Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

De basis van fotografie

maandag 29 december 2014, 15:13 door | 21.359x gelezen | 3 reacties

Over fotografie valt een heleboel te zeggen, tenminste, dat is wat we hier op Photofacts dagelijks doen. In dit artikeltje probeer ik fotografie samen te vatten in een paar basisbegrippen. Echt de basis van fotografie in een paar alinea's.

Licht


Zonder licht geen fotografie. Kijk altijd goed naar het licht voordat je een foto maakt. Vooral de richting waaruit licht komt is interessant. Recht op je onderwerp mis je schaduwen en wordt alles plat. Van opzij krijg je een mooi contrast tussen schaduwen en licht waardoor structuur en vorm goed zichtbaar wordt. Van achteren zorgt voor silhouetten en lensflares.

Compositie


De compositie van je foto bepaalt hoe aangenaam en interessant het is om naar de foto te kijken. De Regel van Derden is een uitstekend uitgangspunt. Leer de regels en wijk er dan waar nodig vanaf om jouw unieke foto's te maken.

Robin sint regel3


1/30s, f/1.4, 1250 ISO @ 50mm

Standpunt


Verbeter je foto door van standpunt te wisselen. Fotograferen op oogniveau is prima, maar houd het oogniveau van je onderwerp aan (dus door je knieën als je bijvoorbeeld kinderen fotografeert). Ook bij je standpunt geldt dat afwijken interessant kan zijn; bijvoorbeeld een extreem laag standpunt of juist een foto genomen recht van boven.

Het juiste moment


Door de ontspanknop van je camera op het juiste moment te gebruiken maak je de beste foto's. Dat betekent niet lukraak schieten, maar juist vooruitdenken en wachten op het juiste moment. Het juiste moment kan strak geregisseerd worden, maar ook juist heel spontaan ontstaan.

Sluitertijd


Met de sluitertijd van je camera kun je bepalen of een onderwerp bevroren wordt in de tijd of juist bewogen is. Een lange sluitertijd kan een gevoel van beweging in je foto geven of juist iets surrealistisch maken (zoals een waterval waarbij het water in een soort zijde lijkt te veranderen). Bij een korte sluitertijd kun je beweging bevriezen; alsof een snel bewegend onderwerp stil staat. Laat bijvoorbeeld iemand die springt zweven in je foto.

Skoda drive lrg


8 seconden, f/5.6, ISO 100 @ 12mm

Diafragma


Met het diafragma van je camera bepaal je hoe groot het gebied is dat scherp is in je foto. Een groot diafragma (laag diafragmagetal) zorgt ervoor dat de achtergrond onscherp wordt (ideaal voor bijvoorbeeld een portretfoto, zodat je onderwerp er echt uit springt). Een klein diafragma (hoog diafragmagetal) zorgt ervoor dat een groter gebied scherp is. Handig voor bijvoorbeeld een landschap waarbij je de bloemen op de voorgrond en de bergen in de verte beide scherp op de foto wilt hebben.

Lichtgevoeligheid


Bij een lage lichtgevoeligheid (bijvoorbeeld ISO 100) is de beeldkwaliteit van je camera het beste. Je hebt echter veel licht nodig om de sensor voldoende belicht te krijgen. Prima wanneer je overdag buiten fotografeert of met flitsers werkt. Met een hoge lichtgevoeligheid (bijvoorbeeld 6400 ISO) ontstaat er ruis in je foto, maar het geeft je wel de mogelijkheid met een sneller sluitertijd te werken. Bijvoorbeeld 's avonds of wanneer je binnen fotografeert.

Voor het maken van een foto moet je bepalen welke sluitertijd, diafragma en lichtgevoeligheid je gebruikt. Afhankelijk van je wensen kun je de drie waarden variëren voor een perfecte belichting volgens jouw wensen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

  1. martin
    martin schreef op dinsdag 30 december 2014 om 12:34  | reageer

    De essentie weergegeven, proficiat en goed fotojaar 2015

  2. GeerJanssen
    GeerJanssen schreef op woensdag 31 december 2014 om 11:22  | reageer

    Het prettige van Photofacts is dat stukjes geschreven worden voor een doelgroep van 6 tot 90 jaar, goed uiteinde en een gezond 2015.

  3. Robadubart
    Profiel Robadubart schreef op zaterdag 3 januari 2015 om 19:14  | reageer

    Bedankt voor de handige uitleg! Vele artikels helpen mij met het studeren van mijn leerstof (die dan eerder in het chinees geschreven wordt)! :D

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.349 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord