5 Dagen Deal: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 100 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marit Hilarius

Modellen aansturen voor beginners

maandag 7 maart 2016, 20:40 door | 13.932x gelezen | 5 reacties

Het is als fotograaf soms best een lastige klus om je modellen aan te sturen. Zeker als je werkt met onervaren modellen. Veel modellen hebben ontzettend veel steun aan goede aansturing van een fotograaf, maar we hebben het allemaal wel eens mee gemaakt; zo'n moment dat je het gewoon even niet meer weet! Ik geef je tips voor dit soort momenten.

Begin rustig


Zeker voor het begin van de fotoshoot is het belangrijk dat je het model op zijn/haar gemak stelt. Je kent elkaar waarschijnlijk niet zo goed, dus het is belangrijk om lekker ontspannen te beginnen.

Hoogstwaarschijnlijk zal het model vragen 'wat wil je dat ik doe?' en dan is het fijn als je meteen ergens mee kunt komen. Ik begin meestal met een flinke zoomlens zodat ik op een flinke afstand kan werken, zodat ze kunnen wennen aan een lens op hun gezicht.

Neem voorbeeldposes mee


Voor onervaren modellen, maar ook voor jezelf als fotograaf, is dit echt een heel fijn hulpmiddel! Ik ben elke shoot weer blij dat ik wat bij me heb. Ik maak het moodboard samen met het model, zodat zij inspraak hebben in de poses, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Hoe je het wil uitwerken of mee nemen is ook helemaal aan jou. Je kunt een boek maken waar je plaatjes in plakt, je kunt op je telefoon wat pose ideeën opslaan of je knutselt een heel moodboard in elkaar. Zo kun je op momenten dat je het allebei even niet meer weet altijd weer wat voorbeelden erbij pakken.

Modellenaansturen


Geef áltijd een aanwijzing


Modellen die al jaren poseren kunnen zich uitstekend prima redden, maar de stelletjes die loveshoots doen of vriendinnen die voor een shoot komen hebben meestal geen ervaring met poseren. 'Doe maar gewoon wat!' roepen werkt dan ook vaak niet zo goed.

Als je ze natuurlijk wil laten poseren, geef ze dan alsnog een taak. Laat ze lopen, zitten, desnoods liggen, en met elkaar kletsen. Dat is eerst even onwennig maar dan vloeien er al snel wat natuurlijkere poses uit.

Je kunt ook hele simpele aanwijzingen geven als 'ga maar iets schuiner staan'. Dat kan al genoeg zijn om modellen toch zekerder te laten voelen over wat ze doen. Recht van voren is vaak ook niet de meest flatterende pose.

Laat je modellen bewegen


Bijna elke pose ziet er beter uit als hij vanuit een beweging komt. Wil je dat je model met haar hand in het haar poseert? Laat je model dan meerdere keren achter elkaar haar hand erdoorheen halen, en klik op het juiste moment. Zo krijg je een veel mooier resultaat.

Modellen laten lopen en/of even achterom laten kijken werkt ook altijd prima, zeker bij groepsfoto's.

Modellen aansturen


Laat tussendoor af en toe een foto zien


Sommige ideeën voelen heel gek om uit te voeren voor het model, terwijl het resultaat heel mooi is. Het is daarom ook altijd een goed idee om tussendoor veel materiaal te laten zien. Dan ziet het model dat hij/zij echt goed bezig is en waar jij naartoe wil werken.

Dit zijn natuurlijk de momenten waarop je het model kunt prijzen of complimenten kunt geven.

Dat blijft natuurlijk het allerbelangrijkste, communicatie. Als je maar blijft praten met je model, ook al ben je onzeker of gaan er dingen mis, dan behoud je een fijne sfeer en werkt het makkelijker!

Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creëert.

5 reacties

  1. martinphili
    Profiel martinphili schreef op maandag 7 maart 2016 om 21:13  | reageer

    Goeie tips.
    Zelf deed ik nogal eens het model iets in handen geven waar ze wat mee kon doen. Een wandelstok bijvoorbeeld. Dat geeft wat houvast, letterlijk en figuurlijk.
    "Doe maar eens een Charlie Chaplin"
    Iets wat je bij voorkeur NIET moet doen is dingen zeggen als "Nee, dit is niks" Daarmee boor je ieder grammetje zelfvertrouwen de grond in. Doe dan iets in de geest van: "ja, dit gaat de goede kant op. Het zou wel eens beter kunnen zijn als we iets variëren hierop"

  2. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 8 maart 2016 om 10:43  | reageer

    De tips gaan vooral over standaardposes. Daar raak ik snel op uitgekeken. Ik mis eigenlijk de tip dat een pose bij het model moet passen. Voorbeeld: Als een model veel met ballet bezig is, dan is het model vaak slank en lenig. Dat kun je uitbuiten. Balletposes zijn niet per difinitie natuurlijk, maar kunnen wel heel goed passen bij het model. Ook wordt er veel te veel vanuit gegaan dat het model van het vrouwlijk geslacht is. Een intakegesprek voorafgaand aan een shoot is erg belangrijk. Fotograaf en model kunnen dan vzrtrouwd met elkaar raken en zo kom je als fotograaf ook meer over het model te weten wat je mogelijk weer op de shoot kan gebruiken. Vergeet het modelreleasecontract niet!

  3. gast schreef op dinsdag 8 maart 2016 om 13:09  | reageer

    Alles wordt veel moeilijker gemaakt dat het is...

    Je zou kunnen beginnen met: "Ga eens zo staan óf zitten, zoals je op je gemak staat of zit!" Vanuit dit punt, stuur je langzaam en rustig bij, of doet zelfs poses voor als men het dan nog niet begrijpt.

    Aansturen doe ik niet zozeer met m'n mond, maar met gebaren; is vaak veel duidelijker.

  4. Brian
    Brian schreef op dinsdag 8 maart 2016 om 15:06  | reageer

    Leuk Artikel Marit,

    Grappig, maar je kunt aan de reacties zien dat deze gegeven worden door mensen met enige ervaring in het sturen van mensen.

    Ik geef regelmatig trainingen aan fotografen die nog beginnend zijn en merk eigenlijk altijd dat ze niet eens met het model praten. "Ga maar zitten of staan", komt er gewoon niet uit. Op het moment dat de camera gepakt wordt, zijn de meeste onwennige fotografen alleen nog maar bezig met techniek en verder nergens mee, helemaal niet met hun model. Als je bezig gaat met en model, zorg dan dat je de techniek al helemaal klaar hebt staan. Je hoeft dan niet meer na te denk en en kunt gewoon blijven kletsen met je model.

    De eerste tip die ik dan zelf ook altijd geef aan die fotografen is dat ze een gesprek beginnen. Het onderwerp maakt niet uit, maar een gesprek is iets wat voortduurt. Als je eenmaal in een gesprek bezig bent, is het ook gemakkelijker om tussen neus en lippen door iets aansturend te zeggen.

  5. gast schreef op dinsdag 8 maart 2016 om 23:12  | reageer

    Het leuk van "in gesprek blijven" is dat modellen vaak ook met ideeën komen. Zeker als je een groep aan het fotograferen bent (een familie of een vriendengroep ofzo). Zo kom je samen tot de mooiste foto's.

    Zelf vind ik het aansturen niet lastig. Maar dan moet je wel eerst weten wat voor poses/composities je wilt. Ongeveer dan, want perfect uitwerken komt ter plekken. Die beginstap vind ik, zeker bij groepen, altijd wel lastig. Staan er 4 op de juiste plek met juiste pose, moet je nummer 5 nog ergens kwijt. Crap...

    Maarja, dat zal een kwestie zijn van heel vaak doen zodat het steeds makkelijker gaat vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.729 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord