Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Gert Schipper

Nikon CLS; de Nikon SB-800 en de A en AA mode

zondag 28 april 2013, 20:39 door | 8.697x gelezen | 0 reacties

Flitsfotografie is een behoorlijk complex onderwerp en je moet het goed bestuderen om het te begrijpen. Als je het goed kan toepassen is het een onderwerp wat veel voldoening schenkt en het leid tot het nemen van goede foto's in situatie's met te weinig omgevingslicht. Dit is het twaalfde artikel in een serie over Nikon's CLS flitssysteem.

Dit artikel is een vertaling van Nikon Practical Guide door Russ MacDonald. Russ werkt met een Nikon D3 in combinatie met SB-800 en SB-900 flitsers voor bruiloften en evenementen. Tekst en foto's gebruikt met toestemming.

Lees ook de tien eerdere delen:
1. Nikon CLS; twee gescheiden meetsystemen
2. Nikon CLS; Nikon TTL flits meet systeem
3. Nikon CLS; Nikon TTL-BL Flits
4. Nikon CLS; Wat is flash value lock
5. Nikon CLS; CEV compensatie in TTL mode bekeken
6. Nikon CLS; Hoe werkt de flitser in TTL mode
7. Nikon CLS; fotograferen van grote groepen
8. Nikon CLS; werking van de ingebouwde flitslichtmeter
9. Nikon CLS; TTL en TTL-BL studie
10. Nikon CLS; Uitleg van auto FP high speed
11. Nikon CLS; De voorgrond negeren bij flitsfotografie

Wat betekenen de A en AA modes op de SB-800? Deze modes (A en AA) zijn automatische standen op de flash waarbij geen gebruik gemaakt wordt van het TTL (door de lens) systeem. In plaats daarvan meet de flitser zelf (en dus niet via de camera) hoeveel licht er reflecteert. Hiervoor zit er een kleine sensor ingebouwd in de flitskop (linksonder aan de voorkant naast de rode hulpverlichting).

Nikon sb800

Er zijn drie manieren hoe er met deze methode gewerkt kan worden.
We lopen ze alle drie even door.

A mode; Flitser in de flitsschoen


De A mode met de flitser in de flitsschoen is de oudste en simpelste methode voor niet-TTL automatische flitscontrole. De werking is simpel, als de sluiter wordt ingedrukt zal de flitser ontsteken en blijft aan tot een bepaalde hoeveelheid gereflecteerd flits licht door het thyristor circuit is ontvangen en dooft dan de flitser.

Natuurlijk moet de flits weten welke ISO waarde en diafragma is ingesteld op de camera, de SB-800 ontvangt de ISO waarde uit de camera en het diafragma moet handmatig worden ingesteld op de flitser.

Het is leuk te weten dat de flitser geen voorflitsen stuurt in A mode dus geen dichte ogen.
Als je een keer wilt zien hoe een voorflits eruit ziet, zet dan de camera in flits rear sync en stel een lange sluitertijd in van 1.6 sec, als je de sluiter indrukt zul je direct de voorflits zien en vlak voor de sluiter weer dicht gaat zie je de hoofd flits.

AA mode; flitser in de flitsschoen


De AA mode is bijna gelijk aan de A mode behalve dat ISO en diafragma door de camera wordt doorgegeven (er wordt nu volledig automatisch geflitst) en er worden om een of andere onverklaarbare reden voorflitsen gestuurd.

Om te voorkomen dat er toch voorflitsen worden gestuurd in AA mode moet je ondanks dat de flits in de flitsschoen zit in het commander menu de flits in SU-4 mode zetten.

Commander AA mode; flits in remote mode en niet in de flitsschoen


De derde automatische non-TTL mode is de Nikon wireless versie van de AA mode. Stel de flits in op remote en in het commander menu op de camera stel je AA mode in. Door de interne flits van de camera wordt een preflits met informatie voor de remote flits gestuurd en verteld deze om in AA mode te gaan en de hoofdflits af te vuren.

Wanneer gebruik je nu bovenstaande A en AA mode's


A mode gebruik je bij het fotograferen van huisdieren, die kunnen verschrikkelijk snel knipperen met hun ogen als gevolg van een voorflits. A mode werkt goed om de flitssterkte te regelen maar worstelt met het zelfde probleem als TTL.

Als het onderwerp donker gekleurd is en zet dan de flitssterkte te hoog, of als het onderwerp licht gekleurd is en zet dan de flitssterkte weer te laag. Je moet als je er de gelegenheid voor krijgt even met de FEV spelen.

AA mode kun je beter vervangen door TTL of TTL-BL mode want dit werkt veel beter alhoewel het verhaal gaat dat bij AA mode met de flitser in een flits paraplu nauwkeuriger resultaten worden behaald dan met TTL mode.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Gert Schipper

Over de auteur

Gert heeft in 2008 het fotograferen weer opgepakt. In het verleden heeft hij veel gewerkt met zwart-wit fotografie, maar tegenwoordig is hij volledig op de digitale toer. Hij gebruikt Nikon apparatuur en is actief bezig met strobist technieken. Gert is lid van Fotogroep Goes.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord