Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Tien redenen om een spiegelreflex te kopen

woensdag 12 december 2018, 11:35 door | 70.648x gelezen | 20 reacties

De keuze voor een spiegelreflex is niet altijd vanzelfsprekend. Een dergelijke camera is toch een stuk groter, zwaarder en duurder dan een digitale compactcamera. Daarnaast ben je niet klaar met alleen de camera; mooie bruikbare objectieven en andere accessoires lonken. De aanschaf van de body is bij veel fotografen het begin van een collectie materiaal dat de prijs van de body in waarde al snel overstijgt.

Wat zijn nu de voordelen van een digitale spiegelreflex camera? Wij hebben vast tien redenen verzameld waarom de aanschaf van een spiegelreflex de moeite waard kan zijn. Altijd handig voor wanneer je partner overtuigt moet worden van je nieuwste aanschaf.


  1. Scherptediepte

  2. Door het grote formaat van de sensor van een digitale spiegelreflexcamera is het mogelijk op je foto een kleine scherptediepte te gebruiken. Het gebied op de foto dat scherp is kan variëren tussen een paar millimeter tot bijna oneindig, mede afhankelijk van de gebruikte lens. Dit geeft je veel mogelijkheden om foto's te maken die het onderwerp dat je belangrijk vind er echt uit te laten springen. De voor- en achtergrond kun je onscherp laten zodat deze niet afleiden.

  3. Verwisselbare objectieven

  4. Een van de belangrijkste voordelen van een spiegelreflex camera is de mogelijkheid om objectieven te verwisselen. Voor sommige merken zijn meer dan 50 verschillende lenzen te koop. Elke lens heeft zijn eigen voor- en nadelen en specifieke eigenschappen. Fisheye, groothoek, macro, tilt-shift, standaard, tele, er is voor ieder wat wils.

  5. Snelheid (1)
    Bij de meeste compactcamera's heb je last van een afdrukvertraging. Wanneer je op de ontspanknop drukt duurt het nog even voordat de foto daadwerkelijk genomen wordt. Bij een spiegelreflex wordt de foto in enkele milliseconden na het afdrukken genomen, een vertraging die praktisch niet meer merkbaar is. Eigenlijk onmisbaar wanneer je het juiste moment wilt vastleggen.


  6. Snelheid (2)

  7. Niet alle de snelheid van het afdrukken is bij een spiegelreflex groter, ook wanneer je meerdere foto's vlak achter elkaar wilt nemen zijn slr's nuttig. Professionele modellen kunnen tot wel 10 foto's per seconden maken, de moderne instap-reflex kan doorgaans zo'n drie foto's per seconden aan. De buffer in de meeste reflexcamera's is groot genoeg om dit een aantal seconden achtereen vol te houden.

  8. Snelheid (3)
    Nog een belangrijk punt bij het nemen van een foto; hoe snel stelt je camera scherp op je onderwerp. Spiegelreflex camera's kunnen in een fractie van een seconde scherp stellen. Overigens is de snelheid waarmee je lens scherp stelt afhankelijk van het type lens dat je gebruikt. De duurdere objectieven zijn doorgaans echter razendsnel en geruisloos. Daarnaast kan een spiegelreflex ook bewegende objecten volgen.

    Een digitale spiegelreflex is na het aanzetten ook direct gebruiksklaar. Bij een compactcamera kan dit een paar seconden duren waardoor het fotomoment wellicht alweer voorbij is. Is het al duidelijk? Snelheid, snelheid, snelheid!


  9. Professionele uitstraling

  10. Wanneer je rond loopt met een spiegelreflex en een fatsoenlijke lens erop wordt je als fotograaf al snel serieus genomen. Mensen geven je vaak de ruimte om je foto te maken en ze denken soms dat je namens een krant of een officiële instelling bezig bent. Het hoeft uiteraard niet altijd een voordeel te zijn, maar toch is het vaak prettig wanneer je aangezien wordt voor een professionele fotograaf en je daardoor net wat extra voordeel kunt pakken.

  11. Hoge lichtgevoeligheid

  12. De grote sensor in spiegelreflex camera's zorgt (in combinatie met ruisonderdrukking) doorgaans voor prima bruikbare foto's wanneer je een hogere lichtgevoeligheid gebruikt. Bij een spiegelreflex kun je de ISO waarde vaak omhoog halen tot 3200 of zelfs 6400 ISO. Je hebt dan minder licht nodig om toch een sluitertijd te krijgen waarbij je beweging voorkomt.

  13. Hergebruik lenzen & accessoires
    Wanneer je body verouderd is of kapot gaat ben je niet alles kwijt. Je koopt een nieuwe body (van hetzelfde merk) en je kunt al je objectieven en accessoires weer gewoon gebruiken. Een objectief kan gemakkelijk een aantal bodies overleven.


  14. Instelmogelijkheden
    Je hebt bij een spiegelreflex uitgebreide mogelijkheden om de instellingen naar je hand te zetten. Diafragma, sluitertijd, ISO waarde, lenstype, instellingen voor bestandopslag, flitssynchronisatie en dergelijke; je kunt ze allemaal eenvoudig naar je eigen wens instellen. Ook zitten de belangrijkste functionaliteiten direct onder een knop op de camera, je hoeft dus niet eerst door tijdrovende menustructuren heen te worstelen.


  15. Betere sensor
    De sensor van een spiegelreflex is niet alleen groter dan die van een compactcamera; in de meeste gevallen geeft de sensor van de spiegelreflex ook een beter beeld. Door de grotere sensor kunnen details beter worden vastgelegd. Ook heeft de sensor vaak een groter dynamisch bereik waardoor er meer informatie in het fotobestand wordt opgeslagen.

    Door gebruik te maken van het zogenaamde RAW formaat van je spiegelreflex kun je deze voordelen ook beter benutten. De meeste compactcamera's kunnen alleen bestanden in het Jpeg formaat opslaan. Hierbij is dan feitelijk al beeldinformatie verloren gegaan.

Canon 60D

Uiteraard is er ook het nodige te zeggen voor een digitale compactcamera.
Bekijk dus ook zeker onze tien voordelen van een compactcamera.

Meer weten over de basis van fotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete basiscursus over fotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is zaterdag 18 augustus 2007, 14:35.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

20 reacties

  1. nikonlover
    nikonlover schreef op zondag 19 augustus 2007 om 01:51  | reageer

    Punt 6 is toch een grapje hoop ik knipoog

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 19 augustus 2007 om 02:33  | reageer

    Ik zeg niet dat je er ook daadwerkelijk professioneler van wordt, Nikonlover. Maar dat mensen je als een 'echte fotograaf' gaan zien is zeker. Met een compactcamera maak je toch minder indruk. vrolijk

  3. zonnevogeltje
    zonnevogeltje schreef op maandag 20 augustus 2007 om 08:15  | reageer

    Punt 6 is geen lachertje. Wanneer ik met een compactcamera een foto maak loopt men vaak door 'mijn' beeld, terwijl bij het gebruik van m'n spiegelreflex mensen vaak netjes achterlangs lopen. Natuurlijk heb je altijd mensen die bewust in beeld gaan staan.

  4. Kassie
    Kassie schreef op maandag 20 augustus 2007 om 20:18  | reageer

    Het item dat je bij een S.R.C. DOOR de lens kijkt, zodat je exact kan zien wat je opneemt mis ik. Dit lijkt mij dé reden waarom de S.R.C. is uitgevonden. Niet?

  5. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op maandag 20 augustus 2007 om 22:37  | reageer

    @Kassie; Wellicht destijds een belangrijk voordeel van een spiegelreflex. Bij een digitale compact camera kijk je tegenwoordig echter (meestal) op het scherm en dat is toch ook echt door de lens. Ik zag het dus niet als een specifiek voordeel meer van een slr.

  6. Theo
    Theo schreef op maandag 20 augustus 2007 om 23:55  | reageer

    Ik fotografeer na oneindig analoog nou zo'n 3 jaar digitaal spiegelreflex en beaam in groete lijnen bovenstaande genoemde voordelen. Grootste nadeel is inderdaad het gewicht. Als ik de rugzak vol heb met (lichtsterke) lenzen, bodies, statief en accessoires sleep je zo'n 8-10 kg mee en dat ga je uiteindelijk echt voelen. Voor sport en natuurfotografie is er m.i. geen echt alternatief voor kwaliteit. Mijn (compact) Canon G7 is overigens veelzijdig inzetbaar bij algemene en natuurfotografie en levert zeer behoorlijke foto's. Groot voordeel is (indien gewenst) de bijna eindeloze scherpte-diepte.

    Met betrekking tot punt 6: Dit is natuurlijk een gevoelig punt in een land waar iedereen iedereen bekijkt en beoordeelt op basis van materiële bagage. Zonder dat je er om vraagt worden dranghekken opengezet als je met een dikke spiegelreflex met witte lens aan komt lopen. Ook het middenterrein bij een atletiektoernooi is ineens bereikbaar, mits je de foto's beschikbaar stelt aan de organiserende club. Blijkbaar werkt het zo in dit land?!


  7. Gerrit
    Gerrit schreef op dinsdag 21 augustus 2007 om 10:20  | reageer

    Spiegelreflex is voor losers. Echte mannen kopen een Harley-Davidson.

  8. dientje
    dientje schreef op woensdag 22 augustus 2007 om 10:37  | reageer

    @Gerrit: :-D

  9. tonv
    Profiel tonv schreef op donderdag 13 november 2008 om 14:49  | reageer

    Wat punt 6 betreft: Het is echt een punt van overweging. Het is vreemd maar wanneer je ergens met een uit de kluiten gewassen DSLR en dito lens rondstruint wordt je al snel als professionele fotograaf versleten. Mensen houden dan inderdaad rekening met je wanneer je aan het framen bent terwijl je met een compact camera niet direct voor 'vol' wordt aangezien. Een vreemd mechanisme maar zo werkt het echt is mijn ervaring.

  10. blauwgestreept
    Profiel  blauwgestreept schreef op zondag 5 april 2009 om 21:26  | reageer

    @tonv: absoluut, neem een bruiloft. Daar wordt je aangezien als 'neefje van' als je met een compact rondloopt. Met een (D)SLR daarentegen ben je 'de fotograaf' en is iedereen aardig tegen je vrolijk

  11. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 5 april 2009 om 23:13  | reageer

    Als ik met mijn spiegelreflex door een straat loop, zie ik dat veel mensen langs de gevels gaan lopen. Om een winkelstraat met publiek te fotograferen moet je dus een strategische plek zoeken. Waar mensen wel door je beeld moeten lopen.

    @tonv. Met zo'n dikke reflex met objectief ben je toch ook een professioneel fotograaf? Beroeps of niet.

  12. Wolfo!
    Profiel Wolfo! schreef op dinsdag 25 augustus 2009 om 15:46  | reageer

    "Altijd handig voor wanneer je partner overtuigt moet worden van je nieuwste aanschaf."
    Misschien ook eens 10 redenen oplijsten voor de aanschaf van een <i>nieuwe</i> slr?

  13. Lucien
    Profiel Lucien schreef op dinsdag 25 augustus 2009 om 21:35  | reageer

    11. Je krijgt aandacht van de vrouwen. Zoveel die willen poseren voor je.

  14. Lucien
    Profiel Lucien schreef op dinsdag 25 augustus 2009 om 22:00  | reageer

    Tien redenen om geen spiegelreflex te kopen.

  15. leo
    Profiel leo schreef op donderdag 19 augustus 2010 om 00:19  | reageer

    Hoewel ik een groot liefhebber van een spiegelreflexcamera ben, vind ik toch dat een aantal punten niet per definitie aan een spiegelreflex zijn toe te wijzen. Verwisselbare objectieven kunnen tegenwoordig ook op een camera zonder spiegel, de Sony nex bijvoorbeeld. Deze camera heeft een grotere sensor dan een Olympus spiegelreflex. Op zich heeft een goede sensor en zelfs de grootte niets met een spiegelreflex te maken.

    Een Leica M9 heeft een FF sensor (weliswaar niet zo bijzonder goed, maar dat valt buiten de contex) en is geen spiegelreflex. Een kleine instap spiegelreflex heeft geen professionele uitstraling.

    Instelmogelijkheden zijn ook niet spiegelreflex eigen. Er zijn zelfs compacts die het zelfde kunnen. Het zelfde geldt voor de hoge lichtgevoeligheid, niet aan de spiegel gebonden hoor. Ik snap de teneur van je verhaal wel, maar bijna geen van jouw punten zijn specifiek voor een spiegelreflex. Het feit dat je met een spiegelreflex door de lens kunt kijken, met alle voordelen van dien is dat wel en vind dat niet terug.

  16. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 19 augustus 2010 om 00:30  | reageer

    @Leo; toen dit artikel in 2007 geschreven werd waren de EVIL camera's er nog niet, net als de Leica M9. Bij een compactcamera kijk je via het beeld op je display ook door de lens; wat dat betreft is er ook geen verschil. knipoog

    In de praktijk denk ik dat veel van de genoemde punten nog steeds juist zijn, uiteraard zijn er (zeker tegenwoordig) altijd uitzonderingen op de regel en is de keuze daardoor wellicht nog moeilijker geworden.

  17. leo
    Profiel leo schreef op donderdag 19 augustus 2010 om 00:51  | reageer

    @Elja, ik wist niet dat dit artikel in 2007 is geschreven. Persoonlijk vind het het door de zoeker door de lens kijken nog steeds hét grote specifieke voordeel van een spiegelreflex en dat was zelfs in de analoge tijd het grote onderscheid tussen bijvoorbeeld meetzoekers. Zoals ik zei snap ik de teneur van je verhaal wel en zeker als ik het plaats in 2007 (een eeuwigheid geleden in de digitale wereld), maar zoals je zelf nu ook aangeeft met bijvoorbeeld de EVIL camera's vallen een hoop punten betreffende de sensor op zich weg. Als je even het zelfs huidige aanbod van camera's vergeet, wat is dan specifiek voor een spiegelreflex ten opzichte van een camera met een ander systeem? Eigenlijk alleen de manier waarop je kijkt. En dat was een beetje wat ik bedoelde.
    Groet,
    Leo

  18. annemie
    Profiel annemie schreef op maandag 19 december 2011 om 23:15  | reageer

    En waar blijven de 10 redenen om een systeem-camera te kopen?

  19. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 20 december 2011 om 10:20  | reageer

    @Annemie; ik weet niet of daar wel 10 redenen voor zijn.. knipoog
    Wellicht een artikel dat ik nog eens zal schrijven.

  20. Daan
    Profiel Daan schreef op donderdag 6 maart 2014 om 18:52  | reageer

    En zijn hiervoor al tien redenen na al die jaren ? :D
    Kan ze wel bedenken

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord