Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Veelgebruikte fotografie afkortingen uitgelegd

maandag 27 mei 2013, 23:51 door | 15.909x gelezen | 7 reacties

Van een Photofacts lezer kreeg ik de vraag of ik wellicht wat afkortingen kon toelichten die zij vaak voorbij zag komen op Dyxum; een website voor gebruikers van Minolta (en tegenwoordig ook Sony) camera's. Zegt CA, IQ of W/A je niks, lees dan dit artikel even door!

FF - Fullframe


Een fullframe camera is een camera met een beeldsensor die net zo groot is als de de klassieke filmrolletjes: 36 bij 24 millimeter. De duurdere digitale spiegelreflex camera's beschikken over een dergelijk formaat sensor.

Omdat de sensor een duur onderdeel is van de camera zijn er ook veel camera's die een kleinere sensor hebben. Dit worden APS-C formaat sensoren genoemd. Deze camera's hebben ook een zogenoemde crop-factor; je krijgt met hetzelfde objectief een uitsnede van het beeld te zien ten opzichte van een fullframe camera.

Lees hier meer over de voordelen van een fullframe camera.

omschrijving
Foto © door Jim Dicecco

CA - Chromatic aberration


Chromatische aberraties zijn optische fouten van objectieven waarbij de verschillende golflengten van licht niet op dezelfde manier gebroken worden door de lens. Meestal uit chromatische abberatie zich in 'purple fringing' (vaak afgekort naar PF); paarse randjes om je onderwerp op het punt waar veel contrastverschil is. Bijvoorbeeld bij de takken van een boom tegen een heldere lucht.

Dat deze lijntjes vaak paars zijn komt doordat deze kleur zich aan de rand voor het voor ons zichtbare kleurspectrum bevindt; objectieven worden zo goed mogelijk gecorrigeerd voor het middenspectrum en minder voor de rand van het spectrum.

W/A - Wide angle


Wide angle is Engels voor een groothoekobjectief. Heel plat gezegd; een objectief waarbij je heel ver uitgezoomed bent. Alles onder de 35mm wordt over het algemeen een groothoek genoemd. Meer over de verschillende soorten objectieven lees je in dit eerdere artikel op Photofacts.

IQ - Image Quality


IQ wordt gebruikt als een algemene benaming voor beeldkwaliteit. Als een camera of een objectief een mooi IQ heeft, dan doelt degene die de term gebruikt erop dat hij of zij het beeld dat uit de camera komt prettig vind.

Vaak komt dit neer op een persoonlijke smaak. In de praktijk zullen foto's die kleurrijk, scherp, met een mooie bokeh (zie onder) en weinig ruis mooi gevonden worden.

Canon groothoekobjectief

DOF - Depth of Field


Depth of Field kennen we in Nederland als scherptediepte; het gebied in een foto dat als scherp wordt ervaren. De scherptediepte in een foto is afhankelijk van een aantal factoren en is ook gewoon te berekenen.

Bokeh


Geen afkorting, maar ik neem hem nog even snel mee. Bokeh is een term die gaat over de onscherpte die je in een foto hebt; het gebied dat buiten de scherptediepte ligt. Vaak wordt er gesproken over een 'mooie bokeh'. Verschillende objectieven geven een verschillende achtergrondonscherpte. Veel duurdere objectieven leveren ook een mooie bokeh op in een foto.

Bokeh is niet echt iets 'meetbaars'. Over het algemeen valt een wat 'romige' achtergrondonscherpte onder mooie bokeh. Het woord Bokeh is afgeleid van het Japanse Boke dat onscherpte betekent.

Flower 7228

PP - Post Processing


Post processing is het nabewerken van foto's. Wat je in dit onderwerp ook vaak tegen komt is de term: I'll fix it in post. Waarmee bedoeld wordt dat ze het achteraf wel in Photoshop corrigeren en nu dus voor lief nemen om geen perfecte opname te nemen. Dat wordt logischerwijs over het algemeen niet als de beste manier van fotograferen gezien.

FOV - Field of View


Met de Field of View wordt doorgaans de beeldhoek bedoeld van een specifiek objectief. Meestal wordt die gebruikt wanneer het gaat over camera's met een kleinere sensor. Objectieven hierop gedragen zich door de 'uitsnede' anders dan camera's met een grotere sensor.

Een 35mm objectief op een camera met een APS-C formaat sensor (kleiner dan fullframe) zal bijvoorbeeld omschreven worden als een objectief met een Field of View van 50mm op fullframe.

ND - Neutral Density


Een ND Filter wordt ook wel grijsfilter genoemd. Met een ND filter kun je de hoeveelheid licht die bij je camera naar binnen komt beperken. Nuttig wanneer je op een zonnige dag toch een kleine scherptediepte wilt gebruiken.

ND filters zijn er ook in verloopversies. Hierbij verloopt de sterkte van het grijsfilter. Dit type filters kun je goed gebruiken om een deel van je beeld donkerder te maken. Doorgaan de lucht. Voor populair bij landschapsfotografen.

TTL - Through the Lens


Een door-de-lens meting wordt gebruikt om de hoeveelheid licht te meten zoals die op de sensor zal gaan vallen. Dit wordt in je camera gemeten zodat ook het objectief en eventuele filters geen rol meer kunnen spelen bij het laten afwijken van de meting.

Standaard meet je camera het licht door je lens. Deze methode van meting wordt ook gebruikt bij flitsers. Hierbij wordt een voorflits gegeven (meestal niet te onderscheiden van de hoofdflits) waarna de meting wordt gedaan. Direct daarop volgt een tweede flits waarbij de opname wordt vastgelegd.

Mis je nog een afkorting die jij vaak tegen komt?
Laat het weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. Arne
  Arne schreef op dinsdag 28 mei 2013 om 13:49  | reageer

  Je ziet op internet nog wel eens 'photogs' langskomen. Dan bedoelen ze: Photographers (ons fotografen). Veelal in tweets gebruikt.

 2. golfbreker1652
  Profiel golfbreker1652 schreef op dinsdag 28 mei 2013 om 15:24  | reageer

  Met je artikel hebben wij (opnieuw) de mogelijkheid om de foto's met een vergrootglas te bekijken. Dit is cool ! Kun je aanduiden hoe dat gebeurt, dient hiervoor software geïnstalleerd, waar te bekomen, kan men dit gebruiken voor het nazien van eigen foto's, en ... Verder : heb jij al ondervinding dat de Nik-software vlekkeloos kan gebruikt worden indien ik mijn bestaande CS5 & LghtR3 zou vervangen door een betalende aansluiting aan de Cloud. Hartelijk Dank

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 28 mei 2013 om 16:03  | reageer

  @Golfbreker; Ik gebruik voor het vergrootglas deze code.
  Wat kennis van programmeren voor het web is wel handig als je hiermee aan de slag wilt.

  Voor wat betreft de Nik software en een cloud abonnement.
  Dat werkt gewoon prima samen.

 4. KirstenDeLaet
  KirstenDeLaet schreef op woensdag 29 mei 2013 om 01:26  | reageer

  Mooi artikel en erg handig! Ook de tip van het vergrootglas vind ik bijzonder leuk!

  Verder kan je nog een veelgebruikte afkorting toevoegen nl. SOOC wat Straight Out Of Camera betekent en gebruikt wordt wanneer een foto geen nabewerking heeft ondergaan.

 5. W Ramaekers
  W Ramaekers schreef op woensdag 29 mei 2013 om 16:44  | reageer

  Afkorting ETTL.

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 30 mei 2013 om 09:04  | reageer

  ETTL staat voor Evaluative-Through The Lens en is een uitgebreidere versie van TTL voor Canon camera's.

 7. Wolves fotografie
  Profiel  Wolves fotografie schreef op vrijdag 31 mei 2013 om 16:17  | reageer

  Handig artikel Elja! Voor mij zijn dit allemaal bekende termen, maar ik denk dat met name beginnende fotografen/forummers hier veel aan zullen hebben. Eén die ook nog wel eens vraagtekens oplevert is BG. Dit staat voor background oftewel de achtergrond.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord