Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ger de Gram

Rollip.com: terug naar de Polaroid!

donderdag 13 augustus 2009, 23:17 door | 7.341x gelezen | 4 reacties

Ik denk vaak met weemoed terug aan de tijd van de Polaroid. Niet in de minste plaats omdat de allereerste foto van toen 'Ger-nog-een-Gerretje was' is gemaakt met zo'n legendarisch toestel. Het was - en is - zo lekker authentiek. Nu zijn er genoeg websites die softwarematig zo'n kiekje proberen na te apen, maar dat lukt vaak niet zo best. Toch doet Rollip.com wel een aardige poging.

Rollip.com is een website volledig gericht op het nabootsen van de Polaroidfoto. "Quick and easy", aldus de site. Nou, het is inderdaad 3 klikken en klaar, maar pas wel op, want voor je het weet heb je op weer een (verkeerde) Google Ad geklikt. Laten we het er maar op houden dat ook de softwarematige Polaroid moeite heeft het hoofd boven water te houden.

Ger in de Kroef Ger in de Kroef


Om je Polaroid er zo echt mogelijk uit te laten zien, kun je ervoor kiezen verschillende effecten over je foto heen te gooien. Een originele Polaroid verkleurde namelijk nogal snel. Dat had overigens deels te maken met het feit dat mensen in het fabeltje geloofden dat een foto sneller 'klaar' zou zijn wanneer je 'm heen en weer wapperde. Dat was naast totale onzin, ook nog eens heel slecht voor de kleuren, omdat de chemicaliŽn binnenin de Polaroidfoto dan op de verkeerde plek terecht kwamen.

De effecten variŽren van een traditionele Soft-focus tot een Yoko-en-John-Lennon-achtige waas. Als klap op de vuurpijl kun je ook de cassette waar de foto in zit (oftewel: de lijst) een speciaal effectje met dito lettertype geven. Dat maakt het geheel nog realistischer.

Mocht je nu een leuke Polaroid hebben ontworpen, dan is het mogelijk om voor tien dollar tien echte Polaroids te bestellen.

Misschien leuk voor de toekomstige zoon of dochter van het gezin Trum. Weer eens wat anders dan haarscherpe macro's met de Canon 5D Mark II

Sara


Bron: Dutch Cowboys

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ger de Gram

Over de auteur

Ger is freelance journalist in zowel tekst als beeld en oprichter van weblog Gadgettest. Meer informatie over Ger vind je op zijn persoonlijke website Gerdegram.nl.

4 reacties

 1. foxhusky
  Profiel  foxhusky schreef op vrijdag 14 augustus 2009 om 12:55  | reageer

  Ja leuk! Deze dienst van Rollip werkt snel een zeer eenvoudig. Het effect ziet er erg realistisch uit. Er is ook al een Flickr groep, waar je de met Rollip gemaakte Polaroid foto's met elkaar kunt delen. Ik heb het ook maar even geporbeerd, zie hier.

  Vroeger heb ik ook vaak (echte) Polaroid foto's gemaakt. Het was altijd weer fascinerend om, zonder te wapperen, het beeld op de foto te zien ontstaan. Als een klein wonder, prachtig. Tegenwoordig staat er direct na de klik een plaatje op het display van je digitale camera. Ook bijzonder, maar minder 'magisch' als toen met die oude Polaroids.

 2. Brian [dSLR.nl]
  Brian [dSLR.nl] schreef op vrijdag 14 augustus 2009 om 14:41  | reageer

  Je moest er ook niet mee wapperen, maar van onder naar boven over een rand van de tafel trekken, gaf een geweldig leuk effect vrolijk

 3. sparkone
  Profiel  sparkone schreef op zaterdag 15 augustus 2009 om 00:30  | reageer

  Ik wil dit met Lightroom kunnen doen maar lukt mezelf niet echt goed en kan maar geen goeie preset vinden, iemand een idee?

 4. dennis van den eijnden
  Profiel dennis van den eijnden schreef op zondag 16 augustus 2009 om 13:28  | reageer

  als alternatief: poladroid.com

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Webtools

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord