Overstappen op de Mac Studio of toch niet? Deel 2
zondag 11 september 2022, 17:17 door Nando Harmsen | 3.530x gelezen | 16 reactiesIk gebruik al vele jaren een Windows computer naar tevredenheid. Waarom geen Apple? Simpel, omdat het te duur is. Maar met de Mac Studio is er misschien een omslagpunt gekomen.
In dit tweede artikel denk ik verder over het wel of niet overstappen van Windows naar Apple.
Ik schreef over mijn idee om over te stappen naar een Apple Mac Studio in deel 1. Daarop zijn een aantal interessante reacties gekomen, waarvoor mijn dank.
Vooroordelen
Zoals verwacht kwamen ook de vooroordelen weer bovendrijven. Alsof Apple alleen maar goed genoeg is voor fotobewerking, of dat de Apple beter is vanwege de restwaarde.
Ik vond de reactie over het zinloze van een laptop bijzonder, want met een smartphone is een presentatie geven ook mogelijk.
Hoewel sommige reacties in mijn ogen bevooroordeeld zijn, vind ik ze, op een enkele na, toch zeker wel nuttig. Het heeft me verder aan het denken gezet.
Bovendien, en dat moet niet vergeten worden, ze zijn in alle goede bedoelingen geschreven. Dat telt ook.
Software issue
Natuurlijk is het werken op een Windows systeem of Apple systeem niet veel anders wanneer het aan komt op het werken met de bekende software pakketten. Adobe Premiere Pro, InDesign, Lightroom Classic, Photoshop, Illustrator, ze werken allemaal hetzelfde.
Ik maak ook veel gebruik van Word en Excel en al mijn tekst en spreadsheet bestanden zijn daarin gemaakt of opgeslagen. Ik heb geen zin om een geheel nieuwe tekstverwerker of spreadsheet programma te leren.
Maar Word en Excel kunnen volgens mij ook op een Apple systeem draaien, doch misschien niet optimaal. Dat geldt ook voor Powerpoint, hoewel ik denk dat het systeem van Apple voor presentatie ook goed werkt (uiteraard).
Hoe zit het met de kleinere software pakketten die ik naast Adobe en Microsoft gebruik? Werken die ook op Apple, of ben ik dan verplicht om weer een andere te kopen? Ik heb een lijst gemaakt met software die ik gebruik, afgezien van Adobe en Microsoft Office. Zijn ze compatible met Apple?
- PTgui (compatible)
- Set.a.Light.3D (compatible)
- Deep Sky Stacker (compatible)
- Flashback Pro Recoder
- Pixellu Smartalbums (compatible)
- FSP Viewer
- Irfanview
- VLC Media Player (compatible)
In feite valt het dus wel mee, en hoef ik niet zo bang te zijn of er licenties niet langer bruikbaar zijn omdat ze niet op Apple zouden werken.
Overigens, de software waar het woord compatible niet bij vermeld staat, is wat ik nog moet uitzoeken. Maar misschien weet jij het?
Kostenplaatje
Ik heb een Eizo monitor waar geen Apple Cinema screen tegenop kan. Ik heb een Lacie DAS systeem met 24 terabyte opslagruimte en met Thunderbold aansluiting. Ik maak gebruik van een van de snelste SSD schijven die beschikbaar zijn voor mijn Lightroom Classic catalogus.
Verder heb ik een dedicated CF Express Type B cardreader en een eenvoudige draadloze Canon printer. En een ethernet aansluiting in plaats van WiFi.
Ik heb een ergonomisch toetsenbord dat wel aan vervanging toe is, maar ik voor geen goud wil missen. Een Logitech muis en een Wacom Intuos Pro. Al die dingen passen op een Mac Studio indien ik ga overstappen.
Dat is ook de reden dat ik liever een Mac Studio met alle aansluitmogelijkheden zou hebben, dan een Macbook Pro met (weer) een losse hub.
Het betekent wel dat ik er een laptop naast moet hebben voor wanneer ik presentaties geef, of portable moet werken. Die laptop heb ik nu in gebruik en die kan ik blijven gebruiken: mijn Dell XPS i9 met 4K OLED monitor, 1 terabyte SSD en 32 gigabyte RAM.
Wat heb ik dan nodig? Alleen een Mac Studio waarbij ik de volgende specificaties zou kiezen.
- Apple M1 max
- 10-core CPU
- 24-core GPU
- 16-core Neural Engine
- 32 GB centraal geheugen
- 2 TB SSD opslag
De kosten voor dit systeem komen dan neer op 3.019 euro, wat natuurlijk een flink bedrag is. Deze zou dan minimaal 4 jaar mee moeten gaan om het rendabel te maken, liever nog langer.
Hoewel het een enorm bedrag is, bedenk dat het professioneel gebruikt wordt. Bovendien, de kosten zijn vergelijkbaar met een top-model L-objectief van Canon.
Dus als je een dergelijk bedrag voor een objectief zou uitgeven, waarom ook niet voor de machine die je gebruikt om de beelden te beheren en bewerken?
Of toch een laptop?
Stel dat ik toch voor een laptop zou kiezen. Indien ik dezelfde specificaties kies (10 core CPU, 24-core GPU, 16-core neural engine, 32 gigabyte centraal geheugen en 2 terabyte opslag) worden de kosten 3.899 euro.
Dit is 880 euro meer om het portable te maken. Ik heb dan een 14 inch Macbook Pro gekozen.
Wat heb ik dan aan aansluitingen? Drie thunderbolt-4 poorten, een HDMI poort, een SDXC kaartslot en dat is het. Geen normale (oude) USB aansluitpoorten, geen ethernet aansluiting, en te weinig thunderbolt poorten.
Met andere woorden, ik heb een aparte hub nodig om alles op aan te sluiten. Deze variëren in prijs tussen de 100 en 250 euro, afhankelijk van wat je allemaal wilt hebben.
Kortom, alles bij elkaar opgeteld kost een Macbook Pro ongeveer 1.000 euro meer dan een gelijke Mac Studio.
Wat is wijsheid
Wat is de beste keuze? Dat is de vraag die ik eerst voor mijzelf wil beantwoorden. Is een Mac Studio de beste keuze, met mijn 'oude' supersnelle XPS laptop voor onderweg, of een Macbook Pro voor (ruwweg) 1.000 euro meer?
Heb jij een goed argument wat ik zou moeten kiezen? Laat het dan in een reactie onder dit bericht weten. Indien er nog andere punten zijn die ik over het hoofd zie, laat het dan ook weten. Ik zie je reactie graag tegemoet.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
16 reacties
-
Elja Trum schreef op zondag 11 september 2022 om 17:29 | reageer
Lastige keuze, Nando.
Zelf heb ik sinds 2014 een Apple Mac Pro. Ik tik deze reactie op exact dezelfde computer; 8 en een half jaar later voldoet ie eigenlijk nog steeds prima.
Het opmerkelijke is zelfs dat ik op kantoor op een Windows computer werk die nog geen twee jaar oud is. Die is om een of andere reden rete traag met Lightroom. Deze oude Mac draait daar nu nog rondjes omheen met twee vingers in zijn neus... of ventilator..
Voor een volgende computer ben ik er nog niet uit wat ik ga doen. Een PC trekt me zeker ook wel, ondanks mijn goede ervaringen met de Mac Pro.
Zelf merk ik dat er bepaalde zaken, zoals programmeren, zijn die prettige werken op een Windows computer dan op een Mac. Photoshop en Lightroom gebruiken horen daar trouwens dan weer niet bij. -
Piet van Kroonenburg schreef op maandag 12 september 2022 om 21:59 | reageer
Het argument dat een Apple computer duur is, is wat mij betreft achterhaald en echt uit de ouwe doos. Een jaar of wat terug heeft een journalist een vergelijking gemaakt tussen een Windows laptop en een MacBook pro. Hij is daarbij uitgegaan van dezelfde/vergelijkbare specs en apps. Resultaat was een verschil van slechts een paar tientjes dus waar praten we over! Helaas is dat artikel in de krochten van het internet verdwenen, ik heb het niet meer kunnen vinden. Een beroepsfotograaf hoeft zich over prijs minder druk te maken, hij/zij kan afschrijven en de aanschaf van hard- en software als bedrijfskosten verrekenen met zijn winst en/of doorberekenen in zijn/haar tarieven.
Mijn Lenovo laptop uit 2018 (€700) kan ik na 2025 als Windows 10 niet langer wordt ondersteund naar de milieustraat brengen omdat’íe hardwarematig niet geschikt is om Windows 11 te draaien. Dat heeft Microsoft mij nu al laten weten. Mijn iMac 21,5 inch uit 2011 - dus inmiddels voor ict-begrippen hoogbejaard - staat nog altijd lekker naar tevredenheid te knorren en krijgt nog steeds veiligheidsupdates. Dus, wat is duur…?
Mijn ervaring is dat technisch en sinds Windows 11 dus ook softwarematig gesproken, een iMac gewoon langer meegaat dan een Windows pc/laptop. Tot slot: voor een Windows desktop moet je toch ook flink investeren in een gekalibreerd (Eizo) scherm, een iMac heeft al een goed beeldscherm.
Belangrijker lijkt mij de vraag hoe het met de applicaties staat: was het niet een jaar of wat terug dat met name het bij beroepsfotografen zo hoog geprezen Adobe Lightroom (32 bits) zijn iMac-klanten lang heeft laten wachten omdat ze niet op tijd ingespeeld waren op een update naar een nieuw macOS dat op 64 bits ging draaien. Oké, wijlen Steve Jobs was niet gecharmeerd van Adobe Flash (zo lek als een mandje) en daar was Adobe niet echt blij mee - tot Adobe een aantal jaar terug zelf de stekker eruit heeft gehaald vanwege de veiligheids issues - dus daar zal vast wel wat oud zeer hebben gezeten maar dat terzijde.
Overigens Nando: IrfanView is er niet in een macOS versie, zie https://www.irfanview.com/ Hetzelfde geldt voor Faststone’s Image Viewer (ook zo’n kei van een app). Apps zoals Word versus Pages, Excel versus Numbers, en Keynote versus Power Point zijn vergelijkbaar qua leercurve en vragen niet veel inwerktijd. Je bestanden migreren van het een naar het ander geeft wel wat hobbels, maar die zijn te overwinnen. Overigens zijn er ook nog Linux distro’s, die je kan overwegen. Je kunt dan werken met GIMP (dat is pas een draak van een app) en Libreoffice (naar mijn ervaring beter dan Word cs). Een Linux variant (ook voor oudere pc’s/laptops is er een versie) en de apps zijn helemaal niet duur want, helemaal gratis…! Een heel oude HP laptop uit 2004 heb ik na einde Windows XP overgezet naar Linux Mint en doet het daar tot op heden prima op. Nee, ik zal niet Windows (of liever gezegd Microsoft) bashen maar het is lang niet meer het operating system dat het ooit was. En dan heb ik het nog niet over het veelvuldig gemopper van ict’ers over het update beleid van Windows. Windows 10 zou volgens Microsoft het laatste besturingssysteem ooit worden en zie, we hebben inmiddels Windows 11….!
Veel succes met het maken van je keuze, ik zou het wel weten -
Nando schreef op dinsdag 13 september 2022 om 09:11 | reageer
@Piet van Kroonenburg:
Wat een verhaal, Piet. Maar wist je dat het me niet interesseert voor de keuze die ik wil gaan maken hoe het was. Ik wil weten hoe het nu is.
Overigens, het gaat over de keuze Mac Studio of Macbook Pro, of blijven bij een heel capabele Windows machine. Niet over Linux.
Hoewel goed bedoeld, kan ik niets met je uitgebreide verhaal. -
Alex Leys schreef op dinsdag 13 september 2022 om 10:41 | reageer
Net zoals Elja nog altijd en zeer tevreden over mijn macbook Pro uit 2014. Uiterst draagbaar, enkel de batterij is vorig jaar vervangen, eigen schuld, je mag die niet continu aan de stekker hangen....
Voor de rest, once gone Mac you never go back! -
Jan Willem schreef op dinsdag 13 september 2022 om 12:19 | reageer
Als je al 40 jaar een Window computer hebt, schakel je niet snel over meer over naar een MAC computer, zeker nu niet meer, het is gewoon te duur om dat nu te doen. En eerlijk gezegd, zie ik er nu niet de voordelen van. Heb ook geen Apple telefoon of tablet, vind de prijzen gewoon niet leuk meer.
-
Rob schreef op dinsdag 13 september 2022 om 13:08 | reageer
Alles lezende zie ik nergens wat de echte grote voor- en nadelen inmiddels zijn, behoudens de conformiteit van enkele kleine software pakketten. Dus als de verschillen nu klein zijn dan wordt het gewoon een persoonlijke keuze! Mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar een windows PC systeem mede omdat je er zelf wat gemakkelijk met oa. de hardware aan kan knutselen, upgraden en of repareren! Ik maak sporadisch gebruikt van een laptop dus dat speelt minder voor mij.
-
Albert Brunsting schreef op dinsdag 13 september 2022 om 13:10 | reageer
Ik werk nog steeds met een Mac Pro (Mid 2010) dat is dus al 12 jaar tot alle tevredenheid en ik kan nog moeiteloos 4K video afwerken. Koopje dus. Nu stap ik over op Mac Studio omdat ik mijn programma's niet meer kan upgraden endaarnaast biedt deze nieuwe machine natuurlijk heel veel meer voordelen. Als die ook weer meer dan 10 jaar mee gaat ben ik weer heel tevreden!
-
John schreef op dinsdag 13 september 2022 om 13:42 | reageer
Van het voorjaar, mijn MacBook Pro mid 2015 ingeruild, mede door beeldscherm en batterij probleem, maar was nog goed mee te werken, op een 2021 model M1 Max 32gb en 1 TB psd intern geheugen. Ok kost best een bak geld, maar met inruil kreeg ik voor mijn oude Apple toch nog € 400,- retour, ondanks zeer slechte staat. De accu duur is aanzienlijk verbeterd en accu laad zeer snel. Ik bewerk moeiteloos 6 tot 8 uur achtereen op een volle accu, in Lightroom en of Photoshop. Tevens is het beeldscherm sterk verbeterd, bouw kwaliteit tov vele andere laptops vind ik ook beduidend beter. ik heb gekozen voor de MacBook Pro omdat ik flexibel wil zijn en de macbook overal mee naar toe wil kunnen nemen. Ik kan minimaal weer 10 jaar vooruit met updates (gratis) Mac is met veel programma's compatible en het zijn betrouwbare machines, die mij nog nooit in de steek hebben gelaten, ik werk vanaf 2000 met Apple.
-
gast schreef op dinsdag 13 september 2022 om 15:27 | reageer
Ik heb een MacBook Pro en een iMac, met andere woorden een mobiele laptop en een computer op een vaste plaats. Mijn ervaring is dat de flexibiliteit van mijn laptop ertoe heeft geleid dat ik veel meer met de laptop doe dan met de vaste computer. Ik zou dus kiezen voor de MacBook en niet voor de Mac Studio. Met een verwachte levensduur van 10 jaar is dat dan 80 Euro per jaar.
-
Marc schreef op dinsdag 13 september 2022 om 17:10 | reageer
- Van een MacBook Pro maak je makkelijk een desktop...klap hem dicht, hang hem aan het elektriciteitsnet, sluit je scherm aan, sluit je keyboard/tekentablet (Bluetooth) aan en gaan maar. Ik doe het al jaren zo.
- Als je nu echt geen vervangend programma vindt (wat ik niet geloof) voor je Windooz programma's kan je nog altijd Parallels Desktop of andere gebruiken (https://techpulse.be/tips/218858/hoe-draai-ik-windows-apps-op-mac/).
- Op een Windows PC...draai je daar best ook geen anti-virus programma op ? wat kost je dat jaarlijks ? -
Jan J. Holvoet schreef op dinsdag 13 september 2022 om 18:37 | reageer
Ik sta als hobby fotograaf ook voor gelijke keuze
Ik ben als ITer met windows opgegroeid
Mijn huidige werkpaard is een DELL workstation van meer dan 5jaar oud ( i7 en 48gb Ram) kan geen windows11 draaien want tpm chip heeft maar versie 1.2 en kan niet opgegrade worden
Windows bezorgt mij vaak stress na updates, weer geen internet,…
Belangrijkste applicaties zijn lightroom & photoshop en Coredraw
Ik ben ook al aan het kijken naar de mac studio
Ik heb een oude iMac van mijn schoonzoon gekregen die wel nog draait maar nietmet laatste ios
Ik heb een ipad pro van 6jaar die nog steeds laatste versie draait
En een iphone xr
Met windows is het zeer moeilijk om fotos aftehalen van de iphone -
gast schreef op woensdag 14 september 2022 om 08:42 | reageer
Hallo Nando,
Ik wil graag een paar, hopelijk voor jou relevante, opmerkingen plaatsen:
* mijn Mac is 11 jaar oud, draait nog altijd perfect op het nieuwe 64 bit systeem.
Een paar weken terug had ik een klein probleem, bel Apple, die een dik half uur
met mij aan de telefoon blijft om het op te lossen, zonder kosten….
Mijn Macbook is 6 jaar oud en draait probleemloos een hele dag op batterij
* de verschillen tussen de Excel, Word en PP van Apple zijn minimaal. Er is
absoluut geen sprake van nieuwe software leren. Ze zijn volledig compatibel.
* met alle respect, maar de security van Apple staat op een veel hoger niveau.
Dat komt met een prijs, Apple controleert alle software voor het in de store
komt. Niet iedereen is daar blij mee, maar toch.
* ik zou je adviseren om zakelijk rechtstreeks bij Apple te kopen. Soms betere
prijzen, maar ook completere service. En vooral alle Apple apparaten
registreren op hun site, ik heb het idee dat dat ook een verschil maakt.
* allicht ten overvloede: ik ben een IT veteraan en heb ook volop ervaring
met Windows en heb en gebruik ook nog Windows PC’s
Veel succes met je keuze
Chiel -
gast schreef op woensdag 14 september 2022 om 10:26 | reageer
In deel 1 meldde Nando dat zijn Dell moeite heeft met 4k video's in Adobe Premiere.
Ik heb pasgeleden op mijn iMac uit 2017 een film moeten maken van 1,5 uur, met 4 camera's en een extra audiospoor (multicam) en dat ging probleemloos met Final Cut Pro X; weliswaar in FHD en in proxy, maar het editten en kleurbewerken ging soepel. Van mijn collega's hoorde ik dat zij bedenkingen hadden of dat op hun Windows PC ook zou lukken.
Ook met Photoshop (meerdere lagen) en Lichtroom ben ik nooit problemen tegen gekomen.
En voor presentaties vind ik Keynote nog steeds een geweldig programma.
Maar als je Windows gewend bent en naar Apple kijkt, zijn sommige zaken anders en dus vreemd. En andersom.
Aan de andere kant: ik ken notoire Windowsgebruikers, die na de overstap op een Mac tegen mij zeiden: dat had ik veel eerder moeten doen.
Tenslotte: Een Mac gaat standaard (software-ondersteuning en hardware)veel langer mee dan de aangegeven 4 jaar. -
Nando schreef op woensdag 14 september 2022 om 12:08 | reageer
@Marc: natuurlijk draai ik een goed anti-virus programma, maar die kosten zijn verwaarloosbaar.
@Jan J: ik heb geen moeite om mijn foto's van mijn iPhone naar mijn Windows machine te brengen. Maar ik geloof wel dat het veel eenvoudiger is met een Mac
@Gast: 4K video in Premiere Pro gaat prima met proxies. Zo doe ik het altijd. En dat werkt ook met multi-tracks. In FHD hoef ik geen proxies te maken. Dat gaat zo al soepel.
Maar zou het liefst de stap met proxies overslaan en 4K editen zoals ik dat met FHD doe. Zonder haperingen. -
Niven schreef op woensdag 14 september 2022 om 14:56 | reageer
Houdt rekening mee dat nog niet alle niet Apple software draait op de M1 chip ook als deze programma's op de gewone Apples draaien. Fabrikanten zullen in de toekomst hun software wel leveren voor de M1 chip.
-
Jean-Paul schreef op vrijdag 16 september 2022 om 12:20 | reageer
Nando, al jaren werk ik met plezier op een iMac, die nu wel aan vervanging toe is. Over naar Mac Studio of toch maar Windows? De andere kant dus uit. Wat mij tegenhoud bij wisseling van platform is Backblaze (online Backup). De backup werkt niet cross platform en zal dus weer maanden stampen om compleet online te komen. Mocht je een online backup gebruiken, kijk dus dan hier ook even naar!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Flitsfotografie tip: Een patroon op je model flitsen
door Elja Trum
-
10 tips voor het fotograferen van paddenstoelen
door Nando Harmsen
-
Flitsfotografie tip: Studiofotografie is een goed startpunt
door Elja Trum
-
Flitsfotografie tip: Maak je eigen studio thuis
door Elja Trum
-
Luminar nu ook beschikbaar voor op de iPad
door Elja Trum
-
Bruidegom draagt Apple Vision Pro op zijn bruiloft
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.386 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.