Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Rob Dijkstra

Een bridgecamera voor natuurfotografie?

maandag 24 februari 2020, 16:32 door | 15.225x gelezen | 19 reacties

De meeste natuurfotografen werken met een spiegelreflexcamera of een systeemcamera. Als organisator van foto-excursies weet ik als geen ander wat sommige mensen investeren in hun hobby.

En laten we eerlijk zijn: als je serieuze fotografie wilt bedrijven zijn een goede camera, diverse objectieven, een stevig statief en één of twee flitsers toch een echte voorwaarde? Toch?

Hert bosrand


Omgekeerd denken


In de loop van de jaren heeft zich een verandering voltrokken in mijn werkwijze. In plaats van steeds meer en betere (=duurdere) apparatuur te gaan gebruiken ben ik steeds verder gaan minimaliseren.

Van een flinke rugzak vol spullen (twee camerabodies, 100-400mm telezoom, 70-200mm korte telezoom, 21mm groothoek , 28mm groothoek, 35mm groothoek, 50mm standaardlens en 100mm macrolens) ben ik op een gegeven moment overgestapt op een systeemcamera.

De reden was dat al die apparatuur mij beperkte in mijn bewegingsvrijheid, want na een paar uurtjes sjouwen had je het wel gehad.

De systeemcamera bracht een veel lager gewicht en volume met zich mee, ik koos voor een paar zoomlenzen en opeens kon ik mijn hele uitrusting kwijt in een schoudertas. Als ik het veld in ging, voelde dat als een echte opluchting.

Ik bleef wel aanlopen tegen het wisselen van lenzen, maar ja... dat hoort nu eenmaal bij de fotografie. Ik had mezelf al aangewend om steeds weer een flinke telezoomlens op mijn camerabody te zetten, zodat ik snel paraat was als er een hert uit de bosrand te voorschijn kwam.

Hert bosrand


De omslag


Tijdens één van mijn vakanties in de Alpen besloot ik mijn uitrusting thuis te laten en alleen een bridgecamera mee te nemen. Ik had een Sony RX10 (de eerste versie) gekocht (zoombereik 24-200mm) en die vakantie heb ik werkelijk genoten van de fotografie.

Wat een bevrijding om met uitsluitend zo'n lichte camera te fotograferen.
En wat een verbluffende kwaliteit kwam er uit zo'n camera.

Oh ja, ik realiseerde me terdege dat een 1 inch sensor niet de kwaliteit haalt die een full-frame sensor biedt, en het zoomobjectief ook niet te vergelijken is met een prime lens.

Maar deze camera was zo licht dat ik me helemaal niet belemmerd voelde door het gewicht.

Panorama alpen


Wat als?


Toen ik terugkwam van vakantie heb ik overwogen: wat als ik mijn uitrusting nu eens verkoop en helemaal over ga op het gebruik van een bridgecamera? Zou dat mogelijk zijn, wat lever ik dan in, wat win ik?

De tijd was nog niet helemaal rijp, een poosje ben ik mijn systeemcamera naast de bridgecamera blijven gebruiken. Totdat de volgende generatie camera's zich aandiende.

Panasonic kwam uit met de DMC-FZ1000, vergelijkbaar met de Sony RX10 maar een zoomlens tot 400mm en met de mogelijkheid tot filmen in 4k (ultra HD) kwaliteit. Vanaf dat moment ben ik 'omgegaan'.

Geen spijt


Er is geen ideale camera, iedere camera en ieder systeem heeft concessies. Mijn keuze hoeft ook zeker niet de juiste keuze voor jou te zijn. Maar het terug gaan naar minder keuzemogelijkheden heeft voor mij bevrijdend gewerkt.

Ik fotografeer met meer plezier dan ooit, ik heb nooit meer het gevoel 'had ik nu maar mijn telelens meegenomen' en ik mis veel minder shots omdat ik geen lenzen meer hoef te wisselen.

Mobiliteit


Filmen met de fotocamera


Ik ben een liefhebber van natuurdocumentaires: de BBC Earth serie, Holland - Natuur in de Delta. Fantastisch vind ik ze.

Met mijn bridgecamera ben ik ook gaan filmen. Ik ontdekte (en dat is min of meer specifiek voor een aantal Panasonic camera's) dat als ik filmde in de hoogste kwaliteit (UHD of 4k) de camera een cropfactor 1,5 gebruikt.

In plaats van 24mm groothoek begint het dan opeens met 36mm. Bij deze filmfunctie heb je dus minder groothoekbereik. Lastig bij landschappen.

Aan de andere kant van het zoombereik heb je dus geen 400mm maar opeens 600mm. En dat is fantastisch voor wildlife fotografie. Het onderstaande filmpje spreekt boekdelen.


Nu wordt het een beetje ingewikkelder: als je filmt zijn er twee gangbare, goede kwaliteiten: full HD (1920x1080) en 4k of Utra HD (3840x2160). Niet alle camera's beschikken over die beide kwaliteiten. Full HD is min of meer gangbaar voor alle camera's, 4k kwaliteit komt wat minder voor.

En dan is er ook nog een hele verzameling ander formaten die het allemaal nog wat ingewikkelder maakt. Maar hier laten we die uit beeld. Als je filmt in Full HD en je zou een foto uit dat beeld halen mis je de kwaliteit die je gewend bent.

Mijn camera heeft een 20 megapixel beeldchip en dat levert beelden op van 5472 bij 3648 pixels. Een mooie vergroting aan de muur hangen is daarmee heel goed mogelijk. Als ik een beeld haal uit een Full HD filmpje is de resolutie opeens 1920 x 1080. Pakweg 2 megapixel.

Goed voor een 9x13 centimeter printje maar niet meer. In 4k kwaliteit is dat echter al 3840x2160. Zo'n 8 megapixel en dat is wel afdrukbaar op A4. En die 4k kwaliteit is ook de kwaliteit die veel nieuwe beeldschermen laten zien.

Als ik dus een foto haal uit filmbeeld in 4k heb ik nog steeds de resolutie die mijn beeldscherm maximaal kan tonen. Even een voetnoot: uit videobeelden kun je geen RAW bestand extraheren, alleen Jpeg foto's.

Fotoformaten


VERGELIJKING


Een foto uit videobeeld kun je eenvoudig maken met VLC player.

Foto van video maken met VLC player


Digitaal zoom


Veel camera's (en zeker bridge- en compactcamera's) kunnen digitaal zoomen tot verbluffende vergrotingen, maar altijd kost dit aanzienlijk kwaliteit. Ik raad dit dan ook sterk af. Je kunt beter croppen uit een goed RAW bestand dan digitale zoom gebruiken.

Laat je niet misleiden door het beeld op de monitor van je camera. Die is te klein om de nadelen duidelijk te tonen. Als je ook maar enigszins kwaliteitbewust bent gebruik je geen digitale zoom

SmartZoom of Intelligent Zoom


Mijn Panasonic camera biedt ook i-Zoom (intelligent zoom). Omdat je in de filmmodus dus niet de hele beeldchip met 20 megapixel kunt gebruiken, maar hooguit 8 megapixel gebruikt (in 4k) kan de camera door deze pixels effectief te gebruiken nog verder croppen zonder zichtbaar verlies.

Een factor 2 wordt op dat moment haalbaar. Bij voldoende licht is er geen kwaliteitsvermindering, bij weinig licht treed er sneller ruis op.

Die extra cropfactor 2 maakt het wel een soort ideale wildlife camera: mijn huidige Panasonic DMC-FZ2000 heeft 24–480mm optisch zoombereik.

In 4k filmkwaliteit wordt dat 36-720mm en gecombineerd met i-Zoom gaat dat door tot 36-1440 mm. Je haalt de dieren onwaarschijnlijk dichtbij met (nog steeds) een heel compacte camera.

En de foto's die ik extraheer uit de filmbeelden zijn dus nog steeds 8 megapixel. Als je niet genoeg kunt krijgen van zoombereik is de Nikon P1000 (24–3000mm zoombereik!) een overweging waard.

De beeldchip is echter erg klein en daardoor treedt er snel ruis en artifacten op – zeker bij wat minder licht wat bij wildlife fotografie natuurlijk nog al eens aan de orde is). Mijn ervaring is dat deze camera niet de kwaliteit biedt die ik uit mijn Panasonic haal.


Hoe zit dat met bokeh?


Eerlijk is eerlijk. Ik ben wel eens jaloers op het prachtige bokeh dat een 400 of 500mm primelens biedt. Mijn Panasonic doet (met de 1 inch chip) dat wat minder fraai. Maar als ik voldoende inzoom wordt het duidelijk beter.

Tja, ik zei het al: geen enkele camera is ideaal. En dit is één van de concessies die ik doe als ik met een dergelijke camera ga werken.

Dampend edelhert in bronsttijd


Macro of zoomen?


Een bridgecamera kan meestal heel dichtbij scherpstellen (tot op enkele centimeters) in de groothoekstand. Dat is verbluffend dichtbij niet altijd even bruikbaar: vlinders houden er niet van als je zo dichtbij komt. Ik gebruik doorgaans liever de filmstand in dergelijke situaties.

Ingezoomd met 1440 mm kan ik nog scherpstellen op ongeveer een meter afstand. Een klein vlindertje kan ik dan gemakkelijk beeldvullend vastleggen. En voor nog extremere vergrotingen gebruik ik een goede macro-voorzetlens.


Filmen is het nieuwe fotograferen


Stel je voor: je hebt een prachtig plekje ontdekt waar regelmatig een ijsvogeltje komt jagen. Steeds vanaf hetzelfde takje duikt het vogeltje het water in. Juist dit soort snelle acties is heel moeilijk te timen.

Als je het filmt in 4k kun je uit de duikactie achteraf gewoon het goede beeldje 'plukken'. En die kun je dan nog steeds full size op een 4k TV of monitor tonen.


Hoezo: minder mogelijkheden?


Ik kan in dit artikel niet alle kanten van het fotograferen met een bridgecamera uitleggen. Je mag ervan uitgaan dat de mogelijkheden zo uitgebreid zijn als van een uitgebreide spiegelreflexcamera.

Mijn Panasonic biedt echter meer: achteraf scherpstellen (Post-Focus), ingebouwde focusstacking mogelijkheden, timelapse en slowmotion op zeer veel snelheden. Het is werkelijk verbluffend wat een dergelijke camera kan.


Je huidige camera kan filmen, maar jij filmt niet?


Grappig… bijna alle fotografen zien filmen als een soort speelgoedversie van fotograferen. Filmen heeft een heel andere dimensie en biedt je een nieuwe manier om je verhaal te vertellen: met geluid, muziek, beweging…

Filmen is veel moeilijker als fotograferen want je hebt (in tegenstelling tot fotografie) eigenlijk niets aan één mooi shot. Om een verhaal te vertellen heb je meerdere shots nodig. En een plan.

Als het je een mooie uitdaging lijkt kijk dan eens naar de cursus Filmen met je fotocamera bij Photofacts Academy. Je kunt mij daar aan de gang zien in Burgers' Bush.

En net als bij fotografie komt er ook nog een stukje nabewerking bij. Maar ook daarvoor is er een cursus bij Photofacts Academy.


En nu?


Moet je nu je duur betaalde spullen inruilen voor een bridgecamera? Nee, niet direct. Maar als je regelmatig tegen het gewicht of 'het gedoe' aanloopt is het een goede overweging.

En als je - net als ik – graag langere tijd rondzwerft in de natuur en je wilt niet gehinderd worden door een te zware rugzak vol spullen dan weet je nu dat ik het als een bevrijding heb ervaren. Overweeg het eens.

En mocht je helemaal 'in to filmen' zijn: ik ken geen mooiere camera daarvoor dan de Panasonic DMC-FZ2000. Het model bestaat al een aantal jaren en ik verwacht dit jaar de opvolger. Ik kan er haast niet wachten.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Rob Dijkstra

Over de auteur

Rob is fotograaf, filmer en natuurgids. Onder de naam WILDvanNATUUR organiseert hij een groot aantal excursies en workshops voor hobbyfotografen en natuurliefhebbers in het gebied tussen Zuid-Duitsland, Denemarken en de Franse noordkust, op maximaal een dag autorijden.

19 reacties

  1. Ernst van Erkelens
    Ernst van Erkelens schreef op dinsdag 25 februari 2020 om 08:10  | reageer

    Grappig dat je op de foto onder het artikel nog steeds met een flinke telelens staat.

  2. marij
    marij schreef op dinsdag 25 februari 2020 om 12:28  | reageer


    Welk verwerkingsprogramma gebruik jij bij deze camera, ik vind het Panasonic programma niet geweldig.

  3. Jean-Pierre van der Zanden
    Jean-Pierre van der Zanden schreef op dinsdag 25 februari 2020 om 12:29  | reageer

    Ik heb naast mijn Canon 5DMIII ook een Sony a7RIII systeemcamera, beide fullframe, waarbij ik mijn Canon objectieven op de Sony gebruik... Full frame EN lichtsterke telelenzen geeft me de scherpte, maar vooral ook de mooie onscherpte waar ik verslaafd aan ben. Dat is met een bridgecamera helaas niet mogelijk, heb zelf een goede fujifilm bridgecamera, die ik eigenlijk nooit meer gebruik... Toch mar die zware rugzak mee, ook in de hitte van Borneo of Maleisie...vrolijk

  4. marij
    marij schreef op dinsdag 25 februari 2020 om 12:34  | reageer

    Welk bewerkingsprogramma gebruik jij? Ik vind het programma van Panasonic niet geweldig.

  5. Wim
    Wim schreef op dinsdag 25 februari 2020 om 12:35  | reageer

    Jij verwoordt perfect wat er ook al een tijdje in mijn hoofd spookt. Al dat sleurwerk en die lenzenverwisselingen, ik ben het moe. Op vakantie ben ik mijn ganse handbagage kwijt aan fotospullen.

  6. bartuyt
    Profiel bartuyt schreef op dinsdag 25 februari 2020 om 13:25  | reageer

    Rob,
    Jouw artikel is mij uit het hart gegrepen! Ik heb ook altijd met veel hoogwaardige apparatuur gesleept en lang getwijfeld of ik op "bridge" zou gaan overstappen... Ik ben nu 71 jaar en o.m. door jouw overwegingen ga ik dat nu toch doen. Ik houd mijn Fuji X-T3 met 50mm voor "street", omdat de Pana FZ2000 op straat een grote blikvanger is en ik graag onopgemerkt wil schieten. Nu een een jaar oude Pana FZ 2000 met veel extra's voor € 450 gekocht, ga mij daar nu op toeleggen. Dank voor deze wetenswaardige bijdrage!
    Bart Uijterlinde; www.bartuiijterlinde.net

  7. Joep
    Joep schreef op dinsdag 25 februari 2020 om 13:28  | reageer

    Interessant,
    ik ben ook een paar maanden geleden overgestapt van een Canon spiegelreflex (600D) naar de Panasonic 1000 II. Minder gewicht, altijd de goede lens, snel en om welke reden dan ook, scherpere foto's. Daarnaast erg veel mogelijkheden, ik vraag me wel eens af of ik een computer bij me heb die kan fotograferen, of andersom.

  8. Joep
    Joep schreef op dinsdag 25 februari 2020 om 14:21  | reageer

    @Marij, fotobewerking:
    Ik gebruik een oud ACDSee programma voor het snelle werk, als je 1000 sportfoto's maakt, waarvan een deel snel op een site moeten, wil je niet meer dan 30 seconden per geselecteerde foto besteden. Voor het serieuze werk photoshop, maar dat valt me telkens tegen, wel erg complex, voor mij niet intuïtief, leercurve traag. Ik zal wel eens overstappen naar lightroom, als ik daar de tijd voor wil nemen.

  9. Ynze Braaksma
    Ynze Braaksma schreef op dinsdag 25 februari 2020 om 22:05  | reageer

    Leuk om te lezen en er zijn zeker goede argumenten om met een bridgecamera (met 1 inch sensor) te fotograferen. De Panasonic FZ1000 die ik een paar jaar geleden om dezelfde redenen had aangeschaft was voor mij helaas niet zo'n succes. Na 250 mm kakte de scherpte behoorlijk in en pas bij 400 mm kon ik soms nog een gestoken scherp beeld krijgen. Verder was het een prima camera met inderdaad veel mogelijkheden. Ik besloot de camera met toch wel wat pijn in mijn hart te verkopen. Ondertussen was ik zo gewend geraakt aan het gemak van de bridgecamera, vooral tijdens mijn reizen, dat ik zocht om een alternatief merk. Tja, dan blijft er maar 1 merk met grotere sensor over, de Sony RX serie. De RX10IV was het nieuwste model maar allemachtig wat was dat kreng duur! Ik heb er lang over nagedacht en veel recensies gelezen alvorens die aan te schaffen. Uiteindelijk had ik nog een paar mooie X-T Fujifilm camera's en de Sony was "voor erbij". Uiteindelijk toch maar aangeschaft en daarna bijna niet meer uit mijn handen geweest... Wat is dit in alle opzichten een DIJK van een camera! Superscherp over het hele zoombereik en vanaf het grootste diafragma. Zeer snelle autofocus met een bijna honderd procent trefzekerheid, ik kijk nooit meer terug om de scherpte te controleren. Enfin, zo kan ik nog wel doorgaan. Ik ben er ontzettend blij mee en neem nooit meer mijn systeemcamera met verwisselbare lenzen mee op reis. 24-600 mm topkwaliteit, heerlijk! Ik film weinig maar de kwaliteit hiervan is ook uitstekend met de mogelijkheid er 8 megapixel foto's uit te halen. Ik ben niet zover om mijn Fujifilm camera's met mooi glas te verkopen, die zijn ook klasse. Maar als ik foto's in de buurt maak waarbij ik ook de systeemcamera gemakkelijk zou kunnen gebruiken valt de beslissing toch vaak in het voordeel van de Sony RX10IV uit. De bridgecamera met 1 inch sensor is wat mij betreft dan ook een uitstekend alternatief zonder noemenswaardig verschil aan kwaliteit in te boeten. Je bent wel wat afhankelijk van goed licht want ruis treed sneller op t.o.v. een grotere sensor (maar ook hier heeft Sony overigens een verbluffend mooie oplossing voor bedacht).

  10. Demeyere Philippe
    Demeyere Philippe schreef op woensdag 26 februari 2020 om 08:27  | reageer

    Sinds mijn reis naar St Raphaël (met de T.g.v.) 4 jaar geleden, heb ik mezelf beloofd dat ik mijn reflex niet langer mee zou nemen op een gezinsuitje. Te veel stoppen tijdens de wandeling om van lens te wisselen, gebrek aan bewegingsvrijheid, enz.

    Het is niet erg aangenaam, ook voor het gezin.
    Ik zocht YouTube voor wat review over Bridge-camera's en stopte bij Graham Houghton's tutorials.

    Als u op zoek bent naar een diepgaande analyse van een Lumix / Panasonic-bridge, bent u bij ons aan het juiste adres.
    Daarna kocht ik een FZ200 om te proberen en ik ben er behoorlijk tevreden mee, hoewel deze Bridge nogal onderaan de schaal staat.

    Ik denk dat ik een beetje ga upgrad voor volgend voorjaar en de FZ2000 lijkt een goede keuze, maar ik sta nog steeds open voor andere opties.

  11. Rob Dijkstra
    Rob Dijkstra schreef op woensdag 26 februari 2020 om 10:12  | reageer

    Als schrijver van dit artikel wil ik ook even reageren.
    Er wordt verschillende keren gevraagd en gesproken over bewerkingsprogramma's. Feitelijk staat dit natuurlijk helemaal los van de camera. Maar even mijn ervaringen: zelf gebruik ik Photoshop Elements. En wel met dezelfde reden als waarom ik de Panasonic FZ2000 gebruik: geen overbodige ballast. Krachtige tools, Nederlandstalig, geen verplicht jaarbedrag maar een eenmalige aanschaf...
    Ik vind het een wereldcombinatie!
    Rob Dijkstra | www.wildvannatuur.com

  12. Frank
    Frank schreef op woensdag 26 februari 2020 om 10:32  | reageer

    Beste Rob,

    Ik ben heel blij met uw artikel. Heeeeel blij. Dan weet ik dat het geen foute beslissing was om de Lumix FZ-1000 te kopen.

    Ik heb ook i.v.m. gewicht van de lenzen en body's van mijn Nikon camera de Panasonic FZ-1000 gekocht. Vanwege de zeer positive reacties op het internet. Dus op b.v.
    youtube enzo. Heb uitgebreid gezocht. Natuurlijk had ik liever de Sony RX10 IV gehad. Maar daar heb ik geen inkomen naar. Ik krijg echter met de FZ-1000 niet voor mekaar wat ik met mijn Nikon DSLR s doe. Helaas. Dus heb ik hierna nog een Full Frame Nikon gekocht. Maar ja dan kunnen we tot 300 mm. En max 420 . (x1.4) Zou moeten kunnen hoor ik overal.

    Maar de FZ-1000.................tja.
    Ik vind em in vergelijk met mijn Nikon behoorlijk ingewikkeld.

    De mogelijkheden zijn bizar veel.

    De body te klein. Jammer dat er geen batt pack voor bestaat.

    Waarschijnlijk doe ik iets verkeert bij de instellingen.
    Macro - Landschap - dieren bij goed weer..

    Maar vliegende vogels...........nee

    Zelfs stil zittende vogels niet. Krijg ze niet scherp.

    Nog niet eens op 20 meter.
    Ze lijken scherp op het beeldschermpje.

    Maar als ik ze dan thuis op mijn 24 inch bekijk, wordt ik meestal niet vrolijk..

    Hiervoor had ik een Nikon Bridge B700.
    Die was handiger in gebruik.
    Maar een kleine sensor.
    Dus ingeruild voor de Lumix FZ-1000

    Helaas schrijft u nergens in dit artikel over de instellingen voor het maken van goede foto's met de Lumix.

    Als ik die van U wil, moet ik op cursus bij U.
    Jammer. Maar ik begrijp het wel.
    Ik heb er niks aan, want alles wat U zou vertellen bij ik in No-time kwijt.

    Groetjes,
    Frank

  13. osten
    osten schreef op woensdag 26 februari 2020 om 10:56  | reageer

    Het was leerzaam.
    Grt,osten

  14. Leen Koper
    Profiel Leen Koper schreef op woensdag 26 februari 2020 om 13:08  | reageer

    Jouw zorgen om het gewicht van je uitrusting deelde ik, zoals ik zelf in een vorig artikel al schreef. Voor mij was het een reden om op een m4/3 uitrusting over te gaan. De Panasonic GX80 met een 14-140 objectief (nog zo'n 200 euro goedkoper ook) en soms de Olympus 9-18 in mijn jaszak voldoen in mijn geval aan nagenoeg alle eisen die ik stel. Lichtsterkere objectiefjes neem ik alleen mee als het strikt noodzakelijk is en ik niet te ver hoef te lopen. Bovendien, als ik een statief meeneem, kan ik volstaan met een veel lichter exemplaar dan voorheen. En inderdaad, de software van de leverancier is nauwelijks bruikbaar, gewoon -net als jij- PS Elements voldoet ruimschoots en is binnen een jaar terugverdiend t.o.v. een abonnement.

  15. Marij
    Marij schreef op woensdag 26 februari 2020 om 14:32  | reageer

    Sinds een jaar heb ik de Panasonic FZ1000 , daarvoor had ik een Nikon Coolpix. Tja, het is wel weer leren werken met een andere camera, maar toch ben ik tevreden over de prijs/kwaliteit verhouding. Om vogels te fotograferen is het een voorwaarde dat het zonlicht goed op de vogel valt, dan kun je ook optimaal inzoomen, wel statief gebruiken. Voor een wazige achtergrond gebruik ik de combinatie "macro zoom", dan kun je op het schermpje zien wat er precies scherp/wazig wordt als je de camera naar voor of naar achter beweegt. Voor landschap zet ik de autofocusmode op de selectie van een horizontale rij hokjes, ongeveer daar waar ik de horizon kies, dat levert beter beelden dan de autofocus op "49 mode", dwz een betere scherptediepte. Bij weinig licht is de juiste instelling ook een hele uitdaging, daar zou je wel een boek over kunnen schrijven, maar je kunt altijd nog kiezen voor de iA.

  16. Frank
    Frank schreef op donderdag 27 februari 2020 om 12:50  | reageer

    Beste Rob, nog even een toevoeging op mijn reactie van gisteren.

    Ik vind het ook heel leerzaam.

    En door U, heb ik nu een test versie van Adobe Elements op mijn pc staan, en zie de vele voordelen daarvan.

    (terwijl ik altijd gezegd heb, Adobe PS komt er bij mij niet op)

    Nikon heeft bv , NEF en NRW en Panasonic heeft RW2.
    Dat kan PS Elements allemaal.
    En het is maar een 1 malig bedrag.
    Niet super hoog.
    Dus dat zal er wel gaan komen.

    Ik blijf experimenteren met mijn FZ-1000.

    En met uw tips en de tips van alle andere mensen die hier mooie reacties schrijven kom ik een heel eind.

    Groet,
    Frank




  17. Rob Dijkstra
    Rob Dijkstra schreef op zaterdag 29 februari 2020 om 19:46  | reageer

    @Frank,
    tja, de mogelijkheden noem jij 'bizar veel' - ik zeg "heeeeel veel waar voor je geld...

    Maar niet iedereen is van 'veelvuldig zelf experimenteren' - om die reden is waarschijnlijk mijn specifieke workshop voor deze camera best populair knipoog

    Vliegende vogels zijn voor iedere camera een uitdaging en ja... er zijn camera's met snellere AF systemen. Maar in mijn ervaring is het toch prima mogelijk. Kwestie van S- stand gebruiken met voldoende hoge snelheid (doorgaans 1/1000 of sneller) en AF-C stand gebruiken.

    Rob Dijkstra | WILDvanNATUUR

  18. Lisette1984
    Profiel Lisette1984 schreef op dinsdag 16 juni 2020 om 10:49  | reageer

    Mooi artikel wat precies mijn dilemma beschrijft over het inruilen van mijn spiegelreflex met lenzen voor een bridge camera. Omdat ik nu een Sony heb ben ik aan het nadenken of ik een Sony RX10 III of IV aan zou willen schaffen. Maar ik ben benieuwd of iemand weet of je daar ook mee kunt filmen en verder inzoomen zoals hier boven beschreven en daar da dit is uit kunt halen? En heeft deze camera misschien ook een soort superzoom functie? Ik hoor het graag vrolijk Groetjes Lisette

  19. Hans van Helden
    Profiel Hans van Helden schreef op maandag 22 juni 2020 om 14:40  | reageer

    Hallo Lisette,
    ja zowel de Sony RX10 mark3 als de mark4 versie hebben dat. In geval van Sony heet het 'helder beeld zoom' en kan voor zowel filmen als fotograferen worden gebruikt (bij filmen in zowel HD als 4K - bij fotograferen alleen in JPG formaat)
    De cropfactor die ik beschreef bij de Panasonic bij omschakelen naar 4k formaat is bij de Sony niet aanwezig, Daarentegen hebben deze Sony's beide tot 600 mm (kleinbeeldequivalent) zoombereik en met die functie 'helder beeld zoom' wordt dat dus 1200 mm.
    Ik gebruik momenteel ook deze beide modellen en er zijn wel wat verschillen: de mark4 is duidelijk sneller met scherpstellen als de mark3. De mark4 heeft ook een touchscreen.
    Tip: deze maand is er op diverse modellen een cashback actie bij Sony....

    met vriendelijke groet,
    Rob Dijkstra, excursieleider | filmer | fotograaf

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord