Actie: Online cursussen + gratis Xpozer 60 x 90 afdruk. 79,95 euro voordeel! Meer info of direct aanmelden
Elja Trum

Foto's hernoemen en nummeren op datum en tijd

zondag 29 juni 2008, 23:42 door | 44.598x gelezen | 10 reacties

Afgelopen vrijdag heb ik foto's gemaakt op het huwelijk van Derk en Vanessa. Na afloop van een lange dag kwam ik thuis met ruim negenhonderd foto's gemaakt met twee camera's. Wanneer je met twee camera's werkt, werk je ook met twee verschillende nummeringen in je foto's. Om het eindresultaat fatsoenlijk aan het bruidspaar aan te kunnen leveren moesten de foto's dus hernoemd worden zodat ze op datum en tijd oplopend genummerd zouden zijn.

Folder number full errorDaar kwam nog bij dat ik tijdens de feestavond ook nog een melding op mijn camera zag die ik nog niet eerder gezien had: "Folder number full". Ik heb het niet echt op onbekende foutmeldingen tijdens belangrijke shoot, maar de camera bleef gewoon werken en foto's werden gewoon bewaard.

Achteraf blijkt deze melding te verschijnen (kort, wanneer je de camera aan zet) op het moment dat folder nummer 999 aangemaakt is. Er is echter geen reden tot paniek. In deze folder kun je dan nog 9999 foto's maken voordat je een Err CF melding krijgt en je niet langer verder kunt fotograferen. Het resetten van de bestandsnummering in je camera lost het probleem overigens op, maar dat moet je natuurlijk wel even weten.

Sorteren op datum en tijd
Goed, terug naar het oorspronkelijke probleem. Doordat ik foto's genomen heb met twee camera's loopt de bestandsnummering door elkaar. Binnen Adobe Bridge kun je echter gewoon de foto's sorteren op datum en tijd. Mits je beide camera's qua tijdsinstelling gesynchroniseerd hebt krijg je zo alle foto's in de juiste chronologische volgorde te zien.

Er van uit gaande dat je de opdrachtgever een dvdtje met de foto's aan gaat leveren heb je echter het probleem dat deze de foto's waarschijnlijk niet op datum en tijd sorteert. Het mooiste is dus oplopende bestandsnummering op basis van de tijd.

Wat ik zocht was een gratis tsukje software die dit -toch relatief eenvoudige klusje- voor me kon klaren. Het stikt op internet echter van de software die beweert dit te kunnen. Lang niet al deze programmaatjes doen echter wat ik wilde; een zelfgekozen prefix gevolgd door een oplopend nummer op basis van de datum en tijd zoals opgeslagen in de EXIF informatie van de foto.

Sterker nog; ik heb nog steeds niet het juiste programma hiervoor gevonden. Ik heb het echter wel op kunnen lossen met hulp van het gratios Rename4u. Dit programma kan bestanden hernoemen zoals ik wil, maar gaat daarbij uit van de 'last modified' datum. Doordat ik mijn RAW bestanden vanuit Bridge -waar de gewenste sortering gewoon mogelijk is- omgezet heb naar Jpeg was de datum van de laatste aanpassing op het bestand echter al correct.

Rename4u deed daardoor precies wat ik wilde. Het is echter geen hele solide oplossing. Daarom ben ik benieuwd welke software jullie gebruiken voor deze handeling. Ik hoor het graag in de reacties!

Renam4u interface screenshot
Rename4u screenshot


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

 1. RobertW
  Profiel RobertW schreef op maandag 30 juni 2008 om 07:38

  Ja, da's een fijne he vrolijk twee camera's waarvan de datum en tijd niet geheel gelijklopen... Ik gebruik ACDSee9 Pro. gooi alles in 1 map (mits de filenummers elkaar natuurlijk niet overlappen) en sorteer daarna eerst op opnametijd. Daarna hernoem ik alle bestanden vanaf IMG0001 en klaar is Robert.
  Als je wel overlappende filenummers hebt, dan zet ik eerst alle bestanden van de eerste camera in de map, hernoem ze met een A ervoor en behoud de originele opnametijd. Vervolgens zet ik de bestanden van de tweede camera erbij en ga dan sorteren op opnametijd. Daarna weer hernoemen vanaf IMG0001.

 2. HappyWim
  HappyWim schreef op maandag 30 juni 2008 om 08:50

  Hallo Elja,
  Denk dat het goed is als je even op het volgende adres gaat kijken:

  bulkrenameutility.co.uk

  Het is een reeds lang bestaand programma dat zo'n beetje iedere rename mogelijk maakt(een beetje oefenen met het prog. kan geen kwaad gezien het enorme aantal mogelijkheden).
  Hartelijk groeten,
  Wim

 3. MichelR
  MichelR schreef op maandag 30 juni 2008 om 08:57

  Ik gebruik hiervoor al jaren de freeware-versie van cam2pc, waarmee ik mijn foto's van geheugenkaart naar pc kopieer en tegelijkertijd de hernoeming laat doen.

 4. mreys
  Profiel mreys schreef op maandag 30 juni 2008 om 09:04

  Als je nu gewoon hernoemt met volgende nummering? yyyymmddhhmmss_naam.jpg
  Binnen Lightroom makkelijk te bereiken. Trouwens, alle foto's van 1 camera met enkele minuten verzetten, kwestie van de foto's gelijklopend te hebben kan daar ook knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.344 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord