Elja Trum

Tien redenen om een spiegelreflex te kopen

woensdag 12 december 2018, 11:35 door | 69.315x gelezen | 20 reacties

De keuze voor een spiegelreflex is niet altijd vanzelfsprekend. Een dergelijke camera is toch een stuk groter, zwaarder en duurder dan een digitale compactcamera. Daarnaast ben je niet klaar met alleen de camera; mooie bruikbare objectieven en andere accessoires lonken. De aanschaf van de body is bij veel fotografen het begin van een collectie materiaal dat de prijs van de body in waarde al snel overstijgt.

Wat zijn nu de voordelen van een digitale spiegelreflex camera? Wij hebben vast tien redenen verzameld waarom de aanschaf van een spiegelreflex de moeite waard kan zijn. Altijd handig voor wanneer je partner overtuigt moet worden van je nieuwste aanschaf.


 1. Scherptediepte

 2. Door het grote formaat van de sensor van een digitale spiegelreflexcamera is het mogelijk op je foto een kleine scherptediepte te gebruiken. Het gebied op de foto dat scherp is kan variŽren tussen een paar millimeter tot bijna oneindig, mede afhankelijk van de gebruikte lens. Dit geeft je veel mogelijkheden om foto's te maken die het onderwerp dat je belangrijk vind er echt uit te laten springen. De voor- en achtergrond kun je onscherp laten zodat deze niet afleiden.

 3. Verwisselbare objectieven

 4. Een van de belangrijkste voordelen van een spiegelreflex camera is de mogelijkheid om objectieven te verwisselen. Voor sommige merken zijn meer dan 50 verschillende lenzen te koop. Elke lens heeft zijn eigen voor- en nadelen en specifieke eigenschappen. Fisheye, groothoek, macro, tilt-shift, standaard, tele, er is voor ieder wat wils.

 5. Snelheid (1)
  Bij de meeste compactcamera's heb je last van een afdrukvertraging. Wanneer je op de ontspanknop drukt duurt het nog even voordat de foto daadwerkelijk genomen wordt. Bij een spiegelreflex wordt de foto in enkele milliseconden na het afdrukken genomen, een vertraging die praktisch niet meer merkbaar is. Eigenlijk onmisbaar wanneer je het juiste moment wilt vastleggen.


 6. Snelheid (2)

 7. Niet alle de snelheid van het afdrukken is bij een spiegelreflex groter, ook wanneer je meerdere foto's vlak achter elkaar wilt nemen zijn slr's nuttig. Professionele modellen kunnen tot wel 10 foto's per seconden maken, de moderne instap-reflex kan doorgaans zo'n drie foto's per seconden aan. De buffer in de meeste reflexcamera's is groot genoeg om dit een aantal seconden achtereen vol te houden.

 8. Snelheid (3)
  Nog een belangrijk punt bij het nemen van een foto; hoe snel stelt je camera scherp op je onderwerp. Spiegelreflex camera's kunnen in een fractie van een seconde scherp stellen. Overigens is de snelheid waarmee je lens scherp stelt afhankelijk van het type lens dat je gebruikt. De duurdere objectieven zijn doorgaans echter razendsnel en geruisloos. Daarnaast kan een spiegelreflex ook bewegende objecten volgen.

  Een digitale spiegelreflex is na het aanzetten ook direct gebruiksklaar. Bij een compactcamera kan dit een paar seconden duren waardoor het fotomoment wellicht alweer voorbij is. Is het al duidelijk? Snelheid, snelheid, snelheid!


 9. Professionele uitstraling

 10. Wanneer je rond loopt met een spiegelreflex en een fatsoenlijke lens erop wordt je als fotograaf al snel serieus genomen. Mensen geven je vaak de ruimte om je foto te maken en ze denken soms dat je namens een krant of een officiŽle instelling bezig bent. Het hoeft uiteraard niet altijd een voordeel te zijn, maar toch is het vaak prettig wanneer je aangezien wordt voor een professionele fotograaf en je daardoor net wat extra voordeel kunt pakken.

 11. Hoge lichtgevoeligheid

 12. De grote sensor in spiegelreflex camera's zorgt (in combinatie met ruisonderdrukking) doorgaans voor prima bruikbare foto's wanneer je een hogere lichtgevoeligheid gebruikt. Bij een spiegelreflex kun je de ISO waarde vaak omhoog halen tot 3200 of zelfs 6400 ISO. Je hebt dan minder licht nodig om toch een sluitertijd te krijgen waarbij je beweging voorkomt.

 13. Hergebruik lenzen & accessoires
  Wanneer je body verouderd is of kapot gaat ben je niet alles kwijt. Je koopt een nieuwe body (van hetzelfde merk) en je kunt al je objectieven en accessoires weer gewoon gebruiken. Een objectief kan gemakkelijk een aantal bodies overleven.


 14. Instelmogelijkheden
  Je hebt bij een spiegelreflex uitgebreide mogelijkheden om de instellingen naar je hand te zetten. Diafragma, sluitertijd, ISO waarde, lenstype, instellingen voor bestandopslag, flitssynchronisatie en dergelijke; je kunt ze allemaal eenvoudig naar je eigen wens instellen. Ook zitten de belangrijkste functionaliteiten direct onder een knop op de camera, je hoeft dus niet eerst door tijdrovende menustructuren heen te worstelen.


 15. Betere sensor
  De sensor van een spiegelreflex is niet alleen groter dan die van een compactcamera; in de meeste gevallen geeft de sensor van de spiegelreflex ook een beter beeld. Door de grotere sensor kunnen details beter worden vastgelegd. Ook heeft de sensor vaak een groter dynamisch bereik waardoor er meer informatie in het fotobestand wordt opgeslagen.

  Door gebruik te maken van het zogenaamde RAW formaat van je spiegelreflex kun je deze voordelen ook beter benutten. De meeste compactcamera's kunnen alleen bestanden in het Jpeg formaat opslaan. Hierbij is dan feitelijk al beeldinformatie verloren gegaan.

Canon 60D

Uiteraard is er ook het nodige te zeggen voor een digitale compactcamera.
Bekijk dus ook zeker onze tien voordelen van een compactcamera.

Meer weten over de basis van fotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete basiscursus over fotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is zaterdag 18 augustus 2007, 14:35.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

20 reacties

 1. nikonlover
  nikonlover schreef op zondag 19 augustus 2007 om 01:51

  Punt 6 is toch een grapje hoop ik knipoog

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 19 augustus 2007 om 02:33

  Ik zeg niet dat je er ook daadwerkelijk professioneler van wordt, Nikonlover. Maar dat mensen je als een 'echte fotograaf' gaan zien is zeker. Met een compactcamera maak je toch minder indruk. vrolijk

 3. zonnevogeltje
  zonnevogeltje schreef op maandag 20 augustus 2007 om 08:15

  Punt 6 is geen lachertje. Wanneer ik met een compactcamera een foto maak loopt men vaak door 'mijn' beeld, terwijl bij het gebruik van m'n spiegelreflex mensen vaak netjes achterlangs lopen. Natuurlijk heb je altijd mensen die bewust in beeld gaan staan.

 4. Kassie
  Kassie schreef op maandag 20 augustus 2007 om 20:18

  Het item dat je bij een S.R.C. DOOR de lens kijkt, zodat je exact kan zien wat je opneemt mis ik. Dit lijkt mij dé reden waarom de S.R.C. is uitgevonden. Niet?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.961 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord