Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Foto's bewerken zonder tussenkomst van Lightroom of Photoshop

zaterdag 4 januari 2020, 14:14 door | 7.877x gelezen | 23 reacties

Wie in Raw fotografeert, zal zijn beeldmateriaal na bewerking moeten omzetten naar het bruikbare Jpeg formaat. Daar zijn verschillende Raw converters voor te krijgen, waarmee je het beeldmateriaal naar smaak kunt bewerken.

Een van de meest gebruikte software voor raw beelden is Lightroom. Deze maakt gebruik van Adobe Camera Raw, afgekort ACR. Ook Photoshop maakt hier gebruik van.

Wil je zonder Lightroom toch je raw beelden bewerken met Adobe Camera Raw, dan kun je dat ook vanuit Photoshop doen. Het nadeel is, dat je eerst Photoshop moet openen. Eenmaal geopend, dan kun je een selectie raw beelden vanuit verkenner er naartoe slepen.

Natuurlijk kun je ook via 'bestand-openen' de raw beelden in Photoshop openen. Welke methode je ook gebruikt, het kan verstandig zijn om eerst een selectie te maken voor je deze in Photoshop opent.

Er is echter een manier die veel makkelijker is. Hiervoor gebruik je het programma Adobe Bridge, dat vaak over het hoofd gezien wordt. Ik zie Bridge als een soort voorloper van Lightroom, maar zonder de uitgebreide bibliotheek structuur.

In Bridge is het mogelijk om de raw beelden direct zichtbaar te maken. Je kunt zelfs bestandsinfo raadplegen of wijzigen. En je kunt op een heel handige manier een selectie raw beelden maken die je verder wilt bewerken.

Bestandsweergave in Bridge



Heb je een selectie raw beelden in Bridge gemaakt, dan kun je deze allemaal tegelijkertijd openen in ACR. Dat kan via de rechtermuisknop, en kies 'Openen in Camera Raw'. Deze selectie kun je dan een voor een bewerken tot alles naar je smaak is.

Openen in Camera Raw



Na je alle gewenste bewerkingen hebt uitgevoerd, is het mogelijk om deze beelden weg te schrijven als een JPEG bestand, of eender welk bestandsformaat je graag wilt.

Selecteert daarvoor alle gewenste beelden die in Adobe Camera Raw open zijn, waarna je de knop 'Afbeeldingen opslaan...', linksonder in het venster, aanklikt. Je krijgt dan een dialoogvenster waar je alle benodigde en gewenste informatie in kunt voeren.

Camera Raw: Alles selecteren



Het mooie is, dat alle bewerkingen opgeslagen worden. Het maakt daarbij niet uit of je er Jpeg bestanden van gemaakt hebt of niet. Klik op de knop 'Gereed', en alle bewerkingen blijven bewaard tot de volgende keer dan je het bestand opent.

Camera Raw: Opties voor opslaan


Dus, heb je geen zin in Lightroom, maar wil je toch gebruik maken van Adobe Camera Raw? Dan kan het werken vanuit Bridge een uitkomst zijn.

Meer ontdekken over Adobe Bridge en Camera RAW?


Wil je nog meer weten over Adobe Bridge en Camera Raw? Op Photofacts Academy hebben we een Basiscursus Adobe Bridge en Camera RAW waarin Piet Van den Eynde je kennis laten maken met deze programma's.


Ben je juist meer opzoek naar de pro-tips? Kijk dan de cursus Camera RAW voor gevorderden waarin Piet je alle geheimen van dit programma onthuld.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

23 reacties

  1. Robbert
    Robbert schreef op zondag 5 januari 2020 om 13:50  | reageer

    Hoi Nando

    Interessant artikel. Ik verwacht niet dat ik Lr+Ps opeens vervang door Br+ACR. Maar het zet mij wel aan het denken. Voor mij bevat Lr+Ps vier funtionaliteiten:

    -1- Digital Asset Management (DAM). Denk hierbij aan metadata en bestandsbeheer;
    -2- RAW converter. Iets dat de sensordata omzet naar iets dat door een image editor gebruikt kan worden;
    -3- Non destructive editor. Wat meestal de RAW-editor wordt genoemd en
    -4- External editor. De mogelijkheid om in de RAW-editor een andere, meestal destructieve, editor, aan te roepen voor de finishing touch.

    Met Br+ACR kan ik de eerste drie dingen doen. Helaas is ACR geen uitgebreide RAW-editor. Maar kan Br+ACR omgaan met een third party RAW-editor zoals Luminar 4, Capture One, On1, Dark Table ?

    Groet, Robbert

  2. Mac
    Mac schreef op maandag 6 januari 2020 om 11:39  | reageer

    Ik begrijp alleen niet echt wat dan het voordeel zou zijn om adobe bridge te gebruiken ipv lightroom.
    Want met LR heb je eigenlijk bridge en ACR in 1.

  3. Robbert
    Robbert schreef op maandag 6 januari 2020 om 17:34  | reageer

    Hoi Mac

    De voordelen zouden kunnen zijn:

    -1- LR is niet gratis
    -2- Je kunt een andere (betere / goedkopere) editor gebruiken
    -3- Je gebruikt software die je koopt itt software waar je een abonnement op neemt en
    -4- Ik vind het leuk om van de gebaande paden af te wijken en te onderzoeken wat er nog meer mogelijk is vrolijk

    Groet, Robbert

  4. Mac
    Mac schreef op maandag 6 januari 2020 om 18:15  | reageer

    @Robbert, geen van de 4 punten geeft antwoord op de vraag die ik stelde.

    En dan, waarom zou je bridge+acr gebruiken, en dan nog een raw editor, lijkt me zelfs nog meer gedoe.

  5. Robbert
    Robbert schreef op maandag 6 januari 2020 om 19:38  | reageer

    Hoi Mac

    Mijn fout, je schreef Bridge maar ik las ACR.

    Ik ben op zoek naar een alternatief voor Lr+Ps. Met de combinatie Br+ACR kom ik een heel eind. Maar dan heb ik nog wel een goede editor nodig.

    Ik kan het ook omdraaien. Luminar 4 schijnt een goede editor te zijn, maar een slechte DAM. Misschien kan ik Luminar 4 combineren met Br+ACR.

    DxO schijnt een goede RAW converter te zijn, net als dcraw. Kunnen ze samenwerken met Br ?

    Allemaal dingen die ik mij afvroeg nav Nando's artikel. Is het een gedoe om het uit te zoeken en in te stellen ? Vast wel. Maar dat is een deel van de uitdaging. En tijdens het uitzoeken leer ik er allemaal leuke dingen bij. Misschien worden mijn foto's er ook mooier van.

    Groet, Robbert

  6. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 7 januari 2020 om 09:52  | reageer

    Hallo Robbert,
    Je schrijft in je reactie dat ACR geen uitgebreide raw editor is, maar dat is het juist wel.
    Met Lightroom is er een hele bibliotheek structuur en beheer omheen gebouwd. Lightroom gebruikt immers ACR als raw editor, maar dan met een eigen schil eromheen zodat de knoppen, schuifjes en andere dingen net op een andere plek zitten, en iets anders werken.
    ACR werkt op deze manier alleen niet met third party software, voor zover ik weet.
    Mocht je een alternatief zoeken voor LR + PS, dan zou ik zeker kijken naar Luminar 4, die een eigen raw converter heeft.

    Groet
    Nando

  7. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 7 januari 2020 om 09:55  | reageer

    Hallo Mac,
    Je vraagt waarom je dit zou willen doen, in plaats van Lightroom. Die keuze kan een hele persoonlijke zijn. Ik doe dit soms wanneer ik een foto moet bewerken, of een serie foto's, waarbij ik de foto's niet in een Lightroom catalogus wil plaatsen.
    Maar dit kan ook een methode zijn voor de mensen die Lightroom niet prettig vinden werken.
    Het is een alternatieve workflow.

    mvg
    Nando

  8. Mac
    Mac schreef op dinsdag 7 januari 2020 om 10:01  | reageer

    @Robbert,

    de slechte DAM van Luminar valt wel mee vind ik. Ja LR is wat makkelijker, maar met luminar is goed te werken. Ben het nog wel aan het leren. En sommige dingen kan hij beter als Lr en sommige dingen kan LR beter (kreeg hem gratis bij aanschaf van een boek)
    Je zou ook kunnen kijken naar On1 photo raw. Werkt ook goed (weet alleen niet wat hij doet in DAM, gebruik hem alleen als plug-in voor wat bewerkingen uit LR vooralsnog)

  9. Mac
    Mac schreef op dinsdag 7 januari 2020 om 10:05  | reageer

    @nando,
    Maar wat is dan de meerwaarde ervan, want je hoeft de foto's niet in de LR catalogus te houden. Je importeert de foto's snel. heb je ze bewerkt, dan delete je de foto's meteen uit de catalogus.
    Dan werk je in 1 programma ipv 2 die eigenlijk hetzelfde doen als LR in z'n eentje

  10. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 7 januari 2020 om 10:16  | reageer

    Mac,
    zoals ik al zei, de reden is iets heel persoonlijks. Voor jou is er duidelijk geen reden om dit buiten Lightroom te doen.
    Voor mij geldt; importeren, bewerken, exporteren en weer deleten, is meer werk dan alleen openen, bewerken en opslaan.

  11. RAWshooter
    RAWshooter schreef op dinsdag 7 januari 2020 om 10:26  | reageer

    Lr is oorspronkelijk bedoeld voor mensen die niet met mappen en bestanden om konden gaan. Dat is behoorlijk achterhaald. De database van Lr heeft ook nadelen, in beheer en gebruik. Bridge beheert je foto’s op hun fysieke locatie en dat werkt voor veel mensen fijner en directer. De software van ACR is vrijwel identiek aan de ontwikkelmodule van Lr. Er is veel te zeggen voor een combinatie van Bridge (waar ACR deel van uitmaakt) en een externe editor, in plaats van Lr. Maar volgens mij is Bridge niet gratis, hooguit als probeerversie.

  12. Roelof
    Roelof schreef op dinsdag 7 januari 2020 om 10:53  | reageer

    Helaas lukt mij dit niet met ARW bestanden van de sony camera a7iii of heeft iemand een tip?

  13. Roelof
    Roelof schreef op dinsdag 7 januari 2020 om 10:57  | reageer

    Bridge 2020 is momenteel gratis, https://prodesigntools.com/free-adobe-bridge-cc.html dus doe er je voordeel mee

  14. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 7 januari 2020 om 11:04  | reageer

    Beste Roelof,

    Dit kan aan de versie van Adobe Camera Raw liggen. Misschien dat de raw beelden uit je camera nog niet ondersteund worden door de versie die je gebruikt.
    Mijn advies is, om Adobe Camera Raw te updaten

    mvg
    Nando

  15. Martha
    Martha schreef op dinsdag 7 januari 2020 om 11:04  | reageer

    Graag zou ik willen weten of je ook alleen Bridge kan kopen/abonnement kan nemen. Dit wil ik graag op mijn MacBook Pro zetten. Op mijn andere computer IMac heb ik Photoshop CS5(ook bridge) maar kan niet op mijn nieuwe MacBook. Groet Martha

  16. Roelof
    Roelof schreef op dinsdag 7 januari 2020 om 12:00  | reageer

    Hey martha op de link zie bericht kun je bridge gratis downloaden

  17. Jeannet
    Jeannet schreef op dinsdag 7 januari 2020 om 13:03  | reageer

    Het nadeel van bridge is dat je denkt dat je foto niet scherp is, als je hem dan opent in camera raw blijkt dat dit wel mee valt meestal.

  18. ronmaarschalkerweerd
    ronmaarschalkerweerd schreef op dinsdag 7 januari 2020 om 14:42  | reageer

    Dag Nando,
    De workflow Bridge / ACR is een fijne workflow. Ben niet iemand die zijn RAW geheel in converter doet maar erna in Photoshop. In Bridge heb ik een Basis die ik als favoriet over alle RAW beeld gooi. Hierna open ik de RAW beelden in ACR waarbij ik presets heb bewaard van "Exposure-Fill Light-Black en Noise dit maakt een snelle verwerking mogelijk. De Basis is ingesteld met standaard Fill light 40, Linear curve en geen contrast hierdoor krijg je een vlak beeld met wel een grote range. Door in ACR de beelden "Done" te geven blijft het in Bridge een aangepast RAW bestand. Door het scherm wat opzij te trekken kun je alle RAW's oppakken en op een druppel gooien die voor contrasten etc. zorgt.

    Wel ga ik nog steeds uit van Versie 2 binnen ACR wat gelijk staat aan het vroegere 2012. De linkmichels bij Adobe hebben dit verandert in Versie. In de laatste versie zit "Recovery" wat ik verafschuw het vervlakt in de hoge lichten.

  19. Roelof
    Roelof schreef op dinsdag 7 januari 2020 om 15:49  | reageer

    Beste jeanet dat is in de nieuwe versie van 2020 veel beter

  20. Martha
    Martha schreef op dinsdag 7 januari 2020 om 16:15  | reageer

    ik kan de link om Bridge te downloaden niet vinden.
    Groet martha

  21. Roelof
    Roelof schreef op dinsdag 7 januari 2020 om 17:51  | reageer

    https://prodesigntools.com/free-adobe-bridge-cc.html

  22. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 8 januari 2020 om 09:51  | reageer

    @ronmaarschalkerweerd
    Dit is een mooie workflow. Dank je voor het delen.
    Nieuwere versies zijn natuurlijk altijd weer voorzien van kleinere en grotere veranderingen. Soms in de goede manier, soms kan het vervelend zijn.

  23. Nand
    Profiel Nand schreef op zondag 12 januari 2020 om 18:01  | reageer

    Bridge idd kunnen downloaden. Camera raw apart geinstalleerd. Werkt echter niet. vraagt steeds om licentie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord