Het L-bracket: het meest nuttige fotografie hulpmiddel aller tijden
donderdag 17 augustus 2023, 16:03 door Nando Harmsen | 7.717x gelezen | 11 reactiesGebruik je vaak een statief? Dan heb je waarschijnlijk wel een statiefplaatje dat je onderaan je camera schroeft, of onder de statiefgondel van je objectief.
Je hebt er verschillende soorten en merken van, waarbij de bekendste waarschijnlijk die van Manfrotto zijn, en van Arca-Swiss.
De losse plaatjes hebben een nadeel. Wanneer je de camera in de horizontale positie hebt werkt dat goed. Het wordt al lastiger wanneer je de camera in verticale positie wilt gebruiken. Je moet dan het balhoofd kantelen zodat de camera naast het midden van het statief komt te hangen.
Als je dat doet, gebeuren er in principe drie dingen.
De camera krijgt een andere positie en hoogte, zodat je de compositie opnieuw moet maken. De camera komt uit het midden te hangen, waardoor het minder stabiel wordt. En de camera kan tegen de zijkant van het statief komen, waarbij in het slechtste geval de camera niet eens helemaal verticaal kan komen te hangen.
Heb je een driewegkop, dan is vooral dat laatste probleem niet van toepassing. Maar er is nog een vierde mogelijke probleem dat voor alle statiefkoppen van toepassing is.
Je hebt kans dat de camera wegzakt. Dit komt dan omdat het statiefplaatje niet goed vast zit. Of de camera/objectief combinatie is te zwaar.
Vanaf 2005 maak ik gebruik van het arca-swiss systeem. Een heel flexibel en handig systeem dat veel mogelijkheden geeft waarvan ik veel gebruik maak. Een van de mogelijkheden is het handige L-bracket.
Een L-bracket is een L-vormige statiefkoppeling die permanent aan de camera vast zit. Het biedt de mogelijkheid om de camera horizontaal of verticaal op het statief te zetten, zonder dat ik de statiefkop hoef te verzetten.
Voor zover ik weet heb je ze alleen voor het Arca-Swiss systeem, wat overigens in mijn ogen het beste systeem als statief aansluiting is.
- Het L-bracket zit perfect om de camera heen, waardoor deze niet kan roteren of verdraaien.
- Geen statiefplaatjes die buiten je body uitsteken
- Bij wijziging van horizontaal naar verticale positie blijft compositie gehandhaafd
- Het gewicht van camera en objectief blijft netjes in het midden boven het statief, wat alles zo stabiel mogelijk maakt
- Het aluminium van de L-bracket geeft extra bescherming tegen stoten
- Het is perfect voor panorama fotografie in combinatie met een nodal slide
- Er is ruimte voor accessoires zoals een flitsbracket, small-rig koppelstukjes, en noem maar op
Wanneer je voor een L-bracket kiest dat speciaal voor jouw camera gemaakt is, kun je gewoon alle klepjes, aansluitingen blijven gebruiken, en blijft er ruimte voor het wisselen van batterijen of geheugenkaartjes. Je kunt er zelfs een black-rapid strap aan vastmaken, als je die gebruikt.
De L-brackets die meer algemeen geven misschien geen vrije toegang tot alle aansluitmogelijkheden van de camera. Je kunt dus beter wat meer uitgeven dan een goedkope versie die nooit perfect zit, en er regelmatig af gehaald moet worden.
Er zijn ook wat nadelen aan een L-bracket, welke in mijn ogen niet opwegen tegen de voordelen.
- De goede, camera specifieke L-brackets kunnen duur zijn
- De camera body wordt er een klein beetje groter van, en past misschien niet meer perfect in je tas.
- Hoewel ze niet zwaar zijn, weegt het toch wel een paar honderd gram extra
De L-bracket is voor mij de beste accessoire die je kunt hebben wanneer je veel gebruik maakt van een statief. Ik wil nooit meer zonder.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 17 augustus 2023.
De eerste publicatiedatum is woensdag 19 augustus 2020, 23:23.
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
11 reacties
-
Tromp Willem van Urk schreef op zondag 23 augustus 2020 om 17:54 | reageer
Helemaal met Nando eens. Op mijn 5DMark3 had ik ook een L-bracket zitten. Dat heb ik er maar één keer opgeschroefd. Daarna is het er nooit meer vanaf geweest!
Ik ben nu voornemens over te stappen naar de R serie van Canon. En die hebben een kantelbaar display. Ik vraag me af of een L-Bracket dan nog wel mogelijk is !? -
Nando schreef op dinsdag 25 augustus 2020 om 09:56 | reageer
@Willem:
Jazeker. Voor de EOS R, die ook een kantelbaar display heeft, zijn ook L-brackets verkrijgbaar. Dat systeem is niet anders dan bij de R5 en R6.
Omdat de camera zo nieuw is, kan het zijn dat de dedicated L-brackets nog niet beschikbaar zijn. Maar ze komen er zeker wel aan. -
gast schreef op dinsdag 25 augustus 2020 om 14:04 | reageer
Ik gebruik reeds jaren de L-brackets van Really Right Stuff op al mijn camera’s.Nog nooit problemen ondervonden. In combinatie met hun balhoofden top materiaal. Enig minpunt : forse investering. Maar hoeveel mensen beginnen eerst niet met een goedkoop statief / balhoofd, nadien nog een duurder, en ten laatste een duur en degelijk statief. Alles bij elkaar geteld is dit nog véél duurder.
-
-
gast schreef op dinsdag 25 augustus 2020 om 16:01 | reageer
Hoe handhaaf je de compositie bij wijziging van een horizontale naar verticale positie? De compositie veranderd dan toch per definitie?
-
-
Annemarie schreef op dinsdag 25 augustus 2020 om 20:39 | reageer
Ik zou er graag een kopen voor mijn Panasonic Lumix GX8 systeemcamera, maar die zijn nergens te krijgen.
En als je een universeel model neemt, kun je het display niet meer gebruiken wat bij macro fotografie (laag bij de grond) erg onhandig is.
Weet iemand een oplossing? -
-
Paulussie schreef op dinsdag 8 september 2020 om 22:50 | reageer
Is een oplossing voor het probleem dat ik ervaar met die losse arca-swiss plaatjes, die constant loskomen en verdraaien, maar het is alleen fijn als je héél vaak je statief gebruikt.
En ofwel altijd ofwel nooit een battery-pack gebruikt......
Zoals Johan al zei: elk nadeel heb ze voordeel. -
Paulussie schreef op dinsdag 8 september 2020 om 22:51 | reageer
Vind die plaatjes van arca- swiss trouwens hopeloos, gaan telkens los.
-
Nando schreef op woensdag 9 september 2020 om 10:17 | reageer
@Paulussie;
Ik neem aan dat je geen plaatjes hebt van het merk Arca-Swiss, maar een ander merk dat arca-swiss compatible is.
Je hebt gelijk, er zit ook veel rommel tussen, plaatjes die arca-swiss compatible zijn maar niet goed vast schroeven.
Als je een goede hebt, dan is er geen probleem. Alleen willen de meesten zo goedkoop mogelijk gaan.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Waarom ik nooit een statief gebruik
door Elvira Smit
-
Een tip voor gebruik van teleobjectieven op een balhoofd
door Nando Harmsen
-
Wat is het beste: een balhoofd of een 3-wegkop
door Nando Harmsen
-
Op zoek naar een statief? Kies twee van de drie opties.
door Nando Harmsen
-
5 Redenen voor een L-bracket, en 5 redenen tegen een L-bracket
door Nando Harmsen
-
Wees verstandig, koop een goed statief
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.728 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.