Mis het niet: VIP lidmaatschap met 50 euro korting. Meer info of direct aanmelden
Michelle Peeters

7 tips voor scherpe foto's bij harde wind

woensdag 12 december 2018, 15:11 door | 10.053x gelezen | 15 reacties

Normaal gesproken hoef je je niet zoveel zorgen te maken over harde wind als je een statief gebruikt. Maar er zijn toch enkele uitzonderingen op de regel.

Als je ooit gefotografeerd hebt bij harde wind dan weet je hoe moeilijk het is om dan tot scherpe foto's te komen. En als je gebruik maakt van een tele-objectief, dan lijkt het al helemaal een onmogelijke opgave.

Wat moet je nu doen als je statief niet genoeg stabiliteit biedt om je camera stil te houden? Gelukkig zijn er wel manieren om je scherpte te verbeteren, zelfs tijdens stormachtige omstandigheden zodat je foto's toch bruikbaar zijn. Hieronder laat ik een aantal methoden zien.

Steunpunt zoeken


1. Verlaag middenkolom statief


Dit zou een gegeven moeten zijn, maar het is toch een van de makkelijkst te voorkomen fouten die fotografen doorgaans maken in winderige omstandigheden. Ze gebruiken de handmatig verstelbare middelste kolom van hun statief.

Zelfs in normale omstandigheden is veel ervaring benodigd voor het gebruik van deze centrale kolom, zeker bij goedkopere statieven. Ze voegen een zwak punt toe aan je installatie waardoor alles zeer vatbaar is voor trillingen uit de omgeving.

Middenkolom statief


Het is ook weer net zo dat ze nooit bruikbaar zijn, soms heb je die middelste kolom gewoon nodig om een bepaalde hoogte te bereiken. Maar het zal je scherpte aanzienlijk schaden als je hem gebruikt tijdens harde wind. Zet hem zoveel mogelijk in de laagste positie!

2. Zet je statief laag


Er vanuit gaande dat je compositie het toelaat zul je meteen verbetering zien in je scherpte door je statief een voet of twee te verlagen. Zelfs bij zachte wind krijg je al een mindere scherpte als je met een stevig carbonvezel-statief werkt op volledige hoogte.

Alleen al het ineenschuiven of instorten van slechts een enkel gedeelte een statiefpoot kan al een hoop onscherpte en wazige beelden veroorzaken. Bij wind is dit wel een van de beste manieren om een optimale scherpte te bereiken in je foto's.

Statief laag

Een ander belangrijk aspect: wanneer een van je statiedelen inschuift moet het wel het dunste deel zijn. Dunne statiefdelen zijn veel vatbaarder voor trillingen.

Het enige geval waar dit niet van toepassing is, is als je foto's in het zand of in de oceaan maakt. Als je niet wilt dat zand of zout de scharnieren van je statief beschadigen. In dat geval is het goed om de onderste, dunste gedeeltes van je statief langer te maken.

3. Gebruik de stabilisator


Hoewel altijd gezegd wordt de stabilizer (in lens of body) uit te zetten als je vanaf statief werkt is dit een situatie waarbij dit advies absoluut niet van toepassing is.

Trillingsreductie (ook bekend als optische stabilisatie of trillingscompensatie) voldoet erg goed om wazige, onscherpe foto's in de wind te verminderen. Kijk maar eens naar het verschil in onderstaande foto's. Beide genomen op 100mm bij sterke wind en beide genomen op 1/4 seconde:

Zonder met stabilizer


De verschillen tussen beide foto's zijn duidelijk te zien, in het voordeel van de rechter foto die met stabilizer aan is genomen.

Als er wind staat en je een statief gebruikt, zet dan gewoon de trillingsreductie aan (of zet hem niet uit). Zelfs als je denkt dat de wind niet sterk genoeg is om onscherpe foto's teweeg te brengen. Het is altijd de moeite waard!

4. Hang geen gewicht onder je statief


Een van de vreemdste suggesties die ik ooit van fotografen heb gehoord, is om een ​​tas onder je statief te hangen als het winderig weer is. Sommige statieffabrikanten bevestigen zelfs een haak bovenaan om dit makkelijker te maken.

Het is iets dat helemaal niet helpt. In feite komt het erop neer dat als er voldoende wind staat om je statief te laten bewegen of trillen, er ook genoeg wind staat om de tas die eraan hangt rond te laten zwaaien waardoor je helemaal onscherpe foto's krijgt.

Gewicht onder statief


Tenzij er gevaar bestaat dat je statief weggeblazen wordt heeft het geen enkel voordeel om een tas of gewicht aan je statief te hangen.

5. Grijp je statief niet vast


Grijp je statief niet vast in de hoop trillingen tegen te gaan. Je veroorzaakt hiermee alleen maar extra bewegingen die je foto's nog meer vervagen.

Gelukkig doen niet veel fotografen het, maar het is wel iets dat af en toe gebeurt. Tenzij je foto's in een rivier of oceaan maakt en je bang bent dat je statief zal wegspoelen is er geen reden om je statief vast te houden terwijl je fotografeert.

Het is zelfs beter om het statief helemaal niet aan te raken en met de zelfontspanner te werken. Het beste kun je op korte afstand van je statief gaan staan, dat je het kunt grijpen mocht het vallen.

Statieven, vooral high-end versies, zijn goede gereedschappen met als enige doel om zo stabiel mogelijk te zijn. Wij fotografen kunnen daarentegen onze eigen handen nog niet eens stilhouden. Statieven winnen op dit vlak altijd!

Waterval bij harde wind in sneeuw


6. Maak veel foto's!


Ik vind het niet zo leuk om mensen landschappen te zien fotograferen in Highspeed (Continuous High), aangezien ik landschapsfotografie als een langzamer en doelbewuster proces zie.

Echter, als je foto's maakt onder zeer winderige omstandigheden, is het een goed instrument om tot je beschikking te hebben.

Voor elk frame dat je normaal gesproken wilt nemen, moet je er vijf of zes vastleggen. Als je een panorama of HDR maakt, neem dan een paar foto's tegelijk voordat je je compositie of camera instellingen wijzigt.

Dit is een van de weinige gevallen waarin de modus 'Continuous High' nuttig kan zijn voor landschapfotografie.

Dat komt doordat wind, als die er is, willekeurig is. Er is geen manier om te voorspellen wanneer je foto scherp of wazig zal zijn tijdens een briesje. Je beste shot om de schade te minimaliseren is om zoveel mogelijk foto's te nemen.

Dit garandeert niet dat je een scherp resultaat krijgt, maar het is een goede manier om je kansen te maximaliseren.

7. Gebruik een snelle sluitertijd


Hoewel het frustrerend is om je ISO-waarde voor landschapfotografie te verhogen, kan het nodig zijn als je nog steeds wazige foto's krijgt nadat je alle bovenstaande stappen hebt uitgevoerd.

Je laatste uitweg is dan om een snellere sluitertijd te gebruiken, die waarschijnlijk een hogere ISO-waarde nodig heeft dan je normaal gesproken wilt.

Toch deze keuze het waard zijn. Het is veel beter om een scherpe foto te krijgen op ISO 400 en 1/20 seconde dan een wazige foto bij ISO 100 en 1/5 seconde. Blur veroorzaakt door camera-beweging is veel slechter dan de extra ruis van een hoge ISO; het is zeker de moeite waard.

IMG 0649


Conclusie


Garantie voor perfecte foto's bij winderige omstandigheden bestaat niet, maar er zijn zeker dingen die je kunt doen om je kansen te verbeteren.

 1. Ten eerste verlaag je de middenkolom van je driepoot of schuif hem helemaal niet uit. Als je compositie vereist dat je camera op een bepaalde hoogte moet staan, moet je eerst de dunste statiefpoten inschuiven om vibraties te minimaliseren.
 2. Zet je statief laag voor zoveel mogelijk stabiliteit
 3. Vervolgens schakel je de beeldstabilisator in. Hoewel IS meestal niet nodig is bij gebruik van een statief, is dit toch duidelijk een oplossing die verschil maakt!
 4. Hang geen zware objecten aan je statief in de hoop dit hierdoor meer te stabiliseren. Tenzij je bang bent dat je hele statief wegwaait of -spoelt. Het voeg alleen maar vibraties toe als het gewicht gaan zwiepen in de wind.
 5. Grijp je statief niet vast in de hoop het extra stabiel te krijgen hierdoor, je krijgt alleen maar extra trillingen en bewegingen. Raak je statief liefst helemaal niet aan als je afdrukt
 6. Ten slotte, maak veel foto's per compositie om de kans op succes te vergroten. Kies vervolgens het scherpste exemplaar uit bij de nabewerking.
 7. En als al het andere mislukt, kun je altijd nog je ISO-waarde verhogen en een snellere sluitertijd gebruiken.Deze tips zullen je niet redden, maar ze zullen je leven makkelijker maken als je in bijzonder winderige omstandigheden wilt fotograferen. Plus, aangezien slecht weer vaak goed werkt voor landschapsfotografie, is het waarschijnlijk dat deze informatie best nuttig kan zijn.

Door je camera-instellingen te optimaliseren, kun je de mogelijkheid om bruikbare foto's te maken optimaliseren. Zelfs onder de meest extreme situaties, waaronder winderige omstandigheden.

Meer weten over de basis van fotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete basiscursus over fotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is zaterdag 3 juni 2017, 20:20.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

15 reacties

 1. Mac
  Mac schreef op dinsdag 6 juni 2017 om 10:55

  Je bent de belangrijkste tip vergeten. deze gaat alleen op als er de mogelijkheid toe is natuurlijk.
  ga uit de wind staan. Achter huisje, rots etc als dit kan. Zoek echt beschutting. Ben je meteen beschermt tegen rondvliegend zand etc.

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 6 juni 2017 om 12:10

  @Mac: klopt helemaal! Als die mogelijkheid er is (vaak niet helaas..) dan moet je hem zeker benutten!

 3. Peter Van Dinther
  Peter Van Dinther schreef op dinsdag 6 juni 2017 om 14:21

  Ik denk dat een gewicht aan het statief wel werkt als het gewicht maar zwaar genoeg is. Dan zal het niet bewegen.Het is de vraag of je dat bereikt met je tas alleen, waarschijnlijk niet.

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 6 juni 2017 om 14:23

  @Peter: het gaat er inderdaad om dat het gewicht niet gaat zwiepen in de wind. Ik zag laatst ergens een hele mooie oplossing die te koop is. Ik ga er weer eens naar op zoek en zal hem delen!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.388 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord