Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Canon 450D

maandag 19 november 2018, 14:53 door | 109.366x gelezen | 27 reacties

In januari dit jaar kondigde Canon de nieuwe EOS 450D camera aan. De opvolger van de Canon 400D en dus Canon's nieuwe instapmodel op digitale spiegelreflex gebied. De Canon 450D beschikt over een 12,2 megapixel CMOS sensor van het APS-C formaat en live-view. Van Canon Nederland ontvingen we vorige week een exemplaar om eens goed te bekijken wat de verbeteringen zijn. In onze eerdere preview van de camera hadden we al een paar positieve punten ontdekt; in deze review gaan we hier dieper op in.

Canon EOS 450D


Specificaties Canon 450D
De Canon 450D beschikt over een 9 punts autofocus, 1.6x crop sensor en eindelijk ook spotmeting voor het meten van de belichting. Een handige instelling die op de vorige instapmodellen helaas ontbrak. Ook heeft de camera nu highlight tone priority, een functie die we voor het eerst zagen op de 1D mark III.

Wanneer je de camera aanzet is deze direct (na 0,2 seconden) klaar voor gebruik. Je kunt je foto's dan schieten met een snelheid van 3,5 beelden per seconden. Redelijk vlot voor een camera in deze klasse. Met de 450D stapt Canon af van Compact Flash geheugen in het instapmodel. Secure Digital (SD) is het formaat dat je dient te gebruiken. Deze kaartjes zijn wat kleiner en doen tegenwoordig in snelheid en formaat niet langer onder voor Compact Flash. Uiteraard wordt ook het snellere SDHC geheugen ondersteund.

Met 475 gram is het een licht model. Vanzelfsprekend beschikt de camera ook weer over een stofreductiesysteem. De Canon 450D wordt geleverd als losse body of met de Canon Ef-S 18-55mm f/3.5-4.5 IS lens. Deze kitlens met beeldstabilisatie levert prima resultaten voor de beginnende gebruiker. Voor de meerprijs van nog geen 75 euro feitelijk een aanrader. Mocht je wat hogere eisen hebben dan is een lichtsterkere (duurdere) lens aan te raden.

De Canon 450D kost momenteel zo'n 680,- euro voor alleen de body. Met kitlens betaal je rond de 750,- euro.

Canon 450D - SD Geheugen
De Canon 450D gebruikt Secure Digital geheugen


In je hand
Ten opzichte van de Canon 400D is er in het ontwerp niet veel verandert. De flitser sluit vloeiender aan op de rest van de body. Verder is de handgreep iets meer gevormd naar je hand en het andere type rubber bij je duim en vingers voelt lekkerder aan. De camera ligt in het algemeen lekker in de hand.

Met zwaardere objectieven erop is het gebruik van de batterijgreep zeker aan te raden. Voor zo'n 125,- euro kun je deze greep er optioneel bij kopen. Behalve de mogelijkheid je camera ook comfortabel in de portretstand te gebruiken kun je met de greep ook twee accu's in de camera plaatsen (of een zestal batterijen).

Ook de meeste bedieningsknopjes zijn vernieuwd, sommige knoppen liggen wat dieper in de body. Dit kan prettig zijn bij bijvoorbeeld de delete knop, maar bij de cursortoetsen kun je nu iets minder gemakkelijk op gevoel werken. Wel prettig is de grotere Av+/- knop. Hiermee kun je het diafragma instellen (de Canon 450D heeft hiervoor geen extra scrollwiel in tegenstelling tot de 40D, 5D en 1D series). Doordat deze knop iets groter is kun je 'm makkelijker vinden en bedienen.

Canon 450D - ISO knop
De ISO is nu snel aanpasbaar onder een speciale knop


Erg handig is de nieuwe ISO knop bovenop de camera. Deze is eenvoudig met je wijsvinger te bedienen, al zit de programmakeuzeschijf wel enigzins in de weg. Dat de ISO knop zo prominent aanwezig is, is een mooie ontwikkeling. Het is nu nog makkelijker snel de ISO aan te passen. Dat de ISO waarde nu eindelijk ook te zien is in het zoekerbeeld zorgt ervoor dat je oog niet meer van de zoeker af hoeft om de belangrijkste instellingen te gebruiken. Een groot pluspunt dus!

Bestanden
De 12 megapixel foto's die de camera maakt worden ook nog eens in 14 bits opgeslagen (ten opzichte van 12 bits bij bijvoorbeelde de Canon 400D). Dit resulteert in stevige RAW bestanden die wat betreft bestandgrote varieren tussen de 12 en 22 (!) megabyte per foto. Flinke bestanden waardoor een 4 gigabyte SDHC kaart geen overbodige luxe is. De 1 GB kaart waarmee ik getest hebt was vlotjes gevuld.

In Jpeg zijn de bestanden overigens aanzienlijk kleiner. Jpegs bevatten maximaal 8 bits kleurinformatie en nemen circa 3 tot 5 megabyte per foto in.

Menustructuur
Ook het instapmodel bevat nu de prettige menustructuur die ook de Canon 40D en de 1D(s) mark III hebben. In het menu zie je altijd in één beeld alle opties die in dat submenu vallen. Met het scrollwieltje voorop de camera schakel je tussen de tabbladen en met de cursortoetsen ga je door de items. Een prettig en overzichtelijk menu.

Erg handig is ook de my menu tab. In dit menu kun je zelf instellen welke functies je er wilt hebben. Handig om bijvoorbeeld het formateren van een geheugenkaart, het instellen van je flitsers en andere door jou veel gebruikte mogelijkheden in te plaatsen. Je hebt zo snel de gewenste functie te pakken en dat kan je een boel zoeken, en dus tijd, schelen.

Een opzetflitser (zoals de Canon 430EX of de 580EX) is vanaf camera bedienbaar. Dat werkt een stuk lekkerder dan de knopjes op de flitsers zelf en is dus absoluut een praktische functie. Bij het formatteren van een geheugenkaart is nu ook een 'low level format' mogelijk. De camera heeft in deze stand een fractie extra tijd nodig.

Vergeleken met de Canon 400D
Verschillende displaykeuzesEr zijn een aantal prettige verbeteringen ten opzichte van de Canon 400D. Het gaat me dan vooral om kleine details die het toch wel prettiger maken om met de camera te werken. Zo kun je het scherm met instellingen nu in vier verschillende layouts weergeven. Bij de Canon 400D zie je de gebruikte instelingen altijd als zwarte letters op een wit vlak. Bij de 450D kun je ook kiezen voor een zwart vlak met witte letters.

Dat lijkt wellicht een klein verschil, maar op mijn 400D heb ik de display met deze informatie standaard uit staan. Het witte vlak leidt namelijk af wanneer je door de zoeker kijkt. Je kunt het (ook bij de 400D) zo instellen dat het display uit gaat zodra je met je gezicht naar de zoeker gaat, maar ook dit werkt irriterend omdat er dan telkens een groot wit vlak aan en uit knippert.

Met de Canon 450D en bij gebruik van het zwarte scherm is dit probleem niet langer aanwezig. De witte letters op de zwarte achtergonrd storen niet wanneer je door de zoeker kijkt en ook het automatisch aan en uit schakelen van het display werkt op deze manier niet langer vervelend. Erg prettig dus!

Over dit scherm gesproken; helaas heeft Canon nog niet de handige portretstand van bijvoorbeeld Sony overgenomen. Bij de nieuwe Sony's draait het beeld op je display mee wanneer je de camera in de portretstand gebruikt. Bij de Canon 450D blijft het beeld gewoon stil staan. Wel prettig bij het bekijken van je foto's op de display is het tonen van de basisinstellingen (diafragma, sluitertijd) boven de foto. Bij eerdere modellen stond deze informatie door je foto heen.

Hoge ISO's
Onderstaande foto's zijn genomen onder constant licht en met de ruisreductie uitgeschakeld. Zoals je kunt zien is de ruis op 1600 ISO heel acceptabel te noemen. Wel jammer is het dat er geen hogere ISO waarden mogelijk zijn, 3200 is tegenwoordig toch al redelijk normaal aan het worden. Dit lijkt me vooral een keuze vanuit Canon.

Canon 450D ruis test
Canon 450D - 100% crop ISO test


Live-view
Canon 450D live-view modesDe live-view van de Canon 450d is weer een stapje verbeterd ten opzichte van de Canon 40D en andere eerdere Canon modellen. Het is nu ook mogelijk om tijdens het gebruik van live-view scherp te stellen. Het is echter wel vreemd dat de autofocus tijdens live-view standaard uitgeschakeld staat. Ook zit de optie om de autofocus binnen live-view te kiezen op een vreemde plaats; tussen de custom functies. Het zou natuurlijk logischer zijn wanneer deze keuzemogelijkheid opgenomen was in het live-view submenu (dat er namelijk ook is).

Tijdens live-view kun je dus werken met drie autofocus standen; handmatig scherpstellen (geen autofocus), quick mode en live mode. In de Quick mode schakelt live-view even uit en stelt de camera op de gebruikelijke manier scherp. Zodra je de knop (de uitzoom-knop dient als scherpstelknop tijdens live-view) weer los laat is je beeld scherp.

In Live mode stelt de camera scherp zoals dat ook gebeurt bij een compact camera. Deze methode is wat trager (vooral bij weinig contrastrijke scenes), maar werkt op zich ook best aardig. Zelf vond ik de Quick mode fijner werken 'in het veld'. Het gaat dan ook werkelijk sneller dan via de live mode.

Zoals ik al in eerdere reviews aangegeven heb is Live-view een optie die de doorsnee spiegelreflex fotograaf niet zo ziet zitten. Wanneer je er echter even mee gewerkt hebt zul je de voordelen gaan inzien. In sommige situaties werkt het gewoon erg prettig en handig. Bijvoorbeeld wanneer je vanaf een statief werkt, je hoeft je dan niet in rare bochten te wringen om toch te zien dat alles er goed op staat. Het is echt een aanvulling op de mogelijkheden van een spiegelreflex. Dat neemt natuurlijk niet weg dat de meeste foto's in de praktijk gewoon door de zoeker genomen zullen worden.

Overstappen
Overstappers van eerdere Canon camera's lopen tegen een aantal nadelen aan. De Canon 450D heeft zowel een nieuw type accu als een ander type geheugenkaart. Nu zijn dit geen hele grote nadelen, want SD geheugen kost niet veel meer en ook een extra accu is best betaalbaar.

Mocht je nu al een Canon 400D hebben dan is deze nieuwe camera eigenlijk nauwelijks de moeite. Live-view is een leuk extraatje dat de meeste gebruikers van een digitale spiegelreflex niet zullen missen en voor de 2 extra megapixels hoef je het al helemaal niet te doen. Ook de andere minimale upgrades kunnen een upgrade vanaf de Canon 400D nauwelijks rechtvaardigen.

Bezit je echter een Canon 350D (of zelfs nog een 300D) dan is een upgrade geen verkeerde keuze. Het 3 inch grote scherm is aanzienlijk prettiger werken dan het 1,8 inch scherm van de 350D. Ook een verhoging van 8 megapixel naar 12 megapixel is goed merkbaar. Andere kleine veranderingen over de afgelopen jaren zorgen ervoor dat het werken met de Canon 450D een stuk prettiger zal zijn dan de 350D. Werk je nu nog met de Canon 300D dan is de overstap een zogenaamde 'no brainer', een absoluut waardige upgrade.

Mocht je de prijs van circa 700 euro nog wat te hoog vinden dan is de nog steeds verkrijgbare Canon 400D wellicht een interessant alternatief. Deze is momenteel voor rond de 400 euro te koop.

De Canon 450D in het veld
De Canon 450D in het veld


Concurrentie
Tenzij je vast zit aan Nikon spul is wat mij betreft de huidige Nikon D60 geen tegenstander van de Canon 450D. Qua functionaliteiten ligt deze echt achter momenteel. De D60 is echter wel een stuk goedkoper en nog steeds een prima camera zonder al te veel extra snufjes. Vooral als je op je budget moet letten een goede keuze. Je kunt dan natuurlijk ook kijken naar de Canon 400D.

De Sony Alpha 300 en Alpha 350 zijn, wat specificaties betreft, een geduchte tegenstander. Ik hoop deze in de nabije toekomst ook aan een review te kunnen onderwerpen zodat me duidelijk kan worden hoe interessant deze camera's zijn. Met 14 megapixel (a350) en een kantelbaar display met snelle live-view (in een soort snelle live-mode) en ingebouwde beeldstabilisatie een geduchte concurrent.

Binnen de eigen lijn is ook de Canon 40D een interessante camera. Met een prijsverschil van amper honderd euro (de huidige cashback actie meegerekend) is de solide body van de 40D een interessant alternatief voor iemand die een stapje professioneler aan de slag wilt.

Conclusie
De Canon 450D is een uitstekende (instap)camera. Canon heeft een mooie evolutie door weten te zetten ten opzichte van de Canon 400D. Bijna elk onderdeel van de camera is wel in meer of mindere mate verbeterd. Een interessante camera voor niet alleen de beginnende fotograaf, maar ook de gevorderde fotograaf die dankzij de uitgebreide mogelijkheden ook goed uit de voeten zal kunnen.

Canon 450D; absolute aanrader



Bekijk de Canon 450D van alle kanten; klik met uw muis op de afbeelding
en beweeg deze vervolgens naar rechts of links.


Met dank aan Canon Nederland voor het beschikbaar stellen van de Canon 450D.

Meer informatie
- Review door CNET
- Camera Labs review

Canon 450D video
Op youTube kwam ik nog deze twee video's tegen over de Canon 450D.




Meer weten over de basis van fotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete basiscursus over fotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 19 november 2018.
De eerste publicatiedatum is dinsdag 15 april 2008, 23:59.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

27 reacties

  1. ik ben een
    ik ben een schreef op woensdag 16 april 2008 om 08:36  | reageer

    Ik heb lang getwijfeld tussen de 450D en de 40D. Uiteindelijk heb ik enkele weken geleden de 40D gehaald (mijn eerste dslr). De grotere body die erg lekker in de hand ligt en het extra display waren voor mij doorslaggevend. Helemaal nadat het prijsverschil tussen de twee camera`s zo weinig geworden was.

    Voor iedereen die nog twijfeld en het geld ervoor heeft zou ik aanraden voor de 40D te gaan. Het is echt een geweldige camera!

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 16 april 2008 om 08:46  | reageer

    @Gast; De Canon 40D is inderdaad ook een prachtige camera en zeker een alternatief dat het overwegen waard is. De keuze tussen de twee is best een moeilijke die erg persoonsafhankelijk is.

  3. MR.T
    Profiel MR.T schreef op woensdag 16 april 2008 om 09:49  | reageer

    Hartelijk dank voor dit artikel! ik wacht nog even op die van sony!

    De verkopers wisten mij te vertellen dat dat 450D in week 17/18 flink ging zakken in prijs en er een kit kwam met een extra 55-250mm IS lens. Ook hier ga ik dan nog even op wachten.

  4. ik ben een
    ik ben een schreef op woensdag 16 april 2008 om 10:48  | reageer

    @Elja

    Die keuze is inderdaad lastig. Ik heb er twee maanden over gedaan :(

  5. Dirk
    Profiel  Dirk schreef op woensdag 16 april 2008 om 10:48  | reageer

    Mooie review voor een prachtig toestel. Ik heb hem onlangs in de winkel gezien. Maar mijn 400D is nog meer dan goed genoeg. Pas als die versleten is, koop ik me eventueel een 450D of 40D.

    Dat ze nog steeds geen automatisch roterende foto's hebben ingebouwd is toch wel raar. Op de Ixus van mijn vriendin (ongeveer twee jaar oud) staat dat wel. Ze weten dus alleszins hoe het moet! knipoog

  6. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 16 april 2008 om 11:28  | reageer

    @Dirk; Wat bedoel je met met automatisch roterende foto's? Als je bedoelt dat de foto, wanneer deze in portretstand genomen is, ook geroteerd wordt op de computer of op het cameradisplay zelf dan kan dit. Dit is een instelling die je naar wens kunt aanpassen. Dat kan overigens met de Canon 400D ook al.

  7. roger767
    roger767 schreef op woensdag 16 april 2008 om 16:30  | reageer

    volgens het tweede youtube filmpje, heb je met de 40d vollere kleuren dan met de 450d, Kan iemand dat be-amen?

  8. Derk
    Profiel Derk schreef op woensdag 16 april 2008 om 17:09  | reageer

    Tjsa, gezien het prijsverschil ligt de 40D voor de hand. Heb hem deze week nog in de hand gehad en door zijn formaat (hij is wel errug chunky) vondt ik hem juist minder prettig. Ik had constant het gevoel dat ik hem met twee handen vast moest houden om em niet te laten vallen (Met Sigma 24-70 F2.8 objectief)... Met de 450D en de Alpha 350 had ik dat veel minder. Verder is de 40D wel meer professioneel en dat merk je gewoon aan de afwerking, de degelijkheid en het feit dat deze camera volgens Canon 150.000 opnamen moet kunnen maken zonder defecten... Wel vind ik (maar dat is persoonlijk) de 40D te grof vormgegeven om echt mooi te zijn, het is echt een supersnel werkpaard. volgens mij zit er qua kleurweergave weinig verschil in, men zegt dat de 40D iets beter omgaat met hoge ISO waarden. Qua snelheid (behalve het aantal foto's per seconde) van focussen etc. vond ik het verschil met de 450D of de Sony Alpha 350 niet schokkend, terwijl het prijsverschil (bij Konijnenberg althans) toch nog ruim 200 euro is...

  9. Peter
    Peter schreef op woensdag 16 april 2008 om 22:15  | reageer

    Na het lezen van veel recensies en het verzamelen van zoveel mogelijk informatie ben ik vorige week dan toch overstag gegaan voor de 450D, met de standaard kitlens. Na het leren werken met de camera (werkelijk alles kun je instellen) krijg ik nu prima, scherpe resultaten. Heb dan ook geen moment spijt van de keuze. Nu nog een extra lens voor wat meer tele, dat is eigenlijk het enige dat ik momenteel nog mis.

  10. Kevin
    Kevin schreef op donderdag 17 april 2008 om 00:10  | reageer

    Een heel kort vraagje:

    waar heeft u uw 450D gekocht (voor 750 euro)? Ik vind namelijk niks goedkoper dan 858 zonder lens!

  11. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 17 april 2008 om 01:41  | reageer

    @Peter; gefeliciteerd met je aankoop!

    @Kevin; Kijk eens bij Digitalstreet, Kamera Express of Foto Konijnenberg. vrolijk Overigens heb ik de 450D niet gekocht, ik had 'm een weekje te leen van Canon voor deze review.

    @Derk; Het formaat van de Canon 40D vind ik dan weer juist een van de voordelen. Overigens is ook de zoeker van de 40D net een stapje groter dan die van de Canon 450D, kan ook een belangrijk voordeel zijn. Iedereen die de 450D overweegt zou in de winkel wellicht ook even de 40D in de hand moeten nemen. Maarja, dat geldt natuurlijk ook voor alle concurrenten, je moet toch ook even aanvoelen hoe zo'n camera bevalt.

  12. Stealth
    Stealth schreef op donderdag 17 april 2008 om 03:59  | reageer

    Quote Elja : Het 2,7 inch grote scherm is aanzienlijk prettiger werken ...[end quote]
    Een 2,7 inch display heeft geen enkele Canon DSLR ooit gehad Elja ... 3 inch dus knipoog

    Quote Derk : de degelijkheid en het feit dat deze camera volgens Canon 150.000 opnamen moet kunnen maken zonder defecten...[end quote]
    Niet dus, 40D heeft 100.000 shutter actuations ... de Nikon D300 heeft daarentegen een 150.000 shutter-lifecycle.
    Wat betreft 'zonder defecten' is overigens nogal ongelukkig uitgedrukt : het is een gemiddelde waarde. In het minst gunstige geval heb je reeds na enkele duizenden foto's prijs ... knipoog

  13. Zonnevogeltje
    Zonnevogeltje schreef op donderdag 17 april 2008 om 08:00  | reageer

    Tja, ik zie nog steeds geen reden om mijn Pentax K10D te dumpen.
    Door de prijs van de D60 lijkt, dit me overigens wel een geduchte tegenstander. Uiteindelijk gaat om het gevoel en de benodigde features samen met de prijs. Een half jaar geleden zou ik voor een Olympus gekozen hebben, maar nu zou ik het echt niet meer weten. Ik ben blij dat een goed werkende DSLR heb en niet iets nieuws hoef te kopen, want nu zou ik echt niet meer weten te kiezen.

  14. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 17 april 2008 om 08:28  | reageer

    @Stealth; Inderdaad, slordig van me. Ik heb het gecorrigeerd.

    @Zonnevogeltje; Er is inderdaad een boel keuze momenteel. Veel mooie camera's. Het is bij de aanschaf natuurlijk altijd interessant om ook te kijken naar het geboden systeem. Hoeveel upgrade mogelijkheden naar een professionele body en betere objectieven zijn er en dergelijke. De hoeveelheid accessoires en de ondersteuning in software en in fora op internet kan ook mee tellen.

    Daarmee zit je in elk geval bij Nikon en Canon erg goed. Sony weet ook steeds beter mee te spelen. Wat mij betreft hebben andere merken volgens mij een minder krachtig geheel staan. Wat niet betekent dat ze geen uitstekende camera's leveren.

  15. Frank
    Frank schreef op donderdag 17 april 2008 om 14:08  | reageer

    Waarom in de vergelijking niet een de Nikon D80 meegenomen? Uiteindelijk ben ik daar zelf op uitgekomen na lang zoeken: een stuk meer grip dan de Canon 400, degelijker gevoel, zeer goede fotografische kwaliteit. Weliswaar een wat ouder model en daarom bijv. geen stofreductie, maar wie weinig van lens wisselt en bereid is om 1 keer per jaar of per 2 jaar een paar tientjes uit te geven om schoon te laten maken is dat geen probleem.

    Voordeel t.o.v. Canon 40D: een paar honderd euro goedkoper (en wees nou eerlijk: wie heeft nou echt 6 fps nodig? Ik vind de 3-4 fps van de D80 al meer dan genoeg!) en ik vind de Canon dan wel weer heel erg groot en zwaar. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.

    Frank

  16. DJ
    DJ schreef op donderdag 17 april 2008 om 14:09  | reageer

    Ik heb vorige week in de winkel gestaan en een tijdje staan dubben om een keuze te maken tussen de Sony A350 en de Canon 450D. Rekeninghoudende met de prijs, wat die liggen niet zover uit elkaar, ben ik uiteindelijk voor de Canon 400D met de lens van Sigma 18-200mm met stabalisatie gegaan. Na lang wikken en wegen was dat tussen de 3 camera's dat gewoon de beste keuze. De Canon 450D vond ik zelf niet lekker in de hand liggen en LiveView gebruik ik toch nooit. De Sony vond ik kwa mogelijkheden erg vooruit, maar het voelde allemaal erg goedkoop en plasticachtig aan. Dus deom de keuze te maken was het niet meer zo moeilijk voor mij. Moet je kiezen voor plastic met veel functies die je toch niet gebruikt, of een tussen 2 camera's die elkaar vrijwel niet verschillen (zoals al aangegeven word in deze review) koop dan lekker een Canon 400D met 1 of meerde goede lenzen naar je zin.
    Althans dit zijn mijn ervaringen en keuzes.

    Groetjes
    DJ knipoog

  17. Nico van Dalem
    Nico van Dalem schreef op donderdag 17 april 2008 om 15:42  | reageer

    DJ, beter een plasticachtige body en een goede lens dan andersom moet je maar denken. Daar zal je met de 18-200 wel achter komen.

    Hoe is het geluid van de 450D sluiter? de EOS 10D is zo heerlijk stil of moet ik hem vergelijken met het geluid van de EOS 20D?

    Bedankt voor de review!

  18. DJ
    DJ schreef op vrijdag 18 april 2008 om 17:25  | reageer

    Nico,
    Laat je niet verleiden of staar je niet blind op een 450D. Zoals je al in deze review kan lezen is er echt niet zoveel gewijzigd of verbeterd. Ik heb de camera enkele uren kunnen testen, omdat een kennis van de fotoclub in de winkel werkt.
    Ik heb bijelkaar zo'n 100 foto's gemaakt in diverse situaties etc en vervolgens de foto's vergeleken met die van de 400D. Op dat gebied is er geen verschil.
    De 450D is niet echt veel stiller dan 400D viel me op. De handgreep vond ik ook minder lekker, maar das persoonlijk natuurlijk. Of je het geluid van de camera met de 10D of 20D wil vergelijken heb ik geen beeld van moet ik je zeggen. Ik heb nl. niet naast elkaar gehad.
    Moet je me toch ook eens vertellen wat is aan de 18-200mm DC OS mankeert, ik weet erg weinig van deze lens, maar het leek me naast de standaard lens wel een ideale combi voor bijv. vakanties.
    Vertel het me als je het weet, ik heb nl. nog 3.5 weken omruilgarantie voor zowel de camera als de lens.

    Bijv. dank voor je reactie.
    Grtz DJ

  19. linda
    linda schreef op zaterdag 19 april 2008 om 05:56  | reageer

    Ik vind de 40d niet te overwegen, ik vind het een té grote camera, ik heb kleine handen en als je dan zo'n log ding in je handen moet hebben, nee geef mij de 450d maar. veel kleiner en een heel groot lcd scherm wat ik echt geweldig aan deze camera vind!

  20. Paul
    Paul schreef op zaterdag 19 april 2008 om 19:45  | reageer

    Het valt mij op dat er steeds gesproken wordt over het feit of zo'n camera wel 150.000 opnames meegaat. a. Om aan dat aantal te komen moet je toch iedere dag een paar honderd foto's maken en dat enkele jaren lang. b. Tegen die tijd is alles al weer achterhaald. c. Wees gerust; de 400d draait bij ons (schoolfotografie)vaak 400 opnames per dag en het aantal van 150.000 haalt hij makkelijk! Te weinig opnames is slechter. (rust roest)
    Voor mij is het lage gewicht belangrijk, de grotere zoeker en display.

  21. Paul
    Paul schreef op zondag 20 april 2008 om 10:07  | reageer

    Nog even een toegift. Als wij een nieuw type (canon) aanschaffen nemen wij altijd de kitlens erbij (later beter te verkopen). De afgelopen 6 jaren zijn per jaar zo'n 9 camera's aangeschaft met dus 45 kitlenzen. Van deze kitlenzen waren er maar ongeveer 12 te gebruiken. De rest vertoonde te veel lensfouten met als meest voorkomende onscherpte in 1 van de hoeken. Advies: test direct de kitlens door b.v. een krant te fotograferen vanaf statief. Geef hem terug als hij niet goed is. Canon doet helaas af met de woorden: helaas iets wolliger maar binnen de marge. Dus koop een goede lens! Voor vakantie kan ik de Tamron 18-250 aanbevelen. Erg makkelijk en geen lenzen meer wisselen. Ik hoop dat jullie iets hebben aan deze informatie.

    Paul

  22. Enrico
    Enrico schreef op maandag 21 april 2008 om 18:03  | reageer

    Zaterdag 19 april gekocht een 450D kit gekocht in Madrid voor 729,-.
    Meteen ook de 55-250 IS lens erbij gekocht .... ik ben een blij man vrolijk

    Lekker snel is ie en een behoorlijk stap vooruit t.o.v. mijn 300D knipoog

  23. MR.T
    Profiel MR.T schreef op donderdag 22 mei 2008 om 13:59  | reageer

    beste Canon kenners!
    De 450D heb ik besteld, en verwacht ik binnen een week in mijn bezit te hebben. Nu heb ik natuurlijk goede SD-kaartjes nodig. Nu is mijn vraag of het noodzakelijk is om de aller snelste kaartjes te kopen. Natuurlijk zal een extreme 2 kaartje beter zijn dan iets van de aldi. Maar wat kan mijn camera aan? Hoe snel kan hij foto's wegschrijven? dit kan ik helaas nergens vinden. Welke kaartjes adviseren jullie mij met het oogpunt op de snelheid, betrouwbaarheid en prijs?

  24. yordi
    Profiel yordi schreef op zaterdag 14 juni 2008 om 01:14  | reageer

    Mensen,

    ik ga voor het eerst een slr kopen...zit alleen heel erg te twijfelen of het de 450d wordt of een alpha350...
    wat raden jullie mij nou aan om eerst naar te kijken als ik zo'n toestel koop?

  25. Cor Jexo
    Profiel Cor Jexo schreef op zaterdag 14 juni 2008 om 10:50  | reageer

    Dit is een vraag waar je waarschijnlijk verschillende antwoorden op gaat krijgen.
    Ik zou op een rijtje zetten wat jij! belangrijk vind aan een dslr,de een vind weinig ruis bij hoge iso een eis, de ander vind een tweede display belangrijk. met die wensen ga je de twee produkten vergelijken. en trek dan je conclusies, en verder hebben verschillende bloggers hier al een aantal artikels hier aan gewijd, kijk eens in t archief mischien helpt het jou.
    als je nog meer wilt weten vraag maar. Ik ken het dilemma.

  26. NielsThijssen
    Profiel  NielsThijssen schreef op zaterdag 14 juni 2008 om 11:53  | reageer

    @MR T.: Ik heb zelf 2 SD-kaartjes getest met een applicatie. De Sandisk Extreme IV tegen een Traveller/Aldi variant.

    Daarnaast bij twijfel, zou je bij Rob Gailbrath kunnen kijken (en overigens, de handleiding geeft ook al een redelijke indicatie aan of je A-merk moet gebruiken of "sub-merken".

    Veel heeft zeker te maken met hoe je foto's vastlegt: in RAW/NEF formaat, of als kleine JPG bestanden. Zeker met grote bestanden zul je snelheidsverschil kunnen merken bij fotograferen van een 'burst' en het vollopen van je camera-buffer.

  27. Vlammende
    Profiel Vlammende schreef op woensdag 26 november 2008 om 20:59  | reageer

    Hey kan iemand van jullie mij miss helpen? ik heb het info boekje gelezen maar als ik Live-View aan wil zetten moet je tog op set klikken? of heb ik dat fout? gr,

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.468 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord