De Sportfotobijbel naar de drukker! Actie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Liesbeth van Asselt

Camera mee op reis, een checklist.

zaterdag 16 juli 2011, 22:41 door | 13.456x gelezen | 27 reacties

Omdat ik er op dit moment heel veel vragen over krijg, op de valreep nog een blog over welke fotoapparatuur en assessoires meegenomen (kunnen) worden op vakantie. De vakanties in het noorden zijn immers nog niet begonnen!

Objectieven en toebehoren


Als de spiegelreflexcamera mee gaat (daar ga ik in deze blog even van uit) dan moet er natuurlijk ook een objectief mee. Maar welk? Wordt het een makkelijk allround objectief als de 18-200mm, of gaat u voor hoge kwaliteit en kies je voor bijvoorbeeld een 24-70mm f/2.8 en de 70-200mm? Dit laatste betekent vaker objectieven wisselen (risico van stof op de sensor) en meer gewicht, wat mogelijk een probleem is bij vliegreizen.

Aan te raden is om in ieder geval een blaasbalg mee te nemen om het stof van de sensor te kunnen verwijderen. En voor wie er handig mee is: de arctic butterfly of sensorswabs bieden natuurlijk nog meer mogelijkheden om de sensor te reinigen dan een blaasbalg. Verder: om mooie foto's te kunnen maken moet de lens (het glas of het filter ervoor) schoon zijn, neem dus liefst ook een speciaal lensdoekje mee. Andere doekjes geven risico op krassen.

Bij een objectief horen natuurlijk een zonnekap tegen flare en een UV- of neutraal filter als bescherming tegen krassen. En eventueel een polarisatiefilter om reflecties in water of ramen tegen te gaan of de lucht wat blauwer te maken (zie onderstaande foto). Voor wie naar een gebied met watervallen of naar de kust gaat: een 'neutral density' filter houdt licht tegen waardoor voor een langere sluitertijd gekozen kan worden. Stromend water wordt zo als een witte sluier in beeld gebracht.

Sossusvlei

Geheugenkaartjes, opslag en accu's


Zonder geheugenkaartjes geen foto's. Neem er voldoende mee! Hoeveel foto's er op een kaartje gaan is afhankelijk van het bestandsformaat waar u mee werkt. Op een acht gigabyte kaartje kunnen zo'n 1.500 Jpeg of 350 RAW beelden. De meeste (vrijetijds) fotografen maken zo'n 50-100 foto's per dag, dus reken maar uit hoeveel kaartjes u nodig heeft! Als back-up kunt u uw laptop of een geheugentank van bijvoorbeeld Epson of Jobo meenemen.

Een camera heeft stroom nodig. Met twee accu's zijn heel wat foto's te maken, maar als u niet regelmatig uw accu op kunt laden, is het raadzaam extra accu's mee te nemen. Houdt er rekening mee dat in veel landen andere stopcontacten gebruikt worden dan in Nederland en neem dus naast de lader ook een universele wereldstekker mee! Voor opladen in de auto zijn speciale omvormers te koop (ander voltage).

Vervoer


Dit alles gaat in een cameratas. Veel cameratassen zijn afgestemd op de maximale afmetingen die gelden voor de handbagage in het vliegtuig. Handig om te checken voordat u een cameratas aanschaft. Overigens is bij een vliegreis ook een fotovest erg handig, daar kunnen de spullen in die u niet in het bagageruim wilt vervoeren, maar niet meer in de handbagage passen.

Cameratas

Ondersteuning en bescherming van de camera


Afhankelijk van uw fotografische aspiraties neemt u wel of niet een statief mee. Wanneer u foto's wilt maken met lange sluitertijden ('s avonds, stromend water, et cetera) dan is een statief onontbeerlijk. Nadeel is het gewicht en de afmeting. Niet echt handig!

Een rijstzak of Gorillapod zijn natuurlijk lichter en handzamer, maar daarmee bent u minder flexibel. Er moet dan immers altijd naar een goede plek gezocht worden (een muurtje bijvoorbeeld) om de rijstzak of gorillapod op te plaatsen.

Vaak bewijzen regenhoezen een nuttige dienst. Niet alleen tegen regen, maar ook tegen zand en stof! Ze zijn bij de meeste fotozaken voor een paar euro te koop.

Papierwinkel


Terugkomend uit Japan werd onze bagage vorig jaar binnenstebuiten gekeerd. Gelukkig had ik de kopieŽn van de aankoopbonnen van mijn fotoapparatuur bij me om aan te tonen dat alles in Nederland gekocht was. Dat scheelde dus veel invoerrechten betalen.. Handig dus om kopieŽn van de aankoopbonnen mee te nemen. Wanneer u uw camera nog niet zo goed kent is het raadzaam om daarnaast ook de gebruiksaanwijzing mee te nemen!

En natuurlijk neemt u naast al deze papieren ook nog de verzekeringspapieren mee! Check tevoren of de totale waarde van uw foto-apparatuur onder de reisverzekering valt en sluit zo nodig een aanvullende verzekering af.

Reisgidsen tonen u de fotogenieke plekjes en horen dus in de bagage van een reisfotograaf. Maar loop ter plekke ook eens een winkel binnen om ansichtkaarten te bekijken. Zo ontdekten wij bijvoorbeeld het eiland Lunga met z'n vele papagaaiduikers.

Papagaaiduiker

Rest mij iedereen een heel fijne en fotogenieke vakantie te wensen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Voor bedrijven richt ik me op reclamefotografie (website, social media en drukwerk). Voor particulieren verzorg ik al 15 jaar fotografiecursussen voor beginners en gevorderden. En workshops fotografie zoals portretfotografie, lightpainting, compositie, hondenfotografie, je flitser leren kennen, etc. Zie stapfoto.nl.

27 reacties

 1. fotopeter
  Profiel fotopeter schreef op zondag 17 juli 2011 om 07:57

  voor mij dit jaar 1 camera (5DMKII) en 1 lens (Canon 24-105) mee, geen grip , meerdere lenzen of rugzak e.d. en 2 geheugenkaartjes moet voldoende zijn.

  Helemaal geen zin om te sjouwen dat doe ik heel het jaar al met mijn apparatuur

  Fijne vakantie iedereen

 2. RobertW
  Profiel RobertW schreef op zondag 17 juli 2011 om 08:55

  Ik zweer tegenwoordig bij de Canon G11. Voor veruit de meeste situaties een prima vervanger voor een zware uitrusting zoals hierboven beschreven (uitzonderingen natuurlijk daargelaten vrolijk )

 3. Henri
  Profiel Henri schreef op zondag 17 juli 2011 om 11:18

  De 2 genoemde image tanks zou ik maar snel vergeten en eens naar de Nexto-eXtreme van NextoDi kijken die ik ook hier op photofacts heb besproken: Nog steeds één van de meest interessante image tanks. De Jobo en Epson zijn relatief veel duurder en halen niet de snelheid van de Nexto-eXtreme.
  Wanneer je een image tank gebruikt heb je overigens maar 1, maar liever 2, geheugenkaartjes nodig. Da's prettig, want investeren in veel kaartjes kan betekenen dat je voor je volgende camera weer andere kaartjes nodig hebt en je de oude kaartjes bij het chemisch afval kunt knikkeren....
  Wat vervoeren van je spullen betreft: de afgebeelde foto rugzak ziet er mooi uit maar vind ik erg onhandig in gebruik.
  "Even" van objectief wisselen betekent: eerst rugzak van je rug halen, rugzak plat leggen, opendoen, lens wisselen, rugzak sluiten, rugzak omdoen en verder fotograferen (en hopen dat je voor het volgende shot niet wéér deze hele ceremonie moet doorlopen!). Inmiddels is je onderwerp foetsie en heeft iedereen wel gezien wat je aan het doen bent en wat je allemaal in die mooie rugzak hebt zitten......
  Niet de snelle manier van ongemerkt fotograferen dus.
  Verder leuk, informatief stukje Liesbeth!

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 17 juli 2011 om 12:21

  Een rugtas met goede ritsen is ook wel nuttig. Mijn rugtas heeft het tijdens een recente reis begeven. De trekkertjes aan de ritsen waren er het afgelopen jaar al steeds meer af geraakt, tijdens een bergwandeling begaf de rits van het hoofdvak het. Verder gelopen met riemen en touwtjes om de tas. De tas zag er uit als die op de foto, was van het huismerk van een winkel waar de 'pro's go'. Levensduur twee jaar, ongeveer. Het statief van hetzelfde merk heb ik na een verlijkbare tijd nu ook afgeschreven. Ik bleef de poten aanspannen. Ga je op reis: investeer in goede spullen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.253 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord