Iris van Liempt

10 tips voor straatfotografie

donderdag 21 september 2017, 14:03 door | 39.842x gelezen | 20 reacties

Straatfotografie is een mooie sport. Op straat vind je namelijk van alles en het beweegt constant. Het is een manier om het dagelijks leven vast te leggen en dat is één van de redenen dat veel mensen zo gegrepen worden door mooie straatfoto's.

Maar hoe maak je nou een goede straatfoto? En hoe zorg je ervoor dat je niet opvalt? Hier 10 tips voor de (beginnende) straatfotograaf.

Tango


1. De camera


Als je serieus bezig wil gaan met straatfotografie, dan zijn er een aantal factoren van je camera waar je op moet letten. Ten eerste wil je graag een stille sluiter. Op die manier trek je minder de aandacht van de mensen om je heen wanneer je fotografeert en laat je de omgeving dus zo veel mogelijk intact terwijl jij onopvallend je gang kunt gaan.

Je wil verder ook geen vertraging tussen het indrukken van de ontspanknop en de daadwerkelijke afdruk. In straatfotografie moet je doorgaans snel zijn: de straat leeft, er is constant beweging, dus op het moment dat jij iets ziet wat je wil fotograferen moet je heel erg snel de foto kunnen nemen.

Verdere puntjes om op te letten zijn dat je camera lichtgevoelig is en dus goed kan focussen op donkere plekken, dat je een bruikbare hoge ISO hebt (dus geen storende ruis bij bijvoorbeeld ISO 800), en dat je camera voor jou licht genoeg is. Je loopt als straatfotograaf immers meestal wel een paar uur rond en dan wil je niet te veel hoeven sjouwen.

2. Prime lens


Het wordt in straatfotografie sterk aangeraden om een prime lens te gebruiken, bijvoorbeeld van 24mm of 35mm. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste zijn prime lenzen kleiner en val je dus minder op als fotograaf. Als je met een zoomlens van 200mm staat, dan trek je al gauw de aandacht en zullen mensen het ook eerder door hebben wanneer je de camera op hen richt.

Ten tweede focust een prime lens vaak sneller dan een zoomlens. Dat is handig om bovengenoemd punt: je moet bij straatfotografie heel snel kunnen handelen. Het zou toch zonde zijn als je je shot mist omdat je zoomlens te lang nodig heeft om scherp te stellen. Overigens kun je hiervoor ook focus lock gebruiken, als je al weet dat je van een bepaalde plek een foto wil maken en wacht op het moment dat daar iets gebeurt.

Als laatste is een prime lens ook gewoon lichter dan een zoomlens. En dat scheelt echt meer dan je denkt op het moment dat je een hele dag met je camera in je hand of om je nek loopt.

Een prime lens betekent uiteraard wel dat je dichterbij je onderwerp moet komen als je een close up wil maken. Als je een portretfoto wil maken van een vreemde, dan lijkt dat op het eerste gezicht eng. Maar het valt in feite juist minder op. Mensen verwachten niet zo snel dat je van vlakbij een foto van ze maakt, en van dichtbij een foto maken lijkt toch echt een stuk minder verdacht dan wanneer je vanaf de overkant van de straat een enorme zoomlens op iemand richt. Paparazzi, enzo.

Uiteraard kun je best eens experimenteren en moet je uiteindelijk zelf bepalen wat voor jou het fijnst werkt.

Moon


Foto door Michaël Molenaar


3. Neem je camera altijd mee


Zo vaak gehoord, zo vaak gedacht, en toch laat ik het zelf nog grotendeels afweten: gewoon altijd je camera meenemen. Mount er een klein lensje op en je draagt ook helemaal niet zoveel extra gewicht mee. Voorbereiding is natuurlijk goed, maar lucky shots zijn, zeker in straatfotografie, ook veel voorkomend.

De straat verandert constant, je weet nooit wat je gaat vinden. En leren doe je door te oefenen, ervaring op te doen. Zorg er daarom voor dat als je er op uit trekt, je standaard je camera meeneemt. Koop desnoods een extra cameratas waar je camera makkelijk in past en die tegelijkertijd geschikt is voor de andere spulletjes die je op een dag mee moet nemen. Die zijn best te vinden.

Je zult al snel zien dat je geoefender raakt in het leren kijken en dat je simpelweg een stuk meer mooie foto's verzamelt.

4. Stel je camera vooraf in


Stel altijd vooraf je camera in. Lucky shots zijn leuk, maar werken ook niet als je per ongeluk de sluitertijd nog op een halve seconde had staan van de avond ervoor. Zorg er daarom voor dat je altijd de juiste instellingen klaar hebt, zodat je snel je shot kan maken.

Als je van tevoren hebt bedacht waar je gaat schieten, dan kun je je camera ter plaatse instellen en vast een paar testfoto's maken om te zien of de belichting is zoals je hem wil hebben. Het scheelt tijd en maakt dat je sneller kunt handelen als er zich een mooie situatie voordoet. Het is jammer en onnodig om je shot te missen omdat je bijvoorbeeld je ISO nog goed moet zetten.

5. Zoek drukke plekken op


Drukke plekken hebben veel voordelen voor een straatfotograaf, vooral als je mensen wil fotograferen. Mensen zijn daar namelijk ten eerste in overvloed, dus meer kans dat je iets ziet, en ten tweede val je tussen de massa met je camera minder op. Dit is ook handig als je met een prime lens fotografeert, want als het druk is zijn potentiële onderwerpen ook al snel dichterbij.

Drukte


6. Maak je nou wel of geen contact?


Als je een portretfoto wil maken op straat, maak je dan wel of geen contact? Ik denk dat dit punt heel erg afhankelijk is van je persoonlijke voorkeur. Je bent niet verplicht contact te maken, tenzij je van plan bent je foto voor commerciële doeleinden te verkopen. Maar een praatje maken kan ook juist heel erg leuk zijn.

Een nadeel van contact maken voordat je een foto neemt, is dat je foto niet meer spontaan zal zijn maar al snel geposeerd. Sommige mensen geven er echter wel de voorkeur aan om eerst toestemming te vragen, vanwege privacy overwegingen en ook om vervelende situaties te voorkomen.

Contact maken nadat je een foto hebt afgedrukt kan natuurlijk altijd, vooral als iemand je door heeft gehad. Dan kun je de foto laten zien en hem eventueel wissen, mocht je onderwerp het echt vervelend vinden. Je hebt natuurlijk ook de kans dat iemand je foto juist mooi vindt en hem graag wil hebben, en dat kan je ook weer exposure opleveren.

7. Houd de camera voor je oog


Om te voorkomen dat mensen doorhebben dat je een foto van ze maakt, kan het helpen om nadat je de foto hebt gemaakt de camera voor je oog te houden, wat rond te kijken en nog wat meer foto's te schieten van random onderwerpen. Zo wek je de indruk dat je je camera niet bewust op je onderwerp gericht had.

Sowieso is dit een handige techniek, ook als je nog geen onderwerp hebt. Je kunt namelijk met de camera voor je oog je omgeving scannen en dat zal het een stuk minder eng maken om een foto van iemand te maken wanneer je iemand in je vizier krijgt. Gek genoeg maakt dat psychologisch echt een verschil, dat iemand bij toeval in je vizier kwam in plaats van dat je je camera doelbewust op iemand richtte.

Als je de camera overigens om je nek draagt is het ook handig om hem standaard zo hoog mogelijk vast te hebben. Dit verkleint de beweging die je maakt om de camera naar je oog te brengen en de foto te maken en dat valt dus minder op.

Camera oog


8. Zet je LCD scherm uit


Als je de camera tegen je oog houdt, dan is het vrij irritant als je LCD scherm steeds aangaat. Daarbij verraadt het ook dat je een foto hebt gemaakt, met name wanneer je fotografeert op donkere plekken. En je kunt de reflecte van je zwarte scherm ook nog eens gebruiken om te zien wat er achter je gebeurt.

9. Fotografeer vanaf de heup


Een andere methode om niet op te vallen, die wat lastiger is, is om vanaf de heup te fotograferen in plaats van vanaf je oog. Je kunt hierbij niet zien wat je fotografeert en dus is het uiteraard lastiger dan normaal fotograferen.

Het zorgt er echter wel voor dat het totaal niet opvalt dat je een foto maakt en als je deze techniek een beetje onder de knie hebt, zorgt het ook voor hele verrassende en vaak leuke foto's.

10. Fotografeer in zwart/wit


Deze hoor je heel vaak en toch benadruk ook ik hem nog een keer: straatfotografie leent zich uitstekend voor zwart/wit fotografie. Op straat zie je namelijk veel verschillende dingen in veel verschillende kleuren en dat leidt al snel af.

Fotografeer je in zwart/wit, dan krijg je wat dat betreft een veel rustiger beeld en kun je de aandacht dus volledig op je onderwerp richten. En daarbij is het vaak gewoon heel erg mooi.

Marktvrouw


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 21 september 2017.
De eerste publicatiedatum is maandag 21 december 2015, 20:20.
Iris van Liempt

Over de auteur

Iris fotografeert sinds 2012 en heeft daar een passie in gevonden. Ze volgt daarom een online opleiding aan het New York Institute of Photography. Daarnaast studeert ze psychologie aan de universiteit en houdt ze ontzettend van taal en schrijven.

20 reacties

 1. Jooper
  Jooper schreef op dinsdag 22 december 2015 om 07:34

  Een kantelbaar scherm doet ook wonderen. Als je naar beneden kijkt hebben mensen al snel het idee dat je al gemaakte foto's checkt en gedragen ze zich naturel, omdat ze niet het idee hebben dat ze gefotografeerd worden. Terwijl je dus eigenlijk aan het schieten bent.

 2. Wendy
  Wendy schreef op dinsdag 22 december 2015 om 09:01

  Tip 5 vind ik een minder goede tip: in echte drukte is het moeilijk fotograferen. Daarnaast ben je een prooi voor zakkenrollers. Ik zou beginners juist adviseren om een niet al te drukke straat op te zoeken, op een bankje oid te gaan zitten en eens rustig rondkijken wat er om je heen gebeurt. Zo ga je zelf op in het straatbeeld en val je minder op. In de echt toeristische steden zul je sowieso vaak niet heel erg opvallen als je een camera draagt, maar een systeemcamera met kleine lens is wel erg fijn om minder op te vallen.
  De foto onder punt 5 is trouwens een niet heel geslaagd voorbeeld van straatfotografie.

  Het punt over wel of niet contact maken is inderdaad iets om over na te denken. Ik denk dat je als straatfotograaf altijd wel zorgvuldig te werk moet gaan (zeker als je de foto's op internet gaat zetten). Met een telelens bijvoorbeeld is het 'makkelijk' om mensen onopvallend vast te leggen maar het heeft iets 'gluurderigs'. Komen mensen herkenbaar in beeld, staan er kinderen op de foto? Beginnende fotografen zou ik adviseren om in ieder geval eens wat meer te lezen over portretrecht maar ik houd voor mijn eigen foto's wat strengere eisen aan. Ik zou het zelf namelijk ook niet fijn vinden als ik op internet foto's van mezelf of mijn kinderen tegen zou komen die gemaakt en gepubliceerd zijn zonder dat ik dat wist. Zeker als ik gewoon nietsvermoedend aan het winkelen was of op een terras zat. Bij het bijwonen van een evenement ligt dat weer iets anders, dan weet je dat er foto's gemaakt worden...

  Tja, punt 10: fotografeer in zwart/wit. Ik zou het een beginner niet direct aanraden. Ik zie op internet te veel middelmatige foto's langskomen die omgezet zijn naar zwart/wit in een poging ze wat interessanter te maken. Soms werkt het, maar heel vaak dus niet. Vaak zijn de foto's erg grijzig, want een zwart/wit-foto met de juiste contrasten maken is best moeilijk. En niet iedere foto leent zich daarvoor, integendeel. Nando Harmsen heeft laatst op zijn blog (nandoonline) een interessant stukje gezet over zwart-wit-fotografie. Ik zou de beginnende (straat)fotograaf aanraden om vooral lekker te proberen, maar niet te snel tevreden te zijn met het resultaat en zich tegelijkertijd eens goed te verdiepen in zwart-witfotografie want dat is eigenlijk op zichzelf al een aparte tak van sport!

 3. Tina
  Tina schreef op dinsdag 22 december 2015 om 09:34

  Ik kan me voorstellen dat het geluid van de sluiter storend kan zijn in een (stille) kerk, maar op straat moet deze toch wel erg hard zijn wil je daardoor erg opvallen..? Of je staat erg dicht bij je onderwerp maar in dat geval is je aanwezigheid hoogstwaarschijnlijk toch al opgemerkt... Het uitzetten van lcd-scherm lijkt me bij daglicht ook vrij overbodig.

  Ik heb het gevoel dat in het artikel de nadruk wel wat erg ligt op het 'stiekem' fotograferen, maar ik denk dat je als straatfotograaf best gezien mag worden. Zo krijgen mensen die er absoluut geen prijs op stellen gefotografeerd te worden ook de gelegenheid dat duidelijk te maken. Veel mensen vinden het waarschijnlijk niet erg of misschien best leuk om gefotografeerd te worden, zeker als je zelf ook deel uitmaakt van de straat en wat daar gebeurt. Ik denk dat de kunst is om dat te doen op een prettige, niet te opdringerige manier, dus inderdaad niet te grote objectieven gebruiken, en je niet storend te gedragen. En wat Wendy al schreef: bedenk wat je zelf ook wel of niet prettig zou vinden!

 4. Brian
  Brian schreef op dinsdag 22 december 2015 om 09:51

  In bijna alle tips ga je er vanuit dat de straatfotograaf een sneaky basterd is die zo geheimzinnig mogelijk te werk gaat en zo min mogelijk wil opvallen. Dit zijn ook de fotografen die de klappen opvangen als er iemand boos wordt, want als je al doelbewust sneaky te werk gaat, dan reageren mensen die niet op de foto willen op gepaste wijze...

  Zelf maak ik een foto gewoon op het moment dat het er van komt, maar in plaats van weglopen, doen alsof ik de foto niet gemaakt heb of me verschuilen tussen de massa, loop ik meteen naar de persoon in kwestie toe en laat ik de foto zien. Ik leg dus zelf contact met de gefotografeerde en dat neemt altijd meteen eventuele schrikreacties weg. Je laat de foto zien, verteld waarom je hem gemaakt heb en biedt eventueel aan een kopie te sturen per email. Het is echt een zeldzaamheid dat iemand mij vraagt een foto te verwijderen en je houd er extreem leuke contacten aan over.

  Overigens vind ik je foto's die je laat zien niet echt vallen onder de noemer straatfotografie. Mensen die aan het dansen zijn, bevinden zich op een evenement. Mensen in een bijzondere uitdossing met een lamp op hun hoofd, zijn ook met iets bezig waarvan ze weten dat ze op de foto komen, en fotograferen in de massa... Tja. Ik ben persoonlijk niet van mening dat als je het aandurft om buitenlucht op te snuiven je ook meteen kunt zeggen dat je een straatfotograaf bent.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.140 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord