Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

De wondere wereld van macrofotografie; vervolg

zondag 23 oktober 2011, 20:24 door | 7.453x gelezen | 9 reacties

Vorig jaar 26 mei heb ik mijn laatste stuk over macrofotografie geschreven. Sindsdien hebben nogal wat postings over macrofotografie de revue gepasseerd. Omdat ik het de laatste tijd vooral druk heb gehad met stock uploads is dat onderwerp een beetje onderbelicht gebleven. Er is ook geen grote markt voor dus je maakt ze voornamelijk voor de lol. En de funfactor is enorm! Op verschillende plekken waar ik de laatste tijd ben geweest heb ik tussen de bedrijven door macrofoto's gemaakt.

Het is eigenlijk het domein van het statief maar omdat je op de millimeter nauwkeurig moet framen word ik helemaal gek van de insteltijd. Daarom heb ik onlangs mijn Canon EF 100mm f/2.8 Macro verruild voor de EF 100mm f/2.8L IS Macro in de hoop dat de Image Stabilization me wat lagere ISO waardes zou geven en je toch uit hand kunt schieten. Die winst is verwaarloosbaar maar het objectief heeft een bokeh om van te dromen. Tot nu toe heb ik dat alleen gezien bij de Canon EF 135mm f/2L.

En de scherp-onscherp transitie is nou juist een aspect dat een macrofoto een overtreffende trap kan geven. Tja, en scherp is het objectief. Zo zelfs dat je soms bij portretfotoís (want daar leent de lens zich uitstekend voor!) afvraagt of het niet wat teveel van het goede is. Enfin, helaas ben ik niet zo thuis in de Latijnse benamingen en juiste termen (zoals collega blogger Johannes Klapwijk) maar voor mij zijn de gefotografeerde macro-onderwerpen simpelweg ultieme vormen, kleuren en patronen.

Macrofotografie is en blijft geduld beoefenen en de hit rate is doorgaans laag. Het is dan ook zaak van elk onderwerp een serie te maken om je ervan te verzekeren dat er eentje 100% in focus is. En dat gaat beter manueel omdat het autofocus systeem van macro-objectieven de neiging heeft op hol te slaan. Een cursus yoga is misschien ook een overweging om je ademhaling en lichaam volledig te beheersen. Want alles gaat in slow motion en soms moet je erg lang dezelfde positie behouden.

De onderstaande foto's zijn dus zonder uitzondering gemaakt met de Canon EF 100 f/2.8L IS Macro dat ik een giga lens vind! Ook ziet er ie veel beter uit dan dat rare konische toetertje van de non IS versie. Voor de meesten onder jullie louter bijzaak maar voor een ex designer zoals mij speelt het toch een rol. De fotolokaties zijn Qinghai Lake (3200m hoog!), Beijing Flower Expo en mijn favoriete park even buiten de 5e ringweg van Beijing. Het licht was top en dat zorgt voor spetterende kleuren.

Fragiele bloom in kleurrijk veld met bloemen
Foto 1.


Lila bloem in kleurrijk veld met bloemen
Foto 2.


Oranje vlinder op bloem
Foto 3.


Bij hangend aan bloemsteel
Foto 4.


Mini vlinder op lila bloem
Foto 5.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

9 reacties

 1. Erik
  Profiel  Erik schreef op zondag 23 oktober 2011 om 21:11  | reageer

  Mooi stukje waarheid over de gebruikte lens, een bijzonder stukje glaswerk!

  De foto's zelf vind ik niet erg bijzonder en eerlijk gezegd wat doorsnee. Het licht lijkt mij erg hard, iets wat doorgaans niet bepaald als ideaal licht wordt gezien knipoog Echter, met ochtend/avond licht zal je minder sluitersnelheid hebben en is dus een statief noodzakelijk, maar daar maak je enorm veel winst mee! knipoog

 2. Erik
  Profiel Erik schreef op maandag 24 oktober 2011 om 06:59  | reageer

  De foto's spreken mij ook niet echt aan, vooral door het harde licht, maar ook door het hoge standpunt t.o.v. de insecten.

  Insecten zien er wat mij betreft mooier uit (zoals elk levend wezen) als je ze op ooghoogte fotografeert. De mooiste vlinderfoto's die ik gezien heb zijn toch vaak 's ochtends vroeg gemaakt als ze nog niet kunnen vliegen omdat ze onder de dauw zitten. Dan heb je ook de tijd om je statief in te stellen en is het veel makkelijker om ze goed in focus te krijgen met de achtergrond die je mooi vindt. Het licht is dan ook interessanter.

  Op Dpreview staan een paar interessante artikels over Macrofotografie:

  http://www.dpreview.com/members/1117130265/articles

 3. neutcomp
  Profiel  neutcomp schreef op maandag 24 oktober 2011 om 08:38  | reageer

  Grappig zit al een tijd te kijken of ik deze lens zou aanschaffen. Heb echter nog geen tijd gehad om een goede fotozaak binnen te stappen en eens er mee te gaan spelen. Maar zoals ik het hoor en lees is het een super macrolens die je ook voor portret foto's goed kan gebruiken.

  Als nu de prijs nog een beetje zakt van de lens dan ben ik helemaal tevreden vrolijk

 4. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 24 oktober 2011 om 09:45  | reageer

  De eerste 2 foto's vind ik erg kleurig en luchtig. Dus prima platen. De insecten vind ik idd wat minder spannend.

  Die 100mm zal vast een erg fijne lens zijn, maar dat de is weinig toevoegt vermoede ik al wel.

 5. Damien Franscoise
  Profiel  Damien Franscoise schreef op maandag 24 oktober 2011 om 11:44  | reageer

  Bij de eerste foto komt de bokeh inderdaad mooi terug, bij een aantal andere foto's vind ik hem nog best wel hard en druk (vooral nummer 3). Ben benieuwd of er een duidelijk verschil in gebruikte diafragma's tussen de eerste twee en de volgende twee foto's zit?

 6. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 24 oktober 2011 om 12:19  | reageer

  @Damien Franscoise
  Hierbij de exif info:
  Foto 1: f/8 - 1/125 - ISO 125
  Foto 2: f/8 - 1/125 - ISO 125
  Foto 3: f/9 - 1/200 - ISO 200
  Foto 4: f/10 - 1/50 - ISO 100
  Foto 5: f/6.3 - 1/125 - ISO 100

 7. Damien Franscoise
  Profiel  Damien Franscoise schreef op maandag 24 oktober 2011 om 19:31  | reageer

  Hmmm dat zijn toch minder grote verschillen in diafragma dan ik aan de hand van de foto's had gedacht. Misschien kun je eens proberen om richting F5 te gaan en dan meer evenwijdig aan je onderwerp te fotograferen (zoals ook hierboven al gezegd werd) waardoor je compositie wat spannender wordt en je onderwerp toch voldoende scherp blijft.

 8. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 24 oktober 2011 om 21:15  | reageer

  Dat IS bij dichtbijfotografie niet zo heel veel betekent, dat lijkt me wel logisch. Canon is daar ook eerlijk in. Je zit eenvoudig te dicht op het onderwerp. Bij een portret of een foto van een groter object maakt IS bij deze 100mm wel degelijk verschil.

  Bij foto 5 is de achtergrond rustiger, dat levert een mooier beeld op dan bij de andere. Ik constateer dat je hier jouw oude pad van gecentreerde onderwerpen hebt verlaten, Ton. Dat maakt de beelden hoe dan ook interessanter.

 9. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 25 oktober 2011 om 01:47  | reageer

  @Damien Franscoise
  In dit geval heb ik bewust voor een iets grotere scherpediepte gekozen met het oog op bruikbaarheid voor stock. Zelf geef ik de voorkeur aan f/5.6 voor dit soort fotografie. Bedankt voor je reactie en wenken.

  @EdC
  Dat is een juiste correctie. Grotere objecten op afstand kun je uit de hand 100% in focus fotograferen met 1/50 met de EF 100 f/2.8 IS Macro. En dat maakt wel degelijk een flink verschil met de non IS versie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord