Elja Trum

Hoe bepaal je de prijs voor je fotografie

zaterdag 24 april 2010, 17:18 door | 56.791x gelezen | 20 reacties

Wanneer je van fotografie je werk wilt maken zul je op een gegeven moment toch moeten bepalen tegen welke prijs mensen je foto's kunnen afnemen. Dit is nog niet zo gemakkelijk, maar door te beginnen met een relatief simpele berekening kun je in elk geval bepalen wat de minimum prijs van je werk zou moeten zijn.

Natuurlijk zijn er verschillende soorten verdienmodellen te bedenken. Zo kun je bijvoorbeeld een uurtarief rekenen, met een vaste prijs werken of je foto's aanbieden op Photostock sites. Hoe dan ook, je moet er natuurlijk voor zorgen dat er voldoende geld binnen komt om van te kunnen leven. Welk bedrag je dan nodig hebt zal aan je levensstijl en situatie liggen.

Even als vereenvoudigd rekenvoorbeeld; stel dat je met 2.000 euro netto per maand rond kunt komen. Hoeveel moet je dan grofweg verdienen per jaar om dit geld over te houden? Twaalf maanden maal 2.000 euro is 24.000 euro. Echter, de belastingdienst en de nodige (sociale)verzekeringen slokken zo'n 40 procent van je inkomen op. Het jaarbedrag dat je binnen moet halen loopt dan al op naar 40.000 euro. Reken nog eens 5.000 euro onkosten voor je bedrijfsvoering en nieuwe apparatuur. Een kantoor- of studioruimte rekenen we voor het gemak nog maar niet, je werkt in eerste instantie maar mooi vanuit je eigen huis..

Dan moet je jaarlijks dus minimaal 45.000 euro verdienen aan je klanten. Dat is 123 euro per dag, maar dan ook zeven dagen per week. Elke week moet je 865 euro binnen halen. Wil je een normaal werkritme van acht uur per dag aanhouden en vijf dagen per week werken dan moet je elk uur 21,63 euro verdienen.

Stel dat je bruiloften gaat fotograferen en je kunt aan genoeg klanten komen om drie maal per maand een opdracht uit te voeren. Dan moet je voor een bruiloft minimaal 1.250,- euro vragen. Kosten voor een album, afdrukken en bijvoorbeeld reiskosten zijn dan nog niet eens meegerekend.

Ik ben nu uitgegaan van een versimpelde versie met feitelijk best lage kosten. Het is goed om eens voor jezelf te berekenen wat je kosten zijn. Kijk vervolgens naar het aantal opdrachten dat je realistisch gezien kunt uitvoeren per jaar. Zo kun je het minimum bedrag waarvoor je een opdracht aanneemt berekenen. Groot kans dat je een stuk prijziger uitkomt dan je verwacht.

Geld


Meer informatie
- Het nut van een ondernemingsplan voor fotografen
- Fotograferen kost niks? Over tarieven en kosten
- Hoeveel is jouw foto waard?
- Cost of doing business

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

20 reacties

 1. Henny
  Profiel Henny schreef op zaterdag 24 april 2010 om 17:46

  Erg interessant onderwerp natuurlijk en het artikel zet aan tot nadenken. De voorbeelden die genoemd worden zijn natuurlijk vrij radicaal en ik denk niet dat er veel mensen zijn die het zo in de praktijk aan pakken.

  De meeste professionele fotografen die ik gezien heb, hebben daarnaast bijvoorbeeld nog een partime baan zeker om te beginnen. Anderen proberen via andere dingen zoals prints, boeken bij te verdienen. En als je die stap maakt is het in het begin altijd moeizaam, net zoals dat je met ene bedrijf in het begin amper winst maakt. Een ander punt is dat je wel kunt gaan rekenen wat je nodig hebt aan geld. Maar veel belangrijker is de vraag van welke waarde heeft je werk voor de klant? Iets wat vaak aan freelancers word gevraagd. Ik studeer nu nog bedrijfskunde maar wil daarna toch gaan kijken om fotograaf te worden(doe nu af en toe freelance). Voor mij blijft het elke dag de vraag of ik die stap zou wagen, zeker als ik dan ook nog een WO-diploma op zak hebt. Maar ik zou dat lagere inkomen best voor lief willen nemen als ik met mijn passie geld kon verdienen. En je kunt(als je zo jong ben als ik) altijd proberenvrolijk Er is trouwens ook een uitkering voor kunstenaars, die je in het begin ook wel kan helpenvrolijk

 2. Joost van der Borg
  Joost van der Borg schreef op zaterdag 24 april 2010 om 21:25

  Goed onderwerp om 's te behandelen inderdaad. In het rekenvoorbeeld wordt overigens (tenzij ik het verkeerd lees) een stap overgeslagen. De €21,63 die als 'uurtarief' genoemd wordt gaat er nog wel van uit dat je van alle 40 uur per week ook daadwerkelijk factuureerbaar bezig bent. In de praktijk zal dat (zeker de eerste tijd) niet lukken. In het bruiloftsvoorbeeld wordt daar wel weer rekening mee gehouden, maar denk dus niet dat een uurtarief van 21 euro je netto 2000,- p/maand op zal leveren.

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 24 april 2010 om 21:43

  Het is niet zo'n simpel vraagstuk. Als je eenmaal opdrachtgevers hebt die een prijs betalen, is het lastig om het tarief te verhogen. In het begin met een lager inkomen genoegen nemen, zoals Henny opmerkt, zal geen startende ondernemer afwijzen, maar begin niet met een te laag uur- of dagtarief.

  Het budget van 5000 euro voor apparatuur is karig. Het is net de kostprijs van een body en objectief, maar vervanging software, randapparatuur en van de auto en een reserve voor de oude dag zitten er waarschijnlijk niet in.

  Niet meegenomen is verder dat de prijs die je kunt vragen in feite door de markt wordt bepaald. Het is al gauw: voor jou een ander.

  Het rekenvoorbeeld biedt wel een mooi uitzicht op verbetering. Als je uitgaat van drie bruidsreportages per maand, dan heb je daar ruim twee weken werk aan (acquisitie, fotografie en post-processing) Dan moet je er nog zeker ééntje per maand bij zien te krijgen om de slappe maanden door te kunnen komen en nog ééntje om vet op de botten te kunnen kweken.

  Overigens, de loodgieter zat ruim een jaar geleden bij ons al op ruim 39 euro per uur.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 24 april 2010 om 21:58

  @Henny; Zoals EdC ook al aangeeft; het is gevaarlijk om goedkoop te beginnen. In de pratijk natuurlijk wel realistisch, maar als je terugkerende klanten hebt is het raar als je opeens twee keer zo duur wordt.

  @Joost; Inderdaad, dat bedoelde ik eigenlijk ook juist duidelijk te maken. Dat je elk uur die 21 euro moet verdienen, 40 uur per week, 52 weken per jaar. Een werkelijk uurtarief (de vraag is uberhaubt of je een uurtarief moet communiceren, maar dat is weer iets anders) zou een stuk hoger moeten liggen.

  @EdC; Ja, 5.000 euro is erg krap genomen. Aan 10.000 euro zit je ook zo en wil je ook voor je oude dag sparen, een kantoortje/studiootje huren en een autootje rijden dan zit je zo aan 25.000 euro kosten per jaar. Schat ik zo in.

  Wellicht zijn er fulltime fotografen onder de lezers die een indicatie kunnen geven van hun kosten en prijzen? Ik ben wel nieuwsgierig!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.354 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord