Michelle Peeters

Waar zet je je horizon volgens de gulden snede?

maandag 30 juli 2018, 15:51 door | 13.493x gelezen | 19 reacties

De regel van de gulden snede (of gouden ratio) zorgt voor balans in je beeld. Vuistregel is dat je onderwerp op eenderde of tweederde van het beeld staat. Zet dus je horizon nooit midden in het beeld, dit geeft vaak een saai resultaat.

Wat je als plaatsingspunt voor de horizon bij je landschapsfoto's kunt hanteren is het volgende: plaats de horizon op 1/3e van boven als het landschap de hoofdmoot vormt, of op 1/3e van onderaf als de lucht een belangrijke rol speelt.

Dit blijkt bij algemene landschapsfotografie prima te werken.

Hanga Roa Paaseiland

Plaats de horizon laag (mag zelfs lager dan 1/3 van onderen...) als de lucht iets te betekenen heeft

Als je je horizon laag in je foto plaatst, op ongeveer 1/3, krijg je een gevoel van vrijheid en ruimte en het is prettiger om naar te kijken. Dit kun je bijvoorbeeld doen als er een mooie lucht of zonsondergang te zien is.

Ait Benhaddou

Plaats de horizon hoog indien de voorgrond interessanter is

Precies het tegenovergestelde doe je door je horizon hoog te plaatsen, bovenaan op ongeveer 2/3e. Een hoge horizon kan het effect geven van een benauwd of opgesloten gevoel, maar het is wel spannender dan de horizon in het midden.

Dit kun je bijvoorbeeld doen als er een saaie lucht te zien is.

Lijkt op regel van derden


Deze gulden snede regel lijkt sterk op de regel van derden en wordt daar vaak mee verward. Ook hier delen twee horizontale en verticale lijnen een vlak in negenen.

Het verschil is dat niet alle vlakken even groot zijn: de lijnen zitten ten opzichte van de regel van derden meer in het midden van het beeld. Ook hierbij geldt dat beeldelementen op de lijnen of kruispunten een beeld spannender maken.

Guldensnede versus regel van derden

Regel van derden (zwart/rood) ten opzichte van gulden snede (blauw)

De gulden snede positioneert de beeldelementen in een specifieke verhouding die plezierig en logisch overkomt op mensen.

Horizon juist wel in het midden


Je kunt je kijkers echter verrassen door het juist 'anders' te doen. Al is dat geen excuus om de verdere beeldopbouw te verwaarlozen.

Bij een perfecte weerspiegeling is het juist wel een goed idee om de horizon midden in beeld te zetten, zodat het net lijkt of het beeld gespiegeld is.

Reitdiephaven Groningen

Plaats de horizon wel in het midden bij een perfecte weerspiegeling

Geen keurslijf


De gulden snede regel heeft een wiskundige achtergrond en vloeit voort uit de wijze waarop de meeste mensen hun omgeving zien en beoordelen. Je kunt hem gebruiken als startpunt voor creatieve landschapsfotografie.

Zorg er echter wel voor dat het je creatieve proces niet beperkt of zelfs blokkeert! Het is vooral een gevoelskwestie; experimenteer je daarom suf en kijk zelf wat het beste uitpakt.

Mocht je leuke ideeŽn en/of motivaties hebben voor het bepalen van je horizon op weer een hele andere plaats, dan laat het vooral weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

19 reacties

 1. Huub
  Huub schreef op dinsdag 31 juli 2018 om 10:44

  Erg mooie foto's ter illustratie Michelle.

 2. Koen Van de moortel
  Profiel Koen Van de moortel schreef op dinsdag 31 juli 2018 om 14:15

  Klopt niet: de verdeling volgens de gulden snede is ca. 38%-62%, dus DICHTER bij het midden dan de verdeling in derden!

 3. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 31 juli 2018 om 14:18

  @Koen: je hebt gelijk, de lijnen zitten ten opzichte van de regel van derden meer 'in' (en niet 'uit') het midden van het beeld. Ik heb het aangepast.

 4. Fernand de Canne
  Fernand de Canne schreef op dinsdag 31 juli 2018 om 14:33

  Ik denk dat in de moderne fotografie het plaatsen van de horizon op 1/3 niet meer zo belangrijk is
  Alhoewel aan die regel nog wel sterk wordt gehouden door een groep amateurfotografen zijn er
  tientallen heel bekende beroepsfotografen van wereldniveau waar de horizon absoluut niet meer op 1/3 geplaatst wordt o a bv bij jullie beroemde Rineke Dijkstra
  Ik denk echt dat die regel in de moderne fotografie voorbijgestreefd is

  Hartelijk,

  Fernand

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord