Hoe fotografeer je een liggend model?
donderdag 12 mei 2016, 22:44 door Frank Doorhof | 9.568x gelezen | 0 reactiesDit moet wel één van de meest gestelde vragen zijn tijdens workshops: hoe fotografeer je een liggend model? In eerste instantie lijkt dit misschien simpel. Leg haar gewoon op de grond (kijk uit waar je loopt) en fotografeer haar.
In de realiteit is het vaak niet zo makkelijk. Wat doe je bijvoorbeeld met het licht? Of met de achtergrond? Wat doe je met haar benen, pose, ogen et cetera? Er zijn eigenlijk vrij veel dingen die fout kunnen gaan (waaronder over het model struikelen).
Voor deze foto hebben we gebruik gemaakt van een speedlite om het model van bovenaf te belichten. Ik heb een Rogue grid gebruikt, wat geweldig werkt om het licht echt specifiek op het model, Ingrid, te richten.
Één van de dingen die ik heel graag doe met dit soort foto's is om het licht af te laten vallen. Dit zorgt er ook gelijk voor dat de achtergrond, die in studio's toch vaak niet zo interessant is, wegvalt. Zorg ervoor dat de achtergrond donker is en verander simpelweg je grid (of de afstand van de flitser), zodat de lichtafval het gezicht van het model en een klein deel van de benen bedekt.
Onthoud dat je de lichtstraal vernauwt met:
- De afstand van de flitser tot het model (hoe verder weg de flitser staat, des te wijder de lichtstraal wordt)
- De dikte van de grid (des te dikker de grid, des te nauwer de lichtstraal)
De lichtafval kun je op twee manieren bepalen:
1. De moeilijke en lange manier: schiet, kijk, verander, schiet, kijk, verander et cetera.
2. De makkelijke manier, en dit ziet er nog professioneel uit ook (alsof je weet wat je aan het doen bent): gebruik een lichtmeter en zorg ervoor dat het verschil in licht tussen het gezicht en het deel van de foto waar je nog IETS van detail wil zien, ongeveer vier diafragmastops bedraagt.
Oftewel: als de lichtmeter bij het gezicht f/11 aangeeft, dan moet de lichtafval f/2.8 zijn.
In de meeste gevallen gebruiken we echter f/2.8 om echt een mooie kleine scherptediepte te krijgen. Om het meten dus iets makkelijker te maken, kun je je lichtmeter laten meten bij ISO 1600 terwijl je bijvoorbeeld met ISO 100 schiet, zodat hij niet aangeeft dat je foto extreem onderbelicht wordt.
De reden dat ik de lichtmeter op 1600 zet is redelijk simpel uit te leggen. Als we lichtafval willen meten en we schieten op f/2.8 dan is de kans snel aanwezig dat de meter de waarde EU zal geven, ik noem dit wel eens Extreme Underexposed, of wel de meter meet het niet meer.
Tevens kennen veel mensen de reeks 2.8 - 4 - 5.6 - 8 - 11 - 16 uit hun hoofd. Door de meter op ISO 1600 te zetten zal de meter niet meer op EU uitkomen en kun je dus heel fijn je lichtafval meten, je moet natuurlijk wel onthouden dat je op f/2.8 ISO 100 schiet.
Dus het hoofdlicht zal nu in plaats van f/2.8 dus f/11 aangeven en vanuit daar kun je nu wat makkelijker rekenen.
Objectief
Dus nu we de lichtafval goed ingesteld hebben, is het tijd om het te hebben over objectieven. We willen een kleine scherptediepte, dus fotograferen we vaak met een lange lens. Rond de 100mm is prima, maar een 200mm geeft echt een kleine scherptediepte maar maakt scherpstellen moeilijker.
Invalshoek
Nu we dan ook de goede lens uitgekozen hebben, moeten we het gaan hebben over de invalshoek. Dus waar zitten we, of staan we, of welke positie je ook aangenomen hebt.
Naar mijn mening hangt de invalshoek af van het model dat je fotografeert, de pose en persoonlijke smaak. Ik hou ervan om zittend vanaf de vloer te fotograferen, of op de laagst mogelijke stand van mijn stoel (die behoorlijk laag is). Maar dit hangt echt af van je eigen smaak en de pose die je kiest.
De pose
Ik vind het zelf altijd erg mooi om de benen iets omhoog te hebben, het model een beetje richting het licht te laten kijken (om een mooie schaduw van de neus te krijgen) of juist compleet weg van het licht (mysterieus).
Meestal begin ik verder met één been in een hoek van 45 graden en het andere been een beetje spelend. Dit is heel persoonlijk en meestal het moeilijkste deel. Een laatste tip is om af te tellen tot het moment dat je schiet, en het model dan spanning op haar lichaam te laten zetten op het moment dat je klikt.
En de ogen? Goede vraag...
In sommige gevallen kan het gewoon echt creepy zijn als het model haar ogen open laat. Sluit ze in dat geval... Ja, het is zo simpel als dat.
Als je een wat sexyer look wil, laat het model haar ogen dan sluiten en laat haar handen een beetje rond haar nek bewegen. Kijk uit dat je hiermee niet te ver gaat, want een mooi en relatief sexy shot kan heel snel veranderen in een erotisch shot, waar je misschien niet naar op zoek was. Zorg er verder voor dat je scherpstelt op het dichtstbijzijnde oog.
Ik hoop dat deze tips hulpvol zijn de volgende keer dat je een liggend model fotografeert!
Cursus Fotoshoot onder Controle
Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Over de auteur
Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Kleurmanipulatie met kleurfilters
door Frank Doorhof
-
Kleurmanipulatie; werken met kleur en gels
door Frank Doorhof
-
Portretfotografie tip: Geef positieve aanwijzingen
door Elja Trum
-
Portretfotografie tip: Afwisseling in poses
door Elja Trum
-
Modellen voor je shoot vinden met Modelmanagement.com
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.299 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.