
SNODart; Uitgebreide video tutorial over scherptediepte
donderdag 17 januari 2008, 21:20 door Elja Trum | 10.768x gelezen | 2 reactiesJustin Snodgrass van de website SNODart heeft een gratis (Engelstalige) videotutorial beschikbaar gesteld die geheel gewijd is aan scherptediepte (Depth-of-field, DOF). De video is in principe gemaakt voor filmmakers, maar is ook erg nuttig voor fotografen. Het Quicktime video bestand is 112 megabyte groot.
Scherptediepte wordt in de tutorial duidelijk uitgelegd. Zo wordt de invloed van de drie factoren waarvan scherptediepte afhankelijk is (diafragma, afstand tot het onderwerp en de lengte van de lens) duidelijk gemaakt. Het is een aardig technisch verhaal en mogelijk vind niet iedereen het daarom even interessant. Als je graag wilt weten hoe scherptediepte ontstaat in je foto dan is deze tutorial absoluut de moeite van het bekijken waard.
Wat overigens ontbreekt in deze video is de invloed van het sensorformaat op je scherptediepte. Hoe kleiner je sensor, hoe groter je scherptediepte. Bij een compact camera is het daarom erg moeilijk om te spelen met weinig scherptediepte. Dit is dus een van de grote voordelen van een digitale spiegelreflex camera.

Uitleg van het diafragma uit de video
Bron: The Genesis Project
101 Tips voor Perfecte Portretfoto's
Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.

Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.
2 reacties
-
Michael schreef op zaterdag 19 januari 2008 om 15:09
Goed punt dat het sensor formaat belangrijk is voor scherptediepte. Dat is volgens mij niet bij veel mensen bekend. Bij lezers van photofacts waarschijnlijk wel, maar de gemiddelde eigenaar van een compact camera weet dit denk ik niet. Toch jammer als je daar pas achter komt, op het moment dat je de compact camera al gekocht hebt. "Hij had zoveel mega pixels..."
-
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Verdeling van de scherptediepte
door Michelle Peeters
-
Portretfoto tip: Gebruik een teleobjectief
door Elja Trum
-
De waarheid over scherptediepte en wat van invloed is
door Michelle Peeters
-
Zone focus, een andere manier van scherpstellen
door Michelle Peeters
-
Welk diafragma moet je gebruiken?
door Michelle Peeters
-
Hoe werkt het diafragma?
door Michelle Peeters
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
52.323 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.

Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je ontvangt tevens wekelijks een mail met nuttige fotografietips.