Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michiel Heijmans

Straatfotografie tip: Gebruik de populaire 28 millimeter lens

zaterdag 9 december 2023, 14:41 door | 1.631x gelezen | 4 reacties

28mm is een populaire brandpuntafstand onder straatfotografen. Het geeft je de mogelijkheid om je onderwerp en omgeving vast te leggen, dichterbij te komen, maar ook mooie overzichten te maken. Het is 'handelbaarder' voor de mobiele straatfotograaf dan bijvoorbeeld de 24mm lens.

Vlissingen met 28mm

Vlissingen - f/2.8, 1/1600s, 160 ISO @ 28mm

Zeker als je meer van het jagen bent, is de 28mm de lens bij uitstek. Als je deze lens combineert met een snelle autofocus, kun je wandelend fotograferen en is de kans groot dat je steeds je onderwerp op de gewenste manier vastlegt.

Met een 50mm lens moet je al veel meer gaan letten op compositie: Er past gewoon veel minder op je foto.

Alhoewel deze brandpuntafstand dus makkelijk en dankbaar is, heb ik toch de indruk dat 35mm steeds meer de norm begint te worden. Voor de beginnende straatfotograaf kan het echter geen kwaad wat uurtjes met de 28mm door te brengen, alvorens je blik te 'vernauwen'.


Deze tip om betere straatfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over straatfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Straatfotobijbel.

» Bestel De Straatfotobijbel
Michiel Heijmans

Over de auteur

Michiel is professioneel straatfotograaf en geeft workshops en lezingen over straatfotografie. Hij schrijft columns voor Focus Magazine en is erg actief op Instagram. Daar vind je dagelijks inspiratie en tips voor je eigen straatfotografie!

4 reacties

 1. Wil
  Wil schreef op woensdag 13 december 2023 om 12:41  | reageer

  Ik heb hiervoor de Canon RF16mm F2.8 aangeschaft nadat de 50mm inderdaad lastig is. Helaas nog niet vaak gebruikt omdat ik meestal de RF 24-105 gebruik en in de natuur langere lenzen.

 2. Willem
  Willem schreef op woensdag 13 december 2023 om 14:43  | reageer

  In deze wereld waarin privacy voor mij bijna ziekelijk gesteld wordt, voel ik mij met mijn camera niet veilig om ogenschijnlijk willekeurig op straat foto's te maken..

 3. Wil
  Wil schreef op woensdag 13 december 2023 om 16:23  | reageer

  Willem, ik merk dat eigenlijk niet zo. Vooral niet stiekem doen en vriendelijk blijven glimlachen. Maar misschien komt dat ook omdat ik goed bekend ben in Oegstgeest! Ik krijg soms opmerkingen als ik geen camera bij mij heb. Ook in andere plaatsen heb ik eigenlijk geen last.

 4. Michiel Heijmans
  Profiel  Michiel Heijmans schreef op woensdag 13 december 2023 om 21:41  | reageer

  Dat heb ik helemaal niet, Willem. Privacy en straatfotografie hebben verrassend weinig met elkaar te maken als je je erin verdiept.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Straatfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.122 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord