Natuurfotografie; ideeёn verzinnen en uitwerken
vrijdag 24 oktober 2008, 22:47 door Johannes Klapwijk | 11.924x gelezen | 17 reactiesIn deze tijd zijn er duizenden natuurfotografen in Nederland. Niet iedereen is even serieus en enthousiast bezig, maar je onderscheiden in deze massa is niet eenvoudig. Dus wil je er een beetje bovenuit schieten dan zul je goed moeten nadenken over je foto's. Je beelden zullen net even dat beetje extra moeten hebben ten opzichte van de vele andere foto's.
Er komt heel wat kijken bij het maken van een foto die er bovenuit springt. Dit seizoen is natuurlijk prachtig voor fotografie: herfstbladeren, mist, wisselvallig weer... paddenstoelen.
Over beelden van dit laatste onderwerp ben ik aan het nadenken geslagen en ben ik op zoek gegaan naar mooie omstandigheden. Hij heeft al in mijn vorige artikeltje gestaan, maar de onderstaande foto vind ik een goed voorbeeld van een foto die net even meer is dan een standaard paddenstoel.
Ik was specifiek gaan zoeken naar paddenstoelen die in mos stonden voor een mooi groen kleurtje in de omgeving. Dit om eens wat anders te laten zien dan de vele paddenstoelen die logischerwijs tussen de gevallen bladeren worden gevonden. Je moet natuurlijk het geluk hebben dat je zo'n mooie paddenstoel vind waar een kleinere onder staat, maar tegelijk is dat ook een kwestie van er op uit gaan en goed zoeken naar goede kansen.
Bij deze foto kwam dus nog wat geluk kijken, maar onderstaande vliegenzwam in de regen is volledig gepland. Ik wilde graag een foto van een vliegenzwam maken. Maar als meest gefotografeerde paddenstoel moet er wel wat bijzonders aan zijn. Dus ben ik aan het denken geslagen en bedacht ik me dat het dan een paddenstoel in de regen moest worden.
Alleen tijdens een flinke plensbui is het aardedonker en regen komt niet goed uit met een sluitertijd van minder dan 1/100e omdat de strepen dan te lang worden. Vandaar dat ik er aan dacht om het te doen tijdens zo'n locale stevige plensbui, waarbij direct de zon er al weer doorkomt. Zo kon ik het zonlicht ook gebruiken om de regendruppels op te lichten in een tegenlicht opname. De omstandigheden moeten dan wel erg goed meewerken.
Dus heb ik in de buurt van het werk een goede plek opgezocht voor paddenstoelen (vlak bij het werk is een prachtig plekje, dus daar heb ik weer geluk). Toen ik er een had gevonden die net uit de grond kwam (ik wist dat ze de dag nadat ze als ronde bol uit de grond komen een mooie bolle hoed hebben) ben ik de dag daarop terug gegaan.
De weersvoorspellingen waren goed, maar tegen de tijd dat ik kon fotograferen (na werktijd) was het droog en zonnig. Ik had al verwacht dat die perfecte omstandigheden niet zo makkelijk zouden meewerken, dus heb ik ervoor gekozen om dat geluk af te dwingen door het na te bootsen. Ik had 4 kartonnen bekertjes meegenomen, waarvan ik in 2 gaatjes had geprikt. De camera op statief gezet en op de timer.
Een probleem: ik wilde graag een sluitertijd van rond de 1/200e om de 'regen' er goed op te krijgen, maar zelfs in de zonnige omstandigheden haalde ik op f/2.8 onder de bomen die sluitertijd niet. Dus is de onderstaande foto genomen op ISO 800. Op mijn camera levert dat helaas al een hoop ruis op, maar gelukkig is er goede software om dat te verwijderen. Vervolgens in een sloot in de buurt de twee bekertjes met gaatjes in de goede bekertjes gezet en vol geschept met water. De camera 10 seconden laten aftellen en vlak voor tijd de bekertjes met gaatjes uit de bekertjes getrokken en boven de paddenstoel gehouden.
Dat ongeveer dertig keer gehaald met ondertussen steeds terugkijken, camera wat bijstellen om achtergrond en tegenlicht goed te krijgen, wat spelen met iso, diafragma en sluitertijden, wat gespeeld met de hoogte van de bekertjes. Uiteindelijk was ik erg tevreden over het resultaat.
Cursus Herfst- en Macrofotografie
Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.Over de auteur
Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.
17 reacties
-
-
Marcel Wiegerinck schreef op zaterdag 25 oktober 2008 om 09:15 | reageer
Mooi stuk en erg creatief dat met die bekertjes.
Groeten Marcel. -
-
gast schreef op zaterdag 25 oktober 2008 om 13:34 | reageer
Wacht ff, die regen heb je dus nagemaakt? Met alle respect maar dat vind ik veel te ver gaan! Da's geen natuurfotografie meer, da's studiowerk op locatie.
-
EdC schreef op zaterdag 25 oktober 2008 om 14:38 | reageer
@gast. So what? Wat gaat er nu te ver? Fotografie is werken met licht en een beetje fotograaf is componist en arrangeur. Ook al had Johannes een lampje op de paddestoel gericht, dan was het nog steeds natuurfotgrafie. Of studiofotografie op locatie. Of stroboitische fotografie. Het is puristisch denken dat je als natuurfotograaf alleen kunt fotograferen wat de natuur laat zien. Dat is een opvatting (en daar is niets mis mee), maar geen dogma.
-
gast schreef op zaterdag 25 oktober 2008 om 14:44 | reageer
@EdC: Over opvattingen valt weinig te discussieren misschien. Mijn achtergrond is een journalistieke en daar is zulk ingrijpen uit den boze. Ieder z'n meug, ik vind het grote onzin om een regenbui te simuleren.
-
Dr.Hook schreef op zondag 26 oktober 2008 om 00:54 | reageer
Ook mij gaat dit veel te ver, en daarbij is de uitvoering niet 100% want de namaak regendruppels zijn alleen maar te zien bij de paddestoel en niet aan de rechter en linkerzijde in de foto wat zeer onnatuurlijk (gemaakt)overkomt.
Heeft de fotograaf dit zelf niet gezien? -
Charles schreef op zondag 26 oktober 2008 om 09:26 | reageer
Leuke foto!
-
-
Pieter schreef op zondag 26 oktober 2008 om 11:26 | reageer
Dit lijkt me geen journalistiek werkstuk, zodat enscenering alleszins is toegestaan. Maar de uitvoering verdient verdere perfectionering. Regen verdelen over het beeld en niet rechtstandig naar beneden laten vallen. Of één druppel laten vallen, waardoor geen regenbui wordt gesimuleerd, maar een druppel die van een takje valt. De druppel die op de paddenstoel uiteenspat had ook kunnen volstaan.
Overigens, mensen met een journalistieke achtergrond moeten ook even op pagina 7 van de laatste 'De Journalist' kijken. Enscenering van 'een fotomoment' is toegestaan. Op de foto wordt de enting van een geit tegen Q-koorts in scene gezet om een horde fotografen in staat te stellen een 'nieuwsfeit' vast te leggen. -
Frank schreef op zondag 26 oktober 2008 om 13:46 | reageer
Waar liggen de grenzen van vastleggen van 'de werkelijkheid' of 'manipuleren', lijkt de vraag te zijn bij deze discussie. Mag een fotograaf regen nabootsen? Mag een fotograaf dauwdruppels opsproeien? Een aantal mensen zegt 'nee'. Kennelijk met als uitgangspunt dat (natuur)fotografie de natuur moet vastleggen zoals deze werkelijk is. Johannes is duidelijk van een andere stroming: hij wil gewoon een mooie foto maken en dat lukt hem zeker, hoewel ik wel eens ben met Pieter dat de regendruppels enigszins vervreemdend aandoen.
Maar als je als natuurfotograaf de natuur zoals hij werkelijk is vast zou moeten leggen rijzen bij mij wel een aantal vragen. Want waar zou dan de grens liggen? Mag je voor één afdruk wel gebruikmaken van twee overlappende foto's, zoals Johannes vorige keer deed? De puristen zullen dit waarschijnlijk afkeuren. Maar mag je dan wel nog belichting aanpassen, witbalans aanpassen, in photoshop kleurcorrecties uitvoeren of een foto verscherpen? Wat is het verschil tussen de camera iets naar links bewegen om een storend takje uit beeld te krijgen, of datzelfde takje opzij buigen? Kortom kàn dat eigenlijk wel, de natuur fotograferen 'zoals hij echt is'?
Als je er even over nadenkt is dat praktisch en filosofisch gesproken onmogelijk. Vanaf en zelfs voor het openen van de sluiter tot aan het publiceren of afdrukken van de foto's duizenden keuzes gemaakt zijn dit het resultaat beinvloeden. Keuze voor onderwerp, keuze voor soort en merk camera, standpunt tov je onderwerp (hoog, laag, dichtbij, ver weg), type lens (macro, tele, groothoek), beelduitsnede, belichting, witbalans, openen in een softwarepakket, klaarmaken voor afdrukken of web, instellingen van de printer, afdrukcentrale, monitor.
Kortom een foto is per definitie een afbeelding en dus vervorming van de werkelijkheid, en bovenstaande discussie gaat dan ook alleen over persoonlijke voorkeuren over welke manieren van vervorming je zelf gebruikt of wilt gebruiken.
Uitspraken zoals 'dit gaat veel te ver', 'dit is uit den boze' zijn hier dan ook niet terecht omdat deze een principiele keuze suggereren waar geen principiele maar alleen een praktische keuze mogelijk is. -
gast schreef op zondag 26 oktober 2008 om 14:41 | reageer
@Frank: Er is wel degelijk een principiele keuze mogelijk en dat is: in hoeverre grijp ik in in wat er zich voor m'n lens afspeelt. De keuze van uitsnede, objectief en dergelijken is er een die los staat van invloed uitoefenen op je onderwerp. De grens is wat mij betreft een duidelijke, aanpassingen in techniek: ok, ingrijpen in je onderwerp: discutabel. Volgens mij is natuurfotografie wachten op het samenvallen van alle beeldbepalers op het juiste moment. En niet kunstmatig zaken toevoegen die er wel kunnen zijn, maar er op dat moment net even niet zijn. Als je daarmee begint kun je net zo goed een opgezet hert meenemen om die tegen een ondergaande zon te fotograferen
Walt Disney is ook van dergelijke praktijken beschuldigd. Een stuk savanne afzetten en er een paar leeuwen en gazelles in loslaten. -
Charles schreef op zondag 26 oktober 2008 om 17:10 | reageer
Volgens mij verdienen de waterdruppels die op de paddenstoel worden neergelaten deze discussie niet. Als ze nu van links opzij onder een hoek van 90 graden het kader in waren gedropt...
Overigens is niet alleen een foto een vervorming van de werkelijkheid, dat is in feite alles al waar we naar kijken... dus die regendruppels van Johannes kunnen er nog wel bij, ze hebben trouwens een prima gevoel voor compositie!
De foto moest iets extra hebben ten opzichte van andere foto's, zegt Johannes in de eerste alinea van zijn verhaal. Dat lijkt me mooi gelukt.
-
Greenfield schreef op zondag 26 oktober 2008 om 17:37 | reageer
Ik vind het een mooie foto. Wat zaken "regelen" om deze plaat te maken is naar mijn inziens geen probleem. Het gaat om het eindresultaat. Nog een tip, ik zou de paddenstoel nog wat meer uitlichten middels b.v. een reflectiescherm. Ik ben beste een beetje jaloers op deze plaat en dat zijn de vorige schrijvers misschien in hun hart ook wel....
-
hele discussie over dit "ja en nee" afgespeeld waarin onze inmiddels overleden fotovriend Marius een hoofdrol speelde. 't Betrof hier een fotomontage en de vraag was of dit geoorloofd was.....
En je bent even bezig om het in je op te nemen en... voor jezelf een mening te vormen. -
Johannes Klapwijk schreef op zondag 26 oktober 2008 om 19:55 | reageer
Ik denk dat journalistieke fotografie iig andere normen heeft omdat je het nieuws weergeeft. Als natuurfotograaf geef je weer hoe mooi de natuur is of kan zijn. Het gaat mijns inziens ook in de eerste plaats om sprekende platen, die mensen laten zien hoe mooi de natuur kan zijn. En ik zie regelmatig vanuit het kantoor plaatselijke hoosbuien waar de zon door schijnt.
Ik kan me voorstellen dat mensen het ethisch niet correct vinden omdat het niet echt is, maar ik ben er van overtuigd dat het echt zo zou kunnen zijn. Als een foto echt onrealtistisch is geworden door trucage dan vind ik het persoonlijk direct geen mooie foto meer.
Dat het een soort van studio werk is buiten ontken ik niet... maar wat is daar het probleem mee? Het geeft gewoon mooiere resultaten.
Dus ik ben gewoon blij met een mooi beeld. Ben eerlijk over de opname omstandigheden en geniet van het eindresultaat (al geef ik toe dat idd de uitvoering nog perfecter kan). -
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
10 tips voor het fotograferen van paddenstoelen
door Nando Harmsen
-
Paddenstoelen fotograferen in je eigen plaatselijke regenbuitje
door Nando Harmsen
-
Paddenstoelen zonder macro objectief, en nog een paar extra tips
door Nando Harmsen
-
Scherpte, waar leg je die en hoe diep?
door Erik Nevels
-
Ideeën voor paddenstoelen fotograferen
door Nando Harmsen
-
Paddenstoelen met bokeh
door Erik Nevels
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.729 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.