CYBER  MONDAY - 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Meer info of word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

10 Tips voor het maken van een groepsfoto

maandag 19 november 2018, 14:06 door | 148.100x gelezen | 14 reacties

Oke, ik zal eerlijk zijn; het maken van groepsfoto's is niet mijn favoriete bezigheid. Een klein groepje is doorgaan nog prima in de hand te houden, maar bij grotere groepen wordt het lastig om een goede foto te maken. Van Arjo kreeg ik echter de vraag voor een aantal tips voor het maken van groepsfoto's. En eigenlijk heb ik er wel een aantal..

1. Ga naar buiten


Binnen is het doorgaans te donker op foto's te nemen met een goede scherptediepte (en je wilt vaak veel schreptediepte om iedereen er scherp op te krijgen). Dat is natuurlijk op te lossen door flitsers te gebruiken, maar dan wordt het weer lastig om iedereen in de groep goed te belichten. Buiten is licht doorgaans al erg gelijkmatig en ruim voldoende aanwezig.

Probeer echter direct zonlicht te voorkomen. Dat levert harde schaduwen op en daarnaast staat de groep dan ook al snel te knijpen met hun ogen. Kies daarom een plek die in de schaduw ligt. En die saaie bewolkte dag is juist perfect voor groepsfoto's! Laat je door een beetje donkere wolken dus niet tegenhouden, een grotere softbox voor je licht bestaat er niet!

2. Uitsnijden mag


Bij groepsfoto's worden er meestal foto's gemaakt waar iedereen volledig op staat; vanaf de tenen tot het puntje van het hoofd. Dat is natuurlijk prima, maar kan ook leiden tot veel onnodige ruimte om de groep heen. Het kan daarom ook best leuk zijn juist wat dichterbij te gaan en alleen de hoofden en bovenlijven vast te leggen.

Zelf kies ik er meestal voor om beide versies te nemen; een paar foto's waar iedereen er ten voeten uit op staat en een paar van wat dichterbij. Zeker met een zoomobjectief is dat een makkie om snel achter elkaar door te nemen. Het geeft de geportretreerden de mogelijkheid zelf te kiezen wat ze het leukste vinden. Mijn voorkeur gaat toch vaak uit naar de uitsnede.

Een uitsnede kan ook prima bij een groepsfoto


3. Neem afstand tot de achtergrond


Als de personen die je op de foto gaat zetten tegen bijvoorbeeld een muur aan staan vraag ze dan een paar passen naar voren te nemen. Dit voorkomt niet alleen schaduwen op de muur, maar maakt het tevens mogelijk de groep los te maken van de achtergrond met de scherptediepte van je camera. De groep zelf is dan wel scherp, maar de achtergrond valt in de onscherpte. Hierdoor is deze direct minder aanwezig en dus minder storend.

4. Hoog standpunt


Bij grotere groepen ontstaat het probleem dat het moeilijk is om ieders gezicht erop fatsoenlijk op te krijgen. De beste manier daarvoor is een hoog standpunt te kiezen. Bijvoorbeeld door een (meegebracht) trapje te gebruiken. Is die niet voor handen, zoek dan naar een verhoging in de buurt waar je gebruik van kunt maken. Een bijkomend voordeel; doordat iedereen omhoog kijkt verdwijnt de zogenaamde tweede kin.

Je kunt het natuurlijk ook omdraaien; plaats de groep op een trap, zo kunnen mensen van ongeveer gelijke hoogte toch boven elkaar uitkomen en met hun gezicht volledig op de foto gaan.

Groepsfoto


5. Varieer in hoogte


Vooral nuttig bij kleinere groepjes; zorg ervoor dat niet iedereen met zijn/haar hoofd op één lijn zit. Daardoor wordt een foto al snel saai. Probeer dus in hoogte te varieeren. Bijvoorbeeld door iemand iets door zijn knieeën te laten zaken (uiteraard zet je die dan niet op de foto). Het kan ook helpen door mensen bijvoorbeeld rondom een stoel of tafel te poseren. Ze nemen dan vaak zelf al verschillende houdingen aan op verschillende hoogtes.

6. Zorg dat je gezien wordt


Vraag iedereen, vooral bij grotere groepen, om ervoor te zorgen dat ze je goed zien. Als zij immers de camera zien, dan ziet de camera hun (ogen) ook. Daarnaast is het natuurlijk ook niet leuk als een aantal personen niet op de cameraman let, maar ergens anders naar kijkt. Dat valt direct op in een groepsfoto. Vooral wat oudere en wat jongere mensen zijn snel afgeleid en kijken de verkeerde kant op.

7. Dichter bij elkaar


Bij grotere groepen is het natuurlijk niet te doen, maar tot ongeveer een groep van 10 personen kun je de groep vragen dichter bij elkaar te gaan staan. Afstand tussen twee personen die naast elkaar staan zorgt echt voor een gat in je foto. Laat iedereen dus goed aanschuiven. Bij een kleine groep kun je daarnaast ook prima vragen bijvoorbeeld de hoofden naar elkaar te draaien of om iemand nek te gaan hangen. Voor een leuke foto kun je bijna niet dicht genoeg op elkaar staan.

Aanschuiven voor spontanere groepsfoto's


Bovenstaande groepsfoto is overigens gemaakt met een compactcamera en aan de rand van de schaduw van een gebouw. Zo heb je geen harde schaduwen en een mooie gelijkmatige belichting op de groep.

8. Houd contact


Zorg ervoor dat je tijdens het opstellen en het maken van de groep contact blijf houden met de aanwezigen. Duidelijk praten, maar houd het luchtig. Je wilt geen tegenzin kweken waarmee het geduld van de groep snel verdwenen zal zijn. Maak ook duidelijk waarom je de groepsfoto maakt, bijvoorbeeld omdat het bruidspaar dat wilt of omdat je een gezamelijke herinnering van de dag wilt hebben.

Een grapje maken kan natuurlijk ook een goede manier zijn om en de aandacht te krijgen en de groep wat losser te maken. Uiteraard ook niet overdreven de lolbroek uit gaan hangen, dat wordt doorgaans ook niet op prijs gesteld. Laat weten hoe lang je nog nodig hebt.

Persoonlijk vind ik het altijd erg gemaakt, maar je kunt aan het einde vragen of iedereen de handen omhoog wilt gooien. 'Hiep hiep hoera' roepen en het even voordoen helpt. Het levert wel een vrolijk beeld op natuurlijk, maar je moet er van houden en er de groep voor hebben.

9. Maak meerdere foto's


Wees niet te bang om meerdere foto's snel achter elkaar te maken. Na de eerste klik zullen mensen zich wat meer ontspannen. Daarnaast is de kans groot dat iemand net zijn ogen dicht heeft. De kans is groter dat je een foto hebt waarop alles goed is als je meer foto's gemaakt hebt. Daarnaast kun je -als je er de tijd voor hebt- in de nabewerking meerdere groepsfoto's combineren en zo de open ogen uit de ene foto hergebruiken in de andere foto om zo een versie te maken waarbij iedereen zijn of haar ogen open heeft.

10. Wees creatief


Probeer ook zo nu en dan eens wat anders dan de standaard groepsfoto. Neem bijvoorbeeld een extreme groothoek en laat iedereen dichtbij om je heen komen staan. Of leg de groep op de grond met hun hoofden bij elkaar of juist met de voeten (een foto kunnen nemen vanaf een verhoging is dan wel zo praktisch).

Je kunt kanten genoeg op. Maak gebruik van voorwerpen in de buurt of die iets met de groep te maken hebben. Een alternatieve groepsfoto kan bijvoorbeeld ook door een groep in een bepaalde ruimte verspreid te plaatsen of ze een bepaalde handeling te laten verrichten.

Geposeerde studiogroepsfoto


Meer weten over portretfotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we diverse cursussen over portretfotografie.

- Portretfotografie tips (Elja Trum)
- Portretfotografie in de praktijk (Elja Trum)
- Zakelijke portretfotografie (Maurice Jager)
- Van Beeld naar Kunst (Micky Hoogendijk)
- Basiscursus Flitsen op Locatie (Piet van den Eynde)

Je kunt deze cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 19 november 2018.
De eerste publicatiedatum is vrijdag 6 november 2009, 23:00.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

14 reacties

  1. Reinoud
    Profiel Reinoud schreef op vrijdag 6 november 2009 om 23:57  | reageer

    De tactiek die ik meestal toepas:
    - neem alvast een paar foto's terwijl iedereen nog op de plek gaat staan om scherpte en belichting te kunnen controleren
    - neem dan een aantal foto's
    - roep "hiep hiep hiep hoera!" en steek een arm omhoog. 9 van de 10 keer doet de helft van de mensen in de groep het ook en heb je een veel minder statitsche foto. En als er teveel handen voor de gezichten zitten had je in de stap ervoor al een goede foto gemaakt.

    Overigens biedt Photoshop een goede mogelijkheid: neem de verschillende foto's en kies "load in layers" waarbij je "align layers" aanzet. Dan worden ze mooi over elkaar heen gelegd en is het heel makkelijk vegen in je masker om een gezicht uit een andere foto te halen als iemand net even de ogen dicht heeft of niet leuk lacht.

  2. giovanni1942
    Profiel giovanni1942 schreef op zaterdag 7 november 2009 om 00:47  | reageer

    Geweldig bedankt voor de tips!
    Mag binnenkort familiefoto's maken als fotograferend familielid van een jubilerend bruidspaar (40 jr) met hun 3 kinderen + aanhang + 3 kleinkinderen, en de week daarvoor mag ik van de kinderen afzonderlijk (verrassing voor de ouders) met kindertjes ook nog aparte foto's maken, helaas moet dit wel binnen gebeuren, dus flitsen.
    Mag ik wel wat advies van jullie, dat zou ik heel erg waarderen.
    Ben in het bezit van de Olympus E30 met als lenzen de 14-54mm, f2,8-3,6 en de 50-200mm f2.8-3.6 en de Fl 36 Olympus flits, statief, en als achtergrondje wit papier 135 breed op statieven maar (nog) geen studioflitsers (even sparen) ,dit studiootje is trouwens alleen van toepassing bij de kinderfoto's, het familiegebeuren speelt zich af in een feestzaal waarvan ik niet weet wat ik er tegenkom, alleen zal ik daar zeker een uurtje van tevoren aanwezig zijn.
    Ik heb enige ervaring maar nogmaals: alle tips zijn meer dan welkom!
    groet van Hans

  3. David
    Profiel David schreef op zaterdag 7 november 2009 om 08:46  | reageer

    Nog een leuke tip: zet de mensen eens náást je neer en tel dan af van 5 naar 0. In die tijd lopen (rennen) ze naar hun plekje en gaan staan - altijd lachende gezichten en vaak spontane poses.

  4. Frank
    Frank schreef op zondag 8 november 2009 om 11:30  | reageer

    leuk artikel Elja!
    Een tip die ik ooit hoorde om te voorkomen dat mensen hun ogen dicht hebben: vraag voordat je de (eerste) foto maakt aan iedereen om zijn of haar ogen 3 seconden dicht te doen. Aftellen en bij 'nu' doet iedereen zijn ogen open. Simpel en doeltreffend.

  5. discocandy
    Profiel discocandy schreef op zondag 8 november 2009 om 14:15  | reageer

    Zeker een intressant artikel!
    @Frank. kan ook nog erg hilarisch werken. Heb een aantal keren meegemaakt dat mensen de slappe lach kregen hiervan vrolijk
    Ik ben zelf nog zeer beginnend in het mensen fotograferen dus alle info is van harte welkom!

  6. Henk Hulshof
    Profiel Henk Hulshof schreef op zondag 8 november 2009 om 22:41  | reageer

    Groepen fotograferen vind ik moeilijker dan een enkel model.
    Ik kreeg eens de tip om een groep te laten staan rond bijvoorbeeld een hek.
    Mensen nemen dan vanzelf een natuurlijker houding aan en dat geeft minder statisch beeld.
    Werkt voor mij erg goed!

  7. Caro
    Caro schreef op dinsdag 10 november 2009 om 12:02  | reageer

    Bedankt voor de tip. Heb onlangs een groepsfoto gemaakt en inderdaad een stuk afsnijden scheelt zeker...Alle tips zijn uiteraard van harte welkom en is zeker leerzaam..

  8. blauwgestreept
    Profiel  blauwgestreept schreef op dinsdag 10 november 2009 om 23:08  | reageer

    Leuke tips! Nog een tip van mij: gebruik een statief. Dit geeft je als fotograaf meer rust om goed naar de groep te kijken, ook het contact blijft zo veel beter intact omdat je bij het schieten niet steeds achter de camera verstopt zit (met een draadontspanner vind ik het helemaal fijn werken). Ten derde geeft het je een andere kijk op de compositie (dit moet je proberen om te begrijpen) en ten vierde kun je uiteraard met een langere sluitertijd werken (de groep staat in de meeste gevallen toch wel vrij stil) waardoor je het diafragma en/of de lichtgevoeligheid weer wat gunstiger kunt aanpassen.

  9. Jolien
    Profiel Jolien schreef op zondag 29 november 2009 om 21:07  | reageer

    Goede tips!
    Als net beginnende fotograaf kan je hier al ver mee graken.

    Het is ook een kwestie van timing, wanneer je met meerdere fotografen
    1 groep staat te fotograferen is het moeilijk tot onmogelijk om alle ogen
    naar jou gericht te hebben. Maar daar is photoshop natuurlijk een redding voor. Net zoals de tip van Reinoud(hiephiephoera)kan helpen.

    Maar alsnog goede tips!

  10. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 29 november 2009 om 21:41  | reageer

    @Jolien. Om alle ogen in jouw richting te krijgen hoef je maar te roepen. Al naar geleng de situatie zoiets als 'Hoi', 'kijken', of 'deze kant alstublieft'

  11. Reinoud
    Profiel Reinoud schreef op zondag 29 november 2009 om 22:49  | reageer

    Het is ook een kwestie van de regie in handen nemen. Als je de leiding neemt over de groep en ze al naar de juiste plek hebt gekregen (soms kan het even duren tot je een massa in beweging hebt...), en ze dan goed neerzet (ja! wat dichter bij elkaar graag! ook aan de linkerkant, jullie zijn toch niet bang voor elkaar?), houd die leiding dan vast en zeg duidelijk wanneer je *de* foto gaat maken (even los van het feit dat je er dan misschien al 5 of 10 hebt geschoten).

    De eerste keer misschien een beetje eng, maar beter duidelijk leiding geven dan dat het onduidelijk is voor een groot gedeelte van de groep.

  12. kmpoel
    Profiel kmpoel schreef op dinsdag 5 januari 2010 om 12:19  | reageer

    Ja, erg goede tips! Zelf doe ik het inderdaad vaak buiten met een diafragma f8-f11. Binnen heb ik wat meer moeite, wie heeft er een goed tip v.w.b. de instellingen binnen. En O ja,nog zo'n leuke voor binnen, mensen aan een ronde tafel, altijd wel mensen onscherp? Wat is het beste focuspunt?

  13. Mabel Amber
    Profiel  Mabel Amber schreef op dinsdag 29 november 2011 om 11:04  | reageer

    O dit is een heel gaaf artikel - ga ik meteen bij mijn favorieten zetten - heb dank Elja.

  14. Foto Piet
    Profiel Foto Piet schreef op vrijdag 20 april 2012 om 19:17  | reageer


    Ik maak ook wel eens groepsfoto´s en weet dan ook hoe lastig dat kan zijn. Het is de ene keer beter gelukt dan de andere. Het is een vak waarbij ervaring een belangrijke rol speelt. Daarom heb ik vorig jaar bij ons eigen 40-jarig huwelijksfeest een professionele fotograaf laten komen met als resultaat prachtige foto´s waar de complete familie schitterend op staat. Er ontstond een losse vrolijke sfeer en dat maakte het feest compleet. De vakfotograaf lijkt een beetje verdrongen te worden door de fotograferende oom met een SLR, maar ik zeg: wil je echt een goede foto, vraag dan wel iemand die het goed kan en al heel vaak gedaan heeft.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.383 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord