Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Canon EOS R1 waarschijnlijk nog voor de zomer, R5 mark II later

donderdag 11 januari 2024, 16:32 door | 1.647x gelezen | 31 reacties

Het komende jaar zien we mogelijk twee nieuwe interessante camera's van Canon verschijnen. De Canon EOS R1 wordt verwacht, het topmodel in de R-lijn systeemcamera's van het merk. Daarnaast zien we waarschijnlijk ook de Canon EOS R5 mark II.

Canon EOS R1

De verwachting is dat de Canon EOS R1 als eerste verschijnt. Deze zomer zijn er weer Olympische spelen en dat is voor Canon vaak een belangrijk moment om nieuwe high-end camera's op de markt te brengen.

Volgens de geruchten zal deze nieuwe R1 een lage resolutie hebben dan tot nog toe verwacht wordt. Op zich is het altijd wel zo dat de high-end Canon over minder megapixels beschikt dan andere Canon modellen.

De verwachting voor de R1 is dat deze geen 5K video heeft en foto's maakt met minder dan 45 megapixel. De camera heeft waarschijnlijk ook geen global shutter, zoals de recente Sony A9 mark III.

Als deze geruchten kloppen ben ik wel benieuwd wat dan nog de meerwaarde zal zijn boven een Canon R3. Meer foto's per seconden zullen maar weinig fotografen echt nodig hebben.

De Canon EOS R5 mark II wordt naar verwachting later aangekondigd, dus waarschijnlijk ergens eind augustus.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

31 reacties

 1. Lotte
  Lotte schreef op zondag 14 januari 2024 om 20:04  | reageer

  Ik denk dat ze bij canon niet gek zijn,en heel goed weten wat ze doen.De R1 is een camera voor de profesionele markt. Dus er zal mee uit de hand gefotografeerd moeten kunnen worden, iets dat met 45 mega pixels niet het geval is, of je moet wel een zeer vaste hand hebben. In de handleiding van de Canon R5 ( 45 mg pixels ) staat gebruik een stevig statief. Ik zie een persfotograaf nog niet zo met een 45 mg pixelcamera en statief overstraat rennen😂😂. Dus ik denk, dat het we het met 33 mg pixels in de R1 wel gehad hebben. Meer is ook absoluut niet nodig. Mijn hartewens voor de R1 is , laat de oog gestuurde Af er uit, wat een ramp is dat. En voor de Pixel fetisjes koop de te verwachten R5 Mark II.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 14 januari 2024 om 22:53  | reageer

  Het is geen enkel probleem om met de Canon R5 uit de hand te fotograferen hoor. vrolijk

 3. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op woensdag 17 januari 2024 om 09:27  | reageer

  Waar haal je de wijsheid vandaan Lotte, dat je de R5 alleen maar met een statief kan gebruiken? Echt onzin.
  Elja, is er al zicht op de specificaties van de R5 Mark II ? Daar ben ik wel benieuwd naar.

 4. Lotte
  Lotte schreef op woensdag 17 januari 2024 om 09:42  | reageer

  Dag Donald

  Ik veel, heel veel foto’s genomen met de R5. Veel foto’s zijn totaal niet scherp/soft. In de gebruikershandleiding staat duidelijk, gebruik een stevig statief. Er zijn altijd mensen, die het beter weten te denken dan de fabrikant.veel mensen zijn wensdenkers. Geeft niet. Die moeten er ook zijn.

 5. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 17 januari 2024 om 10:04  | reageer

  Je bent de eerste die ik hoor over het onmogelijk scherpe foto's maken met de R5. Als dit zo'n probleem is, zou dit veel meer in het nieuws zijn, en ook met de Nikon Z8, Z9, Sony A7RIV en A7RV, en de Fujifilm GFX50 en GFX100, enzovoort.
  Beeldstabilisatie is wel heel belangrijk, en ik vraag me af of je die dan wel aan had staan. Anders kan het aan je fotografietechniek liggen.
  Ik was benieuwd naar die vermelding in de gebruikshandleiding, maar ik kan nergens het dringende advies vinden over gebruik van een statief, alleen als opmerking wanneer je wazige foto's hebt. Maar dat kan ook aan andere dingen liggen (sluitertijd in combinatie met brandpunt, scherpstelpunt verkeerd, beweging onderwerp, of hoe je de camera vasthoudt)

 6. Hans van Kooten
  Hans van Kooten schreef op woensdag 17 januari 2024 om 09:49  | reageer

  Verneem nu voor het eerst dat de ooggestuurde AF als 'ongewenst' wordt ervaren. Ik beschik er zelf niet over. Hoor graag meerdere ervaringen daarover.

 7. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 17 januari 2024 om 10:01  | reageer

  Ik heb de oog-gestuurde AF gebruikt bij de EOS R3, en het werkt. Of het wenselijk is hangt meer af van de fotograaf, en of die het prettig in het gebruik vindt.
  Het kan wel vervelend werken wanneer je veel rondkijkt door het beeldkader voor compostie-doeleinden. knipoog

 8. Wim
  Wim schreef op woensdag 17 januari 2024 om 09:53  | reageer

  Ik gebruik de R5 bijna uitsluitend uit de hand.
  Het al dan niet uit de hand kunnen fotograferen hangt vooral af van de gehanteerde sluitertijd en de pixeldichtheid.
  De pixeldichtheid is bij zo goed als alle crop camera's veel hoger dan bij de R5.
  De pixeldichtheid van de R7 komt overeen met 82 megapixel op full-frame en de R7 word ook uit de hand gebruikt.
  Als je de 400 megapixel functie van de R5 wil gebruiken dan heb je natuurlijk wel een stevig statief nodig omdat dan het beeld word opgebouwd uit 9 frames.

 9. gast schreef op woensdag 17 januari 2024 om 10:01  | reageer

  Kan je ook aantonen waar dit staat in de handleiding?
  het staat inderdaad enkele keren vermeld maar steeds bij functies waarbij meerder beelden worden gemaakt.

 10. Lotte
  Lotte schreef op woensdag 17 januari 2024 om 10:03  | reageer

  Hoi Hans

  Ik g eruit de Canon R3. Daar zit de ooggestuurde dus Ook op. Die mogelijkheid wordt heel divers ervaren. Er zijn mensen die er blij mee zijn,en er zijn mensen die er gek van worden, zoals ondergetekende. Gelukkig kun je die functie uit zetten, en dat is wat ik dan ook heb gedaan.

  Met vriendelijke groet
  Lotte

 11. Lotte
  Lotte schreef op woensdag 17 januari 2024 om 10:13  | reageer

  Hoi Nando

  Bij mij werkte het niet prettig, ik werd er compleet dol van. dus ik heb die functie uitgezet.

 12. Wim
  Wim schreef op woensdag 17 januari 2024 om 10:14  | reageer

  Hoi Lotte, de oog gecontroleerde focus is iets wat vrij divers word ervaren, gelukkig kan je het nu ook uitzetten als je het niet gebruikt.
  Toen dit voor het eerst werd toegepast op de eos 5 uit 1992 waren de meningen ook zeer sterk verdeeld.

 13. Lotte
  Lotte schreef op woensdag 17 januari 2024 om 10:16  | reageer

  Dag Gast

  Ik heb de R5 niet meer, maar volgens mij stond het ergens in de eerste 5 pagina’s van de gebruikers handleiding.

 14. Wim
  Wim schreef op woensdag 17 januari 2024 om 10:35  | reageer

  Lotte
  Ik kan je met zekerheid melden dat dit Niet in de handleiding vermeld staat.
  Het is zowel in de verkorte, de uitgebreide en de on-line versie van de handleiding blijken hier geen melding van te maken, het staat wel vermeld bij de 400 megapixel functie en de bracketing functie's

 15. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op woensdag 17 januari 2024 om 10:40  | reageer

  @Lotte, nu heb ik de R5 zelf niet, maar een goede vriend heeft 'm wel. Ik heb al heel veel foto's van hem gezien en hij fotografeert vrijwel altijd uit de hand. Zijn foto's zijn messcherp. Het is mede dankzij die scherpte dat ik eind 2022 ook overgestapt ben naar de spiegelloze camera. Om budgettaire redenen is dat dan de R7 geworden.
  Ook voor mij is het voor het eerst, dat ik een klacht over de R5 lees zoals jij beschrijft. Ik vind dat vervelend voor je, maar je zou toch eerst eens de oorzaak bij jezelf gaan zoeken en bij de instellingen van de camera. Ga ook na of het bij RF lenzen gebeurt of juist bij het gebruik van EF lenzen. Als het om EF lenzen gaat van een ander merk dan Canon, kunnen er problemen ontstaan. Ik zeg dus: KUNNEN. Daarmee is dus niet gezegd, dat het altijd zo is.
  Probeer dus eerst te achterhalen wat de mogelijke oorzaak is. Ken je iemand die ook een R5 heeft? Vergelijk dan de scherpte van de foto's met jouw R5 en die van de ander. Vergelijk dan ook de instellingen zoals bijvoorbeeld IBIS.
  Als je een andere persoon foto's laat maken met jouw R5 en die zijn wèl scherp, dan ligt de oorzaak mogelijk toch bij jou.

 16. Paul eos
  Paul eos schreef op woensdag 17 januari 2024 om 10:48  | reageer

  Ik heb een R5 en fotografeer 80% gewoon uit de hand, zelfs met een 500 mm lens. De stabilisatie van camera + Canon lens werkt super goed. Dus Donald en Elja hebben overschot aan gelijk.

 17. Lotte
  Lotte schreef op woensdag 17 januari 2024 om 10:55  | reageer

  Dag beste Donald

  Ik heb mijn R5 na 2 jaar van ongebruik nieuw in de doos door verkocht. Ik gebruik alleen mijn R3.

 18. Stefanie
  Stefanie schreef op woensdag 17 januari 2024 om 11:04  | reageer

  Sinds wanneer hebben aantal megapixels en wel/niet uit de hand kunnen fotograferen met elkaar van doen dan?

 19. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 17 januari 2024 om 11:26  | reageer

  Hoe meer resolutie, hoe sneller een kleine beweging/trilling zichtbaar wordt. Stel je voor, als je met een 25 megapixel camera een halve millimeter kan bewegen en dit net niet zichtbaar is, dit met een 50 megapixel camera net wel zichtbaar zal zijn omdat je 2x zoveel resolutie hebt.

 20. Stefanie
  Stefanie schreef op woensdag 17 januari 2024 om 11:21  | reageer

  Ik ben toch benieuwd naar de uitgebreide specs van deze camera's want wat er nu van canon uit is geeft me toch het idee dat ik flink moet inboeten voor enkel wat handigheidjes als oogdetectie op de canon spiegelreflex die ik nu heb, en dan voor dubbel geld en zelfs meer ...

 21. Lotte
  Lotte schreef op woensdag 17 januari 2024 om 11:27  | reageer

  Hoi Stefanie

  Ieder camera merk en model heeft zijn goede en minder goede kanten. Dat gaat ook op voor de man/vrouw achter de camera. Met ieder camera kun je goede en slechte
  Foto’s maken. Op canon Rumors staan soms leuke artikelen zo ook nu weer.

 22. Lotte
  Lotte schreef op woensdag 17 januari 2024 om 11:31  | reageer

  Hoi Nando

  Ik denk, dat je hier de spijker recht op zijn kop slaat. Ik zie hele mooie beelden van een 25 megapixel camera’s voorbij komen. En even zo slechte beelden van 45 megapixels camera’s. Meer pixels is niet per definitie beter. Soms het eerder het tegenover gestelde. Voor mij is 25 mg pixels meer dan goed genoeg.

 23. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 17 januari 2024 om 11:48  | reageer

  En je ziet ook hele slechte beelden van 25 megapixel camera's voorbij komen. Het ligt niet aan de resolutie van de sensor, maar aan de fotograaf die de camera bedient.

 24. Stefanie
  Stefanie schreef op woensdag 17 januari 2024 om 11:36  | reageer

  Daar had ik nog niet van gehoord, weer wat geleerd

 25. Lotte
  Lotte schreef op woensdag 17 januari 2024 om 11:52  | reageer

  Hoi Nando

  Ik denk, dat hoe meer resolutie, hoe krapper het komt. Over het algemeen zie ik meer slecht 45 mg pixel voorbij komen, dan slechte 25mg pixel foto’s.

 26. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 17 januari 2024 om 11:56  | reageer

  Ik ben bang dat je dan niet goed kijkt en enigszins bevooroordeeld bent.

 27. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op woensdag 17 januari 2024 om 12:00  | reageer

  @Nando, het is ook maar de vraag of je als maar meer pixels nodig hebt. Het is wat je zegt, hoe meer pixels hoe sneller een minuscule beweging zichtbaar wordt. Immers, meer pixels = meer details.
  Ik kan me voorstellen dat een (super)macrofoto baat heeft bij een zeer hoge resolutie, omdat dat meer details geeft. Mogelijk zijn er nog andere opties waarbij dat nuttig (astrofotografie?) kan zijn.
  Er zitten echter ook wel nadelen aan. Hoe meer pixels je op een sensor plakt, hoe kleiner ze moeten zijn. Dus kunnen de individuele pixels minder licht ontvangen. Wat het gevolg daarvan is, kennen we.

 28. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 17 januari 2024 om 12:04  | reageer

  Ik geloof dat de vraag hoeveel pixels je nodig hebt niet ter sprake is. Het gaat erover waarom je sneller trillingen ziet bij een hogere pixeldichtheid.

 29. Stefanie
  Stefanie schreef op woensdag 17 januari 2024 om 12:12  | reageer

  Ik heb het aantal pixels al heel lang niet meer in mijn eisen lijstje staan dat was heel in het begin van digitaal belangrijk maar nu volstaan de 26 mp die ik nu heb prima en ik zie meer zelfs eerder als een last, ik zie het amper terug maar heb meer geheugenkaartjes nodig en grotere harde schijven om het op te slaan, het hele pixeldichtheid verhaal wat Nando me net heeft uitgelegd is voor mij alleen maar weer een extra reden om (nog) over te stappen naar mirrorless

 30. K.J.Schilstra
  Profiel K.J.Schilstra schreef op woensdag 17 januari 2024 om 16:04  | reageer

  SLIK.. R5 MII eind augustus?
  Waar heb je dat gerucht vandaan?
  "By Sebastiaan van ’t Hoog
  Updated 14 januari 2024"
  Rumors claim that the R5 Mark II will be released in early 2024, presumably in February just before the 2024 CP+. That is a time of year when the most amount of cameras are released, as it’s one of the biggest camera events of 2024.

  Stelt nog steeds Eind Feb 2024, vanwaar de 6 maanden verschuiving?

 31. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op woensdag 17 januari 2024 om 16:54  | reageer

  @Stefanie, ik denk niet dat je stevig moet inboeten als je overstapt van spiegelreflex naar spiegelloos. Neem bijvoorbeeld het op en neer klappen van de spiegel maakt extra lawaai en zorgt voor minimale trillingen.
  De prisma zoeker (OVF) van een spiegelreflex geeft veel minder info direct in de zoeker. De elektronische zoeker (EVF) geeft je dus meer info zoals bijvoorbeeld een histogram voordat je de foto werkelijk maakt.
  Zo zijn er nog wel een aantal features die bij een spiegelreflex niet mogelijk zijn en toch handig blijken te zijn.
  Ik vermoed dat het een beetje 'koudwatervrees' is. En ja, de portemonnee speelt natuurlijk ook een rol. Ik denk dat een R5 body nog altijd goedkoper is dan een laatste versie 1D body.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Geruchten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.468 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord