Verlichte paddenstoelen (deel 2)
zaterdag 2 januari 2021, 14:14 door Erik Nevels | 4.298x gelezen | 2 reactiesEen paddenstoel extra bijlichten kan zorgen voor mooie resultaten. In dit tweede deel is de kern van het verhaal eveneens het gebruik van kunstlicht bij het fotograferen van paddenstoelen.
Was de vorige keer de ledlamp de lichtbron, ditmaal is de flitser aan de beurt. Ik neem je mee op mijn eerste ontdekkingsreis naar het gebruik van de flitser bij het fotograferen van paddenstoelen.
» Lees ook: Verlichte paddenstoelen, deel 1
Sproeinevel
Ongeveer een jaar geleden zag ik op Instagram een paddenstoelenfoto van natuurfotograaf Johan van der Wielen. Een foto die bij mij op de WOW-ladder het maximum puntenaantal van 10 naderde.
'Hoe heeft hij die gemaakt en dan met name de achtergrond?', was de vaag die ik me stelde. Het antwoord van Johan luidde: 'Een sproeinevel'.
Dat daar tevens kunstlicht bij kwam kijken was me wel duidelijk. Op dat moment heb ik me er niet meer in verdiept. Het paddenstoelenseizoen liep namelijk al ten einde.
Tutorials
Deze herfst herinner ik mij Johans foto en ga ik op zoek naar meer informatie over de gebruikte technieken. Enkele tutorials van Johan verschaffen duidelijkheid.
Met ledlampjes kun je al aardig spelen met licht en zijn heel fraaie resultaten te behalen (zie deel 1 van mijn blog). Flitsers bieden nog veel meer mogelijkheden.
Transmitter en ingebouwde receiver
Een belangrijke voorwaarde voor de creatieve inzet van de flitser blijkt echter het hebben van een transmitter of trigger, een apparaatje waarmee je de flitser op afstand kunt bedienen.
Na enige marktonderzoek schaf ik een radio-trigger aan die past op de flitsschoen van mijn Sony camera. De flitser die ik al had vervang ik door eentje met ingebouwde receiver die door de trigger wordt aangestuurd.
De gewenste flitsinstellingen geef ik in in de trigger die draad- en naadloos communiceert met de flitser, ook al zien die elkaar niet. Een boomstam tussen de camera en de flitser is dus geen probleem.
M-stand
Een flitser en trigger kopen is één, ze kunnen bedienen twee en drie. De meeste flitsers en triggers kennen vele instellingen en dat vergt enige studie. Gelukkig bieden handleidingen en cursussen zoals de Photofacts-cursus Starten met Flitsen hulp.
Stap voor stap leert deze cursus je de flitser te beheersen. Zelf gebruik ik bij het fotograferen van paddenstoelen de M-stand. Zo kan ik de lichtintensiteit en zoom (breedte van de lichtbundel) precies naar mijn hand zetten.
Tegenlicht
Begin november is het zover. Met de kersverse trigger en flitser in de fototas trekken we er zoals elke week op uit in de natuur. Ik zoek naar paddenstoelen die vrij staan of nog beter, hogerop staan, bijvoorbeeld op een omgevallen boomstam.
De zoektocht duurt een tijdje. Er staan wel paddenstoelen, maar deze voldoen niet. Gelukkig wint ook hier de aanhouder. Yes! Ik zie een fraai exemplaar tussen het mos op een boomstam. Hier kan ik wel wat mee!
Fotografeer ik van deze kant of toch van de andere kant? Het wordt deze kant en ik ga er eens goed voor knielen. De trigger gaat op de camera en die gaat op zijn beurt op het statief.
Tevreden over de compositie overweeg ik de mate van scherptediepte en stel ik scherp. Dan wordt het spannend. Ik heb thuis wel de werking van trigger en flitser geoefend maar hoe gaat dat lukken in het veld?
De trigger staat ingesteld op de minimale flitssterkte van 1/128. Laat ik daar maar eens mee beginnen. Ik leg de flitser achter de paddenstoel op de grond en richt deze op de paddenstoel om zo tegenlicht te creëren. Hij ligt te laag en ik plaats hem op het voetje waarmee hij wat hoger komt te staan.
Ik controleer of hij nu niet te hoog staat en in beeld komt. Dat is niet het geval maar staat hij misschien te ver weg? Tja, gewoon proberen. Ik druk op de ontspanknop en de timer doet z'n werk.
Het eerste resultaat is verre van wat ik voor ogen had. Ik ben de sluitertijd vergeten. Die moet veel korter wil ik de gewenste zwarte achtergrond krijgen.
Een kwartier en vele wijzigende instellingen verder kan ik de WOW-kreet richting mijn partner niet onderdrukken. Dit begint erop te lijken. Enthousiast vervolg ik mijn leerproces, ook in de weken erna. Zolang er paddenstoelen zijn ben ik getriggerd!
Hier zie je enkele resultaten, allen gemaakt met de flitser achter de paddenstoel, met tegenlicht dus.
En die sproeinevel dan?
Op shoots als deze heb ik altijd een plantenspuit met water bij me. Wat je daar mee kunt doen beschrijf ik in deel 3. Het laatste deel van mijn verlichte paddenstoelen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website
2 reacties
-
W.O schreef op dinsdag 5 januari 2021 om 13:36 | reageer
Is het niet een beetje laat voor deze inlichtingen
-
Erik schreef op dinsdag 5 januari 2021 om 17:18 | reageer
@W.O
Ik snap je reactie. De meeste mensen associëren paddenstoelen met de herfst. Ze komen echter ook in alle andere jaargetijden voor. Ook in een winter als deze nu het nauwelijks vriest. In mijn blogs beschrijf ik steeds recente fotoavonturen. De foto's zijn op dat moment gemaakt. De foto's voor mijn komende blog bijv. zijn afgelopen zaterdag gemaakt. Ik vind zelfs nu in deze natte periode meer paddenstoelen dan in de droge periode in de herfst.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Flitsfotografie tip: Een patroon op je model flitsen
door Elja Trum
-
Kleurmanipulatie; Bijzondere luchten maken met een kleurgel
door Frank Doorhof
-
Flitsfotografie tip: Maak overdag een nachtfoto
door Elja Trum
-
Flitsfotografie tip: Meerdere keren flitsen in een foto
door Elja Trum
-
Welke strobist kit zou jij adviseren?
door Elja Trum
-
10 tips voor het fotograferen van paddenstoelen
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.385 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.