Review: Nikon D40x
maandag 5 november 2007, 23:18 door Elja Trum | 48.577x gelezen | 17 reactiesVan Nikon ontvingen wij vorige week de Nikon D40x. Deze 10,2 megapixel digitale spiegelreflex is inmiddels zo'n half jaar op de markt en is de directe concurrent van de Canon 400D. De camera kan drie foto's per seconden nemen en heeft een ISO bereik van 100 tot 3200 (high) ISO. Wij probeerden de camera een weekje uit; hierbij onze bevindingen.
De Nikon D40x
Nikon D40
Van deze Nikon is ook een goedkoper model beschikbaar; de Nikon D40. Dit model kwam vier maanden eerder op de markt. Het verschil is dat de Nikon D40x gebruikt maakt van een tien megapixel sensor in tegenstelling tot zes megapixel op de Nikon D40. Daarnaast is de laagste ISO stand van de D40 200 ISO tegenover 100 ISO op de D40x en kan de D40 maximaal 2,5 foto's per seconde maken, tegenover drie bij de D40x. De Nikon D40x is zo'n 150 euro duurder dan de Nikon D40.
SD geheugenkaart opslag
De Nikon D40x gebruikt als een van de weinige digitale spiegelreflex camera's een SD slot. Handig voor overstappers van een compactcamera die hun oude geheugen in veel gevallen kunnen hergebruiken. Minder handig wanneer je van de D40x over stapt naar een professioneler model. Ook voor reviewers kan het lastig zijn, geheugenkaarten worden doorgaans niet meegeleverd en ik had helemaal geen Secure Digital geheugenkaart in huis. Gelukkig is één gigabyte al voor zo'n 10 euro aan te schaffen. De keuze voor SD is vanuit Nikon overigens goed te begrijpen en waarschijnlijk een slimme manier om gebruikers van een compactcamera naar Nikon te trekken.
Menu
Je kunt bij deze camera kiezen voor drie manieren om de opname informatie te tonen. De klassieke manier, een grafische manier en een versie waarbij je zelf een achtergrond plaatje in kunt stellen. Persoonlijk vind ik die laatste optie wat goedkoop en behoren dergelijke frutsels niet op de digitale spiegelreflex. Je hoeft er echter geen gebruik van te maken, dus kan het feitelijk weinig kwaad. De grafische mode is naar mijn smaak wel netjes uitgewerkt met een grafische weergave van de sluitertijd en het diafragma dat voor beginnende fotografen waarschijnlijk prettiger werkt. In de klassieke mode worden daarintegen de instellingen duidelijker weergeven. Die instelling zal daarom waarschijnlijk de voorkeur hebben bij fotografen die wel weten wat de diafragma waarde en sluitertijden inhouden.
Binnen het menu kun je vreemd genoeg alleen met de cursorknoppen werken. Een handige toevoeging zou wat mij betreft het gebruik van het scrollwieltje zijn geweest. Niet ter vervanging, maar als alternatieve methode.
Simpelweg irritant is het feit dat het menu na vijf seconden zichzelf uit schakelt. Erg vervelend wanneer je net de instelling aan het bekijken bent of (nog vervelender) over bijvoorbeeld de gewenste ISO instelling nadenkt. Je moet dan opnieuw de gehele procedure doorlopen om weer op dezelfde plek uit te komen.
Vanuit de camera zijn ook een aantal simpele correcties en bewerkingen uit te voeren op je afbeeldingen. Persoonlijk ben ik hier geen voorstander van en raad ik het gebruik ervan af. Het kan echter handig zijn wanneer je direct vanuit de camera wilt printen (in principe iets dat ik ook af zou willen raden, maar zo nu en dan kan het prettig zijn je vrienden/klant/model direct iets tastbaars mee te kunnen geven). Gelukkig worden bewerkte afbeeldingen wel als apart bestand opgeslagen. Het origineel blijft dus behouden.
Grafisch weergave instellingen & ISO aanpassen met voorbeeld afbeelding
Display
In tegenstelling tot Canon en Sony maakt Nikon geen gebruik van een sensor die het scherm uit schakelt wanneer je door de zoeker kijkt. Wanneer je de ontspanner half in drukt wordt het beeldscherm echter wel uitgeschakeld. Wanneer je de ontspanner weer los laat licht het scherm al snel weer op. Je kunt het schermpje ook handmatig uitschakelen door op de info knop te drukken die handig gepositioneerd is vlak naast de ontspanknop. Zodra je echter de ontspanknop weer (half) ingedrukt hebt vergeet de Nikon dat je de display uitgeschakeld had en licht de boel weer op. Wat mij betreft een groot nadeel omdat het oplichtende scherm behoorlijk afleidend werkt.
Bediening
Nikon heeft ervoor gekozen maar weinig knopjes op de camera te plaatsen. Hierdoor hebben veel knopjes dubbele functies. De knoppen zijn echter wel groot uitgevoerd, zodat de camera zelfs met handschoenen aan goed te bedienen is. Wat ik miste waren knopjes om direct belangrijke instellingen zoals de ISO, witbalans, lichtmeetmethode en opnamestand aan te passen. De ISO instelling, wat mij betreft de belangrijkste van deze vier, kun je echter nog wel koppelen aan de functietoets aan de voorzijde van de camera.
De achterzijde van de Nikon D40x
Hulp
Deze Nikon is de eerste camera die ik in handen heb gehad met een ingebouwde help functie. Zowel tijdens het fotograferen als tijdens het aanpassen van instellingen kun je op de help knop drukken. De camera geeft dan hulp bij het maken van je opname of geeft aan welke instelling je verandert met de geselecteerde menu optie. Wanneer het bijvoorbeeld te donker is geeft de camera automatisch al de melding 'Onderwerp te donker'. Door op de help toets te drukken krijg je de tip om je flitser te gebruiken.
Een icoon met het vraagteken geeft aan wanneer er help informatie beschikbaar is. Indien de camera vindt dat je de informatie echt hard nodig hebt begint het icoontje te knipperen.
ISO
De Nikon levert aardige hoge ISO foto's. Mijns inziens doet de Canon 400D het net een tikje beter bij 1600 ISO, daaronder is het verschil eigenlijk niet zichtbaar. De 3200 ISO mode (niet beschikbaar op de 400D) is feitelijk onbruikbaar door de overdadige aanwezigheid van ruis.
In mijn Canon 40D review kreeg ik een terechte opmerking over een onduidelijke ISO afbeelding. Ik heb ditmaal geprobeerd een beter resultaat te behalen door de ISO waarden te meten met foto's genomen in een studio omgeving. Ook voor de toekomst biedt dit bruikbaarder vergelijkingsmateriaal. De hieronder genomen foto's zijn genomen met een Nikon 50mm f/1.4 lens.
Nikon D40x - ISO test; 100% uitsnede
Algemeen
Qua beeldkwaliteit is er op de Nikon D40x niks aan te merken. Deze is gelijkwaardig aan zijn directe concurrent; beide camera's doen het erg goed. De Nikon D40x beschikt niet over een focusmotor in de body voor het scherpstellen van lens. In de Nikon D40 ontbrak deze ook al. Hierdoor is het aantal objectieven waarbij je autofocus kunt gebruiken beperkt. Alleen de nieuwere AF-S/AF-I lenzen beschikken over een motor in de lens. Voor de meeste kopers van de Nikon D40x zal dit geen probleem vormen, maar wil je eventuele oudere lenzen nog kunnen gebruiken dan zul je hierbij met de hand scherp moeten stellen.
Wat mij opviel bij het gebruik van de camera is de extreme verscherping die wordt losgelaten op van de preview afbeelding in de camera. Hierdoor zien de beelden er op het display wellicht wat scherper uit dan dat ze in werkelijkheid zijn. Daarnaast ontbreekt op de camera een scherptediepte preview knop. Hiermee kun je het diafragma dichtknijpen terwijl je door de zoeker kijkt om te zien of de scherptediepte ongeveer naar wens is. De keuze van Nikon om deze weg te laten begrijp ik wel. Volgens mij wordt de functie nog door maar weinig fotografen gebruikt, je ziet immers direct na het maken van de foto op het display wat de scherptediepte is op de foto.
Nikon D40x versus de Canon 400D
De grootste concurrent van de Nikon D40x is de Canon 400D. Beide camera's hebben ongeveer gelijke specificaties. Het opvallendste verschil is de antistoffunctie waar de 400D over beschikt en die op de D40x ontbreekt. Niet bepaald een functie die ontzettend zwaar mee hoeft te wegen. Beide camera's zijn ongeveer even klein. Het verschil in afwerking en de manier waarop de camera in je hand ligt is wat mij betreft minimaal. De Nikon D40x wint het hier echter wel net op. Bij de Canon 400D is echter een optionele batterijgreep beschikbaar die de camera een stuk groter maakt, daarmee stukken beter in de hand ligt en tevens zorgt voor extra accu capaciteit en een greep (inclusief de bediening) voor gebruik in portretstand. Een dergelijke greep is helaas niet beschikbaar voor deze Nikon.
Mocht je wat groter handen hebben dan denk ik dat de Canon 400D met greep prettiger in de hand ligt dan de Nikon D40x. Ik raad je echter aan beide camera's eens te proberen in de winkel zodat je zelf kunt voelen waar je voorkeur ligt.
Pluspunten van de D40x boven de 400D zijn de beschikbaarheid van spotmeting (ontbreekt op de Canon 400D) en het lampje om bij te lichten met de autofocus. Hoewel deze lamp ook knap irritant is voor eventuele personen die je fotografeert is het te prefereren boven de 'knipperflits' van de Canon 400D. Overigens loont hierbij het gebruik van een opzetflitser. Deze beschikt over een bijlichtlamp die werkt met minder storend rood licht.
De Canon 400D naast de Nikon D40x
Conclusie
Nikon heeft bij deze instapcamera veel rekening gehouden met de beginnende digitale spiegelreflex fotograaf. Met grafische weergave bij diafragma en sluitertijdkeuze, hulpteksten met informatie bij veel onderdelen en voorbeeldfoto's bij de verschillende instellingen probeert Nikon het de overstapper van de compactcamera gemakkelijk te maken. Hierdoor is de camera wellicht wat minder geschikt voor fotografen met wat meer kennis van zaken die zich wellicht wat bemoederd zullen voelen.
De geleverde kwaliteit van zowel camera als de gemaakte foto's is echter hoog. De Nikon D40x is dan ook een camera bij uitstek voor fotografen die het niveau van een compactcamera ontstegen zijn.
Bekijk de Nikon D40x van alle kanten; klik met uw muis op de afbeelding
en beweeg deze vervolgens naar rechts of links.
Andere reviews:
- DPreview
- Het Beste Product
- DSLR.nl gebruikerstest
- Let's Go Digital
- Cameralabs
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
17 reacties
-
Peter van Veen schreef op dinsdag 6 november 2007 om 08:19 | reageer
Toch vind ik persoonlijk de D40/D40X een compromis camera. En heel die menusettings, wat mij betreft een beetje te gadgetachtig. Maar misschien wel geschikt om een compactgebruiker over de streep te trekken. Verder vind ik het ontbreken van de focusmotor een absoluut gemis. Je wordt daarin zo beperkt in je lenskeuze... Zelf heb ik dan ook bewust de D50 aangeschaft toen de geruchten kwamen dat die uitgefaseerd werd. En daar ben ik nog steeds blij om. Tussen de D40(x) en de D80 zit wat mij betreft een behoorlijk gat. De D50 zat daar precies tussenin.
Verder een hele nette review, al lijkt het me wel vreemd om vreemd merk in handen te hebben. Alles werkt en zit net even anders dan hoe je het gewend bent. -
Elja Trum schreef op dinsdag 6 november 2007 om 10:22 | reageer
@Peter; Toch heeft Nikon momenteel 26 objectieven (PDF) die het prima doen met de D40 en de D40x. De andere objectieven blijven te gebruiken, maar dan moet je handmatig instellen en soms zelfs lichtmeten. De ISO foto's in deze test heb ik gemaakt met mijn 30 jaar oude (ofzo) 50mm f/1.4 nikkor objectief die ik nog heb van mijn Nikon FE camera.
En het is inderdaad even wennen, weer werken met het andere merk. -
Peter van Veen schreef op dinsdag 6 november 2007 om 10:51 | reageer
@Elja: het is waar dat er steeds meer (ook third-party) objectieven beschikbaar komen voor deze camera's. Maar dan praat je steeds over een investering in een nieuw objectief. Ik ben nogal van de cheapy kant, dus ik zoek mijn spullen vaak op marktplaats etc. En dan wordt ik niet vrolijker als blijkt dat ik zaken als autofocus en soms zelfs lichtmeting niet kan gebruiken.
Ander voorbeeld: ik wil graag een macro objectief. Voor deze keer ga ik wel of safe, ik koop een nieuwe Sigma 105mm f/2.8; Wil ik dezelfde functionaliteit dan kom ik uit op de Nikkor AF-S VR Micro 105mm/2.8G IF/ED. Die kost echter wel tweemaal zoveel... :p) -
Pietel schreef op dinsdag 6 november 2007 om 13:26 | reageer
@ Photofacts: fijne review. Net als die van de Canon D40 graag gelezen. Toch handig om deftige reviews in eigen taal te kunnen lezen.
@ Peter: de D40x bestaat in kitvorm met de 55-200mm als etra objectief. Een zeer mooie lensje voor een kleine meerprijs. -
Elja Trum schreef op dinsdag 6 november 2007 om 22:58 | reageer
@Pietel; Thx! Ik doe mijn best..
Het kost wat werk, maar het is wel leuk om te doen en geeft mij zelf ook een goed inzicht in welke camera's ik wel en niet zo aanraden en waarom.
@Peter; Ik begrijp dat de missende ondersteuning voor oudere lenzen een gebrek zal zijn voor een bepaalde groep gebruikers. Maar voor veel beginners die waarschijnlijk nooit hoge eisen zullen stellen (de kitlens is voor hen vaak voldoende) blijft het een prima keuze. -
zonnevogeltje schreef op woensdag 7 november 2007 om 08:41 | reageer
Hoi Elja,
Toffe review. Het lijkt me niet meevallen om een zo objectief mogelijke review te geven als je zelf een ander merk gewend bent. Doordat Minolta ophield te bestaan heb ik de sprong naar een ander merk wat makkelijker kunnen maken, dan ik anders gedaan zou hebben. Nu heb ik een Pentax K10D. Dit was wel even wennen, maar inmiddels kan ik dit grote toestel met die twee scroll-wieltjes en de top LCD niet meer missen. Ook dit toestel lust van die handige SD/SDHC kaartjes. Nu zul je misschien zeggen dat de K10D niet voor beginners is, door gebrek aan voorkeuze programma's. Maar er is een hyperprogram mode, waarbij het toestel zelf een portret/lanschap/avond instelling kiest.
Maar als je het over een echte instapper hebt, zou dat denk ik de Olympus E400 zijn. Die kun je al kopen voor een kleine 390 euro inclusief kitlens.
Misschien zijn deze twee wat voor een volgende review? -
martijn schreef op donderdag 8 november 2007 om 14:56 | reageer
Wat betreft de batterijgrip. Je kan aan een batterygrip komen maar deze is alleen niet van Nikon. Ansmann levert voor de D40 een batterygrip.
-
Elja Trum schreef op donderdag 8 november 2007 om 15:12 | reageer
@Martijn; Bedankt, een nuttige toevoeging!
Ik zag dat deze bij Kamera Express 105,- euro kost. Kan zeker de moeite zijn. -
martijn schreef op donderdag 8 november 2007 om 15:20 | reageer
Heb er zelf een gekocht tijdje terug al en ben er tevreden over. Kan nu veel meer foto's maken. Altijd handig met kinderen.
-
johNZ schreef op donderdag 8 november 2007 om 18:11 | reageer
Ik heb net een d40x gekocht en ben op dit moment ontevreden. M'n set AF nikkor lenzen (80-200, 1:2.8 en 24-50, 1:3.3-4.5) werken niet meer met autofcos, MAAR nog erger: de foto's zijn ook manueel NIET SCHERP. Door de zoeker heb ik ze optimaal scherp gesteld, maar de foto's die genomen zijn, zijn geheel onscherp (van voor tot achter). Het is net alsof de brandpuntsafstand niet meer past.
Er staat in de gebruiksaanwijzing dat deze lenzen wel zouden moeten passen/werken (zonder AF), maar daar merk ik dus niet veel van.
Tot nu toe altijd Nikon gekocht omdat de (kostbare) lenzen weer te gebruiken waren op de nieuwere ("verbeterde" versie's, maar daar lijkt nu een einde aan gekomen te zijn. -
Nikonlover schreef op donderdag 8 november 2007 om 19:47 | reageer
@johNZ
als je een beetje rond had gekeken op het internet, dan had je natuurlijk allang kunnen weten dat oudere lenzen zonder scherpstelmotor niet met AF werken op een D40/D40x
Toch wel een domme zet van je -
Robert schreef op vrijdag 9 november 2007 om 07:24 | reageer
Staat de dioptrieinstelling in de zoeker wel goed? Ik heb hetzelfde probleem met een Canon 5D op een technische camera van Cambo gehad. De autofocus werkt dan niet, dus dan zie je ook niet of het beeld echt scherp op de sensor komt. Voor jouw idee is de foto dan scherp, maar de camera ziet wat anders.
-
johNZ schreef op vrijdag 9 november 2007 om 13:27 | reageer
@Nikonlover
Ik heb m'n D40 nog en daar werkt alles prima! M'n lenzen hebben een scherpstelmotor: AF Nikkor 80-200 1:2.8 en AF Nikkor 24-50 1:3.3-4.5. Prima lenzen. Toch niet helemaal zo'n domme zet dus, wel een beetje naief om ervan uit te gaan dat een d40x beter is dan een d40...
@Robert
Interessante suggestie! Hij stond inderdaad op maximaal negatief (vanaf fabriek), maar na enig verstellen van +++ tot --- blijkt hij toch telkens bij dezelfde afstand uit te komen.
Ik heb de vraag doorgespeeld naar Nikon Nederland, met (op verzoek) voorbeeld foto's kort na elkaar gemaakt met de d40 en de d40x. Hun server accepteerd de grote RAW formaat foto's nog niet, dus daar kan ik nog geen zinnige reactie van verwachten. -
Peter van Veen schreef op vrijdag 9 november 2007 om 13:37 | reageer
@John: volgens mij heb je juist een AF-S objectief nodig. Zie ook bovenstaande post van Elja met een link naar de mogelijke objectieven op een D40 / D40X.
-
johNZ schreef op vrijdag 9 november 2007 om 13:55 | reageer
@Peter van Veen
Dat is inderdaad zo, maar ik had juist voor Nikon gekozen omdat dit m'n 4e (Nikon) camera is waar ik dezelfde kostbare (AF) lenzen voor kon gebruiken, dacht ik... Nu was ik al enigszins over het gemis van de AF heen, maar de foto's met de d40 zijn gewoon stukken beter: scherp, contrastrijk, goed detail enz.
Hier heb je een link met de 2 camera's naast elkaar met details van dezelfde foto's met de 2 verschillende camera's. -
Peter van Veen schreef op vrijdag 9 november 2007 om 14:27 | reageer
@John: dit is nu een van de redenen waarom is perse een D50 wilde hebben...
Wat dat scherpteprobleem betreft: de linkerzijde lijkt me idd wel onscherper. Ik zou hiermee dan eens terug gaan naar de verkoper waar je de D40x destijds gekocht hebt. Lijkt me sneller dan contact zoeken met Nikon. -
Digiana schreef op zondag 14 december 2008 om 18:58 | reageer
Zit erover te denken om een D40x aan te schaffen om te gebruiken bij mijn 100 mm. Tokina macro objectief.
Ook gezien het feit dat je bij macro meestal handmatig scherp moet stellen.
Wat adviseren jullie?
Ik ben eigenlijk niet zo'n objectiefwisselaar en heb nog wat glaswerk van mijn oude 401 en 501.
Ik heb ook twee D80 body's
Bij een daarvan gebruik is het 28-108 objectief(macro vanaf 50 mm)en dat is een super combinatie!
De andere gebruik ik met mijn oude glaswerk.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Nikon introduceert de Z 35mm f/1.4
door Nando Harmsen
-
Nikon introduceert de Z6 III mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Nikon introduceert de Nikkor Z 28-400mm f/4-8 VR
door Nando Harmsen
-
Nikon kondigt de Nikkor Z 600mm f/6,3 VR S supertele aan
door Nando Harmsen
-
Nikon komt met NIKKOR Z 135mm f/1.8 S Plena objectief
door Elja Trum
-
Nikon kondigt de Z f aan, een full frame mirrorless camera in retro stijl
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.