6 Tips voor het fotograferen van bloemen
maandag 23 maart 2015, 23:20 door Elja Trum | 26.364x gelezen | 12 reactiesHet weer werkt nog niet helemaal mee, maar sinds afgelopen zaterdag is het toch weer lente. Met de lente verschijnen er ook weer veel kleurrijke bloemen; een dankbaar onderwerp om te fotograferen. In dit artikel zes tips voor het fotograferen van deze bloemenpracht.
1. Gebruik een macro objectief
Ideaal voor mooie foto's van bloemen is het gebruik van een macro-objectief. Een 'echt' macro-objectief projecteert wat je fotografeert 1:1 op je sensor. Zo kun je dus iets kleins enorm groot in beeld brengen. Ideaal om details van een bloem mee vast te leggen. Met een macro-objectief kun je zo bijzondere detailfoto's maken.
Wanneer je een macro-objectief gebruikt moet je goed op de scherptediepte letten. Wanneer je erg dicht op je onderwerp zit kan de scherptediepte vaak zo klein zijn dat slechts een paar millimeter scherp is. Het is daarom niet vreemd om in deze gevallen op bijvoorbeeld f/11 te fotograferen.
Heb je geen macro-objectief? Een teleobjectief met een macrostand is vaak een prima alternatief. Ook een compact- of bridgecamera kan een praktisch alternatief zijn. Vaak hebben deze camera's een uitstekende macrostand.
2. Werk vanaf een statief
Wanneer je uit de hand fotografeert kun je snel te maken krijgen met een te lage sluitertijd. Helaas kom je hier vaak thuis pas achter, omdat de foto achter op het schermpje van je camera wel scherp oogt. Thuis blijkt dan op je grote monitor dat er toch veel te veel beweging in zat.
Het is dus erg verstandig om een statief te gebruiken wanneer je bloemen gaat fotograferen. Met een goed statief kun je ook laag bij de grond werken (vaak handig bij bloemen), maar kan jouw statief dat niet dan zijn er alternatieven zoals een rijstzak of een mini-statief.
Ook als je vanaf statief werkt moet je natuurlijk nog steeds rekening houden met beweging door bijvoorbeeld wind. Houd eventueel de bloem die je fotografeert (buiten beeld) vast met je hand om zo minder last te hebben van de wind.
3. Werk met een kleine scherptediepte
Bloemen zijn vaak te vinden in een rommelige omgeving; er zijn veel kleine details die ook om aandacht vragen; takjes, steentjes, aarde en natuurlijk andere bloemen. Om toch rust te krijgen in je foto en aandacht te vestigen daar waar jij die wilt hebben kun je gebruik maken van een kleine scherptediepte.
Met een kleine scherptediepte kun je er voor zorgen dat alleen jouw hoofdonderwerp scherp in beeld is. De rest van de omgeving wordt dan onscherp weergeven en trekt veel minder de aandacht.
Fotografeer je met een macro-objectief, dicht op je onderwerp, dan moet je vaak juist het diafragma dichtdraaien (grotere scherptediepte), om toch voldoende scherpte in je foto te krijgen. Werk je vanaf wat meer afstand dan is fotograferen op f/2.8 (of iets in die richting) juist weer wel heel mooi.
4. Speel met je standpunt
Natuurlijk kun je een bloem recht van boven fotograferen. Deze positie is waarschijnlijk erg herkenbaar, want zo zie je bloemen in het dagelijks leven vaak. Het is echter leuk om juist een ander standpunt te nemen.
Op gelijke hoogte met de bloem bijvoorbeeld, door laag bij de grond te fotograferen. Nog interessanter wordt het wanneer je een bloem van onderen fotografeert. Een standpunt vanuit waar je normaal een bloem niet ziet.
Speel dus vooral met het standpunt en probeer meerdere invalshoeken voor een bijzondere foto.
5. Gebruik je creativiteit
Je kunt je foto's nog beter maken door een beetje creatief te zijn. Gebruik bijvoorbeeld een plantenspuit om frisse druppeltjes aan te brengen op de bloemen die je aan het fotograferen bent. Eventueel te combineren met wat tegenlicht om de druppels ook echt te laten sprankelen.
Ook kun je bijvoorbeeld wat vaseline op een filter smeren en hier doorheen fotograferen. Laat slechts een deel van het filter helder en zorg dat het hoofdonderwerp van je bloem zo goed in beeld komt. Het gebruik van de vaseline geeft een zacht dromerige effect aan je foto.
Heb je een rommelige achtergrond? Een stuk papier, bijvoorbeeld de cover van een magazine, kan (onscherp) ook een leuke achtergrond vormen. Of fotografeer juist een enkele bloem op een puur zwarte of witte achtergrond.
6. Bezoek de keukenhof
Mooie bloemen zijn natuurlijk overal te vinden. Vaak is de achtertuin al een prima locatie om te beginnen. Je kunt er echter ook voor kiezen om een dagje de Keukenhof in Lisse te bezoeken. Het park is sinds afgelopen vrijdag weer open voor bezoek. Een leuk fotografie-uitje.
In plaats van de keukenhof bezoeken, kun je natuurlijk ook juist daar in de omgeving (Lisse) rondkijken. Er staan daar ook veel tulpenvelden (en andere bloemen). Typische Nederlandse taferelen die zeker het bezoeken waar zijn op een mooie lentedag.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
12 reacties
-
d schreef op dinsdag 24 maart 2015 om 11:20 | reageer
Kleine scherptediepte ? Ja maar de welke
-
martinphili schreef op dinsdag 24 maart 2015 om 15:50 | reageer
Die laatste, van de Keukenhof, dat is natuurlijk helemaal een top tip. Zeven miljoen bloembollen, speciaal voor u geplant.
En nee, ik heb geen aandelen Keukenhof maar het is wel de showcase van mijn vak. En daar ben ik hartstikke trots op -
-
tuggy schreef op dinsdag 24 maart 2015 om 20:19 | reageer
Goeie dag ik zou graag eens weten wat voor macro lens het best zou zijn die ik zou kunnen aanschaffen voor nikon d 7100, ik zou me graag daarop eens focussen
dank je . -
accw schreef op dinsdag 24 maart 2015 om 20:57 | reageer
Hi tuggy,
Als je gaat beginnen met macrofotografie dan kan ik de cursus macrofotografie van photofacts academy aanraden. Ook op zoom.nl is een macrocursus (beperkt en vooral niet zo professioneel) maar die je wel meerdere opties laat zien. Vooral omdat er als beginner meer is dan alleen een macrolens. Wil je je echt toeleggen op macrofotografie dan is een macrolens wel aan te raden.
Afhankelijk wat je precies wilt fotograferen en bereiken bepaalt dan je opties (bij bv insecten is een langer brandpuntsafstand fijn om op grotere afstand te kunnen fotograferen). Ook dat komt in de cursus op PFA.nl aan bod.
Ikzelf heb een D7100 met een Tamron 90mm f2.8 macro. Hoewel een langer brandpuntsafstand fijner zou zijn geweest, is dit een zeer scherpe lens en goed betaalbaar. -
accw schreef op dinsdag 24 maart 2015 om 21:04 | reageer
oeps... mijn eerste post sloeg op een ander artikel... daarin werd het praktijkboek macrofotografie genoemd van nederpix/birdpix. Hierin staat op pag 73 een mooi stukje over bokeh gechreven door ... jawel... Johannes Klapwijk. De docent die bij photofacts academy een uitgebreide cursus macrofotografie heeft opgenomen....
-
gerda schreef op woensdag 25 maart 2015 om 09:51 | reageer
Weer heel hartelijk bedankt Elja, duidelijke uitleg met prachtige foto's. Dan krijg je weer zo'n zin er op uit te trekken!
-
Froukje schreef op woensdag 25 maart 2015 om 15:30 | reageer
Ik ben op zoek naar een macro objectief, maar welk objectief is nu de beste?
-
Elja Trum schreef op woensdag 25 maart 2015 om 15:34 | reageer
Froukje en Tuggy; Welk objectief het beste is hangt van jouw wensen af. Wat wil je er mee gaan doen?
Lees anders ook eens dit artikel over het kiezen van een objectief voor macrofotografie. -
Froukje schreef op donderdag 26 maart 2015 om 12:38 | reageer
Ik wil er heel graag bloemen en insecten mee gaan fotograferen. Nu hoor ik van de één dat een 105 mm het beste is voor macro fotografie, en van een ander 75mm etc. Wat dat betreft ben ik echt nog een leek, dus alle advies is dan ook welkom van iemand die er ervaring mee heeft.
-
accw schreef op donderdag 26 maart 2015 om 13:02 | reageer
Hi Froukje, Heb je het artikel gelezen dat Elja hierboven aangeeft? Daarin staat dat je voor insecten toch snel uitkomt boven de 100mm. Ik zou zelf ook niet voor een 75mm kiezen maar eerder de 105mm die je noemt. Deze zal ook snel rustigere achtergronden geven door de nauwere hoek.
Ikzelf fotografeer met een 90mm wat goed gaat bij insecten die minder snel schrikken, maar een iets langere brandpuntsafstand zou fijn zijn zodat je de insecten van een grotere afstand kunt vastleggen. -
Erik schreef op donderdag 26 maart 2015 om 18:49 | reageer
Ik gebruik mijn Nikon 105mm 's ochtends vroeg als de insecten nog niet kunnen bewegen. Later op de dag gebruik ik mijn 300mm, dan kun je wat afstand houden. Vaak heb ik daar een tussenring (macro extension tube) bij voor de wat kleinere insecten. De 180mm van Sigma staat ook nog op mijn verlanglijst.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
7 Tips voor Macrofotografie
door Mike Muizebelt
-
Masterclass Macrofotografie op Photofacts Academy
door Elja Trum
-
Klaprozen fotograferen!
door Laura van der Burgt
-
Krokussen fotograferen, van dichtbij en veraf
door Erik Nevels
-
Ideeën om in de winter te fotograferen
door Laura van der Burgt
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.