Elja Trum

Portret verbeteren; puistjes en andere oneffenheden weghalen

zaterdag 22 september 2007, 10:34 door | 56,948x gelezen | 8 reacties

Op eigenlijk elke portretfoto die je neemt zullen oneffenheden te zien zijn. In de vorm van bijvoorbeeld een puistje, wondje of krasje. Het is erg eenvoudig dit soort oneffenheden te verwijderen en dit is vaak het eerste dat ik doe zodra ik een foto in Photoshop inlaad. Ik weet dat jullie liever naar een mooie dame kijken, maar om niemand te beschuldigen van een huid met onvolkomendheden gebruik ik voor deze tutorial lekker veilig een zelfportret.

 1. Zoom in op de huidOpen de te bewerken foto in Photoshop.


 2. Gebruik de Zoom tool (Z) of het navigatiepaneel om op het gezicht in te zoomen. Om goed zicht te krijgen op eventuele onvolkomendheden ga je door tot 100% weergave. Elke pixel op je beeldscherm komt nu overeen met een pixel uit je opname. Hierdoor zie je niks meer over het hoofd en kun je nauwkeurig werken.


 3. Nu zijn er verschillende manieren om plekjes te verwijderen van een foto, maar mijn favoriete tool voor dit specifieke werkje is de Healing Brush tool (J). Dit is een soort geavanceerd Clone Stamp tool
 4. waarbij je ook een bron kunt instellen, maar die tevens rekening houd met wat er verder in de omgeving aanwezig is.

  Selecteer de Healing brush tool


 5. Ga nu met de Healing Brush vlak naast de te verwijderen oneffenheid staan en houd de ALT-toets ingedrukt om de bron te selecteren. Kies hiervoor een stukje huid zonder oneffenheden.


 6. Nadat de bron geselecteerd is kun je (zonder het indrukken van de ALT-toets) de tool gebruiken om over de oneffenheid te gaan. In eerste instantie ziet de verandering er mislukt uit, de tool werkt in deze fase net als de Clone Stamp tool. De magie gebeurd echter pas wanneer je de muisknop weer los laat. Photoshop voert een aantal berekeningen uit en poest het storende element vlekkeloos weg zonder dat hierbij een kleur of verschil in helderheid te zien zal zijn.

  Om de juiste berekeningen te maken gebruikt Photoshop omliggende pixelinformatie met daarbij hoofdzakelijk ook de pixels die in een lijn liggen die door de punt van je bron en het punt van de aanpassing lopen. Wanneer je dus dicht langs bijvoorbeeld een donkere haarlijn zit te werken kan het zijn dat de bewerking fout loopt. Doordat Photoshop de donkere haarlijn ziet als een tintverandering probeert hij zich hieraan aan te passen. Druk in zo'n geval op CRTL-Z om de bewerking ongedaan te maken en selecteer de bron op een andere plek zodat de doorgetrokken lijn niet over de haren loopt.


 7. Herhaal deze handeling voor alle oneffenheden die je kunt vinden. Binnen een minuut kun je hiermee een tiental oneffenheden snel verwijderen en ziet je model er direct een stuk beter uit.
Voor en na bewerking
Oneffenheden verwijderen
Beweeg met je muis over de afbeelding om de onbewerkte foto te zien

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts en auteur van een boek over zwart-wit fotografie. Hij is fulltime actief met Photofacts, Photofacts Academy en Teslafan. Elja's foto's vind je op Instagram, hij is getrouwd met Sara en vader van Mika en Vera.

8 reacties

 1. nikonlover
  nikonlover schreef op zaterdag 22 september 2007 om 11:45

  Elja, je bent 1 oneffenheid vergeten te verwijderen en dat is het merknaampje op je toestel vrolijk

 2. RenÚ
  Profiel RenÚ schreef op zondag 23 september 2007 om 12:49

  Altijd weer leuk, zo'n opfrissingslesje.
  Op internet zijn veel Photoshop editorials te vinden maar meestal in het engels.
  Toch zijn er ook instructie-video's in de Nederlandse taal:
  Ga naar Webfotoclub.nl voor instructiefilmpjes door James van WFC.
  Aanrader!

 3. Perrush
  Profiel Perrush schreef op woensdag 26 september 2007 om 13:44

  Ik ben niet zo voor die healing brush. Kan er mijn weg niet mee vinden. Ik gebruik liever de patch tool.

  Heb er zelf ook een, nogal lijvig, tutje over geschreven (wel in't engels overigens, maar dat mag de pret niet drukken vrolijk).

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 26 september 2007 om 13:55

  Ieder zijn voorkeuren, Perrush.
  Jou tutorial is erg de moeite waard, overigens!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

47.829 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

47.829 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.