Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Review: Canon 7D

zondag 30 mei 2010, 17:31 door | 51.220x gelezen | 38 reacties

Na ruim drie jaar met de Canon EOS 1D Mark II te hebben gefotografeerd begin ik me langzaam steeds meer te ergeren aan de ruisgevoeligheid van deze verder bijzonder fijne camera. Dankzij Photofacts kreeg ik de gelegenheid om eens te snuffelen aan een alternatief waar ik zelf een waardige opvolger in zag: de Canon EOS 7D. Een ding is zeker: je merkt in ieder geval dat de techniek niet stilstaat als je na drie jaar weer eens een nieuw model in handen hebt.

Ik moest het helaas met een Duitse handleiding doen, dus heb niet echt lekker de handleiding door kunnen nemen. Hierdoor zal ik dus ook niet alle supersonische snufjes en instelmogelijkheden behandelen, maar uiteindelijk vind ik dat soort zaken toch bijzaak. Wel erg fijn dat de camera zo flexibel is, maar het levert snel betere resultaten op.

Logischerwijs zul je in deze review dan ook meerdere keren de vergelijking tussen de Canon 1D mark II en de Canon 7D horen, maar dat nu eenmaal het kader waarbinnen ik deze review schrijf. Uiteraard probeer ik ook naar de mogelijkheden van de 7D te kijken zonder daarin te veel te vergelijken.

Misschien niet helemaal eerlijk omdat ik een camera uit de pro range vergelijk met een model voor de semi-prof. De Canon 1D mark II is echter een model van ruim vijf jaar oud en kost tweedehands ongeveer hetzelfde als nu een nieuwe 7D. Eigenlijk zo gek nog niet, dus. Grappig is bijvoorbeeld de overeenkomst van acht frames per seconde.

Canon EOS 7D


Veel van de technische details en mogelijkheden worden al behandeld in de Canon 7D preview die eerder op Photofacts verscheen. Hier in het kort nog even de belangrijkste specificaties.

Specificaties Canon 7D
- 18 megapixel APS-C CMOS sensor
- 1.6x cropfactor
- 8 foto's per seconde
- 14-bit RAW
- 19 punts autofocus
- 3,0 inch TFT display (920.000 pixels)
- Compact Flash geheugenkaartslot
- 150.000 sluiterbewegingen
- Live-view
- Full-HD video (1080p op 24, 25 op 30 bps)
- Draadloze Flitsbesturing vanuit de camera
- Stofreinigingsysteem
- Weersbestendig
- 100% zoekerbeeld
- ISO 100 - 12800
- Digitale waterpas (twee assig, in zoeker en op display)
- Externe microfoon aansluiting

Eerste indruk
Ik moet zeggen, mijn eerste indruk van de Canon 7D is erg positief: de zoeker is erg helder. Dit is erg prettig om handmatig scherp te stellen. Het schermpje is lekker groot en de bediening gaat vrij makkelijk. Ook heb je veel mogelijkheden tot het instellen van je eigen menu, dus menu acties die je veel uitvoert kun je direct onder je eigen menu hangen.

Iets wat mij bij de eerste indruk nogal tegenviel: ik ben inmiddels verwend met een grip die standaard aangebouwd is en als je daar eenmaal aan gewend bent dan mis je hem absoluut. Dus welke camera ik ook koop, een grip moet erbij. Maar voor een tweede accu is het in ieder geval niet nodig, want de batterij duur was voor mij een positieve verassing. Ik kon met gemak drie middagen fotograferen op één accu, inclusief wat kort spelen met de live-view en filmpjes maken.

Bediening
De Canon 7D vind ik (na de nodige aanpassingsproblemen) een stuk handiger en sneller te bedienen dan de 1D mark II. Voor het navigeren over een ingezoomde foto heb je een 'pookje' in plaats van twee wielen. Voor het instellen van zaken als ISO waarde en drive worden zowel het grote als het kleine wiel gebruikt waardoor je dit met vier knopjes afkan. Een stuk beter dan het inhouden van een combinatie van twee knopjes op de Canon 1D mark II.

Canon 7D - achterkant


Filmen
De Canon 7D (heb ik me laten vertellen) is de eerste camera die full-HD kan filmen. Nou is het lastig om echt de kwaliteit van het video materiaal te tonen; bij upload naar Youtube verlies je flink aan kwaliteit. Ik kan vertellen dat de kwaliteit van het film materiaal inderdaad erg goed en helder is, in ieder geval bij voldoende licht.

Wat ik wel zag is dat hij zelf tijdens het filmen soms de ISO waarde aanpaste waardoor het beeld opeens weer lichter werd. Voor een constant resultaat is dus ook wel vrij constant licht nodig. Een andere mooie feature is dat je op een wat lagere resolutie 50 frames per seconde kan filmen. En ik zou mijzelf niet zijn als ik dan weer eens ga jongleren voor de camera. Dat dat mooie slow-motion beelden kan geven is zeker, als is 25% afspeelsnelheid natuurlijk iets te veel van het goede:



Cropfactor
Misschien dat veel mensen hoopten op een betaalbare fullframe camera toen de Canon 7D geïntroduceert werd. Voor mij is de cropfactor van 1.6x juist een voordeel ten opzichte van de 1.3x van de Canon 1D mark II. Vooral met tele en macro werk (95% van mijn foto's) is een 1.6x cropfactor alleen maar 'gratis' extra millimeters. Uiteraard zal het per persoon verschillen wat je het liefste hebt.

Megapixels
Een ding is zeker, als ik een nieuwe camera koop, wordt het ook tijd voor wat extra geheugenkaartjes. De 18 megapixel sensor levert foto's van rond de 20 megabyte op. Als je er dan ook nog direct een Jpeg versie bij schiet gaat het wel heel erg hard. Persoonlijk had ik dan ook liever iets van 14 megapixel gezien in combinatie met betere ruisprestaties. Voor mij zou dat al meer dan twee keer zo veel zijn als wat ik nu heb (6,5 megapixel) en meer lijkt mij eerlijk gezegd ook wel een beetje zinloos worden.

Auto focus
De nieuwe technieken voor auto focus leken mij een leuke aanleiding om eens te kijken of ik hiermee inderdaad goede resultaten kon boeken met AF bij macro fotografie. Je kunt kiezen om een groep aan focuspunten te pakken, maar persoonlijk vind ik die stand erg onbruikbaar omdat je veel te weinig controle hebt over de precieze plek waar je scherpstelt.

Wanneer je een focuspunt moet kiezen loop ik al gauw tegen dezelfde beperking aan als bij de Canon 1D mark II. Vaak zijn alle focuspunten te centraal om te voldoen aan mijn wens om buiten het centrum scherp te stellen. Macrofotografie vanaf statief blijft dus absoluut handmatig scherpstellen. Zeker omdat de focus tijdens wat uitproberen toch regelmatig net de pootjes van een libel pakt, terwijl ik toch echt het focuspunt op het borststuk had liggen.

Ruis
Voor mij was dit eigenlijk de hamvraag: zijn de ruisprestaties beter dan die van de 1D mark II. Dit was voor mij de reden dat ik op zoek ben naar een nieuwe camera. Een paar testjes op ISO 400 vond ik al wat tegenvallen op 100% en een vergelijkingstestje bevestigde dit: op 1600 ISO doet de Canon 7D het wel duidelijk iets beter, maar op 400 ISO zie ik nauwelijks verschil. Op 800 ISO wel een tikkie, dus misschien dat ik met de Canon 7D net af en toe naar 800 ISO zou gaan. Met de Canon 1D mark II ga ik niet hoger dan 400, die ene stop is wel een magere vooruitgang.

Bovenaan: ruisprestaties van de Canon 1D mark II, onderaan ruisprestaties van de Canon 7D
Canon 1D mark II - ruis
Canon 7D - ruis


Een voorbeeld foto op 400 ISO: op webformaat prima acceptabel.
Weidebeekjuffer op iso 400


Als ik hem zou kopen zou ik op veel aspecten flink vooruit gaan. Helaas vind ik de ruisprestaties nog een tegenvaller en de ervaring leert dat als ik een camera koop waar ik net niet tevreden over ben dat ik dan een jaar later de opvolger weer wil hebben. En voor een camera van rond de 1.250 euro vind ik dan persoonlijk deze aanschaf nog te vroeg. Maar als de opvolger uitkomt met betere ruisprestaties is de kans dat ik hem koop erg groot.

Conclusie
De Canon 7D is echt een hele fijne camera. Hij heeft (bijna) alles wat ik kan waarderen; goed instelbaar en configureerbaar, een fijne, heldere zoeker, een mooi groot schermpje. De mogelijkheid tot filmen in full HD formaat is natuurlijk ook niet mis. De ruisprestaties zijn absoluut niet slecht, maar vallen me in vergelijking met mijn huidige camera tegen. Dit zal grotendeels door de verdriedubbeling van de resolutie op een kleinere sensor komen.

Met de Canon 7D heeft Canon een nieuwe lijn toegevoegd aan hun assortiment; tussen de Canon 50D en de full-frame Canon 5D mark II. Deze nieuwe lijn geeft een hele goede camera voor een concurrerende prijs.

Meer informatie
- Canon 7D review door Tweakers
- Canon 7D review door Fotoapparatuur
- Canon 7D review door dSLR.nl
- Canon 7D review door Lets Go Digital
- Canon 7D review door Fotografie.nl

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.

Prijzen voor de Canon EOS 7D

 » Camerashop.nl  16 februari 2016   € 808,00 
 » CameraTools  6 december 2016   € 819,00 
 » Mediamarkt  21 september 2015   € 839,00 
 » CameraNU.nl  25 april 2015   € 949,00 
 » Foka.nl  11 april 2013   € 1.119,00 
 » Bol.com  8 december 2013   € 1.149,00 
 » CameraTop100  3 januari 2013   € 1.199,00 
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

38 reacties

  1. marcelm
    Profiel marcelm schreef op zondag 30 mei 2010 om 17:43  | reageer

    Je kunt hier een Nederlandse handleiding bestellen.

  2. libeco
    Profiel libeco schreef op zondag 30 mei 2010 om 18:07  | reageer

    Ik ben zelf in maart van een 400D overgestapt op een 7D. Dat is uiteraard een hele andere stap dan van 1DmkII naar 7D. Ik ben dan ook uiterst tevreden over de camera.

    Je zegt overigens in je review dat de camera automatisch de ISO aanpast tijdens het filmen. Betekent dit dan dat je op een automatische stand filmt en fotografeert? Ik weet 100% zeker dat in de M-stand de ISO niet wordt aangepast.

    Ik heb overigens ergens een tijdje terug gelezen dat je alleen van bepaalde ISO-waardes gebruik moet maken omdat die betere resultaten geven dan andere. Ik kan alleen nergens meer vinden waar dit stond.

  3. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 30 mei 2010 om 18:37  | reageer

    @Marcelm: kost niks meer tegenwoordig, zo'n boekje.
    @Libeco: Van een 400 naar een 7D moet een heerlijke stap vooruit zijn! En zoals ik al zij: het is echt een super fijne camera.

    Wat dat filmen betreft: misschien dat ik inderdaad in de verkeerde stand heb gefilmt, het was voor mij vooral vervelend dat ik in het duits de handleiding door moest nemen en ik kon ruim een week met de camera spelen, dus heb niet de tijd gehad/genomen echt heel uitgebreid met de film mogelijkheden te spelen.

  4. libeco
    Profiel libeco schreef op zondag 30 mei 2010 om 18:51  | reageer

    Ik vind het filmen ook een hele uitdaging. Dan merk je toch dat video een hele andere wereld is dan fotografie. Vooral het gebrek aan autofocus tijdens het filmen en het schokkerige zoomen en focussen door de kleine zoom- en focusring zijn een uitdaging.

  5. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 30 mei 2010 om 19:20  | reageer

    Idd een uitdaging, maar je hebt wel meer controle dan bij de meeste betaalbare video camera's, dus ik denk dat met geduld en oefening je er prachtige video's mee kan maken... en in feite is dat al bewezen. Het lijkt mij wel een heel interessante tak van sport om ook toe te passen in de natuur.

  6. Rolograaf
    Profiel Rolograaf schreef op zondag 30 mei 2010 om 22:35  | reageer

    Fantastisch Johannes, een test met een 7D vergeleken met een 1D mark II! uniek en voor mij erg leerzaam. De 1DII samen met de 5D mark I zijn wat oudere camera's maar hebben de grootste pixels van alle EOS camera's. Dus een mooi vergelijk.

    Ik neem aan dat die ruis afbeeldingen op 100% zijn? Wat ik me afvraag met verschil in cropfactor en megapixels, hoe het verschil is bij een even groot detail in een foto. Dus de 1,3 x 8MP van de 1D (3504 x 2336) vergeleken met de 1,6 x 18MP (5184 x 3456) is bijna factor 1,5. Zou je het plaatje van de 7D anderhalf keer verkleinen valt de ruis ook minder op?

  7. blauwgestreept
    Profiel  blauwgestreept schreef op zondag 30 mei 2010 om 23:39  | reageer

    Goed punt Rolograaf! Iets dat inderdaad vaak vergeten wordt bij het vergelijken van ruisprestaties van verschillende camera's.

  8. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 31 mei 2010 om 07:07  | reageer

    alle ruisafbeeldingen zin inderdaad 100% crops.
    En dat zie je op zich ook terug in de webformaat afbeelding, want die ziet er op iso 400 toch perfect acceptabel uit, wat bij de MKII minder overtuigend is.

    Idd een goed punt!

  9. Robert
    Robert schreef op maandag 31 mei 2010 om 07:44  | reageer

    Verbazingwekkend dat ik ook hier weer lees dat een 1.6 cropfactor extra milimeters geeft...

  10. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 31 mei 2010 om 09:18  | reageer

    Robert: natuurlijk is het het croppen uit een sensor beeld.. dus technisch gezien heb je geen extra milimeters. Maar een 12mp 1.6 cropcam geeft toch echt meer een close-up beeld dan een 12mp full frame camera knipoog Dus hoe je het ook wend of keert, met hetzelfde aantal MP is voor een natuurfotograaf een 1.6 cropfactor een voordeel.

  11. Ruud
    Ruud schreef op maandag 31 mei 2010 om 09:22  | reageer

    @Robert, inderdaad, het blijft een hardnekkige bewering. Mijn 200mm op de 5D mkII geeft niet meer of minder mm's dan op mijn 40D. De 40D is een crop-camera die een crop maakt uit een 36x24mm beeld (full-frame bij dslr en analoge kleinbeeld). Ook mijn 100-400 tele geeft op een 7D geen millimeter meer, al lijkt het er door de uitsnede wel op.

    @Johannes. Lekker doorsparen. Volgend jaar komt Canon vast met weer betere toestellen.

  12. Arno
    Profiel  Arno schreef op maandag 31 mei 2010 om 09:33  | reageer

    @Johannes: de 7d mag dan in technisch opzicht een betere camera zijn maar de body blijft gewoon plastic en de sensor is en blijft maar een klein gevalletje waar een stofje ook 1.6x groter is! Zeker als natuurfotograaf is een 1d serie body gewoonweg veel beter. Je kunt beter verder sparen voor een 1d mark IV of kijk eens naar een goede tweedehands 1d Mark III. Overstap naar een 7d is een stap terug op een aantal belangrijke punten.

  13. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 31 mei 2010 om 09:43  | reageer

    Tja.. daar twijfel ik dus een beetje over: je hebt gelijk dat de 1D serie ontzettend robuust is gebouwd, wat een heerlijk zware en stevige body bied, wat een duurzame sluiter bied (best fijn met gemiddeld toch wel 100+ foto's per week) enzovoorts. Maar persoonlijk wil ik gewoon geen 4000+ euro neertellen voor een camera die 'slechts' een jaar of 5 meegaat en dan weer verkocht word. Dan schrijf je toch een kleine 1000 euro in een jaar af en aangezien ik (nog) nauwelijks wat verdien met fotografie vind ik dat gewoon te veel.

    Daarom heb ik de 1D MKII tweedehands gekocht, maar feit is dan dat je gelijk flink achterloopt qua technologische ontwikkeling. Ondanks dat ik een camera uit de 1D serie vind ik het dan erg opvallend dat de 7D bijvoorbeeld een fijnere, helderder zoeker heeft. En bijvoorbeeld het kleine schermpje en de wel erg weinig megapixels zijn een typisch voorbeeld van verouderde techniek. Dus misschien liever om de 4 jaar een camera uit de 7D range dan tweedehands een MKIII kopen (en dan zit je ook nog eens met al die focus problemen) en direct weer 3 jaar achter lopen.

    Ik geef toe dat een nieuwe MK4 natuurlijk de beste optie is, maar dan moet je wel een hele hoop geld voor een camera over hebben. En dat soort bedragen infesteer ik liever in een lens.

  14. Arno
    Profiel  Arno schreef op maandag 31 mei 2010 om 14:17  | reageer

    @Johannes: Je kunt echt beter een robuuste body hebben dan het plastic van de 7d. Als vocht een rol gaat spelen grijp je snel terug naar je 1d Mark II ondanks ietwat veroudering is dat namelijk toch nog steeds een echt werkpaard en een 7d is dat niet. De 7d is wel een geweldige camera maar geen werkpaard.

  15. blauwgestreept
    Profiel  blauwgestreept schreef op maandag 31 mei 2010 om 15:16  | reageer

    @Arno: Ik weet niet hoe je bij plastic komt, maar de body van de 7D is toch echt magnesium. Net als de 1D Mark II. En de weathersealing is ook dik in orde hoor.
    Prima werkpaard! (spreek uit ervaring)

  16. Arno
    Profiel  Arno schreef op maandag 31 mei 2010 om 17:46  | reageer

    @Blauwgestreept: Ga er maar eens een keer echt mee aan het werk vrolijk De 7d heeft dezelfde soort body als de 5d mark II en in vergelijking met de 1d body's zijn die een stuk gevoeliger we spreken niet voor niets over een semi-pro en een pro. Ik spreek uit ervaring want ik zit morgen niet voor niets met mijn 5d mark II bij de Canon service...

    Oh ja... niet alles is magnesium, ga maar eens een keer lekker met je 7d gedraaid in de regen met het memorycardslot omhoog foto's maken, probeer maar een keer en dan spreek ik je later nog wel vrolijk

  17. gast schreef op maandag 31 mei 2010 om 18:07  | reageer

    De 7D heeft betere weathersealing dan de 5D-II. De 7D zit op 1N niveau wat ook een Pro-camera was.

    Anders bekijk je even dit artikel:
    http://canonfieldreviews.com/7d-1-weather-sealing/

    De 7D is overigens niet de eerste Full-HD dslr. De 5D-II was dat (en ook nog full-frame) en de 500D was ook al Full-HD, maar die kan dat alleen maar met 20fps, dus dat vind ik niet echt Full-HD.

  18. blauwgestreept
    Profiel  blauwgestreept schreef op maandag 31 mei 2010 om 18:46  | reageer

    "ga maar eens een keer lekker met je 7d gedraaid in de regen met het memorycardslot omhoog foto's maken, probeer maar een keer en dan spreek ik je later nog wel"

    En wat is daar het praktisch nut van?

  19. Arno
    Profiel  Arno schreef op maandag 31 mei 2010 om 19:26  | reageer

    @blauwgestreept: gewoon een ervaringstestje voor je m.b.t. weathersealing dat is toch duidelijk of heb je meer uitleg nodig?

  20. Arjan
    Arjan schreef op maandag 31 mei 2010 om 19:44  | reageer

    @Arno : ervaringstestje...... mijn 1Dmk2 deed het na dit buitje ook niet meer..

    Ik heb met mijn 7D ook gewoon in de regen gewerkt,niets aan de hand. Het blijft electronica, dus vocht gevoelig. Weathersealing helpt tot op zekere hoogte..

  21. Rolograaf
    Profiel Rolograaf schreef op maandag 31 mei 2010 om 20:52  | reageer

    @Arjan knap buitje, ben zo wel eens hard tegen de vlakte gegaan over een witte streep op de weg. Condens bij wisselen van koud naar warm (buiten/binnen) kan ook nog wel eens een probleem zijn, van 1000D tot 1D...

  22. onem
    Profiel  onem schreef op dinsdag 1 juni 2010 om 09:25  | reageer

    Waar het om gaat, is dat dit gewoon geen vergelijk is. Een 1D vergelijken met een 1D slaat nergens op sorry hoor. Ik heb zelf een 1D mark III die ga ik ook niet vergelijken met een 5D mark II, omdat er zoveel verschillen inzitten en vooral praktische dingen die op een semi-pro niet zitten.

    Leuk zo'n artikel, maar het slaat kant nog wal, en dat is wat Arno bedoeld. En of dit met wheathersealing te maken heeft of met iets anders. Van een 1D naar een 7D is gewoon terug naar af. Kan ik net zogoed de 20D van mijn vrouw pakken!

  23. blauwgestreept
    Profiel  blauwgestreept schreef op dinsdag 1 juni 2010 om 19:21  | reageer

    @onem Van mij hoef je je 1D ook niet met een 5D te vergelijken hoor vrolijk Als je het artikel leest, lees je ook dat Johannes een 1D heeft, en toevalligerwijs een 7D kon proberen. Ik vind het leuk dat hij zijn bevindingen heeft gedeeld en interessant om te lezen. Om nou te zeggen dat het kant nog wal slaat, dát slaat kant nog wal...

  24. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 1 juni 2010 om 19:33  | reageer

    Dank!

    @Onem: uiteindelijk kun je van iedere vergelijking zeggen dat het appels met peren vergelijken is. Dat neemt niet weg dat ik serieus op zoek ben naar een goede opvolger van mijn 1D MKII en dat de 7D mij een serieuze optie leek. Ik heb in mijn artikel al genoemd waarom ik het zo gek nog niet vind om de twee eens naast elkaar te zetten en daar voor mij een persoonlijke conclusie aan te verbinden. Gelukkig zijn er een aantal mensen die de vergelijking interessant vinden, als jij het geen logische vergelijking vind mag dat natuurlijk ook, is je goed recht knipoog

  25. onem
    Profiel  onem schreef op dinsdag 1 juni 2010 om 21:37  | reageer

    @Johannes en @blauwgestreept, bedankt dat je hier toch een eigen mening mag hebben. Ik heb artikel ook gelezen en als ik de reacties lees zijn het er een paar ook met mij eens. En dan inderdaad persoonlijk zou ik van een 1D niet naar een 7D gaan zoals ik al heb geschreven. De bediening van een 1D zit beter in elkaar en hij voelt gewoon vertrouwder aan. Ik heb ook een 7D in mijn handen gehad en ook even mee kunnen werken zowel filmen als fotograferen. En dan vond ik het een leuke vakantie camera. Maar ja dat is mijn mening

  26. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 1 juni 2010 om 21:49  | reageer

    "De bediening van een 1D zit beter in elkaar"

    Sorry, maar daar ga ik niet in mee: als ik mijn iso in wil stellen op de 1D MKII moet ik 2 knopjes tegelijk indrukken met een hand, tegelijk mijn cam vasthouden en aan een wiel draaien. Bij de 7D is dat 1 knopje en 1 wiel.

    "hij voelt gewoon vertrouwder aan"

    Ook niet erg overtuigend, dat is maar net waar je aan gewend bent. Als je een jaar met de 7D zou fotograferen zou je vermoedelijk de 1D maar een onhandig, zwaar geval vinden.

    Maar goed, meningen verschillen knipoog

  27. Arno
    Profiel  Arno schreef op dinsdag 1 juni 2010 om 23:17  | reageer

    @Johannes: Ga maar eens een keer mee met mij op pad, geen natuurfotgrafie maar reportagefotografie, krijg jij 2 uur mijn 1ds Mark III de Mark IV en daarna 2 uur mijn 7d of de 5d Mark II om je nek gehangen zoals we dat in praktijk ook doen. Wedden dat je als je heel eerlijk bent na deze praktijktest je mening gaat aanpassen vrolijk

    Meningen verschillen dat is goed maar je laatste opmerking is wel een beetje lulkoek; een 1d serie is gemaakt waarvoor hij gemaakt en dat is een werkpaard niet voor niets dat er zoveel over de toonbank gaan bij de pro's. Een 7d is een leuke camera met leuke functie's maar is geen werkpaard en het is niet voor niets een camera gemaakt voor de consumentenmarkt met een paar dingetjes erin verwerkt van een pro camera, vandaar dat ik hem dan ook niet meeneem in mijn vakgebied.

  28. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 2 juni 2010 om 07:09  | reageer

    Dat een 1D MKIV beter is dan een 7D ben ik 100% met je eens! Uiteraard is een pro camera beter, dat ontken ik niet. Alleen die kost 4000+ euro. Dan vind ik dr pijs kwaliteitsverhouding van de 7D beter, want voor iets meer dan een kwart van dat geld heb je ook een hele goede camera... niet ultiem, maar je kunt er prima mee fotograferen en je gaat mij niet wijs maken dat je achteraf de foto's met de mark kan herkennen en dat ze beter zijn.

    Kortom: jullie hebben het sec alleen over kwaliteit, ik neem ook de prijs mee in mijn overweging. En ik heb gewoon geen 4000 euro over voor een nieuwe camera, dus bij mij zal de keuze gaan tussen een 3 jaar oud verouderd pro model of een nieuwe camera uit de 7D range. Ik ga dan voor de 7D range denk ik, iig als ze die ruis oplossen.

    Je mag dat een domme keuze vinden.

  29. Arno
    Profiel  Arno schreef op woensdag 2 juni 2010 om 11:03  | reageer

    @Johannes: Een 7d is absoluut een goede camera (daarom heb ik er ook een als reiscamera) alleen in de vergelijking met de 1d serie heeft ie praktische tekortkomingen. In moeilijke en slecht weer omstandigheden wordt er vaak meer gevraagd m.b.t. de behuizing van de camera, juist dan is de waarde van een dergelijke body van kracht en kun je wel ongeremd werken terwijl je dan met een 7d voorzichtiger bezig bent en dat zie je echt wel in de beelden, daarbij is de autofocus zo enorm snel dat dat ook veel voordelen geeft. Ook de 1.6 cropfactor heeft veel nadelen t.b.v. mijn vakgebied en daarbij kun je tijdens een bruiloft als professionele fotograaf gewoonweg niet aankomen met een consumenten camera. Je argument m.b.t. het prijsverschil kan ik volledig mee inkomen want de 1d serie is prijstechnisch niet voor iedereen weggelegd maar de overstap naar een 1d Mark III tweedehands is echt geen achteruitgang ik heb er zelf een tweetal jaren werelwijd mee gewerkt en nooit last gehad van een focus probleem en als dat wel zo was had je met een 1d Mark III de mogelijkheid omdat binnen 1 dag door cps te laten oplossen.

    Je keuze is trouwens niet dom alleen je mening dat je na een 7d een 1d serie een onhandig zwaar geval zou vinden...

  30. tonv
    Profiel tonv schreef op woensdag 2 juni 2010 om 16:01  | reageer

    En ik maar denken dat verhitte discussies voornamelijk voorkomen op mijn (macro)blogs. Ik ga toch mee in de stelling van Arno dat een 7D een stap terug is, zeker als ik kijk naar z'n teleurstellende ISO performance! De 7D is afgeladen met toeters en bellen maar nog steeds een consumentencamera.

    Ik zou veel eerder gaan voor een gebruikte 1D MK III. Zelf ben ik content met m'n gripped 5D II vanwege de top notch image quality maar als je 'm technisch vergelijkt met een 1D III of 1Ds III komt ie nogal wat tekort. Vooral het AF systeem uit het stenen tijdperk is een enorme tekortkoming van de 5D II.

  31. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 2 juni 2010 om 16:11  | reageer

    Wel interessante discussies dit!
    Ik heb alleen zo veel klachten gehoord over de focus problemen van de MKIII van mensen die hem hadden dat ik niet zo gauw een 2e handse zou kopen. Laatst sprak ik nog iemand die had zijn MKIII 4 keer opgestuurd ofzo en elke keer nog steeds ruim 10cm front focus.

    Maar misschien word het over een jaar wel een 2e hands MKIV, maar de 8D of hoe die dan ook gaat heten is dan waarschijnlijk nog steeds een stuk betaalbaarder.

  32. Arno
    Profiel  Arno schreef op woensdag 2 juni 2010 om 17:13  | reageer

    Er is een verschil tussen horen en eigen ervaring. Ja er zijn klachten geweest m.b.t. de mark III maar Canon heeft de klachten ook opgelost met een firmware update en het plaatsen van een nieuw AF syteem, ook voor degene die geen klachten hadden maar toch voor de zekerheid gingen. Daarbij zat het probleem van de AF voornamelijk in uiterste omstandigheden. Wist je trouwens dat de 7d ook veel back focus problemen heeft? Niet van horen zeggen maar eigen ervaring in combi met de 24-105 IS.

    Een beetje flauw om dan te gaan roepen over de AF (over het horen zeggen) terwijl je zelf waarschijnlijk de Mark III nog nooit in je handen hebt gehad om eens echt aan de tand te voelen.

  33. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 2 juni 2010 om 18:31  | reageer

    Goed punt, alleen de ellende is dat ik, als ik een pro camera koop, voor een 2e hands ga. Als ik een 2e hands camera koop en die blijkt stevige problemen te hebben dan zit ik met een slechte camera en mag ik reparatiekosten gaan lappen.

    Als ik een nieuwe 8D koop kan ik het ding simpelweg onder de garantie terugsturen. Dus als ik 2e hands koop wil ik gewoon geen risico lopen en dus heb ik niet zo veel zin in een 2e hands MKIII. Misschien dat over een jaar een 2e hands MKIV wel een optie zou zijn...

  34. Arno
    Profiel  Arno schreef op woensdag 2 juni 2010 om 19:56  | reageer

    Ook een goed punt, wat een nette inhoudelijke discussie is dit toch vrolijk Als er een update komt voor de Mark IV moet je me even bellen dan kan ik hem voor je reserveren. En ik kan je met de hand op mijn hart vertellen dat ondanks het vele werk ik mijn camera's met liefde behandel.

  35. MMahieu
    Profiel MMahieu schreef op dinsdag 6 juni 2017 om 21:11  | reageer

    Hallo
    Ik ben een beginnde hobbyist op vlak van fotografie. Ik trek momenteel met een canon d1 mark III maar vindt dit toestel nogal zwaar om als wandel camera mee te nemen. Nu kan ik ook een d7 op de kop tikken. Zou dit een goede investering zijn of wat raden jullie aan?

  36. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 7 juni 2017 om 09:40  | reageer

    @MMahieu; De 7D is een prima camera, maar natuurlijk inmiddels wel al weer wat ouder. En inderdaad in elk geval een stuk lichter dan een 1D mark III.

    Het ligt er ook een beetje aan wat je graag fotografeert. De 7D is wat meer gericht gericht op sportfotografen. Als jij voornamelijk portretten fotografeert zou ik eerder en 5D (bijvoorbeeld de mark II) aanraden met zijn full-frame sensor.

    Uiteindelijk zijn de objectieven belangrijker dan de camera. Dus ik zou zelf de voorkeur geven aan bijvoorbeeld een Canon 700D met een goed L-objectief erop dan een Canon 7D met een kitlens.

  37. MMahieu
    Profiel MMahieu schreef op woensdag 7 juni 2017 om 11:19  | reageer

    Met mijn D1 m III heb ik momenteel de volgende lenzen, 70-200 L 4 en de 24-105 L 4.
    Ik heb ook nog een Tamron 70-300 maar daar ben ik minder tevreden van.
    Ik fotografeer hoofdzakelijk natuur en sport, natuurlijk komt de portretfotografie er ook bij maar is niet mijn hoofddoel.
    Ik kan die D7 voor 350€ kopen en heeft 45000 clicks, dus dacht hier niet veel mee verkeerd te doen.

  38. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 7 juni 2017 om 11:44  | reageer

    @MMahieu; Voor 350 euro kun je weinig fout doen inderdaad.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord