunnen worden door het spot-AF punt géén eye- of object AF te geven. Verder zou het PASM wiel vergrendeling mogen hebben, is al meermaals onbedoeld verdraaid. Verder prachtige all-round camera, bovendien geschikt voor snelle beweging of donkere omgeving

  7. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 18 januari 2023 om 09:32  | reageer

    Je zou de asterisk kunnen programmeren voor een AF punt zonder objectherkenning. Dan is de AF-ON voor de normale gevallen, en de asterisk voor het geval dat je snel naar de single point-AF zonder objectherkenning moet gaan.

  8. Edwin Kasteleijns
    Edwin Kasteleijns schreef op dinsdag 17 januari 2023 om 22:23  | reageer

    Ik heb onder de C1 C2 en C3 een aantal instellingen opgeslagen waardoor er eventueel wat sneller gewisseld kan worden, maar ben ook wel eens vergeten aan te passen, ik had wat pan foto's gemaakt met een 1/30 sec toen er plotseling 2 honden voorbij kwamen, dus helaas wat bewogen.

  9. Frouke Ringenoldus
    Profiel Frouke Ringenoldus schreef op vrijdag 20 januari 2023 om 07:48  | reageer

    Wat ik blif missen bij veel camera's tegenwoordig is de GPS. Een onmisbare tool, vooral tijdens reisfotografie.

  10. Nando
    Profiel Nando schreef op zondag 22 januari 2023 om 14:14  | reageer

    @Frouke,
    Dat dacht ik ooit ook. Maar een GPS logger is een heel handig en veelzijdig alternatief dat perfect werkt. Ik heb gemerkt dat ik het zelfs prettiger in gebruik vind, dan te vertrouwen op de GPS van een camera. Uiteraard is dat persoonlijk.
    Bedenk in ieder geval dat er meer manieren zijn om je locatie bij je foto's te krijgen.
    In mijn cursus over Lightroom Modules op Photofacts Academy, en met name de kaart module duik ik daar heel diep op in.

  11. Peter
    Profiel Peter schreef op donderdag 15 juni 2023 om 11:03  | reageer

    Hoi Nando, alweer een mooi review. Je blijft toch de aardige en zeer kundige 'meester'! Ik moet snel maar weer eens een masterclass bij je gaan volgen.
    Nu we het over een cursus hebben, een cursus R6 II lijkt mij heel fijn, en zeker door jou gegeven. Wellicht zijn er meer fotografen die interesse hebben. Sta je daar voor open, en hoeveel cursisten zou je dan kunnen/willen hebben? Alleen al in deze discussie zijn er al heel wat eigenaren met vragen..
    All the best, Nando!

  12. Nando
    Profiel Nando schreef op donderdag 15 juni 2023 om 13:15  | reageer

    Dank je wel voor je reactie, Peter.
    Een cursus R6 is wel heel specifiek, en ook niet eenvoudig. Waar moet het voor geschikt zijn? Gericht op de landschapsfotograaf? De actiefotograaf? De modelfotograaf?
    Veel instellingen die aan bod komen in de reacties zijn niet camera specifiek. Dat zou dus voor meerdere camera's kunnen gelden.
    Maar ik zal er eens over nadenken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.288 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord