Rob Dijkstra

Een bridgecamera voor natuurfotografie?

maandag 24 februari 2020, 16:32 door | 12.164x gelezen | 19 reacties

De meeste natuurfotografen werken met een spiegelreflexcamera of een systeemcamera. Als organisator van foto-excursies weet ik als geen ander wat sommige mensen investeren in hun hobby.

En laten we eerlijk zijn: als je serieuze fotografie wilt bedrijven zijn een goede camera, diverse objectieven, een stevig statief en één of twee flitsers toch een echte voorwaarde? Toch?

Hert bosrand


Omgekeerd denken


In de loop van de jaren heeft zich een verandering voltrokken in mijn werkwijze. In plaats van steeds meer en betere (=duurdere) apparatuur te gaan gebruiken ben ik steeds verder gaan minimaliseren.

Van een flinke rugzak vol spullen (twee camerabodies, 100-400mm telezoom, 70-200mm korte telezoom, 21mm groothoek , 28mm groothoek, 35mm groothoek, 50mm standaardlens en 100mm macrolens) ben ik op een gegeven moment overgestapt op een systeemcamera.

De reden was dat al die apparatuur mij beperkte in mijn bewegingsvrijheid, want na een paar uurtjes sjouwen had je het wel gehad.

De systeemcamera bracht een veel lager gewicht en volume met zich mee, ik koos voor een paar zoomlenzen en opeens kon ik mijn hele uitrusting kwijt in een schoudertas. Als ik het veld in ging, voelde dat als een echte opluchting.

Ik bleef wel aanlopen tegen het wisselen van lenzen, maar ja... dat hoort nu eenmaal bij de fotografie. Ik had mezelf al aangewend om steeds weer een flinke telezoomlens op mijn camerabody te zetten, zodat ik snel paraat was als er een hert uit de bosrand te voorschijn kwam.

Hert bosrand


De omslag


Tijdens één van mijn vakanties in de Alpen besloot ik mijn uitrusting thuis te laten en alleen een bridgecamera mee te nemen. Ik had een Sony RX10 (de eerste versie) gekocht (zoombereik 24-200mm) en die vakantie heb ik werkelijk genoten van de fotografie.

Wat een bevrijding om met uitsluitend zo'n lichte camera te fotograferen.
En wat een verbluffende kwaliteit kwam er uit zo'n camera.

Oh ja, ik realiseerde me terdege dat een 1 inch sensor niet de kwaliteit haalt die een full-frame sensor biedt, en het zoomobjectief ook niet te vergelijken is met een prime lens.

Maar deze camera was zo licht dat ik me helemaal niet belemmerd voelde door het gewicht.

Panorama alpen


Wat als?


Toen ik terugkwam van vakantie heb ik overwogen: wat als ik mijn uitrusting nu eens verkoop en helemaal over ga op het gebruik van een bridgecamera? Zou dat mogelijk zijn, wat lever ik dan in, wat win ik?

De tijd was nog niet helemaal rijp, een poosje ben ik mijn systeemcamera naast de bridgecamera blijven gebruiken. Totdat de volgende generatie camera's zich aandiende.

Panasonic kwam uit met de DMC-FZ1000, vergelijkbaar met de Sony RX10 maar een zoomlens tot 400mm en met de mogelijkheid tot filmen in 4k (ultra HD) kwaliteit. Vanaf dat moment ben ik 'omgegaan'.

Geen spijt


Er is geen ideale camera, iedere camera en ieder systeem heeft concessies. Mijn keuze hoeft ook zeker niet de juiste keuze voor jou te zijn. Maar het terug gaan naar minder keuzemogelijkheden heeft voor mij bevrijdend gewerkt.

Ik fotografeer met meer plezier dan ooit, ik heb nooit meer het gevoel 'had ik nu maar mijn telelens meegenomen' en ik mis veel minder shots omdat ik geen lenzen meer hoef te wisselen.

Mobiliteit


Filmen met de fotocamera


Ik ben een liefhebber van natuurdocumentaires: de BBC Earth serie, Holland - Natuur in de Delta. Fantastisch vind ik ze.

Met mijn bridgecamera ben ik ook gaan filmen. Ik ontdekte (en dat is min of meer specifiek voor een aantal Panasonic camera's) dat als ik filmde in de hoogste kwaliteit (UHD of 4k) de camera een cropfactor 1,5 gebruikt.

In plaats van 24mm groothoek begint het dan opeens met 36mm. Bij deze filmfunctie heb je dus minder groothoekbereik. Lastig bij landschappen.

Aan de andere kant van het zoombereik heb je dus geen 400mm maar opeens 600mm. En dat is fantastisch voor wildlife fotografie. Het onderstaande filmpje spreekt boekdelen.


Nu wordt het een beetje ingewikkelder: als je filmt zijn er twee gangbare, goede kwaliteiten: full HD (1920x1080) en 4k of Utra HD (3840x2160). Niet alle camera's beschikken over die beide kwaliteiten. Full HD is min of meer gangbaar voor alle camera's, 4k kwaliteit komt wat minder voor.

En dan is er ook nog een hele verzameling ander formaten die het allemaal nog wat ingewikkelder maakt. Maar hier laten we die uit beeld. Als je filmt in Full HD en je zou een foto uit dat beeld halen mis je de kwaliteit die je gewend bent.

Mijn camera heeft een 20 megapixel beeldchip en dat levert beelden op van 5472 bij 3648 pixels. Een mooie vergroting aan de muur hangen is daarmee heel goed mogelijk. Als ik een beeld haal uit een Full HD filmpje is de resolutie opeens 1920 x 1080. Pakweg 2 megapixel.

Goed voor een 9x13 centimeter printje maar niet meer. In 4k kwaliteit is dat echter al 3840x2160. Zo'n 8 megapixel en dat is wel afdrukbaar op A4. En die 4k kwaliteit is ook de kwaliteit die veel nieuwe beeldschermen laten zien.

Als ik dus een foto haal uit filmbeeld in 4k heb ik nog steeds de resolutie die mijn beeldscherm maximaal kan tonen. Even een voetnoot: uit videobeelden kun je geen RAW bestand extraheren, alleen Jpeg foto's.

Fotoformaten


VERGELIJKING


Een foto uit videobeeld kun je eenvoudig maken met VLC player.

Foto van video maken met VLC player


Digitaal zoom


Veel camera's (en zeker bridge- en compactcamera's) kunnen digitaal zoomen tot verbluffende vergrotingen, maar altijd kost dit aanzienlijk kwaliteit. Ik raad dit dan ook sterk af. Je kunt beter croppen uit een goed RAW bestand dan digitale zoom gebruiken.

Laat je niet misleiden door het beeld op de monitor van je camera. Die is te klein om de nadelen duidelijk te tonen. Als je ook maar enigszins kwaliteitbewust bent gebruik je geen digitale zoom

SmartZoom of Intelligent Zoom


Mijn Panasonic camera biedt ook i-Zoom (intelligent zoom). Omdat je in de filmmodus dus niet de hele beeldchip met 20 megapixel kunt gebruiken, maar hooguit 8 megapixel gebruikt (in 4k) kan de camera door deze pixels effectief te gebruiken nog verder croppen zonder zichtbaar verlies.

Een factor 2 wordt op dat moment haalbaar. Bij voldoende licht is er geen kwaliteitsvermindering, bij weinig licht treed er sneller ruis op.

Die extra cropfactor 2 maakt het wel een soort ideale wildlife camera: mijn huidige Panasonic DMC-FZ2000 heeft 24–480mm optisch zoombereik.

In 4k filmkwaliteit wordt dat 36-720mm en gecombineerd met i-Zoom gaat dat door tot 36-1440 mm. Je haalt de dieren onwaarschijnlijk dichtbij met (nog steeds) een heel compacte camera.

En de foto's die ik extraheer uit de filmbeelden zijn dus nog steeds 8 megapixel. Als je niet genoeg kunt krijgen van zoombereik is de Nikon P1000 (24–3000mm zoombereik!) een overweging waard.

De beeldchip is echter erg klein en daardoor treedt er snel ruis en artifacten op – zeker bij wat minder licht wat bij wildlife fotografie natuurlijk nog al eens aan de orde is). Mijn ervaring is dat deze camera niet de kwaliteit biedt die ik uit mijn Panasonic haal.


Hoe zit dat met bokeh?


Eerlijk is eerlijk. Ik ben wel eens jaloers op het prachtige bokeh dat een 400 of 500mm primelens biedt. Mijn Panasonic doet (met de 1 inch chip) dat wat minder fraai. Maar als ik voldoende inzoom wordt het duidelijk beter.

Tja, ik zei het al: geen enkele camera is ideaal. En dit is één van de concessies die ik doe als ik met een dergelijke camera ga werken.

Dampend edelhert in bronsttijd


Macro of zoomen?


Een bridgecamera kan meestal heel dichtbij scherpstellen (tot op enkele centimeters) in de groothoekstand. Dat is verbluffend dichtbij niet altijd even bruikbaar: vlinders houden er niet van als je zo dichtbij komt. Ik gebruik doorgaans liever de filmstand in dergelijke situaties.

Ingezoomd met 1440 mm kan ik nog scherpstellen op ongeveer een meter afstand. Een klein vlindertje kan ik dan gemakkelijk beeldvullend vastleggen. En voor nog extremere vergrotingen gebruik ik een goede macro-voorzetlens.


Filmen is het nieuwe fotograferen


Stel je voor: je hebt een prachtig plekje ontdekt waar regelmatig een ijsvogeltje komt jagen. Steeds vanaf hetzelfde takje duikt het vogeltje het water in. Juist dit soort snelle acties is heel moeilijk te timen.

Als je het filmt in 4k kun je uit de duikactie achteraf gewoon het goede beeldje 'plukken'. En die kun je dan nog steeds full size op een 4k TV of monitor tonen.


Hoezo: minder mogelijkheden?


Ik kan in dit artikel niet alle kanten van het fotograferen met een bridgecamera uitleggen. Je mag ervan uitgaan dat de mogelijkheden zo uitgebreid zijn als van een uitgebreide spiegelreflexcamera.

Mijn Panasonic biedt echter meer: achteraf scherpstellen (Post-Focus), ingebouwde focusstacking mogelijkheden, timelapse en slowmotion op zeer veel snelheden. Het is werkelijk verbluffend wat een dergelijke camera kan.


Je huidige camera kan filmen, maar jij filmt niet?


Grappig… bijna alle fotografen zien filmen als een soort speelgoedversie van fotograferen. Filmen heeft een heel andere dimensie en biedt je een nieuwe manier om je verhaal te vertellen: met geluid, muziek, beweging…

Filmen is veel moeilijker als fotograferen want je hebt (in tegenstelling tot fotografie) eigenlijk niets aan één mooi shot. Om een verhaal te vertellen heb je meerdere shots nodig. En een plan.

Als het je een mooie uitdaging lijkt kijk dan eens naar de cursus Filmen met je fotocamera bij Photofacts Academy. Je kunt mij daar aan de gang zien in Burgers' Bush.

En net als bij fotografie komt er ook nog een stukje nabewerking bij. Maar ook daarvoor is er een cursus bij Photofacts Academy.


En nu?


Moet je nu je duur betaalde spullen inruilen voor een bridgecamera? Nee, niet direct. Maar als je regelmatig tegen het gewicht of 'het gedoe' aanloopt is het een goede overweging.

En als je - net als ik – graag langere tijd rondzwerft in de natuur en je wilt niet gehinderd worden door een te zware rugzak vol spullen dan weet je nu dat ik het als een bevrijding heb ervaren. Overweeg het eens.

En mocht je helemaal 'in to filmen' zijn: ik ken geen mooiere camera daarvoor dan de Panasonic DMC-FZ2000. Het model bestaat al een aantal jaren en ik verwacht dit jaar de opvolger. Ik kan er haast niet wachten.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Rob Dijkstra

Over de auteur

Rob is fotograaf, filmer en natuurgids. Onder de naam WILDvanNATUUR organiseert hij een groot aantal excursies en workshops voor hobbyfotografen en natuurliefhebbers in het gebied tussen Zuid-Duitsland, Denemarken en de Franse noordkust, op maximaal een dag autorijden.

19 reacties

 1. Ernst van Erkelens
  Ernst van Erkelens schreef op dinsdag 25 februari 2020 om 08:10

  Grappig dat je op de foto onder het artikel nog steeds met een flinke telelens staat.

 2. marij
  marij schreef op dinsdag 25 februari 2020 om 12:28


  Welk verwerkingsprogramma gebruik jij bij deze camera, ik vind het Panasonic programma niet geweldig.

 3. Jean-Pierre van der Zanden
  Jean-Pierre van der Zanden schreef op dinsdag 25 februari 2020 om 12:29

  Ik heb naast mijn Canon 5DMIII ook een Sony a7RIII systeemcamera, beide fullframe, waarbij ik mijn Canon objectieven op de Sony gebruik... Full frame EN lichtsterke telelenzen geeft me de scherpte, maar vooral ook de mooie onscherpte waar ik verslaafd aan ben. Dat is met een bridgecamera helaas niet mogelijk, heb zelf een goede fujifilm bridgecamera, die ik eigenlijk nooit meer gebruik... Toch mar die zware rugzak mee, ook in de hitte van Borneo of Maleisie...vrolijk

 4. marij
  marij schreef op dinsdag 25 februari 2020 om 12:34

  Welk bewerkingsprogramma gebruik jij? Ik vind het programma van Panasonic niet geweldig.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.962 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord