Johannes Klapwijk

Review: Canon 7D

zondag 30 mei 2010, 17:31 door | 49.178x gelezen | 38 reacties

Na ruim drie jaar met de Canon EOS 1D Mark II te hebben gefotografeerd begin ik me langzaam steeds meer te ergeren aan de ruisgevoeligheid van deze verder bijzonder fijne camera. Dankzij Photofacts kreeg ik de gelegenheid om eens te snuffelen aan een alternatief waar ik zelf een waardige opvolger in zag: de Canon EOS 7D. Een ding is zeker: je merkt in ieder geval dat de techniek niet stilstaat als je na drie jaar weer eens een nieuw model in handen hebt.

Ik moest het helaas met een Duitse handleiding doen, dus heb niet echt lekker de handleiding door kunnen nemen. Hierdoor zal ik dus ook niet alle supersonische snufjes en instelmogelijkheden behandelen, maar uiteindelijk vind ik dat soort zaken toch bijzaak. Wel erg fijn dat de camera zo flexibel is, maar het levert snel betere resultaten op.

Logischerwijs zul je in deze review dan ook meerdere keren de vergelijking tussen de Canon 1D mark II en de Canon 7D horen, maar dat nu eenmaal het kader waarbinnen ik deze review schrijf. Uiteraard probeer ik ook naar de mogelijkheden van de 7D te kijken zonder daarin te veel te vergelijken.

Misschien niet helemaal eerlijk omdat ik een camera uit de pro range vergelijk met een model voor de semi-prof. De Canon 1D mark II is echter een model van ruim vijf jaar oud en kost tweedehands ongeveer hetzelfde als nu een nieuwe 7D. Eigenlijk zo gek nog niet, dus. Grappig is bijvoorbeeld de overeenkomst van acht frames per seconde.

Canon EOS 7D


Veel van de technische details en mogelijkheden worden al behandeld in de Canon 7D preview die eerder op Photofacts verscheen. Hier in het kort nog even de belangrijkste specificaties.

Specificaties Canon 7D
- 18 megapixel APS-C CMOS sensor
- 1.6x cropfactor
- 8 foto's per seconde
- 14-bit RAW
- 19 punts autofocus
- 3,0 inch TFT display (920.000 pixels)
- Compact Flash geheugenkaartslot
- 150.000 sluiterbewegingen
- Live-view
- Full-HD video (1080p op 24, 25 op 30 bps)
- Draadloze Flitsbesturing vanuit de camera
- Stofreinigingsysteem
- Weersbestendig
- 100% zoekerbeeld
- ISO 100 - 12800
- Digitale waterpas (twee assig, in zoeker en op display)
- Externe microfoon aansluiting

Eerste indruk
Ik moet zeggen, mijn eerste indruk van de Canon 7D is erg positief: de zoeker is erg helder. Dit is erg prettig om handmatig scherp te stellen. Het schermpje is lekker groot en de bediening gaat vrij makkelijk. Ook heb je veel mogelijkheden tot het instellen van je eigen menu, dus menu acties die je veel uitvoert kun je direct onder je eigen menu hangen.

Iets wat mij bij de eerste indruk nogal tegenviel: ik ben inmiddels verwend met een grip die standaard aangebouwd is en als je daar eenmaal aan gewend bent dan mis je hem absoluut. Dus welke camera ik ook koop, een grip moet erbij. Maar voor een tweede accu is het in ieder geval niet nodig, want de batterij duur was voor mij een positieve verassing. Ik kon met gemak drie middagen fotograferen op één accu, inclusief wat kort spelen met de live-view en filmpjes maken.

Bediening
De Canon 7D vind ik (na de nodige aanpassingsproblemen) een stuk handiger en sneller te bedienen dan de 1D mark II. Voor het navigeren over een ingezoomde foto heb je een 'pookje' in plaats van twee wielen. Voor het instellen van zaken als ISO waarde en drive worden zowel het grote als het kleine wiel gebruikt waardoor je dit met vier knopjes afkan. Een stuk beter dan het inhouden van een combinatie van twee knopjes op de Canon 1D mark II.

Canon 7D - achterkant


Filmen
De Canon 7D (heb ik me laten vertellen) is de eerste camera die full-HD kan filmen. Nou is het lastig om echt de kwaliteit van het video materiaal te tonen; bij upload naar Youtube verlies je flink aan kwaliteit. Ik kan vertellen dat de kwaliteit van het film materiaal inderdaad erg goed en helder is, in ieder geval bij voldoende licht.

Wat ik wel zag is dat hij zelf tijdens het filmen soms de ISO waarde aanpaste waardoor het beeld opeens weer lichter werd. Voor een constant resultaat is dus ook wel vrij constant licht nodig. Een andere mooie feature is dat je op een wat lagere resolutie 50 frames per seconde kan filmen. En ik zou mijzelf niet zijn als ik dan weer eens ga jongleren voor de camera. Dat dat mooie slow-motion beelden kan geven is zeker, als is 25% afspeelsnelheid natuurlijk iets te veel van het goede:Cropfactor
Misschien dat veel mensen hoopten op een betaalbare fullframe camera toen de Canon 7D geïntroduceert werd. Voor mij is de cropfactor van 1.6x juist een voordeel ten opzichte van de 1.3x van de Canon 1D mark II. Vooral met tele en macro werk (95% van mijn foto's) is een 1.6x cropfactor alleen maar 'gratis' extra millimeters. Uiteraard zal het per persoon verschillen wat je het liefste hebt.

Megapixels
Een ding is zeker, als ik een nieuwe camera koop, wordt het ook tijd voor wat extra geheugenkaartjes. De 18 megapixel sensor levert foto's van rond de 20 megabyte op. Als je er dan ook nog direct een Jpeg versie bij schiet gaat het wel heel erg hard. Persoonlijk had ik dan ook liever iets van 14 megapixel gezien in combinatie met betere ruisprestaties. Voor mij zou dat al meer dan twee keer zo veel zijn als wat ik nu heb (6,5 megapixel) en meer lijkt mij eerlijk gezegd ook wel een beetje zinloos worden.

Auto focus
De nieuwe technieken voor auto focus leken mij een leuke aanleiding om eens te kijken of ik hiermee inderdaad goede resultaten kon boeken met AF bij macro fotografie. Je kunt kiezen om een groep aan focuspunten te pakken, maar persoonlijk vind ik die stand erg onbruikbaar omdat je veel te weinig controle hebt over de precieze plek waar je scherpstelt.

Wanneer je een focuspunt moet kiezen loop ik al gauw tegen dezelfde beperking aan als bij de Canon 1D mark II. Vaak zijn alle focuspunten te centraal om te voldoen aan mijn wens om buiten het centrum scherp te stellen. Macrofotografie vanaf statief blijft dus absoluut handmatig scherpstellen. Zeker omdat de focus tijdens wat uitproberen toch regelmatig net de pootjes van een libel pakt, terwijl ik toch echt het focuspunt op het borststuk had liggen.

Ruis
Voor mij was dit eigenlijk de hamvraag: zijn de ruisprestaties beter dan die van de 1D mark II. Dit was voor mij de reden dat ik op zoek ben naar een nieuwe camera. Een paar testjes op ISO 400 vond ik al wat tegenvallen op 100% en een vergelijkingstestje bevestigde dit: op 1600 ISO doet de Canon 7D het wel duidelijk iets beter, maar op 400 ISO zie ik nauwelijks verschil. Op 800 ISO wel een tikkie, dus misschien dat ik met de Canon 7D net af en toe naar 800 ISO zou gaan. Met de Canon 1D mark II ga ik niet hoger dan 400, die ene stop is wel een magere vooruitgang.

Bovenaan: ruisprestaties van de Canon 1D mark II, onderaan ruisprestaties van de Canon 7D
Canon 1D mark II - ruis
Canon 7D - ruis


Een voorbeeld foto op 400 ISO: op webformaat prima acceptabel.
Weidebeekjuffer op iso 400


Als ik hem zou kopen zou ik op veel aspecten flink vooruit gaan. Helaas vind ik de ruisprestaties nog een tegenvaller en de ervaring leert dat als ik een camera koop waar ik net niet tevreden over ben dat ik dan een jaar later de opvolger weer wil hebben. En voor een camera van rond de 1.250 euro vind ik dan persoonlijk deze aanschaf nog te vroeg. Maar als de opvolger uitkomt met betere ruisprestaties is de kans dat ik hem koop erg groot.

Conclusie
De Canon 7D is echt een hele fijne camera. Hij heeft (bijna) alles wat ik kan waarderen; goed instelbaar en configureerbaar, een fijne, heldere zoeker, een mooi groot schermpje. De mogelijkheid tot filmen in full HD formaat is natuurlijk ook niet mis. De ruisprestaties zijn absoluut niet slecht, maar vallen me in vergelijking met mijn huidige camera tegen. Dit zal grotendeels door de verdriedubbeling van de resolutie op een kleinere sensor komen.

Met de Canon 7D heeft Canon een nieuwe lijn toegevoegd aan hun assortiment; tussen de Canon 50D en de full-frame Canon 5D mark II. Deze nieuwe lijn geeft een hele goede camera voor een concurrerende prijs.

Meer informatie
- Canon 7D review door Tweakers
- Canon 7D review door Fotoapparatuur
- Canon 7D review door dSLR.nl
- Canon 7D review door Lets Go Digital
- Canon 7D review door Fotografie.nl

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.

Prijzen voor de Canon EOS 7D

 » Camerashop.nl  16 februari 2016   € 808,00 
 » CameraTools  6 december 2016   € 819,00 
 » Mediamarkt  21 september 2015   € 839,00 
 » CameraNU.nl  25 april 2015   € 949,00 
 » Foka.nl  11 april 2013   € 1.119,00 
 » Bol.com  8 december 2013   € 1.149,00 
 » CameraTop100  3 januari 2013   € 1.199,00 
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

38 reacties

 1. marcelm
  Profiel marcelm schreef op zondag 30 mei 2010 om 17:43

  Je kunt hier een Nederlandse handleiding bestellen.

 2. libeco
  Profiel libeco schreef op zondag 30 mei 2010 om 18:07

  Ik ben zelf in maart van een 400D overgestapt op een 7D. Dat is uiteraard een hele andere stap dan van 1DmkII naar 7D. Ik ben dan ook uiterst tevreden over de camera.

  Je zegt overigens in je review dat de camera automatisch de ISO aanpast tijdens het filmen. Betekent dit dan dat je op een automatische stand filmt en fotografeert? Ik weet 100% zeker dat in de M-stand de ISO niet wordt aangepast.

  Ik heb overigens ergens een tijdje terug gelezen dat je alleen van bepaalde ISO-waardes gebruik moet maken omdat die betere resultaten geven dan andere. Ik kan alleen nergens meer vinden waar dit stond.

 3. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 30 mei 2010 om 18:37

  @Marcelm: kost niks meer tegenwoordig, zo'n boekje.
  @Libeco: Van een 400 naar een 7D moet een heerlijke stap vooruit zijn! En zoals ik al zij: het is echt een super fijne camera.

  Wat dat filmen betreft: misschien dat ik inderdaad in de verkeerde stand heb gefilmt, het was voor mij vooral vervelend dat ik in het duits de handleiding door moest nemen en ik kon ruim een week met de camera spelen, dus heb niet de tijd gehad/genomen echt heel uitgebreid met de film mogelijkheden te spelen.

 4. libeco
  Profiel libeco schreef op zondag 30 mei 2010 om 18:51

  Ik vind het filmen ook een hele uitdaging. Dan merk je toch dat video een hele andere wereld is dan fotografie. Vooral het gebrek aan autofocus tijdens het filmen en het schokkerige zoomen en focussen door de kleine zoom- en focusring zijn een uitdaging.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.930 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord