Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Lichtstatief en flitser uit de foto verwijderen

zaterdag 29 mei 2021, 14:07 door | 3.846x gelezen | 4 reacties

Hou je van strobist fotografie, of fotografeer je wel eens op locatie met een losse flitser? Dan kan een lampstatief wel eens in de weg staan. Er is een heel eenvoudige oplossing voor om dat lampstatief niet in het eindresultaat te zien. Het vergt wel wat voorbereiding.

Voor het mooiste flitslicht wil je de flitser het liefst dichtbij hebben. De flitser dichtbij zetten voorkomt ook dat je teveel van je omgeving verlicht, wat ongewenst kan zijn. Alleen betekent dit alles dat je flitser en lampstatief vaak in beeld verschijnt.

Nando yizhen eindhoven 1

Het mooiste om je flitser dichtbij te zetten. Pas op dat je de flitser dan niet in beeld brengt... of toch wel?

Hoewel een flitser in je compositie soms best leuke effecten kan geven, en een verhaal kan vertellen, wil je dat in de meeste gevallen voorkomen. Je hebt dan al snel de verplichting dat je flitser te ver van je model moet staan.

De flitser te ver weg zetten geeft harder licht, je hebt meer vermogen nodig, en de omgeving wordt ook verlicht met kans op ongewenste schaduwen. Soms kan het niet anders en ben je verplicht om zo te werken.

Nando=lisa heide 1

Er zijn situaties waarin het wegclonen van een flitser in Photoshop eenvoudig is. Maar als de omgeving complexer is wordt dat een lastige of onmogelijke klus

Er is echter een eenvoudige manier om je flitser dichtbij te houden voor het mooiste licht, en toch in het eindresultaat de flitser buiten beeld te houden.

Je hebt er alleen een statief voor nodig, en wat voorbereiding. Zorg dat je een compositie hebt, en dat je belichting van de omgeving is ingesteld zoals je dat in je eindresultaat wilt hebben. Maak dan een foto, zonder model, zonder flitsers of lampstatieven.

Nando wendy ardennen 2

Heb je de juiste belichting voor de omgeving, maak dan eerst een foto zonder model en flitsers.

Laat je camera op statief staan zonder je compositie te wijzigen. Plaats je model, je flitsers, en alles wat je nog meer nodig hebt voor de foto. Het enige wat je moet doen is zorgen dat je flitslicht goed is, en maak dan de foto met alles gewoon in beeld.

Nando wendy ardennen 3

Heb je de omgevingfoto? Dan kan he tmodel en de flitsers geplaatst worden. Je moet alleen het flitslicht nog goed instellen.

De volgende stap gebeurt in Photoshop. Open beiden foto's als lagen op elkaar. Aangezien je op statief gewerkt hebt is de uitlijning perfect. De foto's passen perfect op elkaar.

Het enige wat je dan moet doen is een masker aan de bovenliggende laag toevoegen en het statief met flitser, en alle ander objecten die je gebruikt hebt, maskeren.

Nando wendy photoshop

Met lagen en maskers haal je het statief op eenvoudige manier weg.


Nando wendy ardennen 1

Het eindresultaat na het weghalen van de flitser en lampstatief.

Dit vergt de nodige voorbereiding ter plekke, en je moet eraan denken dat je voor elke nieuwe compositie eerst een 'lege' foto maakt met de juiste belichting. Maar op deze manier is het plaatsen van flitser nooit meer een probleem en is het licht in het eindresultaat precies zoals jij voor ogen had.


Ontdek meer over portretfotografie!


Momenteel is het Portretweek bij Photofacts Academy; de hele week schrijven we over portretfotografie én we hebben een leuke actie.

Word nu lid bij Photofacts Academy en je ontvangt gratis het boek De Portretbijbel gratis (ter waarde van 25 euro). Bovendien betaal je nu tijdelijk niet 149 euro, maar slechts 109 euro voor je lidmaatschap.

Met een Photofacts Academy lidmaatschap krijg je toegang tot meer dan 80 verschillende fotografiecursussen, waaronder meerdere cursussen over portretfotografie.

» Direct lid worden (korting + gratis portretfotografieboek)
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

4 reacties

  1. gast schreef op zaterdag 29 mei 2021 om 20:54  | reageer

    Nando, dank voor deze goede tip. Een prima werkwijze. Je krijgt het met Photoshop zoals je het hebben wilt. Is het zelfde resultaat ook bereikbaar met bijvoorbeeld Luminar AI?

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 1 juni 2021 om 10:01  | reageer

    @gast:
    Nee, dit soort dingen kan Luminar niet. Dat programma kan niet met lagen werken. Een programma als Affinity Photo kan dat dan weer wel.

  3. Jan Flinkenflögel
    Jan Flinkenflögel schreef op dinsdag 1 juni 2021 om 16:26  | reageer

    Hoi Nando, prima idee, maar ik denk dat de uitvoering nog makkelijker kan. Je legt de 2 vrijwel identieke lagen over elkaar, waarbij de laag met flitser boven. Daarna met het gummetje de flitser uitvlakken. Dat hoef je niet al te nauwkeurig te doen.

  4. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 2 juni 2021 om 10:01  | reageer

    @Jan Flinkenflögel:
    Dat is hetzelfde wat ik uitleg. Ik gebruik maskers in plaats van een gummetje omdat je daarmee veel nauwkeuriger kan werken. En ja, dat is soms echt wel nodig.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord