Elja Trum

Wacom Intuos4 pen tablet workshop

vrijdag 14 oktober 2011, 23:37 door | 7.901x gelezen | 45 reacties

Gisterenavond was de Wacom workshop naar aanleiding van de Wacom pen tablet actie die hier op Photofacts gehouden wordt. Twintig Photofacts bezoekers waren geselecteerd om naar Utrecht te komen om een avond te leren hoe je goed met een pen tablet kunt werken én om een Wacom Intuos4 te ontvangen die ze een maand mogen uitproberen.

Overigens was het drie geselecteerden niet gelukt om naar Utrecht te komen, maar hun Intuos4 wordt opgestuurd zodat ze deze alsnog ook een maand lang uit kunnen proberen. Zij hebben dan wel de workshop gemist maar ontvangen, net als de deelnemers die er gisteren wel waren, ook een DVD met 10 uur masterclass video tutorials voor het gebruik van de Wacom tablet.

De avond begon om kwart over zes met een diner bij de locatie Seats2meet in Utrecht. Een eenvoudig, maar smakelijk, diner bestaande uit broodjes, wraps en uiteraard de nodige variatie aan drankjes. Een mooi moment om even met elkaar kennis te maken.

Wacom workshop utrecht

Daarna gingen we met zijn allen naar een zaaltje waar een twintigtal Wacom Intuos4 tablets al op ons lag te wachten. De tablet mochten gelijk uit de verpakking en gekoppeld worden aan de meegebrachte eigen laptops.

De workshop werd gegeven door Guido van Wacom Europe. Aangezien hij Duits is werd de workshop in het Engels gegeven. Na een korte introductie over hoe je de tablet installeert stak hij van wal met zijn verhaal over het gebruik van de Wacom Intuos4.

Instellingen per applicatie


De nadruk lag daarbij op de vele mogelijkheden van de eenvoudig ogende software die bij de tablet geleverd wordt. Je kunt hierbij namelijk per applicatie instellen wat welke knoppen op het tablet doen. Zo kun je bijvoorbeeld bij Lightroom andere mogelijkheden hebben als binnen Photoshop. Guido vertelde en toonde dit aan de hand van praktische voorbeelden zoals een fotograaf het tablet ook werkelijk zou kunnen gebruiken.

Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid toetscombinaties onder een knop te hangen. Binnen Photoshop kun je er dan voor kiezen om de bovenste toets op het pennetje te gebruiken voor Undo. Een alternatief was het gebruik van het draaiwiel (je kunt daar vier verschillende functies aan hangen) om door de history states te bladeren. Zo kun je meerdere undo's en redo's uitvoeren door je vinger over het draaiwiel te laten glijden.

Een andere handige instelling voor het draaiwiel is uiteraard in- en uitzoomen of het vergroten en verkleinen van je penseel. Zit je in een andere applicatie, bijvoorbeeld je browser, dan is het draaiwiel juist weer goed te gebruiken om te scrollen. De mogelijkheid om per programma (maximaal 64 aparte programma's) verschillende functies aan het tablet toe te kennen werd dankzij de workshop erg duidelijk.

Zelf gebruik ik de Wacom Intuos4 al een jaar of twee, maar ik heb nog nooit de moeite genomen de toetsen in te stellen (anders dan de default waarden). Deze workshop heeft me wel laten zien dat het toch wel erg gemakkelijk kan zijn!

De wedstrijd


Voor de deelnemers aan de workshop is het werk nu pas echt begonnen. De komende maand hebben zij de gelegenheid om de Intuos4 uitgebreid te testen achter hun eigen computer. In die maand laten ze, als het goed is, regelmatig weten wat hen bevalt of wat hun juist niet aan staat. Ook is het de bedoeling dat ze laten zien wat voor fotobewerkingen ze met de Intuos4 uitgevoerd hebben.

Aan het eind van de maand leveren ze de tablets weer in en worden er drie winnaars gekozen die een Intuos4 mogen houden. De nummer één krijgt zelfs de draadloze Intuos4 die sinds kort op de markt is.

Ik ben benieuwd wat we de komende maand te zien krijgen. Was jij er gisteren bij? Laat ook even hier in de reacties weten hoe je de workshop ervaren hebt!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

45 reacties

 1. Mijke Jonkman
  Profiel  Mijke Jonkman schreef op vrijdag 14 oktober 2011 om 23:56

  Ik was één van de drie die helaas niet konden komen, dus ik lig voor mijn brievenbus te wachten tot ik de schoenen van de postbode zie. Ik ben erg benieuwd hoe dit tablet zal bevallen! vrolijk

 2. walburgis
  Profiel  walburgis schreef op zaterdag 15 oktober 2011 om 00:20

  Gisteravond de Workshop van Wacom Intuos4.
  Een aantal mensen kwam bijna tegelijk binnen. We vonden het leuk te constateren dat we uit het Noorden, Oosten en Zuiden kwamen. Westerlingen kwamen later aan. Files?

  Maar goed, na het lekkere eten en drinken, terug in het lokaal, stonden er grote zwarte koffers op de tafels. Het uitpakken veroorzaakt een gezellige en vrolijke sfeer.

  De uitleg van Guido, van Wacom ging niet te snel en Sabine van Wacom loopt rond om extra toelichting te geven. Het was duidelijk vooral omdat het voor ieder een vreemde taal is. Soms een kleine herhaling op verzoek.

  Als je geen Photoshop gebruikt, heb ik wel het idee dat je meer zelf moet uitzoeken om het tablet te configureren. Maar dat is een extra uitdaging om te kijken of dat lukt.

  Zelf ben ik nu de DVD met de uitgebreide toelichtingsfilmpjes aan het bekijken en ga ik 'mijn foto bewerkingsgedrag' analyseren in PSE9. Dit kost een paar dagen.
  En dan echt aan de gang knipoog

 3. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op zaterdag 15 oktober 2011 om 01:34

  Ik vond het ook een leerzame avond. Zo'n tablet kan een hoop meer dan ik eigenlijk dacht. Het zal even wennen worden om er ook daadwerkelijk efficient mee te gaan werken. Het instellen gaat nog wel wat denkwerk opleveren. Niet zozeer om in te stellen wat ik wil, maar vooral om te bedenken wát ik wil. Gelukkig bleek ook dat er een tooltje is om de instellingen te kunnen bewaren en inladen, dat betekent vast dat er wel bestanden online beschikbaar zijn waarover mensen lang hebben nagedacht.
  In photoshop gaat het werken met brushes nu pas echt goed beginnen. Als ik de videotjes mag geloven kun je echt het gedrag van een aantal verschillende kwasten (of pennen, of een airbrush) emuleren. En wat Guido ook voordeed: je kunt echt zachtjes tekenen met een healingbrush.

  Kortom: het gaat een leerzame maand worden.

 4. Larz Kemper
  Profiel Larz Kemper schreef op zaterdag 15 oktober 2011 om 20:12

  Het was een goede workshop! De informatie was goed te begrijpen en het was een erg leerzame avond. Vooral de ergonomie van de pentabllet lijkt mij een uitkomst. Als ik veel de muis gebruik heb ik gewoon last van de bovenarm en pols. Ik merk nu al (in deze korte testperiode) dat ik eigenlijk geen last heb van mijn arm als ik de pentablet gebruik.

  Volg mijn bevindingen hier.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord