Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Wacom Intuos4 pen tablet workshop

vrijdag 14 oktober 2011, 23:37 door | 8.485x gelezen | 45 reacties

Gisterenavond was de Wacom workshop naar aanleiding van de Wacom pen tablet actie die hier op Photofacts gehouden wordt. Twintig Photofacts bezoekers waren geselecteerd om naar Utrecht te komen om een avond te leren hoe je goed met een pen tablet kunt werken én om een Wacom Intuos4 te ontvangen die ze een maand mogen uitproberen.

Overigens was het drie geselecteerden niet gelukt om naar Utrecht te komen, maar hun Intuos4 wordt opgestuurd zodat ze deze alsnog ook een maand lang uit kunnen proberen. Zij hebben dan wel de workshop gemist maar ontvangen, net als de deelnemers die er gisteren wel waren, ook een DVD met 10 uur masterclass video tutorials voor het gebruik van de Wacom tablet.

De avond begon om kwart over zes met een diner bij de locatie Seats2meet in Utrecht. Een eenvoudig, maar smakelijk, diner bestaande uit broodjes, wraps en uiteraard de nodige variatie aan drankjes. Een mooi moment om even met elkaar kennis te maken.

Wacom workshop utrecht

Daarna gingen we met zijn allen naar een zaaltje waar een twintigtal Wacom Intuos4 tablets al op ons lag te wachten. De tablet mochten gelijk uit de verpakking en gekoppeld worden aan de meegebrachte eigen laptops.

De workshop werd gegeven door Guido van Wacom Europe. Aangezien hij Duits is werd de workshop in het Engels gegeven. Na een korte introductie over hoe je de tablet installeert stak hij van wal met zijn verhaal over het gebruik van de Wacom Intuos4.

Instellingen per applicatie


De nadruk lag daarbij op de vele mogelijkheden van de eenvoudig ogende software die bij de tablet geleverd wordt. Je kunt hierbij namelijk per applicatie instellen wat welke knoppen op het tablet doen. Zo kun je bijvoorbeeld bij Lightroom andere mogelijkheden hebben als binnen Photoshop. Guido vertelde en toonde dit aan de hand van praktische voorbeelden zoals een fotograaf het tablet ook werkelijk zou kunnen gebruiken.

Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid toetscombinaties onder een knop te hangen. Binnen Photoshop kun je er dan voor kiezen om de bovenste toets op het pennetje te gebruiken voor Undo. Een alternatief was het gebruik van het draaiwiel (je kunt daar vier verschillende functies aan hangen) om door de history states te bladeren. Zo kun je meerdere undo's en redo's uitvoeren door je vinger over het draaiwiel te laten glijden.

Een andere handige instelling voor het draaiwiel is uiteraard in- en uitzoomen of het vergroten en verkleinen van je penseel. Zit je in een andere applicatie, bijvoorbeeld je browser, dan is het draaiwiel juist weer goed te gebruiken om te scrollen. De mogelijkheid om per programma (maximaal 64 aparte programma's) verschillende functies aan het tablet toe te kennen werd dankzij de workshop erg duidelijk.

Zelf gebruik ik de Wacom Intuos4 al een jaar of twee, maar ik heb nog nooit de moeite genomen de toetsen in te stellen (anders dan de default waarden). Deze workshop heeft me wel laten zien dat het toch wel erg gemakkelijk kan zijn!

De wedstrijd


Voor de deelnemers aan de workshop is het werk nu pas echt begonnen. De komende maand hebben zij de gelegenheid om de Intuos4 uitgebreid te testen achter hun eigen computer. In die maand laten ze, als het goed is, regelmatig weten wat hen bevalt of wat hun juist niet aan staat. Ook is het de bedoeling dat ze laten zien wat voor fotobewerkingen ze met de Intuos4 uitgevoerd hebben.

Aan het eind van de maand leveren ze de tablets weer in en worden er drie winnaars gekozen die een Intuos4 mogen houden. De nummer één krijgt zelfs de draadloze Intuos4 die sinds kort op de markt is.

Ik ben benieuwd wat we de komende maand te zien krijgen. Was jij er gisteren bij? Laat ook even hier in de reacties weten hoe je de workshop ervaren hebt!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

45 reacties

 1. Mijke Jonkman
  Profiel  Mijke Jonkman schreef op vrijdag 14 oktober 2011 om 23:56  | reageer

  Ik was één van de drie die helaas niet konden komen, dus ik lig voor mijn brievenbus te wachten tot ik de schoenen van de postbode zie. Ik ben erg benieuwd hoe dit tablet zal bevallen! vrolijk

 2. walburgis
  Profiel  walburgis schreef op zaterdag 15 oktober 2011 om 00:20  | reageer

  Gisteravond de Workshop van Wacom Intuos4.
  Een aantal mensen kwam bijna tegelijk binnen. We vonden het leuk te constateren dat we uit het Noorden, Oosten en Zuiden kwamen. Westerlingen kwamen later aan. Files?

  Maar goed, na het lekkere eten en drinken, terug in het lokaal, stonden er grote zwarte koffers op de tafels. Het uitpakken veroorzaakt een gezellige en vrolijke sfeer.

  De uitleg van Guido, van Wacom ging niet te snel en Sabine van Wacom loopt rond om extra toelichting te geven. Het was duidelijk vooral omdat het voor ieder een vreemde taal is. Soms een kleine herhaling op verzoek.

  Als je geen Photoshop gebruikt, heb ik wel het idee dat je meer zelf moet uitzoeken om het tablet te configureren. Maar dat is een extra uitdaging om te kijken of dat lukt.

  Zelf ben ik nu de DVD met de uitgebreide toelichtingsfilmpjes aan het bekijken en ga ik 'mijn foto bewerkingsgedrag' analyseren in PSE9. Dit kost een paar dagen.
  En dan echt aan de gang knipoog

 3. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op zaterdag 15 oktober 2011 om 01:34  | reageer

  Ik vond het ook een leerzame avond. Zo'n tablet kan een hoop meer dan ik eigenlijk dacht. Het zal even wennen worden om er ook daadwerkelijk efficient mee te gaan werken. Het instellen gaat nog wel wat denkwerk opleveren. Niet zozeer om in te stellen wat ik wil, maar vooral om te bedenken wát ik wil. Gelukkig bleek ook dat er een tooltje is om de instellingen te kunnen bewaren en inladen, dat betekent vast dat er wel bestanden online beschikbaar zijn waarover mensen lang hebben nagedacht.
  In photoshop gaat het werken met brushes nu pas echt goed beginnen. Als ik de videotjes mag geloven kun je echt het gedrag van een aantal verschillende kwasten (of pennen, of een airbrush) emuleren. En wat Guido ook voordeed: je kunt echt zachtjes tekenen met een healingbrush.

  Kortom: het gaat een leerzame maand worden.

 4. Larz Kemper
  Profiel Larz Kemper schreef op zaterdag 15 oktober 2011 om 20:12  | reageer

  Het was een goede workshop! De informatie was goed te begrijpen en het was een erg leerzame avond. Vooral de ergonomie van de pentabllet lijkt mij een uitkomst. Als ik veel de muis gebruik heb ik gewoon last van de bovenarm en pols. Ik merk nu al (in deze korte testperiode) dat ik eigenlijk geen last heb van mijn arm als ik de pentablet gebruik.

  Volg mijn bevindingen hier.

 5. discocandy
  Profiel discocandy schreef op zaterdag 15 oktober 2011 om 21:18  | reageer

  Leuk om te lezen hoe jullie het hebben gehad. Ik had graag meegemaakt hoe het was om met deze te werken. Helaas was het voor mij dubbele pech.

  Nadat bleek dat ik niet tot de 20 gelukkigen hoorde heb ik besloten er een te kopen. Op marktplaats kwam ik een interessant aanbod tegen voor een 2e hands exemplaar.
  Jullie raden het al...

  Nadat ik mijn spaarzame centjes had betaald werd het akelig stil van de kant van de verkoper. Na herhaalde mails denk ik dus echt dat ik mijn centjes kwijt ben. Dus voorlopig toch maar weer verder met mn oude bamboo.. Want centjes heb ik nu niet meer..

 6. juvani_photo
  Profiel  juvani_photo schreef op zaterdag 15 oktober 2011 om 23:07  | reageer

  Dag allemaal,

  Ben nog onder de indruk van de workshop annex speedcourse van onze Duitse vrienden. Nu snap ik waarom mn eerder aangeschafte Grapphire wat tegenviel qua gebruikservaring...

  Ik ben al volop bezig om m'n sociale netwerk op de hoogte te brengen:
  voor eenieder die het wil volgen: @juvani_photo en/of #iktesteenwacomintous4

  ervaringen en vorderingen zijn te volgen via Tw / Fb / Li
  foto's via Flickr, info volgt.

  Iedereen succes, en may the best 3 of us win!

 7. Marcel
  Marcel schreef op zondag 16 oktober 2011 om 14:36  | reageer

  @discocandy; de volgende keer zelf afhalen en betalen of PayPal gebruiken dan had je tenminste de kans dat je jouw geld terug had gehad.

  Verder aangifte doen.

 8. Larz Kemper
  Profiel Larz Kemper schreef op zondag 16 oktober 2011 om 15:34  | reageer

  Breaking WACOM news!

  Vandaag even een test gedaan in Photoshop CS5.
  Na de test heb ik mijn muis uit het raam gegooid.
  Even een lijn trekken langs de billen van het paard. Wat een verschil!
  Bekijk de bevindingen via de link die in mijn bericht hier boven staat, of zoek me op facebook.

 9. Henri
  Profiel Henri schreef op zondag 16 oktober 2011 om 17:29  | reageer

  Werk al weer een hele poos met de Intuso4.
  Ik had versie 3 gekocht en een week later lag versie 4 in de winkel. Toch meteen maar de 4 gekocht om zijn handige extra knoppen.
  Nu zag ik dat je er bij de Wacom Intuos4 een DVD met video-instructie bijkrijgt... Dat heb ik weer, nu heb ik dus weer te vroeg gekocht.
  Zou aardig zijn als Wacom alle geregistreerde gebruikers een video zou toesturen!
  Ik heb vanaf het begin de toetsen aan allerlei functies toegewezen, zowel in Photoshop, Bridge als Painter.
  Dat werkt fantastisch. Vooral in Photoshop zijn er "sneltoetsen" waarvan je kramp in je vingers krijgt (Wat te denken van Alt + Shift + Ctrl + C= Content-Aware Scale, of Alt + Shift + Ctrl + S= Opslaan voor web)
  Veel succes en plezier voor de 20 gelukkigen!

 10. Henri
  Profiel Henri schreef op zondag 16 oktober 2011 om 17:33  | reageer

  PS;
  Op de site van Wacom staan handige instructiefilmpjes met uitleg over hoe je de knoppen aan verschillende programma's en functies kunt toewijzen.
  Vergeet, wanneer je klaar bent, ook vooral niet je instellingen met het Wacom hulpprogramma op te slaan zodat je na een verse Windows installatie je instellingen kunt importeren en lekker meteen weer aan de slag kunt. (Vreemd dat dit niet bij meer programma's kan: bij Photoshop zou dit ook erg handig zijn!)

 11. Marcel
  Marcel schreef op zondag 16 oktober 2011 om 17:33  | reageer

  @Larz Kemper: na even testen al je muis uit het raam gegooid!?!?!?

  Ik gebruik al meer dan 10 jaar Wacom tablets maar nooit de neiging gehad om mijn muis terzijde te leggen. De accuratesse/gemak van met een pen werken is veel beter dan met de muis en ik heb de ervaring dat de afmeting van het tablet veel uitmaakt voor de naukeurigheid.

  Ik zou maar snel de muis buiten weer oprapen en kijken of die het nog doet want voor de bediening van jouw computer en programma's is de muis weer beter.

 12. Marcel
  Marcel schreef op zondag 16 oktober 2011 om 17:47  | reageer

  @Henri: ik gebruik de functietoetsen op mijn toetsenbord om ingewikkelde toetscombinaties of veel gebruikte functies met één toetsdruk te kiezen.

  Je kunt dan zo 12 verschillende functies oproepen en met een combinatie van Shift/Ctrl/Alt+Fx toets al naar 48 functies brengen.

  Druk maar in Photoshop Alt+Ctrl+Shift+K

 13. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 16 oktober 2011 om 19:52  | reageer

  @Marcel; iedereen werkt natuurlijk op de manier die hij of zij prettig vind. Zelf gebruik ik inmiddels al jaren geen muis meer op mijn computer, ik doe alles met mijn tablet.

  @discocandy; da's wel erg zuur. Inderdaad aangifte doen!

 14. Marcel
  Marcel schreef op zondag 16 oktober 2011 om 23:06  | reageer

  @Elja Trum en Larz Kemper: ik heb nu het touch functionaliteit uitgeprobeerd en ik moet toegeven dat werkt best goed en ik ga het vaker gebruiken. Zal nog wel een tijdje duren voordat alles zo automatisch gaat als met de muis.

  Wel lastig is dat nu het tablet (size M) voor het toetsenbord ligt. Wordt tijd dat Wacom die ook gaat vervangen door een van onderen verlicht/geprojecteerd toetsenbord in het tablet. Handmatig activeren of automatisch als je op een invoerveld komt. Net als bij tablets en smartphones.

 15. Elbee
  Profiel Elbee schreef op zondag 16 oktober 2011 om 23:50  | reageer

  Ik ben verbaasd hoe snel ik aan de pen gewend ben. Ik vind het alleen nog lastig wanneer ik iets typen moet. Dan moet ik de tablet opzij schuiven en mijn toetsenbord voor me leggen. Ik denk wel dat ik daar een handige manier voor zal vinden. Ik heb een group geopend in Flickr om mijn ervaringen te delen: Intuos4 ervaringen. Het lukte me niet om op de normale fotopagina tekst te krijgen en hierbij kan ik ook foto's zetten.

 16. Larz Kemper
  Profiel Larz Kemper schreef op maandag 17 oktober 2011 om 07:33  | reageer

  @Marcel toch maar even de muis uit het konijnenhok gehaald. Stel je voor dat ik geen Intuos4 win, dan heb ik helemaal niks in huis om de aanwijzer over het beeldscherm te verplaatsen. vrolijk

 17. John
  Profiel John schreef op maandag 17 oktober 2011 om 10:19  | reageer

  Goede reclame campagne gekoppeld aan een enthousiaste doelgroep. Met die instelling ben ik gegaan en ik ben blij verrast dat het geen verkoop praatje was. Ik heb weinig ervaring met een tablet. De bamboo die ik heb stond al na 2 weken te verstoffen. Maar de intuos die wat groter is en wat meer mogelijkheden heeft fungeert nu als muis. Ik ben er tot dusver tevreden over.

  mijn avonturen vind je hier.

 18. SvdSlikke
  Profiel SvdSlikke schreef op maandag 17 oktober 2011 om 20:04  | reageer

  Ook ik was 1 van de gelukkigen om deze leuke en leerzame workshop te mogen volgen. Het was echt een eye-opener, wat een mogelijkheden heeft zo'n apparaatje. Na een weekend weg (computerloos), nu weer vol aan de slag om te kijken of ik er een beetje mee uit de voeten kan komen.

 19. Erik Gordebeke
  Erik Gordebeke schreef op dinsdag 18 oktober 2011 om 11:27  | reageer

  een prima workshop waarin zowel de basis features als de geavanceerde features de revu passeerden.
  Op dit moment ben ik druk doende om de foto's geschoten tijdens de Brandaris Zeilrace van dit weekend te verwerken. Uiteraard heb ik mijn Bamboo even aan de kant gelegd en hangt de Intuos nu aan de iMac. Mijn ervaringen met het apparaat beschrijf ik op Facebook.

  De geinteresseerden kunnen hier terecht.

  De bewerkte foto's krijgen een plekje op mijn website. Er zullen de komende dagen nog een aantal foto's toegevoegd worden. De foto's staan hier.

  Het tablet staat nu geconfigureerd voor Lightroom en Photoshop, met allerlei handige functies aan de knoppen en in het radial menu. Werkt toch stiekem wel heel erg prettig vrolijk

  Groet, Erik

 20. Stanley
  Stanley schreef op dinsdag 18 oktober 2011 om 11:52  | reageer

  Het was een leuk en informatief avond.
  In was onder de indruk van de mogelijkheden wat je allemaal met het tablet kan. Indrukwekkend!!!!

  Eerder had ik de wacom bamboo Pen & Touch special edition gekocht en probeer mijn weg hierin te vinden. Maar de Wacom Intuos4 is zeker een aanrader.
  Bewerkte foto's zal ik plaatsen op parbo18.wordpress.com.

 21. Margot
  Profiel Margot schreef op dinsdag 18 oktober 2011 om 15:38  | reageer

  Ik word steeds nieuwsgieriger na alle positieve reacties hierboven! Jammer genoeg kon ik niet op de dag van de workshop en nu ben ik aan het aftellen tot de tablet binnen is. Ik heb er nog nooit mee gewerkt en was net toe aan een test toen de mogelijkheid van Wacom en Photofacts zich aanbood, dus super dat ik bij de 20 zit! Ga jullie zeker laten weten wat mijn ervaringen zijn zodra ik gestart ben. En ga de andere deelnemers zeker ook volgen, leren van de ervaringen van anderen is altijd waardevol.

  @Elbee ik heb even gekeken of ik je Flickr pagina kon vinden, maar zag hem niet. Ben wel benieuwd, kan je de pagina nog een keertje laten weten.

  Voor iedereen die mee doet...veel plezier!
  Groet, Margot

 22. Han Stoffels
  Han Stoffels schreef op dinsdag 18 oktober 2011 om 15:42  | reageer

  Ik kom toevallig terecht op dit Photofacts blog en het is zeer fijn te lezen dat de workshop en onze producten erg worden gewaardeerd. Ook erg interessant om te lezen hoe iedereen het product zelf ervoer.
  Han Stoffels, CEO Wacom Europe

 23. Mijke Jonkman
  Profiel  Mijke Jonkman schreef op dinsdag 18 oktober 2011 om 17:01  | reageer

  Ik ben vooralsnog superenthousiast over de Intuos4.. Makkelijk in te stellen, nog makkelijker te gebruiken.

  Voor de liefhebbers, mijn ervaringen zijn hier te vinden.

 24. Tessa
  Tessa schreef op dinsdag 18 oktober 2011 om 17:13  | reageer

  Ook ik was erbij vorige week en ik heb na de interessante en leerzame workshop al leuk met de Intuos4 gespeeld! Die pen went erg snel, mijn muis had ik al heel snel niet meer nodig. Ik ga de komende weken zo veel mogelijk oefenen. Het enige risico dat ik loop is dat ik hem helemaal niet meer terug wil sturen na een maand..... :(

 25. Erik Gordebeke
  Erik Gordebeke schreef op dinsdag 18 oktober 2011 om 20:57  | reageer

  De keuze van 'Notities' in Facebook om mijn ervaringen te beschrijven was niet zo handig. Ik ben nu een deel van de blogs kwijt. :(

  Voor de zekerheid zal ik mijn verhaal ook maar even op mijn eigen site zetten. De foto's staan hier.

 26. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 18 oktober 2011 om 23:24  | reageer

  @Erik; Je schrijft in het stukje op je eigen site:
  'Ik zie echter wel een verbeterpunt voor de linkshandigen onder ons. Het aansluitsnoer voor de usb zit nu rechtsboven in de rechthandige orientatie en dus lekker uit de weg. Voor linkshandigen komt de kabel linksonder en dat is niet zo tof.'

  Check even het schuifje aan de achterkant van het tablet; hiermee kun je omschakelen tussen de twee USB connectors. Ook deze is dus gewoon om te draaien. knipoog

 27. manuella
  manuella schreef op woensdag 19 oktober 2011 om 17:17  | reageer

  Ik vond de workshop ontzettend leerzaam. Echt een eye-opener om te zien hoeveel effectiever je kunt werken met een Wacom. Dit bevalt me nu al heel erg. Het is natuurlijk nog wennen met de pen. Maar toch gaat het heel snel. Hopelijk wil en hoef ik straks ook niet meer zonder knipoog

  @Wacom, alvast ontzettend bedankt voor deze leuke actie!

 28. Erik Gordebeke
  Erik Gordebeke schreef op donderdag 20 oktober 2011 om 18:14  | reageer

  @Elja I stand corrected vrolijk Ik heb even een correctie toegevoegd aan de tekst. Daarmee is tablet 100% om te draaien. Heb je ook een oplossing voor de andere verbeterpunten die ik noem ?? Groet, Erik

  Ik ben klaar met het testen van het tablet voor Lightroom en Photoshop. Al met al een prachtig apparaat. Het heeft een aantal features die het nog handiger maakt dan de Bamboo tablets. Al moet ik zeggen dat die dingen ook erg goed zijn.

 29. ergodus
  Profiel ergodus schreef op zaterdag 22 oktober 2011 om 10:50  | reageer

  Een nabrander.
  Ik heb toch ook maar even geprobeerd hoe het tablet werkt bij het maken van een ' digitaal schilderijtje' met een foto als basis. Sommige noemen dit 'smudge' painting. Hier is een pen met drukgevoeligheid echt noodzakelijk. Ik heb gemerkt dat bij het 'digitaal schilderen' de express knoppen erg handig zijn. Dodge/ Burn op de knop en vooral Shift-Dodge/Burn op de andere knop werkt echt super makkelijk.

  Het resultaat staat hier.

  Nu ben ik echt klaar met testen. Kan niet anders zeggen. Een pracht apparaat !!

 30. juvani_photo
  Profiel  juvani_photo schreef op dinsdag 25 oktober 2011 om 23:27  | reageer

  Tussentijdse socialmedia-wijziging, tussen de geïnteresseerde reacties vanuit mijn dayjob-netwerk (creatieven/architecten/designers) vielen de zakelijke boodschappen een beetje minder op...
  Ik heb dus wat aparte accounts aangemaakt, waar ik iedereen heen kan leiden:

  twitter: @juvani_intuos4 en hashtag #intuos4
  facebook: jurgen van nijnanten > @juvani_test_intuos4
  flickr: flickr.com/photos/jsvn

  en natuurlijk mijn eigen bescheiden site-je: www.juvaniphoto.nl

  aangezien via LinkedIn alles aan elkaar geknoopt is, maak ik al mn 500+ Contacts in ieder geval
  heeeel duidelijk waar ik deze maand mee bezig ben

 31. Britt
  Profiel Britt schreef op woensdag 26 oktober 2011 om 13:09  | reageer

  Echt ongelovelijk wat je er allemaal mee kan! Thuis gekomen van de leerzame workshop ben ik intensief met de pen tablet aan de slag gegaan. Ik ben zo dol enthousiast en blij, dat ik vond dat de Wacom Intuos4 in ieder geval een eigen mooie plek op mijn website verdient.

  Kom lezen en kijken op mijn website hoeveel plezier ik met de pen tablet heb!

 32. walburgis
  Profiel  walburgis schreef op vrijdag 28 oktober 2011 om 22:31  | reageer

  Hoi allemaal, om de dag ben ik met het tablet bezig. Het bevalt tot nu goed, al kom ik langzamerhand wel wat mijn puntjes tegen. Zoals: door de grote is mijn toetsenbord wel heel ver weg en omwisselen tussendoor vind ik niet fijn werken.
  Vandaag loop ik tegen het probleem op dat ik het taartmenu voor Lightroom wil aanpassen en dat lukt niet. Heel frustrerend. De instellingen voor PSE9 blijven mooi in beeld.
  Ik ben bezig met een blog aan te maken, ik hoop dat volgende week in de lcht te hebben. Nu af en toe op twitter @walburgism of facebook: walburgis meijers

 33. walburgis
  Profiel  walburgis schreef op vrijdag 28 oktober 2011 om 23:03  | reageer

  Gevonden: zie vorig bericht.
  Als je aanpassingspenseel gebruikt. Blijft het taartmenu in PSE9 instellingen en kun je ook "handjeknop" voor mij rechtsonder (ben links) niet gebruiken. Reageert niet. Erg onhandig als ingezoomd hebt om goed te kunnen maskeren.

 34. walburgis
  Profiel  walburgis schreef op zondag 30 oktober 2011 om 15:48  | reageer

  Volg hier mijn ervaringen.

 35. Henri
  Profiel Henri schreef op zondag 30 oktober 2011 om 16:57  | reageer

  @ walburgis;
  Wanneer ik een kijkje probeer te nemen op jouw blog moet ik mij aanmelden of een account aanmaken!
  Daar wordt ik niet vrolijk van........
  Wellicht kun je ergens gaan bloggen waar iedereen, zoals je bovenstaand vraagt, gewoon even een kijkje kan nemen zonder lastig gevallen te worden met accounts en inloggen e.d.?
  Ik ga écht niet overal accounts aanmaken om iets te kunnen lezen!

 36. walburgis
  Profiel  walburgis schreef op zondag 30 oktober 2011 om 17:33  | reageer

  Als het goed is kan iedereen het nu bekijken, instelling veranderd.

 37. Margot
  Profiel Margot schreef op zondag 30 oktober 2011 om 17:43  | reageer

  Dank je Walburgis, het lukt nu inderdaad vrolijk
  Heb met interesse je ervaringen gelezen.
  Bij mij verloopt het allemaal minder voorspoedig.
  Voor wie het nog niet heeft gelezen, de links naar mijn eerste twee verslagen met het tablet:
  Test 1 en test 2.

 38. Henri
  Profiel Henri schreef op maandag 31 oktober 2011 om 18:49  | reageer

  @ walburgis;
  Bedankt voor de aanpassing!

 39. Henri
  Profiel Henri schreef op maandag 31 oktober 2011 om 18:51  | reageer

  @ Marcel;
  Goede tips! Bedankt.

 40. sparkone
  Profiel  sparkone schreef op vrijdag 11 november 2011 om 11:11  | reageer

  Wacom bevalt goed, testen gaat goed. Bevinden van mij staan hier.

 41. walburgis
  Profiel  walburgis schreef op zaterdag 12 november 2011 om 23:48  | reageer

  Hoi allemaal, blog bijgewerkt.
  Morgen laatste dag ;-(

 42. Larz Kemper
  Profiel Larz Kemper schreef op vrijdag 18 november 2011 om 14:46  | reageer

  Ben wel benieuwd wie er gewonnen heeft!
  Spannend......

 43. Jan
  Profiel Jan schreef op maandag 21 november 2011 om 09:22  | reageer

  Intuos-4 review uitgebreid en gepubliceerd op deze blog
  In aanvulling op de mogelijkheden van de Express Keys en Touchring met eigen instellingen op de Intuos 4 ben ik ook op zoek gegaan naar extra mogelijkheden om je workflow als fotograaf te versnellen. En heb een aantal interessante in de vorm van Apps en Adobe Configurator gevonden en die (met links) vermeld. Wacom en Photofacts nogmaals bedankt voor de testperiode.

 44. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 21 november 2011 om 10:04  | reageer

  @Larz; We maken het binnenkort bekend. Nog niet iedereen heeft laten weten waar we zijn of haar ervaringen/foto's terug kunnen vinden. Dat is natuurlijk wel handig als we eerlijk een winnaar willen kiezen.

 45. John
  Profiel John schreef op maandag 21 november 2011 om 16:20  | reageer

  Goed omdat ik er moeilijk afscheid van kon nemen heb ik de intuos pas vandaag opgestuurd. Ik denk nog een week profiteren want ik heb de blogs van anderen gelezen en dat ziet er allemaal tof uit. Ik maak weinig kans bedenk ik me en daarom nog maar een week extra gespeeld.

  Maar de kans om te winnen is niet groter voor mij als niet iedereen zijn ervaringen deelt. Wel zijn de kansen kleiner voor jullie als mensen nu nog hun ervaringen gaan delen vrolijk

  Maar niet om het een of het ander ik denk wel dat je een deadline moet stellen om feedback/reviews terug te krijgen. Maar dikke kans dat jullie dat al hebben gedaan en dan is mijn commentaar volledig overbodig.

  Maar daarom post ik niet.

  Ik wil wacom en photofacts in het bijzonder bedanken voor deze kans.

  groeten,
  John

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord