10 tips voor straatfotografie
donderdag 21 september 2017, 14:03 door Iris van Liempt | 42.371x gelezen | 21 reactiesStraatfotografie is een mooie sport. Op straat vind je namelijk van alles en het beweegt constant. Het is een manier om het dagelijks leven vast te leggen en dat is één van de redenen dat veel mensen zo gegrepen worden door mooie straatfoto's.
Maar hoe maak je nou een goede straatfoto? En hoe zorg je ervoor dat je niet opvalt? Hier 10 tips voor de (beginnende) straatfotograaf.
1. De camera
Als je serieus bezig wil gaan met straatfotografie, dan zijn er een aantal factoren van je camera waar je op moet letten. Ten eerste wil je graag een stille sluiter. Op die manier trek je minder de aandacht van de mensen om je heen wanneer je fotografeert en laat je de omgeving dus zo veel mogelijk intact terwijl jij onopvallend je gang kunt gaan.
Je wil verder ook geen vertraging tussen het indrukken van de ontspanknop en de daadwerkelijke afdruk. In straatfotografie moet je doorgaans snel zijn: de straat leeft, er is constant beweging, dus op het moment dat jij iets ziet wat je wil fotograferen moet je heel erg snel de foto kunnen nemen.
Verdere puntjes om op te letten zijn dat je camera lichtgevoelig is en dus goed kan focussen op donkere plekken, dat je een bruikbare hoge ISO hebt (dus geen storende ruis bij bijvoorbeeld ISO 800), en dat je camera voor jou licht genoeg is. Je loopt als straatfotograaf immers meestal wel een paar uur rond en dan wil je niet te veel hoeven sjouwen.
2. Prime lens
Het wordt in straatfotografie sterk aangeraden om een prime lens te gebruiken, bijvoorbeeld van 24mm of 35mm. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste zijn prime lenzen kleiner en val je dus minder op als fotograaf. Als je met een zoomlens van 200mm staat, dan trek je al gauw de aandacht en zullen mensen het ook eerder door hebben wanneer je de camera op hen richt.
Ten tweede focust een prime lens vaak sneller dan een zoomlens. Dat is handig om bovengenoemd punt: je moet bij straatfotografie heel snel kunnen handelen. Het zou toch zonde zijn als je je shot mist omdat je zoomlens te lang nodig heeft om scherp te stellen. Overigens kun je hiervoor ook focus lock gebruiken, als je al weet dat je van een bepaalde plek een foto wil maken en wacht op het moment dat daar iets gebeurt.
Als laatste is een prime lens ook gewoon lichter dan een zoomlens. En dat scheelt echt meer dan je denkt op het moment dat je een hele dag met je camera in je hand of om je nek loopt.
Een prime lens betekent uiteraard wel dat je dichterbij je onderwerp moet komen als je een close up wil maken. Als je een portretfoto wil maken van een vreemde, dan lijkt dat op het eerste gezicht eng. Maar het valt in feite juist minder op. Mensen verwachten niet zo snel dat je van vlakbij een foto van ze maakt, en van dichtbij een foto maken lijkt toch echt een stuk minder verdacht dan wanneer je vanaf de overkant van de straat een enorme zoomlens op iemand richt. Paparazzi, enzo.
Uiteraard kun je best eens experimenteren en moet je uiteindelijk zelf bepalen wat voor jou het fijnst werkt.
3. Neem je camera altijd mee
Zo vaak gehoord, zo vaak gedacht, en toch laat ik het zelf nog grotendeels afweten: gewoon altijd je camera meenemen. Mount er een klein lensje op en je draagt ook helemaal niet zoveel extra gewicht mee. Voorbereiding is natuurlijk goed, maar lucky shots zijn, zeker in straatfotografie, ook veel voorkomend.
De straat verandert constant, je weet nooit wat je gaat vinden. En leren doe je door te oefenen, ervaring op te doen. Zorg er daarom voor dat als je er op uit trekt, je standaard je camera meeneemt. Koop desnoods een extra cameratas waar je camera makkelijk in past en die tegelijkertijd geschikt is voor de andere spulletjes die je op een dag mee moet nemen. Die zijn best te vinden.
Je zult al snel zien dat je geoefender raakt in het leren kijken en dat je simpelweg een stuk meer mooie foto's verzamelt.
4. Stel je camera vooraf in
Stel altijd vooraf je camera in. Lucky shots zijn leuk, maar werken ook niet als je per ongeluk de sluitertijd nog op een halve seconde had staan van de avond ervoor. Zorg er daarom voor dat je altijd de juiste instellingen klaar hebt, zodat je snel je shot kan maken.
Als je van tevoren hebt bedacht waar je gaat schieten, dan kun je je camera ter plaatse instellen en vast een paar testfoto's maken om te zien of de belichting is zoals je hem wil hebben. Het scheelt tijd en maakt dat je sneller kunt handelen als er zich een mooie situatie voordoet. Het is jammer en onnodig om je shot te missen omdat je bijvoorbeeld je ISO nog goed moet zetten.
5. Zoek drukke plekken op
Drukke plekken hebben veel voordelen voor een straatfotograaf, vooral als je mensen wil fotograferen. Mensen zijn daar namelijk ten eerste in overvloed, dus meer kans dat je iets ziet, en ten tweede val je tussen de massa met je camera minder op. Dit is ook handig als je met een prime lens fotografeert, want als het druk is zijn potentiële onderwerpen ook al snel dichterbij.
6. Maak je nou wel of geen contact?
Als je een portretfoto wil maken op straat, maak je dan wel of geen contact? Ik denk dat dit punt heel erg afhankelijk is van je persoonlijke voorkeur. Je bent niet verplicht contact te maken, tenzij je van plan bent je foto voor commerciële doeleinden te verkopen. Maar een praatje maken kan ook juist heel erg leuk zijn.
Een nadeel van contact maken voordat je een foto neemt, is dat je foto niet meer spontaan zal zijn maar al snel geposeerd. Sommige mensen geven er echter wel de voorkeur aan om eerst toestemming te vragen, vanwege privacy overwegingen en ook om vervelende situaties te voorkomen.
Contact maken nadat je een foto hebt afgedrukt kan natuurlijk altijd, vooral als iemand je door heeft gehad. Dan kun je de foto laten zien en hem eventueel wissen, mocht je onderwerp het echt vervelend vinden. Je hebt natuurlijk ook de kans dat iemand je foto juist mooi vindt en hem graag wil hebben, en dat kan je ook weer exposure opleveren.
7. Houd de camera voor je oog
Om te voorkomen dat mensen doorhebben dat je een foto van ze maakt, kan het helpen om nadat je de foto hebt gemaakt de camera voor je oog te houden, wat rond te kijken en nog wat meer foto's te schieten van random onderwerpen. Zo wek je de indruk dat je je camera niet bewust op je onderwerp gericht had.
Sowieso is dit een handige techniek, ook als je nog geen onderwerp hebt. Je kunt namelijk met de camera voor je oog je omgeving scannen en dat zal het een stuk minder eng maken om een foto van iemand te maken wanneer je iemand in je vizier krijgt. Gek genoeg maakt dat psychologisch echt een verschil, dat iemand bij toeval in je vizier kwam in plaats van dat je je camera doelbewust op iemand richtte.
Als je de camera overigens om je nek draagt is het ook handig om hem standaard zo hoog mogelijk vast te hebben. Dit verkleint de beweging die je maakt om de camera naar je oog te brengen en de foto te maken en dat valt dus minder op.
8. Zet je LCD scherm uit
Als je de camera tegen je oog houdt, dan is het vrij irritant als je LCD scherm steeds aangaat. Daarbij verraadt het ook dat je een foto hebt gemaakt, met name wanneer je fotografeert op donkere plekken. En je kunt de reflecte van je zwarte scherm ook nog eens gebruiken om te zien wat er achter je gebeurt.
9. Fotografeer vanaf de heup
Een andere methode om niet op te vallen, die wat lastiger is, is om vanaf de heup te fotograferen in plaats van vanaf je oog. Je kunt hierbij niet zien wat je fotografeert en dus is het uiteraard lastiger dan normaal fotograferen.
Het zorgt er echter wel voor dat het totaal niet opvalt dat je een foto maakt en als je deze techniek een beetje onder de knie hebt, zorgt het ook voor hele verrassende en vaak leuke foto's.
10. Fotografeer in zwart/wit
Deze hoor je heel vaak en toch benadruk ook ik hem nog een keer: straatfotografie leent zich uitstekend voor zwart/wit fotografie. Op straat zie je namelijk veel verschillende dingen in veel verschillende kleuren en dat leidt al snel af.
Fotografeer je in zwart/wit, dan krijg je wat dat betreft een veel rustiger beeld en kun je de aandacht dus volledig op je onderwerp richten. En daarbij is het vaak gewoon heel erg mooi.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 21 september 2017.
De eerste publicatiedatum is maandag 21 december 2015, 20:20.
Over de auteur
Iris fotografeert sinds 2012 en heeft daar een passie in gevonden. Ze volgt daarom een online opleiding aan het New York Institute of Photography. Daarnaast studeert ze psychologie aan de universiteit en houdt ze ontzettend van taal en schrijven.
21 reacties
-
Jooper schreef op dinsdag 22 december 2015 om 07:34 | reageer
Een kantelbaar scherm doet ook wonderen. Als je naar beneden kijkt hebben mensen al snel het idee dat je al gemaakte foto's checkt en gedragen ze zich naturel, omdat ze niet het idee hebben dat ze gefotografeerd worden. Terwijl je dus eigenlijk aan het schieten bent.
-
Wendy schreef op dinsdag 22 december 2015 om 09:01 | reageer
Tip 5 vind ik een minder goede tip: in echte drukte is het moeilijk fotograferen. Daarnaast ben je een prooi voor zakkenrollers. Ik zou beginners juist adviseren om een niet al te drukke straat op te zoeken, op een bankje oid te gaan zitten en eens rustig rondkijken wat er om je heen gebeurt. Zo ga je zelf op in het straatbeeld en val je minder op. In de echt toeristische steden zul je sowieso vaak niet heel erg opvallen als je een camera draagt, maar een systeemcamera met kleine lens is wel erg fijn om minder op te vallen.
De foto onder punt 5 is trouwens een niet heel geslaagd voorbeeld van straatfotografie.
Het punt over wel of niet contact maken is inderdaad iets om over na te denken. Ik denk dat je als straatfotograaf altijd wel zorgvuldig te werk moet gaan (zeker als je de foto's op internet gaat zetten). Met een telelens bijvoorbeeld is het 'makkelijk' om mensen onopvallend vast te leggen maar het heeft iets 'gluurderigs'. Komen mensen herkenbaar in beeld, staan er kinderen op de foto? Beginnende fotografen zou ik adviseren om in ieder geval eens wat meer te lezen over portretrecht maar ik houd voor mijn eigen foto's wat strengere eisen aan. Ik zou het zelf namelijk ook niet fijn vinden als ik op internet foto's van mezelf of mijn kinderen tegen zou komen die gemaakt en gepubliceerd zijn zonder dat ik dat wist. Zeker als ik gewoon nietsvermoedend aan het winkelen was of op een terras zat. Bij het bijwonen van een evenement ligt dat weer iets anders, dan weet je dat er foto's gemaakt worden...
Tja, punt 10: fotografeer in zwart/wit. Ik zou het een beginner niet direct aanraden. Ik zie op internet te veel middelmatige foto's langskomen die omgezet zijn naar zwart/wit in een poging ze wat interessanter te maken. Soms werkt het, maar heel vaak dus niet. Vaak zijn de foto's erg grijzig, want een zwart/wit-foto met de juiste contrasten maken is best moeilijk. En niet iedere foto leent zich daarvoor, integendeel. Nando Harmsen heeft laatst op zijn blog (nandoonline) een interessant stukje gezet over zwart-wit-fotografie. Ik zou de beginnende (straat)fotograaf aanraden om vooral lekker te proberen, maar niet te snel tevreden te zijn met het resultaat en zich tegelijkertijd eens goed te verdiepen in zwart-witfotografie want dat is eigenlijk op zichzelf al een aparte tak van sport! -
Tina schreef op dinsdag 22 december 2015 om 09:34 | reageer
Ik kan me voorstellen dat het geluid van de sluiter storend kan zijn in een (stille) kerk, maar op straat moet deze toch wel erg hard zijn wil je daardoor erg opvallen..? Of je staat erg dicht bij je onderwerp maar in dat geval is je aanwezigheid hoogstwaarschijnlijk toch al opgemerkt... Het uitzetten van lcd-scherm lijkt me bij daglicht ook vrij overbodig.
Ik heb het gevoel dat in het artikel de nadruk wel wat erg ligt op het 'stiekem' fotograferen, maar ik denk dat je als straatfotograaf best gezien mag worden. Zo krijgen mensen die er absoluut geen prijs op stellen gefotografeerd te worden ook de gelegenheid dat duidelijk te maken. Veel mensen vinden het waarschijnlijk niet erg of misschien best leuk om gefotografeerd te worden, zeker als je zelf ook deel uitmaakt van de straat en wat daar gebeurt. Ik denk dat de kunst is om dat te doen op een prettige, niet te opdringerige manier, dus inderdaad niet te grote objectieven gebruiken, en je niet storend te gedragen. En wat Wendy al schreef: bedenk wat je zelf ook wel of niet prettig zou vinden! -
Brian schreef op dinsdag 22 december 2015 om 09:51 | reageer
In bijna alle tips ga je er vanuit dat de straatfotograaf een sneaky basterd is die zo geheimzinnig mogelijk te werk gaat en zo min mogelijk wil opvallen. Dit zijn ook de fotografen die de klappen opvangen als er iemand boos wordt, want als je al doelbewust sneaky te werk gaat, dan reageren mensen die niet op de foto willen op gepaste wijze...
Zelf maak ik een foto gewoon op het moment dat het er van komt, maar in plaats van weglopen, doen alsof ik de foto niet gemaakt heb of me verschuilen tussen de massa, loop ik meteen naar de persoon in kwestie toe en laat ik de foto zien. Ik leg dus zelf contact met de gefotografeerde en dat neemt altijd meteen eventuele schrikreacties weg. Je laat de foto zien, verteld waarom je hem gemaakt heb en biedt eventueel aan een kopie te sturen per email. Het is echt een zeldzaamheid dat iemand mij vraagt een foto te verwijderen en je houd er extreem leuke contacten aan over.
Overigens vind ik je foto's die je laat zien niet echt vallen onder de noemer straatfotografie. Mensen die aan het dansen zijn, bevinden zich op een evenement. Mensen in een bijzondere uitdossing met een lamp op hun hoofd, zijn ook met iets bezig waarvan ze weten dat ze op de foto komen, en fotograferen in de massa... Tja. Ik ben persoonlijk niet van mening dat als je het aandurft om buitenlucht op te snuiven je ook meteen kunt zeggen dat je een straatfotograaf bent. -
robert schreef op dinsdag 22 december 2015 om 11:06 | reageer
Ter aanvulling: bedenk dat je als (straat)fotograaf in deze tijden van gehypete dreiging extra in de belangstelling staat van de politie. Juist op aantrekkelijke, drukke plaatsen - bijvoorbeeld de centra van Amsterdam en Den Haag - gelden noodverordeningen die agenten de mogelijkheid bieden je lastig te vallen. Ook zonder directe aanleiding, een bekende Amsterdamse straatfotograaf belandde een paar jaar geleden nog voor de rechter omdat hij zich 15 minuten "zonder redelijk doel" op de Dam ophield.
Zelf ben ik recent door de Haagse politie drie keer in één week staande gehouden en ondervraagd wegens "verdacht gedrag", oftewel het op straat lopen met een camera.
Zorg dus dat je altijd een ID-bewijs binnen handbereik hebt (scheelt een bekeuring) en rustig kunt uitleggen wat je aan het doen bent. Waarbij je de term "straatfotografie" kunt vergeten, want de gemiddelde agent(e) heeft dan geen idee waar je het over hebt. -
Fre schreef op dinsdag 22 december 2015 om 13:03 | reageer
Brian, ben het niet me je eens. De straatfotograaf probeert naar mijn idee een spontaan moment vast te leggen. Op het moment dat de fotograaf opvalt, is bij het onderwerp de ongedwongenheid weg. Je kwalificatie sneaky basterd vind ik onjuist. Onopvallendheid is een must.
Dat je van mensen die een evenement meemaken, zoals de dansende mensen, geen zogenaamde straatfoto zou kunnen maken, geeft een heel eng begrip van deze tak van fotosport weer. De dansende mensen zijn volledig geconcentreerd op wat zij doen en de betreffende foto's laten dat goed uitkomen. -
Donald Willemsen schreef op dinsdag 22 december 2015 om 15:35 | reageer
Portretrecht, het komt hier weer ter sprake. Ik vind het toch een probleem. Ik doe graag aan straatfotografie en fotografeer graag mensen. Ik wil dan ook zo'n foto kunnen publiceren zonder commercieel doel. Je zult maar een proces of claim aan je broek krijgen, omdat je het potretrecht niet eerbiedigd hebt. Zeker als je mensen fotografeert zonder de setting waarin ze staan dan loop je dat risico. Voor een deel kun je het dus ondervangen door de setting mee te fotograferen. Het valt dan minder op dat het om de persoon gaat. Daarbij komt ook nog dat je fotografeert in de publieke ruimte. Gaat het ook nog eens om een evenement, dan kun je spreken van vrije nieuwsgaring. Het hangt een beetje van de situatie af, maar als ik om toestemming vraag, dan doe ik dat vrijwel altijd achteraf. Vooral om de spontaniteit in het beeld te behouden.
-
-
geerjanssen schreef op dinsdag 22 december 2015 om 16:41 | reageer
Iris, leuk stukje voor veel fotografen om te lezen, meningen van andere fotografen kun je zeker meenemen als lezer, mits die mening is onderbouwd door zijn of haar site, zodat je kunt zien of het je aanspreekt.
-
Brian schreef op woensdag 23 december 2015 om 13:03 | reageer
Beste Fre,
Niemand hoeft het met mij eens te zijn, daarvoor hebben we gelukkig allemaal een eigen mening.
Straatfotografie is niet mijn standaard tak van sport, ik zit veel meer in fashion en concert fotografie, maar met sneaky bedoel ik iets anders dan onopvallend, en ik denk dat u die twee niet uit elkaar houd.
Alle tips in dit artikel gaan er over dat je helemaal probeert onopgemerkt te blijven. Waarom? Nadat ik mijn foto van het spontane moment gemaakt heb, mag de persoon die onderwerp van de foto is best weten dat ik die foto gemaakt heb. Sterker nog, voor mijn doel (het publiceren van de foto) is dat zelfs een must. Ten eerste weet ik dan wie de persoon is en kan ik toestemming vragen voor de publicatie en ten tweede, ik kom door een gesprek ook wat te weten over de persoon. In de jaren die ik fotografeer heb ik misschien 5x een foto moeten verwijderen van mijn geheugenkaart, alle andere keren hield ik er minimaal een leuke foto aan over, maar vaak ook een leuk contact.
Wat de definitie straatfotografie betreft. Ik heb die niet verzonnen, die is gewoon keurig omschreven. De foto's in het artikel voldoen hier niet aan. Gelukkig is dat niet mijn criterium, maar die van fotovakscholen, het gemeenschap van de Nederlandse taal, enz. Ik merk het slechts op, ik heb de definitie niet verzonnen. -
ruudt schreef op woensdag 23 december 2015 om 13:12 | reageer
Graag wil ik reageren, hele goeie tips. Wat ik alleen mis, ik fotografeer regelmatig en al een tijd op straat, is het advies naar een systeemcamera, klein onopvallend razendsnel, kleine lenzen. Ik fotogr zelf met 2 fujix cam met prime lens,. Kwaliteit van Fuji X met x trans sensor stijgt boven de dslr uit.
-
Donald Willemsen schreef op woensdag 23 december 2015 om 13:47 | reageer
Ik kan me wel vinden in het betoog van Brian. Voor mij is het belangrijk dat wanneer je mensen fotografeert en je wilt dat onder de categorie straatfotografie brengen, dat de mens dan deel uitmaakt van een entourage op straat/plein/park. Een dansend koppel close in beeld brengen zonder dat je nog waar kan nemen dat de foto in de openlucht op straat/plein is genomen, is voor mij geen straatfotografie meer. Ik wil niemand zijn/haar creativiteit ontnemen, maar TE creatief omgaan met bepaalde definities gaat mee net iets te ver
-
Fre schreef op woensdag 23 december 2015 om 14:21 | reageer
Brian,
De term sneaky breng jij aan, maar dat lees ik niet in deze blog. Het verschil met onopvallend is mij helder.
Verder zie ik bijvoorbeeld het dansende stel buiten staan (gevel en andere mensen die niet dansen, stukje lucht) en ik blijf het met je oneens dat dit geen straatfoto zou zijn. Gelukkig mag dat, lees ik ook.
Fre -
luigi schreef op woensdag 23 december 2015 om 22:03 | reageer
Na ja, stiekem fotograferen vanuit de heup is toch aardig sneaky , dacht ik
-
geerjanssen schreef op woensdag 23 december 2015 om 23:37 | reageer
Ga lekker de stad in en fotografeer, genieten is het motto toch?
-
Petra schreef op donderdag 24 december 2015 om 09:32 | reageer
Ik begrijp heel goed wat Brian bedoelt, ik moet eerlijk bekennen dat ik me ook wel eens een sneaky bastard heb gevoeld. Bijvoorbeeld op het moment dat ik een oud Italiaanse vrouwtje wilde fotograferen die haar stoepje stond te vegen, en ze toevallig opkeek op het moment dat ik mijn camera op haar richtte... Het voelde alsof ik 'aapjes aan het kijken was', je probeert dan toch een beetje te 'scoren' over de rug van een ander. Ik schaamde me eigenlijk zelf nogal over mijn eigen gebrek aan respect....
Het hangt erg van de situatie af. Hoe herkenbaar komt iemand in beeld bijvoorbeeld? En hoe komen mensen in beeld? Bij die foto in Parijs waarop ik een mooie jonge vrouw vastlegde die een selfie maakte bij een kunstwerk voelde ik wat minder morele bezwaren om die te gebruiken, haar foto vertelt een ander verhaal. Bij deze situatie had ik een heel ander gevoel.
Ik zat daar trouwens gewoon op een bankje te kijken met mijn camera, en ik verstopte me echt niet. Maar echt opvallen doe je ook niet als je in Parijs met een camera op een bankje zit! Misschien val je eigenlijk nog wel meer op als je pogingen gaat doen om net te doen alsof je niet aan het fotograferen bent! Het is trouwens bij straatfotografie vaak helemaal niet nodig om mensen heel herkenbaar in beeld te brengen. Zie ook het leuke artikeltje van Elvira van een paar weken geleden, daar staan wat mooie voorbeelden in.
Het punt is: ik denk dat het goed is voor de straatfotograaf om er bewust bij stil te staan hoe je omgaat met de belangen van degenen die je vastlegt op je foto's. Ook verschilt de privacy-wetgeving en het portretrecht per land, dus je kunt er niet zomaar vanuit gaan dat je iedereen in de openbare ruimte mag fotograferen! Zelfs in België ligt dat al iets anders dan in Nederland... Wat dat betreft is de tip van Robert ook erg goed om even bij stil te staan!
Op Wikipedia staat best een uitgebreid artikel over straatfotografie, hierin vond ik de volgende mooie quote:
"There is something predatory in the act of taking a picture – to photograph people is to violate them, by seeing them as they never see themselves, by having knowledge of them they can never have, it turns people into objects that can symbolically be possessed."
— Sontag, S. (2008). On Photography, Penguin, p. 34 -
gast schreef op donderdag 24 december 2015 om 09:35 | reageer
Alhoewel ik ook een paar Nikon camera's (D3200 en D7100) met verschillende lenzen heb maak ik de meeste straatfoto's met mijn Canon G1X. Handig klein ding met draaibaar scherm en redelijk snel.
-
Vera Slembrouck schreef op donderdag 24 december 2015 om 09:43 | reageer
ik heb altijd geleerd nooit een foto te nemen in zwart-wit via je camera, maar de foto later om te zetten via LR of PS. dat geeft betere resultaten.
-
Elja Trum schreef op donderdag 24 december 2015 om 10:24 | reageer
@Vera; dat klopt, maar als je in RAW fotografeert kun je de foto op de camera in zwart-wit maken en dan heb je alle kleurinformatie in het RAW bestand gewoon beschikbaar. Dan kun je alsnog een perfecte omzetting achteraf maken.
Werk je in Jpeg dan is fotograferen in zwart-wit waarschijnlijk inderdaad niet handig voor je. -
Frieslandfotografie schreef op vrijdag 1 januari 2016 om 17:38 | reageer
Tja hier zijn de meningen dus erg verdeeld. Ik heb mij voordat ik ben begonnen met straatfotografie ingelezen wat wel en niet mag. Voor het fotograferen in de openbare ruimte is geen toestemming nodig. Mijn ervaring is zelfs dat het delen van foto's zelfs gewaardeerd wordt. Zelf maak ik nooit contact met de personen die ik fotografeer. Soms zie je als je oogcontact hebt met een persoon al direct of dit goed zit of niet. Ik zal nooit foto's plaatsen waar personen er niet goed opstaan. Straatfotografie is voor mij een passie geworden, waarbij ik via Flickr veel waardering voor krijg. Dus gewoon doen en ik fotografeer met een telelens van 18-200MM. Hierdoor heb je alle vrijheid om een onderwerp van dichtbij of veraf te fotograferen.
-
A.Gooier schreef op vrijdag 18 oktober 2024 om 23:10 | reageer
De tijden zijn veranderd sinds dit artikel geschreven zijn veranderd. De coronatijd heeft zijn sporen achtergelaten: veel mensen zijn achterdochtig en afstandelijk geworden, en zijn erg op hun privacy gesteld. Foto's van mensen op straat is een hachelijke zaak geworden. Heel jammer.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
JPG of RAW: een aloude keuze
door Michiel Heijmans
-
Korte film over Simon Murphy's Photoautomaat project
door Elja Trum
-
Straatfotografie tip: Beperk jezelf tot bepaalde kleuren
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Fotografeer minimalisme op het platteland
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Ga naar buiten als het regent
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Maak mooie silhouetten met spotmeting
door Michiel Heijmans
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.335 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.