Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Arno de Bruijn

Wat neem ik mee tijdens een bruidsreportage

dinsdag 23 november 2010, 22:22 door | 10.594x gelezen | 22 reacties

Bruidsfotografie is een vak apart, van het ene moment op het andere moment sta je ineens in compleet andere omgevingscondities te werken. Op het ene moment ben je bezig in een donker kerkje en een moment later sta je buiten in de felle zon het gooien van de rijst te fotograferen. Als bruidsfotograaf heb je geen tweede kans en moet het beeld zijn wat je maakt daarom ook meteen goed en van hoge kwaliteit zijn.

Goede apparatuur is dan ook een van de belangrijkste factoren om topprestaties te kunnen leveren als bruidsfotograaf. Het maakt daarbij echt niet uit of je bijvoorbeeld een Canon of een Nikon gebruikt zolang de camera maar voldoet aan de prestaties die neer moet zetten voor je klant.

Foto's tonen aan de bruid

Camera


Natuurlijk kun je met bijvoorbeeld een standaard digitale spiegelreflex prachtige en leuke beelden maken, maar het verhaal wordt heel anders als je veertig tot vijftig bruiloften per jaar moet gaan maken en wordt betaald om de belangrijkste en mooiste momenten op de juiste en afgesproken wijze vast te leggen. Op dat soort momenten komt de kwaliteit en snelheid van je camera en de objectieven om de hoek kijken.

Neem bijvoorbeeld de Canon 40D. Dit is een mooie spiegelreflex camera met een goede beeldkwaliteit, echter is naar mijn mening de autofocus in met name moeilijke licht omstandigheden te traag. In een hogere ISO ga je daarnaast ook veel ruis zien en de body is veel minder sterk en weerbestendig dan een professionele body.

Ik werk momenteel met een Canon EOS 1D mark IV en een Canon EOS 5D mark II. Binnenkort ga ik echter de 5D mark II vervangen voor een tweede 1D mark IV. De reden hiervoor is dat de autofocus van de 5D mark II in slechte lichtomstandigheden soms net niet snel genoeg is. De belangrijkste reden is echter het instelwieltje aan de bovenkant.

Omdat ik met de Blackrapids draagriemen werk hangt de bovenkant van de camera naar beneden. Daardoor komt het regelmatig voor dat het zichzelf naar een andere instelling draait en dat tijdens een reportage niet echt handig. Een groot voordeel van het gebruiken van professionele camera's en objectieven is dat je ook kunt terugvallen op een veel beter en sneller service traject zoals bijvoorbeeld CPS van Canon en NPS van Nikon.

Objectieven


Als objectieven gebruik ik uitsluitend de L-serie van Canon. Ik heb een grote voorkeur voor het werken met vaste brandpunten. Als je eenmaal met een dergelijk objectief hebt gewerkt wil je niets anders meer. Deze objectieven zijn inderdaad erg prijzig maar net als bij een professionele body kun je hiermee je de lat op het gebied van kwaliteit een stuk hoger leggen. Zo verdien je dit op termijn met gemak terug. De objectieven die ik het meest gebruik zijn de Canon 24mm f/1.4L, de 50mm f/1.2L, de 135mm f/2.0L en de Canon 70-200mm f/2.8L IS.

Blackrapid Rapidstrap


Als je veel wisselt met objectieven of veel wisselt met een camera dan is kom je er al snel achter dat de standaard draagriem die bij je camera worden geleverd niet afdoende zijn. Dan begint een lange zoektocht naar de meest ideale riem. Voor mij is dat uiteindelijk de Blackrapid geworden. Leuk detail is dat ik deze heb gevonden naar aanleiding van een Photofacts artikel van Elja. Inmiddels al weer een hele tijd geleden. Ze waren toen nog niet in Nederland verkrijgbaar en heb ze toen meteen met UPS laten komen. Sindsdien wil ik geen andere meer!

Apparatuur

Randapparatuur


Naast het gebruik maken van professionele camera's en objectieven is het ook van belang dat je de randapparatuur, cameratassen en transportkoffers is afgestemd op je manier van werken. Zo heb ik standaard als fotokoffer een Pelican die tegen een stootje.

Ook heeft de koffer precies het juiste IATA-norm formaat heeft om als handbagage mee te kunnen nemen aan boord van een vliegtuig. Dit omdat ik mijn werkzaamheden ook weleens aan de andere kant van de oceaan moet uitvoeren en geen zin heb in onnodige discussies aan de gate en dat daardoor mijn fotokoffer als basketbal wordt gebruikt bij het inladen van het vliegtuig.

Omdat ik alles uitsluitend in RAW fotografeer en het regelmatig nodig is om wat beelden eerder af te leveren voor bijvoorbeeld een trouwbedankje die nog dezelfde dag moet worden gedrukt, heb ik een Macbook Pro 13 inch als reisgenoot.

Deze laptop is klein, licht maar heeft de prestaties van een desktop wat voor een snelle verwerking ideaal is. Omdat we vaak ver van huis zijn en geen 9 tot 5 werk hebben gebruik ik de iPhone ook als UMTS modem en kan zo mijn dagelijkse mail snel en goed beantwoorden. De iPhone is natuurlijk ook handig om op locatie mijn twitter account bij te houden.

Verzekering en Back-up


Naast het gebruik maken van professionele apparatuur is ook een goede verzekering erg belangrijk als je veel onderweg bent. Wanneer je veel reportages maakt ,dan zal er ook geregeld iets sneuvelen. Als je dan kunt terug vallen op een goede verzekering is dat een hele geruststelling.

Denk ook goed na over antidiefstal beveiliging en laat je apparatuur nooit zomaar ergens slingeren. Voor je het weet ligt het er niet meer. Ik werk daarom in de auto en op locatie met speciale safeboxen. Ook het maken en veilig opbergen van de back-ups heeft een zeer hoge prioriteit. Je wilt het toch niet op je geweten hebben dat je tegen je klant moet zeggen dat je de beelden kwijt bent. Vandaar dat mijn back-ups maar ook de camera's en objectieven op twee externe locaties veilig in een kluis liggen.

Wil je ook professioneel in de fotografie tak aan het werken dan is het verstandig om een goed plan van aanpak te maken. Als je het goed wilt doen dan zul je behoorlijk moeten investeren om tot een goede kwaliteit en prijsverhouding te komen. Fotografie is een markt die heel erg in beweging is en om hierin succesvol te zijn is het niet alleen belangrijk dat je het plaatje kunt maken maar ook de bedrijfsvoering er om heen en daar gaat meer tijd in zitten dan het fotograferen zelf.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Arno de Bruijn

Over de auteur

Arno is eigenaar en fotograaf van Trouwdag in Beeld en is gespecialiseerd in bruidsfotografie en in het maken van trouwalbums en trouwkaarten. Arno reist veel en zijn digitale beeldreis over de hele wereld is te vinden op zijn eigen photoblog. Hij vindt het leuk om zijn kennis en ervaringen hier op Photofacts te delen.

22 reacties

 1. onem
  Profiel  onem schreef op woensdag 24 november 2010 om 01:18

  Mooi en duidelijk artikel Arno

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 24 november 2010 om 06:12

  Een helder artikel Arno. Het laat even heel goed zien wat het verschil is met oom Bob die met z'n DSLR een bruiloft wil fotograferen. Ja, het kan. Maar de risico's zijn groot.

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 24 november 2010 om 20:46

  Hoi Arno. Ik herken jouw kritiek op de AF van de 5D mkII. Ik ervaarde het gisteren weer bij portretwerk van mannen in donkere pakken in een studio op locatie.

  Jouw nadruk op professionele materialen en dan speciaal objectieven kan ik van harte steunen. Wie er oog voor heeft ziet de verschillen in beeldkwaliteit en eenmaal vastgesteld dat een pro-lens veel beter resultaat geeft, is voorgoed genezen van kitlenzen en andere 'ook goede' objectieven. Maar niet alleen de L-lenzen zijn uitstekend. Zeiss heeft ook een paar prima gereedschappen in het programma.

 4. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 25 november 2010 om 01:15

  @Ed: Is erg jammer van de 5d Mark II. Hij geeft zo'n mooie beelden maar die autofocus laat me toch regelmatig in dat soort omstandigheden in de steek en dan ben ik blij dat ik de 1d mark IV voor het grijpen heb.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.661 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord