Nando Harmsen

Foto's bewerken zonder tussenkomst van Lightroom of Photoshop

zaterdag 4 januari 2020, 14:14 door | 6.634x gelezen | 23 reacties

Wie in Raw fotografeert, zal zijn beeldmateriaal na bewerking moeten omzetten naar het bruikbare Jpeg formaat. Daar zijn verschillende Raw converters voor te krijgen, waarmee je het beeldmateriaal naar smaak kunt bewerken.

Een van de meest gebruikte software voor raw beelden is Lightroom. Deze maakt gebruik van Adobe Camera Raw, afgekort ACR. Ook Photoshop maakt hier gebruik van.

Wil je zonder Lightroom toch je raw beelden bewerken met Adobe Camera Raw, dan kun je dat ook vanuit Photoshop doen. Het nadeel is, dat je eerst Photoshop moet openen. Eenmaal geopend, dan kun je een selectie raw beelden vanuit verkenner er naartoe slepen.

Natuurlijk kun je ook via 'bestand-openen' de raw beelden in Photoshop openen. Welke methode je ook gebruikt, het kan verstandig zijn om eerst een selectie te maken voor je deze in Photoshop opent.

Er is echter een manier die veel makkelijker is. Hiervoor gebruik je het programma Adobe Bridge, dat vaak over het hoofd gezien wordt. Ik zie Bridge als een soort voorloper van Lightroom, maar zonder de uitgebreide bibliotheek structuur.

In Bridge is het mogelijk om de raw beelden direct zichtbaar te maken. Je kunt zelfs bestandsinfo raadplegen of wijzigen. En je kunt op een heel handige manier een selectie raw beelden maken die je verder wilt bewerken.

Bestandsweergave in BridgeHeb je een selectie raw beelden in Bridge gemaakt, dan kun je deze allemaal tegelijkertijd openen in ACR. Dat kan via de rechtermuisknop, en kies 'Openen in Camera Raw'. Deze selectie kun je dan een voor een bewerken tot alles naar je smaak is.

Openen in Camera RawNa je alle gewenste bewerkingen hebt uitgevoerd, is het mogelijk om deze beelden weg te schrijven als een JPEG bestand, of eender welk bestandsformaat je graag wilt.

Selecteert daarvoor alle gewenste beelden die in Adobe Camera Raw open zijn, waarna je de knop 'Afbeeldingen opslaan...', linksonder in het venster, aanklikt. Je krijgt dan een dialoogvenster waar je alle benodigde en gewenste informatie in kunt voeren.

Camera Raw: Alles selecterenHet mooie is, dat alle bewerkingen opgeslagen worden. Het maakt daarbij niet uit of je er Jpeg bestanden van gemaakt hebt of niet. Klik op de knop 'Gereed', en alle bewerkingen blijven bewaard tot de volgende keer dan je het bestand opent.

Camera Raw: Opties voor opslaan


Dus, heb je geen zin in Lightroom, maar wil je toch gebruik maken van Adobe Camera Raw? Dan kan het werken vanuit Bridge een uitkomst zijn.

Meer ontdekken over Adobe Bridge en Camera RAW?


Wil je nog meer weten over Adobe Bridge en Camera Raw? Op Photofacts Academy hebben we een Basiscursus Adobe Bridge en Camera RAW waarin Piet Van den Eynde je kennis laten maken met deze programma's.


Ben je juist meer opzoek naar de pro-tips? Kijk dan de cursus Camera RAW voor gevorderden waarin Piet je alle geheimen van dit programma onthuld.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

23 reacties

 1. Robbert
  Robbert schreef op zondag 5 januari 2020 om 13:50

  Hoi Nando

  Interessant artikel. Ik verwacht niet dat ik Lr+Ps opeens vervang door Br+ACR. Maar het zet mij wel aan het denken. Voor mij bevat Lr+Ps vier funtionaliteiten:

  -1- Digital Asset Management (DAM). Denk hierbij aan metadata en bestandsbeheer;
  -2- RAW converter. Iets dat de sensordata omzet naar iets dat door een image editor gebruikt kan worden;
  -3- Non destructive editor. Wat meestal de RAW-editor wordt genoemd en
  -4- External editor. De mogelijkheid om in de RAW-editor een andere, meestal destructieve, editor, aan te roepen voor de finishing touch.

  Met Br+ACR kan ik de eerste drie dingen doen. Helaas is ACR geen uitgebreide RAW-editor. Maar kan Br+ACR omgaan met een third party RAW-editor zoals Luminar 4, Capture One, On1, Dark Table ?

  Groet, Robbert

 2. Mac
  Mac schreef op maandag 6 januari 2020 om 11:39

  Ik begrijp alleen niet echt wat dan het voordeel zou zijn om adobe bridge te gebruiken ipv lightroom.
  Want met LR heb je eigenlijk bridge en ACR in 1.

 3. Robbert
  Robbert schreef op maandag 6 januari 2020 om 17:34

  Hoi Mac

  De voordelen zouden kunnen zijn:

  -1- LR is niet gratis
  -2- Je kunt een andere (betere / goedkopere) editor gebruiken
  -3- Je gebruikt software die je koopt itt software waar je een abonnement op neemt en
  -4- Ik vind het leuk om van de gebaande paden af te wijken en te onderzoeken wat er nog meer mogelijk is vrolijk

  Groet, Robbert

 4. Mac
  Mac schreef op maandag 6 januari 2020 om 18:15

  @Robbert, geen van de 4 punten geeft antwoord op de vraag die ik stelde.

  En dan, waarom zou je bridge+acr gebruiken, en dan nog een raw editor, lijkt me zelfs nog meer gedoe.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.008 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord