†CYBER† MONDAY - 50 euro korting + gratis de Flitsbijbel! Word nu lid!
Nando Harmsen

Overstappen op de Mac Studio of toch niet? Deel 2

zondag 11 september 2022, 17:17 door | 2.098x gelezen | 16 reacties

Ik gebruik al vele jaren een Windows computer naar tevredenheid. Waarom geen Apple? Simpel, omdat het te duur is. Maar met de Mac Studio is er misschien een omslagpunt gekomen.

In dit tweede artikel denk ik verder over het wel of niet overstappen van Windows naar Apple.

Ik schreef over mijn idee om over te stappen naar een Apple Mac Studio in deel 1. Daarop zijn een aantal interessante reacties gekomen, waarvoor mijn dank.

Vooroordelen


Zoals verwacht kwamen ook de vooroordelen weer bovendrijven. Alsof Apple alleen maar goed genoeg is voor fotobewerking, of dat de Apple beter is vanwege de restwaarde.

Ik vond de reactie over het zinloze van een laptop bijzonder, want met een smartphone is een presentatie geven ook mogelijk.

Windows of apple


Hoewel sommige reacties in mijn ogen bevooroordeeld zijn, vind ik ze, op een enkele na, toch zeker wel nuttig. Het heeft me verder aan het denken gezet.

Bovendien, en dat moet niet vergeten worden, ze zijn in alle goede bedoelingen geschreven. Dat telt ook.

Software issue


Natuurlijk is het werken op een Windows systeem of Apple systeem niet veel anders wanneer het aan komt op het werken met de bekende software pakketten. Adobe Premiere Pro, InDesign, Lightroom Classic, Photoshop, Illustrator, ze werken allemaal hetzelfde.

Ik maak ook veel gebruik van Word en Excel en al mijn tekst en spreadsheet bestanden zijn daarin gemaakt of opgeslagen. Ik heb geen zin om een geheel nieuwe tekstverwerker of spreadsheet programma te leren.

Maar Word en Excel kunnen volgens mij ook op een Apple systeem draaien, doch misschien niet optimaal. Dat geldt ook voor Powerpoint, hoewel ik denk dat het systeem van Apple voor presentatie ook goed werkt (uiteraard).

Adobe creative cloud

Voor deze software hoef ik niet zo bang te zijn. Die werkt zowel op Windows als op Mac zonder problemen

Hoe zit het met de kleinere software pakketten die ik naast Adobe en Microsoft gebruik? Werken die ook op Apple, of ben ik dan verplicht om weer een andere te kopen? Ik heb een lijst gemaakt met software die ik gebruik, afgezien van Adobe en Microsoft Office. Zijn ze compatible met Apple?

 • PTgui (compatible)
 • Set.a.Light.3D (compatible)
 • Deep Sky Stacker (compatible)
 • Flashback Pro Recoder
 • Pixellu Smartalbums (compatible)
 • FSP Viewer
 • Irfanview
 • VLC Media Player (compatible)


In feite valt het dus wel mee, en hoef ik niet zo bang te zijn of er licenties niet langer bruikbaar zijn omdat ze niet op Apple zouden werken.

Overigens, de software waar het woord compatible niet bij vermeld staat, is wat ik nog moet uitzoeken. Maar misschien weet jij het?

Kostenplaatje


Ik heb een Eizo monitor waar geen Apple Cinema screen tegenop kan. Ik heb een Lacie DAS systeem met 24 terabyte opslagruimte en met Thunderbold aansluiting. Ik maak gebruik van een van de snelste SSD schijven die beschikbaar zijn voor mijn Lightroom Classic catalogus.

Verder heb ik een dedicated CF Express Type B cardreader en een eenvoudige draadloze Canon printer. En een ethernet aansluiting in plaats van WiFi.

Sized NH20220902 102421

Mijn huidige werkplek

Ik heb een ergonomisch toetsenbord dat wel aan vervanging toe is, maar ik voor geen goud wil missen. Een Logitech muis en een Wacom Intuos Pro. Al die dingen passen op een Mac Studio indien ik ga overstappen.

Dat is ook de reden dat ik liever een Mac Studio met alle aansluitmogelijkheden zou hebben, dan een Macbook Pro met (weer) een losse hub.

Het betekent wel dat ik er een laptop naast moet hebben voor wanneer ik presentaties geef, of portable moet werken. Die laptop heb ik nu in gebruik en die kan ik blijven gebruiken: mijn Dell XPS i9 met 4K OLED monitor, 1 terabyte SSD en 32 gigabyte RAM.

Wat heb ik dan nodig? Alleen een Mac Studio waarbij ik de volgende specificaties zou kiezen.

 • Apple M1 max
 • 10-core CPU
 • 24-core GPU
 • 16-core Neural Engine
 • 32 GB centraal geheugen
 • 2 TB SSD opslag


De kosten voor dit systeem komen dan neer op 3.019 euro, wat natuurlijk een flink bedrag is. Deze zou dan minimaal 4 jaar mee moeten gaan om het rendabel te maken, liever nog langer.

MacStudio kopen


Hoewel het een enorm bedrag is, bedenk dat het professioneel gebruikt wordt. Bovendien, de kosten zijn vergelijkbaar met een top-model L-objectief van Canon.

Dus als je een dergelijk bedrag voor een objectief zou uitgeven, waarom ook niet voor de machine die je gebruikt om de beelden te beheren en bewerken?

Of toch een laptop?


Stel dat ik toch voor een laptop zou kiezen. Indien ik dezelfde specificaties kies (10 core CPU, 24-core GPU, 16-core neural engine, 32 gigabyte centraal geheugen en 2 terabyte opslag) worden de kosten 3.899 euro.

Dit is 880 euro meer om het portable te maken. Ik heb dan een 14 inch Macbook Pro gekozen.

Wat heb ik dan aan aansluitingen? Drie thunderbolt-4 poorten, een HDMI poort, een SDXC kaartslot en dat is het. Geen normale (oude) USB aansluitpoorten, geen ethernet aansluiting, en te weinig thunderbolt poorten.

MacBook kopen


Met andere woorden, ik heb een aparte hub nodig om alles op aan te sluiten. Deze variŽren in prijs tussen de 100 en 250 euro, afhankelijk van wat je allemaal wilt hebben.

Kortom, alles bij elkaar opgeteld kost een Macbook Pro ongeveer 1.000 euro meer dan een gelijke Mac Studio.

Wat is wijsheid


Wat is de beste keuze? Dat is de vraag die ik eerst voor mijzelf wil beantwoorden. Is een Mac Studio de beste keuze, met mijn 'oude' supersnelle XPS laptop voor onderweg, of een Macbook Pro voor (ruwweg) 1.000 euro meer?

Heb jij een goed argument wat ik zou moeten kiezen? Laat het dan in een reactie onder dit bericht weten. Indien er nog andere punten zijn die ik over het hoofd zie, laat het dan ook weten. Ik zie je reactie graag tegemoet.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

16 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 11 september 2022 om 17:29

  Lastige keuze, Nando. vrolijk

  Zelf heb ik sinds 2014 een Apple Mac Pro. Ik tik deze reactie op exact dezelfde computer; 8 en een half jaar later voldoet ie eigenlijk nog steeds prima.

  Het opmerkelijke is zelfs dat ik op kantoor op een Windows computer werk die nog geen twee jaar oud is. Die is om een of andere reden rete traag met Lightroom. Deze oude Mac draait daar nu nog rondjes omheen met twee vingers in zijn neus... of ventilator.. knipoog

  Voor een volgende computer ben ik er nog niet uit wat ik ga doen. Een PC trekt me zeker ook wel, ondanks mijn goede ervaringen met de Mac Pro.

  Zelf merk ik dat er bepaalde zaken, zoals programmeren, zijn die prettige werken op een Windows computer dan op een Mac. Photoshop en Lightroom gebruiken horen daar trouwens dan weer niet bij.

 2. Piet van Kroonenburg
  Profiel  Piet van Kroonenburg schreef op maandag 12 september 2022 om 21:59

  Het argument dat een Apple computer duur is, is wat mij betreft achterhaald en echt uit de ouwe doos. Een jaar of wat terug heeft een journalist een vergelijking gemaakt tussen een Windows laptop en een MacBook pro. Hij is daarbij uitgegaan van dezelfde/vergelijkbare specs en apps. Resultaat was een verschil van slechts een paar tientjes dus waar praten we over! Helaas is dat artikel in de krochten van het internet verdwenen, ik heb het niet meer kunnen vinden. Een beroepsfotograaf hoeft zich over prijs minder druk te maken, hij/zij kan afschrijven en de aanschaf van hard- en software als bedrijfskosten verrekenen met zijn winst en/of doorberekenen in zijn/haar tarieven.
  Mijn Lenovo laptop uit 2018 (€700) kan ik na 2025 als Windows 10 niet langer wordt ondersteund naar de milieustraat brengen omdat’íe hardwarematig niet geschikt is om Windows 11 te draaien. Dat heeft Microsoft mij nu al laten weten. Mijn iMac 21,5 inch uit 2011 - dus inmiddels voor ict-begrippen hoogbejaard - staat nog altijd lekker naar tevredenheid te knorren en krijgt nog steeds veiligheidsupdates. Dus, wat is duur…?
  Mijn ervaring is dat technisch en sinds Windows 11 dus ook softwarematig gesproken, een iMac gewoon langer meegaat dan een Windows pc/laptop. Tot slot: voor een Windows desktop moet je toch ook flink investeren in een gekalibreerd (Eizo) scherm, een iMac heeft al een goed beeldscherm.
  Belangrijker lijkt mij de vraag hoe het met de applicaties staat: was het niet een jaar of wat terug dat met name het bij beroepsfotografen zo hoog geprezen Adobe Lightroom (32 bits) zijn iMac-klanten lang heeft laten wachten omdat ze niet op tijd ingespeeld waren op een update naar een nieuw macOS dat op 64 bits ging draaien. Oké, wijlen Steve Jobs was niet gecharmeerd van Adobe Flash (zo lek als een mandje) en daar was Adobe niet echt blij mee - tot Adobe een aantal jaar terug zelf de stekker eruit heeft gehaald vanwege de veiligheids issues - dus daar zal vast wel wat oud zeer hebben gezeten maar dat terzijde.
  Overigens Nando: IrfanView is er niet in een macOS versie, zie https://www.irfanview.com/ Hetzelfde geldt voor Faststone’s Image Viewer (ook zo’n kei van een app). Apps zoals Word versus Pages, Excel versus Numbers, en Keynote versus Power Point zijn vergelijkbaar qua leercurve en vragen niet veel inwerktijd. Je bestanden migreren van het een naar het ander geeft wel wat hobbels, maar die zijn te overwinnen. Overigens zijn er ook nog Linux distro’s, die je kan overwegen. Je kunt dan werken met GIMP (dat is pas een draak van een app) en Libreoffice (naar mijn ervaring beter dan Word cs). Een Linux variant (ook voor oudere pc’s/laptops is er een versie) en de apps zijn helemaal niet duur want, helemaal gratis…! Een heel oude HP laptop uit 2004 heb ik na einde Windows XP overgezet naar Linux Mint en doet het daar tot op heden prima op. Nee, ik zal niet Windows (of liever gezegd Microsoft) bashen maar het is lang niet meer het operating system dat het ooit was. En dan heb ik het nog niet over het veelvuldig gemopper van ict’ers over het update beleid van Windows. Windows 10 zou volgens Microsoft het laatste besturingssysteem ooit worden en zie, we hebben inmiddels Windows 11….!
  Veel succes met het maken van je keuze, ik zou het wel weten vrolijk

 3. Nando
  Profiel  Nando schreef op dinsdag 13 september 2022 om 09:11

  @Piet van Kroonenburg:
  Wat een verhaal, Piet. Maar wist je dat het me niet interesseert voor de keuze die ik wil gaan maken hoe het was. Ik wil weten hoe het nu is.
  Overigens, het gaat over de keuze Mac Studio of Macbook Pro, of blijven bij een heel capabele Windows machine. Niet over Linux.
  Hoewel goed bedoeld, kan ik niets met je uitgebreide verhaal.

 4. Alex Leys
  Alex Leys schreef op dinsdag 13 september 2022 om 10:41

  Net zoals Elja nog altijd en zeer tevreden over mijn macbook Pro uit 2014. Uiterst draagbaar, enkel de batterij is vorig jaar vervangen, eigen schuld, je mag die niet continu aan de stekker hangen....
  Voor de rest, once gone Mac you never go back!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.208 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord