Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Overstappen op de Mac Studio of toch niet? Deel 3 - de keuze

zaterdag 15 oktober 2022, 20:02 door | 2.636x gelezen | 10 reacties

Ik gebruik al vele jaren een Windows computer naar tevredenheid. Waarom geen Apple? Simpel, omdat het te duur is.

Maar met de Mac Studio is er misschien een omslagpunt gekomen. In dit derde artikel vertel ik over mijn besluit of ik wel of niet zal overstappen van Windows naar Apple, en waarom.

Ik schreef over mijn idee om over te stappen naar een Apple Mac Studio in deel 1. Dit kreeg een vervolg in deel 2, waar ik verder de mogelijkheden overwoog. Dit is het derde en laatste deel, natuurlijk met mijn beslissing.

In feit had ik twee beslissingen te maken. De eerste beslissing was natuurlijk het wel of niet overstappen naar een Apple machine met die nieuwe M1 Max chip. De tweede beslissing zou gebeuren als ik voor de overstap zou kiezen: een MacBook of een Mac Studio.

MacStudio en Macbook Pro

Het ziet er natuurlijk fantastisch uit, die Apple apparatuur. Je betaalt er ook extra voor, daar kun je niet omheen.

Hoewel die tweede beslissing pas aan bod zou komen wanneer de keuze op Apple zou vallen, vond ik het toch iets wat wel belangrijk was voor die eerste keuze. Immers, als een laptop de beste keuze zou worden, betekende dit een toename van 30% in prijs. Niet iets om te negeren.

Over kosten gesproken, zoals in deel 2 te lezen was zou de nieuwe investering tussen de drieduizend en vierduizend euro zijn voor respectievelijk een Mac Studio of een MacBook.

Een aardig bedrag dat, zelfs als bedrijfsinvestering, niet zomaar uit de mouw geschud kan worden.

De huidige situatie


Wat heb ik nu? Zoals je in deel 2 al las heb ik een Dell XPS computer met een i9-9980HK CPU die op 2.40 GHz draait, 32 gigabyte aan ram geheugen en een 1 terabyte SSD schijf.

Ik heb een Thunderbolt aansluiting waar een Direct Attached Storage (DAS) systeem op draait met 24 terabyte aan opslagruimte. Mijn monitor is een Eizo CG2700S die op 1440p draait, perfect voor een 27 inch scherm.

Mijn huidige werkplek

Mijn huidige werkplek

Voor fotobewerking in Lightroom Classic en Photoshop werkt het soepel en vlekkeloos. Er is wel wat wachttijd, maar dat is normaal met een Lightroom Classic catalogus met 150.000 beelden erin.

Voor video bewerking heeft de computer moeite met 4K beelden in Adobe Premiere Pro the bewerken. Dit los ik simpelweg op door met proxies te werken, waardoor het alsnog soepel verloopt. Het renderen van video's gaat niet extreem snel, maar snel en soepel genoeg.

Nando Lightroom bewerken

Met meer dan 150 duizend beelden in de catalogus moet je zowel bij Windows als Apple rekening houden met snelheid. Het exporteren schijnt wel sneller te gaan met de Apple M1 chip, maar grote hoeveelheid exporteren komt te weinig voor om er daadwerkelijk nut van te hebben.

Ik kan de laptop meenemen naar mijn lezingen en colleges, waarbij ik een hele avond op de accu kan draaien zonder dat ik de laptop opnieuw met stroom moet vullen. Ik plug een HDMI kabel in, en het werkt vlekkeloos.

Voor- en nadelen van een Mac Studio


Als ik veel reacties moet geloven, is er niets verstandigers dan overstappen op Apple. Alles schijnt beter te zijn, als je de Apple fans moet geloven.

Het is even zoeken voordat je de meer kritische beschouwingen van dit systeem kunt vinden. Niet alles is rozengeur en maneschijn, net zomin als dat met een Windows systeem is.

Veel van de minpunten van Apple lijken te wijten te zijn aan het eigenwijze standpunt van de firma Apple. Die maakt het systeem zo optimaal mogelijk voor de Apple randapparatuur, maar niet voor randapparatuur van derden.

Soms lijkt het zelfs echt tegen te werken, zodat je gedwongen wordt om voor alles Apple te kiezen.

Een goed voorbeeld is de schermresolutie, waarbij een 1440p 27 inch scherm wel goed aangestuurd wordt en een 2160p 27 inch scherm zorgt voor een significante belasting van het systeem.

Het dwingt je echter te kiezen voor de Apple monitors met een afwijkende schermresolutie.

Maar ook andere randsystemen kunnen voor problemen zorgen, zodat je heel erg kritisch moet kijken voor je iets koopt dat niet van Apple is. Als je ondoordacht overstapt, kan het wel eens voor aanzienlijke extra investeringen leiden.

Heb je alles op orde, dan werkt het systeem natuurlijk fantastisch, daar ben ik van overtuigd. En wat is het grote voordeel van een Mac Studio boven het systeem dat ik nu in gebruik heb? De snelheid bij het bewerken van video, en in mindere mate Lightroom Classic.

Nando premiere pro

Adobe Premiere Pro werkt ongetwijfeld soepeler op een Mac Studio, maar je hebt de Apple software nodig om echt gebruik te kunnen maken van de nieuwe processor.

Pas wanneer ik van Adobe Premiere Pro zou overschakelen naar de Apple eigen video software kan ik optimaal de snelheid winst benutten (hoewel zelfs die software niet maximaal gebruik maakt van de werkelijk snelheid van het systeem, heb ik geleerd).

Mijn beslissing


Ik denk dat je al raadt wat mijn beslissing is geworden. Ik blijf mijn huidige systeem gewoon gebruiken, en stap niet over naar Apple.

Apple vs windows struggle


Hoewel de Mac Studio een fantastisch systeem is, richt het zich voor mijn gevoel teveel op een volledige Apple omgeving met Apple randapparatuur. Andere merken werken er wel op, maar lang niet altijd even goed.

Noem het de schuld van Apple, of de schuld van de andere merken, dat maakt me niet uit. Het is zoals het is, ongeacht waar de oorzaak ligt.

En dat betekent dat ik het risico loop dat ik nog grotere investeringen moet gaan maken om (bijna) volledig gebruik te kunnen maken van de snelheidswinst van het Apple systeem.

Voor nu heb ik een vlekkeloos werkend systeem dat snel is, soepel werkt met al mijn randapparatuur, flexibel is, en dat nog wel een aantal jaren zo blijft doen.

Wanneer ik merk dat het systeem niet meer aan mijn wensen voldoet, is het tijd om voor een nieuw systeem te kiezen. Tegen die tijd kan ik wederom de overweging maken.

Ik wil iedereen bedanken voor hun gedachten en meningen, adviezen en hulp bij het maken van deze beslissing.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

10 reacties

 1. Jacqueline Boekelman
  Jacqueline Boekelman schreef op dinsdag 18 oktober 2022 om 10:57  | reageer

  Beste ,

  Het klopt inderdaad dat randapparatuur moeilijk loopt met Apple en Apple heeft veel al bijna op alle andere computers laten lijken in het gebruik ervan want dat was best wel een dingetje maar laten we wel wezen , je koopt geen Apple product om het dat met andere randapparatuur te laten draaien , je gaat ook niet verwachten dat als je een Porche koopt ,hij net zo zou rijden als je er een Fiat motor in zou zetten , dus dat zijn letterlijk Apples met peren vergelijken maar ook raar , wie Apple koopt moet alles van dat merk nemen om het vlekkeloos te laten werken .
  We vergeten namelijk het belangrijkste waarvoor Apple ooit ontworpen is en dat is jawel , de professionele carrière, dus ik als Apple gebruiker al jaren moet er niet aan denken laat staan kopen van apparatuur dat niet de naam Apple draagt , ik snap de investering maar eenmaal neergezet is er geen beter systeem dat ook nog eens jaaaaaren meegaat.
  Stap gewoon over met de hele rimram en je gaat zelf zien dat het waar is wat ik je hier vertel.

  Met vriendelijke groeten

  Jacqueline Boekelman

 2. gast schreef op dinsdag 18 oktober 2022 om 11:22  | reageer

  Nando, ik kan je geen ongelijk geven om niet over te gaan naar Apple. Ik zal niet beweren dat Apple slecht is, maar duur is het zeker en het gedoe met randapparatuur is ook een argument. Je hebt een uitstekend beeldscherm van EIZO en dat zou ik houden. Wat de pc betreft, ik bouw mijn pc zelf in eigen beheer. Eerst bepaal ik wat ik met de pc ga doen en welke software ik daar voor nodig heb. Vervolgens kijk ik welke hardware ik dan nodig heb om vlot te kunnen werken zonder idioot lang te moeten wachten op een bewerking. Zoek de hardwareonderdelen bij elkaar wat goed met elkaar samenwerkt (moederbord, processor, RAMgeheugen, poorten, SSD, hd's enz) en dan heb je voor een redelijke prijs een goeddraaiende pc

 3. Peter
  Peter schreef op dinsdag 18 oktober 2022 om 13:17  | reageer

  Na verschillende crashes met Windows en het verlies van veel data ben ik een aantal jaren geleden overgestapt naar Apple. dat had ik veel eerder moeten doen. Wat een verademing! We geven veel geld uit aan fotoapparatuur maar liever minder aan computers. Ik betwijfel overigens dat je veel duurder uit bent met Apple. Daarnaast ben je van het gedonder met derdenmerken af.
  Groeten en nog een fijne dag allemaal.
  Peter van Dinther

 4. Albert Brunsting
  Albert Brunsting schreef op dinsdag 18 oktober 2022 om 13:20  | reageer

  Heb 12 jaar probleemloos met een MacPro gewerkt, dagelijks. Nooit een echt probleem gehad. Dus Mac duur, helemaal niet! Nu verder met de Mac Studio omdat sommige apps niet meer ondersteund worden voor updates bv Photoshop. Als deze ook weer 12 jaar mee gaat is het wederom een koopje.

 5. Bart
  Bart schreef op dinsdag 18 oktober 2022 om 13:54  | reageer

  Het argument dat Apple-producten duur zouden zijn, is volgens mij in een eerder deel al weersproken. Je betaalt bij aanschaf wat meer maar krijgt daar een hoge kwaliteit en lange levensduur voor terug. Mijn iMac is inmiddels 12 jaar oud en draait nog vlot alle apps, ook van anderen dan Apple. Alleen niet meer de nieuwste versies. Maar zeg nou zelf, heb je thuis werkelijk Microsoft 365 nodig als de officeversie uit 2019 het ook nog goed doet?

  Ik heb een HP printer, 2 Synology Nassen die uitstekend met de iMac (en MacBook Air uit 2018) samenwerken. Sinds kort een LG monitor. Geen probleem om de juiste instellingen te kiezen.

  Een goed argument tégen een Apple zou kunnen zijn dat het vrijwel niet mogelijk is naderhand aanpassingen aan het systeem te doen.

  Tot slot denk ik dat er ook een soort angst meespeelt als je voor de keuze staat bij Windows te blijven of over te stappen naar MacOS. Je bent per slot van rekening Windows gewend en dan moet je een nieuw besturingssysteem aanleren. Dat zal voor iedereen die de overstapt waagt een andere ervaring zijn. Mijn ervaring: MacOS zit logisch in elkaar. Instellingen zijn heel makkelijk te vinden. En alles werkt altijd, op een hele zeldzame uitzondering na. Die ervaringen had ik nooit bij Windows.
  Ieder z'n keuze dus

 6. Ron
  Ron schreef op dinsdag 18 oktober 2022 om 15:17  | reageer

  Once you have a Mac you never wanna go back.

 7. Paul
  Paul schreef op dinsdag 18 oktober 2022 om 17:50  | reageer

  Ik heb de eerste twee afleveringen gemist, maar hier staat eigenlijk alles in.
  Apple maakt prachtig spul, maar als je al een (duur en omvangrijk) stel spullen hebt staan, (je nas, je scherm) is het niet echt een moeilijke keuze, wat de Apple-fans ook ervan denken. Het wordt gewoon te duur, te ingrijpend en ook te moeilijk.
  Ooit zelf m'n eerste pc stappen op een Apple gedaan (1998) toen usb nog in de kinderschoenen stond, en de meeste printers nog zo'n parallelle poort vroegen, moest die Apple 'scusi' hebben, lekker handig. De Epson die ik toen kocht had dat, plus (hoera!) usb. Toen ik dus korte tijd later kon switchen naar een Windows machine, bleef die printer bruikbaar. Maar een voorbeeld uit eigen ervaring, welliswaar een leven geleden, maar ik weet dat er nog steeds van die incompatible dingen zijn.
  Begin je van scratch, is zon m1 Mac prachtig.

 8. Nando
  Profiel Nando schreef op donderdag 20 oktober 2022 om 14:38  | reageer

  @Jacqueline Boekelman:
  Ik kom tot een heel andere beslissing bij mijn overwegingen. Ik wil niet beperkt worden door de grillen van een leverancier als het aankomt op randapparatuur kiezen. Dat er geen beter systeem is, dat betwist ik.

  @Peter:
  Er is pas gedonder met derdenmerken als je voor Apple kiest. Met mijn Windows systemen, waar ik al decennia mee werk, heb ik nog nooit echte problemen gehad.

  @Bart:
  Angst speelt geen rol. Ik werk zo nu en dan al met een Apple systeem: het is dus niet helemaal vreemd voor mij. Maar om nu te zeggen dat dit een oplossing voor alles is... Dat doet alleen een hardcore fan.

 9. Peter
  Peter schreef op donderdag 20 oktober 2022 om 14:52  | reageer

  @ Nando. Ik herken me daar helemaal niet in. Ik werk met Epson, Canonprinters en andere hardware zoals harde schijven, prima nooit geen problemen. Als je niet met Apple werkt hoe kun je dan weten of er gedonder is met derdenmerken? Maar ja, ik hoef je niet te overtuigen hoor. Blijf je toch lekker met Windows werken...

 10. Ronnie
  Ronnie schreef op donderdag 20 oktober 2022 om 15:59  | reageer

  Wat zijn dan de derdenmerken? Ik gebruik externe SSD schijven en een NAS server. Verder een HP printer en een sloot aan USB sticks en geheugenkaarten voor mijn fotografie. Voor video werk ik met actioncams (2 stuks) en 2 externe monitoren van Eizo en alles werkt gewoon top. Ik snap dat derdenmerken eigenlijk niet zo goed. Dat het prijzig is zal ik niet ontkennen maar wat ik hier in huis van Apple gebruik is ook niet “even” gekocht op een zaterdagmiddag. Je werkt het langzaam bij elkaar.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.052 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord