Michelle Peeters

7 tips voor het maken van een mooie reisreportage

donderdag 13 december 2018, 12:01 door | 8.302x gelezen | 16 reacties

En van de leukste aspecten van reizen is het vastleggen van nieuwe en opwindende locaties van bestemmingen vanuit je eigen perspectief. Je kunt verbluffende foto's maken door simpelweg enkele eenvoudige tips en trucs toe te passen. Ik heb er een zevental voor je op een rijtje gezet.

Reisreportage


1. Doe onderzoek naar je locatie


Doe je huiswerk. Bekijk foto's van anderen van de plekken die je gaat bezoeken en plan welke foto's je absoluut wilt maken. Bedenk meteen op welke tijdstippen je welke foto's kunt en wilt nemen.

Bekijk reisblogs en websites. Uit de informatie hierin kun je vaak afleiden wanneer het licht ergens goed is, wanneer het rustig is, wanneer de lampen aangaan, et cetera. Vaak is deze informatie cruciaal.

Vraag ook aan locals of locale fotografen om tips en adviezen. Vaak willen ze ze zelfs de mooie plekjes laten zien. Hoe beter je voorbereiding, hoe mooier je foto's zullen worden.

Reisreportage


2. Nieuwe beelden van overvolle/bekende plekken


Zolang de populariteit van bepaalde bestemmingen blijft bestaan, zal de vraag naar nieuwe en meeslepende beelden van reis- en tijdschriften blijven bestaan. Maar zie maar eens mooie en creatieve afbeeldingen vast te leggen op populaire en zelfs overvolle plaatsen, hoe ga je dat aanpakken?

Als eerste kun je de drukte gemakkelijk vermijden door ruim op tijd op je bestemming en op het gewenste tijdstip aanwezig te zijn. Zo kun je je rustig positioneren op het beste plekje dat er is. Daarnaast kun je veel mensen buiten je beeld houden door zeer zorgvuldig te kaderen. Zo lijken ze er niet te zijn!

'Tegen de stroom ingaan' is ook iets dat erg goed werkt. Dat doe je door op plaatsen te zijn waar anderen niet komen. Als het publiek normaal naar een bepaalde plaats op een bepaald moment gaat, zoek dan een andere plek! Je weet nooit wanneer zich een onverwacht moment zal voordoen.

Gebruik je camera om creatief te profiteren van de drukte met bewegingsonscherpte, zoomen, pannen en scherptediepte. Je kunt een statief gebruiken met een lange sluitertijd om bewegende mensen te vervagen.

Voor de meeste langzame sluiter-opnamen met mensen, wil je minstens n persoon die stil is en die opvalt. Lopende mensen kun je vervagen met een langere sluitertijd van 5 seconden.

Ga buiten de gebaande paden. Met een beetje extra inspanning kun je werkelijk pareltjes ontdekken in de buurt van belangrijke locaties waar toeristen niet eens vanaf weten. Het vergt alleen maar een beetje gevoel voor avontuur en de bereidheid om contact te maken met de lokale bevolking.

Reisreportage


3. Kies het goede tijdstip


Het tijdstip waarop je foto's neemt is heel belangrijk. Ik hou zelf van de vroege ochtend en late namiddag (het gouden uurtje), omdat er dan een rijk goudkleurig licht is. Doordat de zon dan niet loodrecht maar horizontaal op de aarde schijnt heb je minder last van harde schaduwen.

De momenten voor de zonsopkomst en na de zonsondergang (blauwe uurtje) zijn ook waanzinnig mooi. Nu kun je mooi met een lange belichtingstijd fotograferen.

De lucht is dan ook mooi blauw in plaats van wit. Deze tijdstippen kunnen ook perfect zijn voor het maken van contrasterende zwart-wit foto's.

4. Bedenk en kies een relevant onderwerp


Als je een verhaal wilt vertellen, sta dan stil bij wat het belangrijkste onderwerp is dat je wilt laten zien.
Als je zowel op je voor- als achtergrond onderwerpen hebt gepositioneerd, zorgt dat ervoor dat ze echter en dieper lijken.

Reisreportage


5. Nabewerking


Denk niet dat nabewerking van je foto's niet nodig is. Professionals doen het al sinds het ontstaan van fotografie. En het scheelt enorm om je foto's helemaal 'af' te maken. Je hoeft hiervoor geen Photoshop-specialist te zijn.

Onthoud gewoon dat alleen een snelle aanpassing van je belichting, contrast, witbalans en verzadiging al kan helpen om een gemiddelde snapshot te veranderen in een wereldplaat waar je naar kunt blijven kijken.

6. Gebruik compositieregels


Leer de basisregels van compositie. Gebruik bijvoorbeeld de Regel van Derden en zet je onderwerp niet voorspelbaar in het midden. Door je bewust te concentreren op je compositie zullen je foto's direct een stuk gebalanceerder en professioneler ogen.

7. Probeer eens een andere invalshoek


Dit punt is sterk verbonden met het toepassen van compositieregels. Voel je vrij om ook eens met deze regels te breken en er recht tegenin te gaan. Bij fotografie draait alles juist om het creatief omgaan met 'regels', niet om het alleen maar braaf opvolgen ervan.

Als je het toepassen van de compositieregels eenmaal onder de knie hebt kun je het nu eens helemaal anders doen. Ga eens op zoek naar een ongebruikelijke invalshoeken en kadering. Het vergt misschien wat meer flexibiliteit en ongewone poses, maar je foto's springen er wel meteen uit!

Reisreportage


Meer/betere tips?


Dit is natuurlijk maar een zeer summiere opsomming van een aantal mogelijkheden voor het maken van sprankelende foto's tijdens je reis of vakantie. Mocht je meer of betere tips hebben, dan laat ze maar horen in de reacties!

Cursus Reisfotografie


Als je meer wilt weten over hoe je onder alle weersomstandigheden tot met mooi reisfoto's terug kunt komen, dan kun je natuurlijk onze Cursus Reisfotografie voor Beginners op Photofacts Academy volgen!

De cursus wordt gegeven door fotograaf Nico Delmeire. Nico heeft de hele wereld al afgereisd om overal de mooiste beelden te maken. In deze cursus bezoekt hij locaties in Duitsland, Spanje en ons eigen Nederland. Daarnaast deelt hij verhalen over zijn fototrips in andere landen.

Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 december 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 11 juni 2018, 22:44.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

16 reacties

 1. 4BYE
  4BYE schreef op dinsdag 12 juni 2018 om 14:12

  Duidelijk en het meeste al tijden in de werkwijze. Alleen valt mij op: 7. Probeer eens een andere invalshoek - en dan zie ik 3 portretten die niet echt een andere invalshoek hebben...

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 12 juni 2018 om 15:08

  @4BYE: klopt, de volgorde van de foto's is niet zo handig gekozen in dit geval..

 3. Peter Heins
  Peter Heins schreef op woensdag 13 juni 2018 om 10:55

  Goeie tips maar niet altijd 5e realiseren als je met een gezelschap reist of met je partner. Daar moet je ook rekening mee houden.Dit jaar naar Zakynthos en express excursie geboekt die voor de grote drukte gaat. En de plek verkend met Google . Toen besloten om toch maar mijn Samyang 8 mm Fishey mee te nemen om toch een creatieve foto te kunnen maken . Wat ook helpt is wachten , op het moment dat iedereen weer teruggeroepen wordt naar de boot of bus en dan je slag te slaan.

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 13 juni 2018 om 11:12

  @Peter: klopt. Of juist de enorme drukte en menigte fotograferen!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord