Johannes Klapwijk

Natuurfotografie; ideeёn verzinnen en uitwerken

vrijdag 24 oktober 2008, 22:47 door | 10,259x gelezen | 17 reacties

In deze tijd zijn er duizenden natuurfotografen in Nederland. Niet iedereen is even serieus en enthousiast bezig, maar je onderscheiden in deze massa is niet eenvoudig. Dus wil je er een beetje bovenuit schieten dan zul je goed moeten nadenken over je foto's. Je beelden zullen net even dat beetje extra moeten hebben ten opzichte van de vele andere foto's.

Er komt heel wat kijken bij het maken van een foto die er bovenuit springt. Dit seizoen is natuurlijk prachtig voor fotografie: herfstbladeren, mist, wisselvallig weer... paddenstoelen.

Over beelden van dit laatste onderwerp ben ik aan het nadenken geslagen en ben ik op zoek gegaan naar mooie omstandigheden. Hij heeft al in mijn vorige artikeltje gestaan, maar de onderstaande foto vind ik een goed voorbeeld van een foto die net even meer is dan een standaard paddenstoel.

Ik was specifiek gaan zoeken naar paddenstoelen die in mos stonden voor een mooi groen kleurtje in de omgeving. Dit om eens wat anders te laten zien dan de vele paddenstoelen die logischerwijs tussen de gevallen bladeren worden gevonden. Je moet natuurlijk het geluk hebben dat je zo'n mooie paddenstoel vind waar een kleinere onder staat, maar tegelijk is dat ook een kwestie van er op uit gaan en goed zoeken naar goede kansen.

Bij deze foto kwam dus nog wat geluk kijken, maar onderstaande vliegenzwam in de regen is volledig gepland. Ik wilde graag een foto van een vliegenzwam maken. Maar als meest gefotografeerde paddenstoel moet er wel wat bijzonders aan zijn. Dus ben ik aan het denken geslagen en bedacht ik me dat het dan een paddenstoel in de regen moest worden.

Alleen tijdens een flinke plensbui is het aardedonker en regen komt niet goed uit met een sluitertijd van minder dan 1/100e omdat de strepen dan te lang worden. Vandaar dat ik er aan dacht om het te doen tijdens zo'n locale stevige plensbui, waarbij direct de zon er al weer doorkomt. Zo kon ik het zonlicht ook gebruiken om de regendruppels op te lichten in een tegenlicht opname. De omstandigheden moeten dan wel erg goed meewerken.

Dus heb ik in de buurt van het werk een goede plek opgezocht voor paddenstoelen (vlak bij het werk is een prachtig plekje, dus daar heb ik weer geluk). Toen ik er een had gevonden die net uit de grond kwam (ik wist dat ze de dag nadat ze als ronde bol uit de grond komen een mooie bolle hoed hebben) ben ik de dag daarop terug gegaan.

De weersvoorspellingen waren goed, maar tegen de tijd dat ik kon fotograferen (na werktijd) was het droog en zonnig. Ik had al verwacht dat die perfecte omstandigheden niet zo makkelijk zouden meewerken, dus heb ik ervoor gekozen om dat geluk af te dwingen door het na te bootsen. Ik had 4 kartonnen bekertjes meegenomen, waarvan ik in 2 gaatjes had geprikt. De camera op statief gezet en op de timer.

Een probleem: ik wilde graag een sluitertijd van rond de 1/200e om de 'regen' er goed op te krijgen, maar zelfs in de zonnige omstandigheden haalde ik op f/2.8 onder de bomen die sluitertijd niet. Dus is de onderstaande foto genomen op ISO 800. Op mijn camera levert dat helaas al een hoop ruis op, maar gelukkig is er goede software om dat te verwijderen. Vervolgens in een sloot in de buurt de twee bekertjes met gaatjes in de goede bekertjes gezet en vol geschept met water. De camera 10 seconden laten aftellen en vlak voor tijd de bekertjes met gaatjes uit de bekertjes getrokken en boven de paddenstoel gehouden.

Dat ongeveer dertig keer gehaald met ondertussen steeds terugkijken, camera wat bijstellen om achtergrond en tegenlicht goed te krijgen, wat spelen met iso, diafragma en sluitertijden, wat gespeeld met de hoogte van de bekertjes. Uiteindelijk was ik erg tevreden over het resultaat.

Vliegenzwam

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

17 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 24 oktober 2008 om 22:48

  Mooie foto en goede voorbereidingen, Johannes! vrolijk

 2. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op zaterdag 25 oktober 2008 om 09:15

  Mooi stuk en erg creatief dat met die bekertjes.

  Groeten Marcel.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 25 oktober 2008 om 11:23

  Plezierig stuk! Het maakt zonneklaar dat een gedegen voorbereiding en (thema)gericht te werk gaan gewoon betere foto's oplevert. En wil je je onderscheiden...
  Gr. Tonv

 4. gast schreef op zaterdag 25 oktober 2008 om 13:34

  Wacht ff, die regen heb je dus nagemaakt? Met alle respect maar dat vind ik veel te ver gaan! Da's geen natuurfotografie meer, da's studiowerk op locatie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.819 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.819 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.