Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

5 fotografie technieken die je zou moeten kennen

woensdag 16 september 2020, 14:28 door | 7.506x gelezen | 0 reacties

In deze video laten Rachel en Daniel van Mango Street vijf technieken zien die, volgens hun, iedere fotograaf zou moeten kennen. Prima tips die inderdaad goed zijn om te kennen.


De vijf technieken benoem ik hieronder nog even kort, voor wie liever leest dan kijkt. Bij elke techniek staat ook nog een video die er dieper ingaat.

1. Kader in een kader


Wanneer je een foto maakt, maak je altijd al een kader: de randen van je beeld. Het werkt vaak goed om binnen dat kader nog een tweede kader te gebruiken. Bijvoorbeeld de lijnen van een gebouw, of een doorkijkje.


2. Kleurtheorie


Verschillende kleuren dragen een verschillend gevoel over. Roze, rood, geel of blauw, het wekt allemaal een ander gevoel op. Je kunt dat gebruiken in je foto's door goed te kijken (en na te denken) over de kleuren die je in je beeld gebruikt.


3. Complementaire kleuren


Ook de combinatie van kleuren heeft een effect. Complementaire kleuren passen bijvoorbeeld goed bij elkaar. Dus bijvoorbeeld geel/oranje bij blauw. Foto's waarbij je deze kleuren gebruikt zullen direct opvallen.

Je kunt een kleurwiel gebruiken om direct te kunnen zien welke kleuren bij elkaar passen. In het kleurwiel passen tegenoverliggende kleuren prima.


4. Negatieve ruimte


Bij negatieve ruimte zorg je dat er in je foto -behalve je onderwerp- ook veel 'lege' ruimte te zien is. Vaak een egale kleur, zoals een blauwe lucht.

De lege ruimte zorgt ervoor dat je aandacht daar heen gaat waar juist wel wat te zien is -> je onderwerp.

Extra voordeeltje is dat deze lege ruimte ook goed bruikbaar is bij commercieel werk. Zo maak je ruimte voor bijvoorbeeld tekst naast je foto bij een advertentie.5. Compositie


Compositie is uiteraard erg belangrijk in je foto's. De regel van derden ken je waarschijnlijk al, maar het is ook belangrijk dat je weet dat je dit soort regels ook gerust bewust mag doorbreken.

Ook Kader-in-een-kader (zoals hierboven) en het gebruik van lijnen zijn nuttig. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je perspectief veel verschil kan maken in een foto. Experimenteer daarmee door bijvoorbeeld de hoogte van je camera te variŽren.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord