Martin van Rooij

Waar moet je op letten bij een paardenshoot?

maandag 28 september 2020, 20:10 door | 2.866x gelezen | 6 reacties

De elfjarige Jill is idolaat van paarden en wilde dolgraag mooie foto's van haar en haar pony King. Maar wat komt er eigenlijk allemaal bij zo'n shoot kijken?

Paarden zijn zenuwachtige dieren. Maar ook de elfjarige Jill was best nerveus, zo bleek. De shoot was een vurige wens van haar; ze had de dagen afgeteld.

Het was dus zaak haar een beetje op het gemak te stellen, wat betekent: voor positief zijn over wat ze goed doet. En geduldig zijn – wat voor mij best een opgave is...

Fotograferen is leren


Fotograferen is voor mij nog altijd leren. Als ik de foto's eenmaal heb binnengehaald en beoordeeld, zie ik vaak dat het beter had gekund.

Dat ik meer tijd had moeten nemen, de instellingen vaker had moeten checken of nog wat andere plekken had moeten opzoeken.

Bij het bekijken van de foto's zag ik al snel dat mijn aandacht tijdens het fotograferen vooral was uitgegaan naar Jill. Staat ze er leuk op, zitten haar haar en haar kleren goed, is het gezicht goed belicht? Dat soort zaken.

En die pony? Tja, die staat er ook op. Maar kun je een paard ook op een flatterende manier in beeld brengen? Ik dacht van niet, maar het blijkt wel degelijk mogelijk.

Oren naar voren


Paardenliefhebbers kijken op een andere manier naar paarden dan leken zoals ik. Een paard moet op een foto zijn oren naar voren hebben staan, zodat je als het ware naar binnen kunt kijken.

Dan 'toont' het paard mooier en is hij alert. Bovendien spant het dier dan zijn halsspieren aan; paardenliefhebbers vinden dat mooi.

Kortom: als je een ruiter of amazone met zijn of haar paard fotografeert, moet je je aandacht gelijkmatig verdelen over mens en dier.

Omdat ik niet goed weet (wist) waar paardenliefhebbers op letten, riep ik de hulp van mijn dochter in. Ik vroeg haar om de door mij gemaakte selectie van commentaar te voorzien.

Jill en King

Jill en haar paard King

Bovenstaande vindt ze een prachtige foto. 'De pony toont mooi. Mooie, brede hals, oortjes naar voren, stoer koppie.'

Zelf vind ik die foto overigens niet fantastisch; de achtergrond is mij te scherp en te druk. Kennelijk let mijn dochter op andere dingen dan ik.

Onderstaande foto vindt ze ook mooi omdat de pony er 'onwijs knap op kijkt en alert is.'

Jill en King


Maar de mooiste foto vindt ze de foto hieronder. 'Jill kijkt trots naar de pony, die op zijn beurt mooi kijkt, met de oren naar voren. Op deze foto zijn de knotjes ook goed te zien.'

Jill en King


Maar eerlijk is eerlijk: je leert het meest van de foto's die niet (helemaal) goed zijn. Zoals de foto hieronder.

Mijn dochter is er duidelijk over: 'Een mooie foto, maar jammer dat de pony zijn oren niet naar voren heeft. Dat verpest de foto een klein beetje.'

Jill en King


Wat heb ik zelf van de shoot geleerd?
Een paar dingen:

1. Blijf kijken en nadenken


Scherpstellen, de compositie bepalen, het beeld regisseren: het valt allemaal niet mee. Het is zaak te blijven nadenken over alle aspecten om het beste uit een shoot te halen.

2. Verdeel je aandacht


Als je een ruiter (man of vrouw) met een paard fotografeert, verdeel je aandacht dan over beide. Dat betekent ook keuzes maken.

Als je wilt dat de achtergrond onscherp is, gebruik je een groot (open) diafragma. Waar leg je dan de scherpte: op de mens of op het dier? Diafragmeer je veel, dan krijg je misschien weer te veel scherpte in de achtergrond.

Kortom: experimenteer en kijk wat je het mooiste vindt.

Of: stel de ene keer scherp op het dier en de andere keer op de mens, zodat je de keuze hebt.

3. Zorg voor assistentie


Paarden zijn snel afgeleid en onrustig. Je hebt iemand nodig die de teugels vasthoudt. Die assistentie had in dit geval nóg een functie: de pony alert maken, zodat hij zijn oren naar voren draaide.

Dat kan door een aantal keren met je tong te klakken, maar na verloop van tijd werkt dat niet meer goed.

Mijn dochter had een oplossing. Ze zocht op haar telefoon op Youtube op 'hinnikkende paarden' en speelde dat fimpje af. King – de pony – reageerde daar goed op.

4. Beoordeel samen


Als (portret)fotograaf heb je de neiging vooral naar de ruiter of amazone te kijken. Mijn tip: haal er een paardenliefhebber bij die kan beoordelen of ook het paard er op zijn voordeligst op staat.

En straks?
Jill had alleen foto's van King die met een telefoon waren gemaakt. Nu heeft ze een serie mooie foto's op hoge resolutie. Een paar daarvan laat ze afdrukken op (groot) fotopapier of op linnen.

Haar moeder schrijft: 'Jill heeft de smaak te pakken. Ze wil ze nog een keer naar het strand. Dus, Martin…'

Prima.
Ik ga wel mee.

Martin van Rooij

Over de auteur

Martin is een freelance tekstschrijver die ooit door een uitgever werd gevraagd interviews te combineren met portretfotografie. Die uitgever was tevreden over zijn foto's, hij niet. Martin ging cursussen volgen en investeerde in apparatuur en software.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

6 reacties

 1. Els
  Els schreef op dinsdag 29 september 2020 om 12:18

  Leuk het te lezen! Ik heb 2 paarden kleinkinderen en ben nog steeds niet tevreden over de foto's. Dus blijven proberen en tips lezen. Maar er zitten altijd wel leuke foto's bij.
  Dank voor de tips.

 2. marleen
  marleen schreef op dinsdag 29 september 2020 om 15:48

  leuke tips, vind de foto's mooi, jammer van de laatste, idd paard met gespitste oren is wel mooier.

 3. C. Vos
  C. Vos schreef op dinsdag 29 september 2020 om 18:22

  Mooie foto's, en leuke tips. Op de eerste foto vind ik het jammer dat die boom pal achter het paard staat. Hij steekt als het ware door het paard heen.

 4. paul
  paul schreef op woensdag 30 september 2020 om 08:25

  Heel interessante en bruikbare tips, super dat je uw ervaringen wil delen. De opmerking van C. Vos dat de boom als het ware door het paard heen gaat bij de eerste foto, vind ik ook een hele goede opmerking.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.391 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord