Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Arno de Bruijn

Wat neem ik mee tijdens een bruidsreportage

dinsdag 23 november 2010, 22:22 door | 10.971x gelezen | 22 reacties

Bruidsfotografie is een vak apart, van het ene moment op het andere moment sta je ineens in compleet andere omgevingscondities te werken. Op het ene moment ben je bezig in een donker kerkje en een moment later sta je buiten in de felle zon het gooien van de rijst te fotograferen. Als bruidsfotograaf heb je geen tweede kans en moet het beeld zijn wat je maakt daarom ook meteen goed en van hoge kwaliteit zijn.

Goede apparatuur is dan ook een van de belangrijkste factoren om topprestaties te kunnen leveren als bruidsfotograaf. Het maakt daarbij echt niet uit of je bijvoorbeeld een Canon of een Nikon gebruikt zolang de camera maar voldoet aan de prestaties die neer moet zetten voor je klant.

Foto's tonen aan de bruid

Camera


Natuurlijk kun je met bijvoorbeeld een standaard digitale spiegelreflex prachtige en leuke beelden maken, maar het verhaal wordt heel anders als je veertig tot vijftig bruiloften per jaar moet gaan maken en wordt betaald om de belangrijkste en mooiste momenten op de juiste en afgesproken wijze vast te leggen. Op dat soort momenten komt de kwaliteit en snelheid van je camera en de objectieven om de hoek kijken.

Neem bijvoorbeeld de Canon 40D. Dit is een mooie spiegelreflex camera met een goede beeldkwaliteit, echter is naar mijn mening de autofocus in met name moeilijke licht omstandigheden te traag. In een hogere ISO ga je daarnaast ook veel ruis zien en de body is veel minder sterk en weerbestendig dan een professionele body.

Ik werk momenteel met een Canon EOS 1D mark IV en een Canon EOS 5D mark II. Binnenkort ga ik echter de 5D mark II vervangen voor een tweede 1D mark IV. De reden hiervoor is dat de autofocus van de 5D mark II in slechte lichtomstandigheden soms net niet snel genoeg is. De belangrijkste reden is echter het instelwieltje aan de bovenkant.

Omdat ik met de Blackrapids draagriemen werk hangt de bovenkant van de camera naar beneden. Daardoor komt het regelmatig voor dat het zichzelf naar een andere instelling draait en dat tijdens een reportage niet echt handig. Een groot voordeel van het gebruiken van professionele camera's en objectieven is dat je ook kunt terugvallen op een veel beter en sneller service traject zoals bijvoorbeeld CPS van Canon en NPS van Nikon.

Objectieven


Als objectieven gebruik ik uitsluitend de L-serie van Canon. Ik heb een grote voorkeur voor het werken met vaste brandpunten. Als je eenmaal met een dergelijk objectief hebt gewerkt wil je niets anders meer. Deze objectieven zijn inderdaad erg prijzig maar net als bij een professionele body kun je hiermee je de lat op het gebied van kwaliteit een stuk hoger leggen. Zo verdien je dit op termijn met gemak terug. De objectieven die ik het meest gebruik zijn de Canon 24mm f/1.4L, de 50mm f/1.2L, de 135mm f/2.0L en de Canon 70-200mm f/2.8L IS.

Blackrapid Rapidstrap


Als je veel wisselt met objectieven of veel wisselt met een camera dan is kom je er al snel achter dat de standaard draagriem die bij je camera worden geleverd niet afdoende zijn. Dan begint een lange zoektocht naar de meest ideale riem. Voor mij is dat uiteindelijk de Blackrapid geworden. Leuk detail is dat ik deze heb gevonden naar aanleiding van een Photofacts artikel van Elja. Inmiddels al weer een hele tijd geleden. Ze waren toen nog niet in Nederland verkrijgbaar en heb ze toen meteen met UPS laten komen. Sindsdien wil ik geen andere meer!

Apparatuur

Randapparatuur


Naast het gebruik maken van professionele camera's en objectieven is het ook van belang dat je de randapparatuur, cameratassen en transportkoffers is afgestemd op je manier van werken. Zo heb ik standaard als fotokoffer een Pelican die tegen een stootje.

Ook heeft de koffer precies het juiste IATA-norm formaat heeft om als handbagage mee te kunnen nemen aan boord van een vliegtuig. Dit omdat ik mijn werkzaamheden ook weleens aan de andere kant van de oceaan moet uitvoeren en geen zin heb in onnodige discussies aan de gate en dat daardoor mijn fotokoffer als basketbal wordt gebruikt bij het inladen van het vliegtuig.

Omdat ik alles uitsluitend in RAW fotografeer en het regelmatig nodig is om wat beelden eerder af te leveren voor bijvoorbeeld een trouwbedankje die nog dezelfde dag moet worden gedrukt, heb ik een Macbook Pro 13 inch als reisgenoot.

Deze laptop is klein, licht maar heeft de prestaties van een desktop wat voor een snelle verwerking ideaal is. Omdat we vaak ver van huis zijn en geen 9 tot 5 werk hebben gebruik ik de iPhone ook als UMTS modem en kan zo mijn dagelijkse mail snel en goed beantwoorden. De iPhone is natuurlijk ook handig om op locatie mijn twitter account bij te houden.

Verzekering en Back-up


Naast het gebruik maken van professionele apparatuur is ook een goede verzekering erg belangrijk als je veel onderweg bent. Wanneer je veel reportages maakt ,dan zal er ook geregeld iets sneuvelen. Als je dan kunt terug vallen op een goede verzekering is dat een hele geruststelling.

Denk ook goed na over antidiefstal beveiliging en laat je apparatuur nooit zomaar ergens slingeren. Voor je het weet ligt het er niet meer. Ik werk daarom in de auto en op locatie met speciale safeboxen. Ook het maken en veilig opbergen van de back-ups heeft een zeer hoge prioriteit. Je wilt het toch niet op je geweten hebben dat je tegen je klant moet zeggen dat je de beelden kwijt bent. Vandaar dat mijn back-ups maar ook de camera's en objectieven op twee externe locaties veilig in een kluis liggen.

Wil je ook professioneel in de fotografie tak aan het werken dan is het verstandig om een goed plan van aanpak te maken. Als je het goed wilt doen dan zul je behoorlijk moeten investeren om tot een goede kwaliteit en prijsverhouding te komen. Fotografie is een markt die heel erg in beweging is en om hierin succesvol te zijn is het niet alleen belangrijk dat je het plaatje kunt maken maar ook de bedrijfsvoering er om heen en daar gaat meer tijd in zitten dan het fotograferen zelf.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Arno de Bruijn

Over de auteur

Arno is eigenaar en fotograaf van Trouwdag in Beeld en is gespecialiseerd in bruidsfotografie en in het maken van trouwalbums en trouwkaarten. Arno reist veel en zijn digitale beeldreis over de hele wereld is te vinden op zijn eigen photoblog. Hij vindt het leuk om zijn kennis en ervaringen hier op Photofacts te delen.

22 reacties

 1. onem
  Profiel  onem schreef op woensdag 24 november 2010 om 01:18  | reageer

  Mooi en duidelijk artikel Arno

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 24 november 2010 om 06:12  | reageer

  Een helder artikel Arno. Het laat even heel goed zien wat het verschil is met oom Bob die met z'n DSLR een bruiloft wil fotograferen. Ja, het kan. Maar de risico's zijn groot.

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 24 november 2010 om 20:46  | reageer

  Hoi Arno. Ik herken jouw kritiek op de AF van de 5D mkII. Ik ervaarde het gisteren weer bij portretwerk van mannen in donkere pakken in een studio op locatie.

  Jouw nadruk op professionele materialen en dan speciaal objectieven kan ik van harte steunen. Wie er oog voor heeft ziet de verschillen in beeldkwaliteit en eenmaal vastgesteld dat een pro-lens veel beter resultaat geeft, is voorgoed genezen van kitlenzen en andere 'ook goede' objectieven. Maar niet alleen de L-lenzen zijn uitstekend. Zeiss heeft ook een paar prima gereedschappen in het programma.

 4. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 25 november 2010 om 01:15  | reageer

  @Ed: Is erg jammer van de 5d Mark II. Hij geeft zo'n mooie beelden maar die autofocus laat me toch regelmatig in dat soort omstandigheden in de steek en dan ben ik blij dat ik de 1d mark IV voor het grijpen heb.

 5. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 25 november 2010 om 18:16  | reageer

  Interessant om te lezen... wat de auto-focus betreft: je had geen zin om te wachten op de 5D MKIII? Als het goed is combineert die al het mooie van de 5D met de AF van de 7D?

  Wat ik opvallend vind is dat je tijdens een bruiloft veel met vast brandpunt werkt, loop je dan niet de hele dag continu lenzen te wisselen? Kijkt mij vooral tijdens een rapportage best onhandig.

 6. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 25 november 2010 om 20:18  | reageer

  @Johannes: Nee daar wacht ik niet op, de 1d Mark IV is zo veel beter, alleen de behuizing al maar ook de bediening die gewoon in de juiste stand blijft staan als je veel beweegt.

  Kijk ook eens goed naar de bovenste foto ik wissel van camera vrolijk

 7. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 25 november 2010 om 22:24  | reageer

  ah, ok. En welke lenzen heb je er dan meestal op tijdens de schoot?
  Ik kan me nog steeds voorstellen dat ik dan 1 cam met 24-70 en en 1 met 70-200 er op zou willen als ik buiten een sessie doe.

  Ik zie geen rugtas meer bij jou? En je hebt wel allebei da camera's aan een strap dus?

 8. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 25 november 2010 om 22:29  | reageer

  Zo'n tweevoudige strap is nog best aan de prijs met 140 euro zeg.

 9. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 25 november 2010 om 23:09  | reageer

  @johannes: ik heb een losse flaptas van Lowepro waar het reserve materiaal in zit. Ik werk meestal met de 24mm en de 50mm en 135mm af en toe als ik wat meer telebereik nodig heb.

  Voor die strap ik ik zelfs nog veel meer betaald want toen was ie net uit en nog niet in de Nederlandse winkels verkrijgbaar. Volgens mij was dat destijds bijna 270 dollar inclusief UPS pakketdienst.

 10. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 25 november 2010 om 23:12  | reageer

  Oei oei, ik ga denk ik even pauze houden, al die taalfouten in de bovenstaande reactie... :-(

 11. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 26 november 2010 om 06:59  | reageer

  Leuk artikel dat een kijkje geeft in het hectische bestaan van een wedding photographer. Ik beaam jouw voorkeur voor prime lenzen. Heb je overigens geen last van het beruchte EF 50 f/1.2L back focus probleem? Op fredmiranda staat het bol van de klachten. Als ik het goed heb is dat de Pelican 1510 op de foto? Ik gebruik die zelf (als handbagage) op m'n domestic flights in China maar vorig jaar kreeg ik enorm gedonder in Brussel vanwege het gewicht. Met twee body's en glas weegt zo'n kist toch al snel een dikke tien kilo. Wat is jouw ervaring met vluchten naar USA? Unnuuhhh, fotografeer jij met zonnebril op?

 12. Arno
  Profiel  Arno schreef op vrijdag 26 november 2010 om 09:57  | reageer

  @Ton: Is inderdaad de pelican 1510 met wieltjes. De mijne weegt 17.5 kilo inclusief equipment. Tot nu gelukkig nooit geen problemen gehad naar de USA. Als je onder de 18 kg blijft is er geen probleem zolang je maar met de KLM of een Amerikaanse maatschappij vliegt. Die kijken gelukkig alleen naar het formaat en van de KLM krijg ik naar de USA een special request priority handbagage label omdat ik fotograaf ben.

  Soms fotografeer ik met een zonnebril, ik heb regelmatig last van migraine en omdat in goede banen te kunnen leiden is voor mij een zonnenbril bij hevige zon helaas een noodzaak. Maar ik zie trouwens dat jij ook een zonnebril draagt vrolijk

  Ik zal Fredmiranda toch eens snel gaan raadplegen maar ik had het laatst ook een keer met een ander objectief, volgens mij was dat de fisheye 15 mm. Kreeg hem ook niet snel scherp. Bedankt voor de tip!

 13. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 26 november 2010 om 10:55  | reageer

  De regen van notoire EF 50 f/1.2L back focus klachten is de reden dat veel pro's kiezen voor de (goedkopere) EF 50 f/1.4 die ik ook heb. De EF 50 f/1.2L zou ik graag willen hebben vanwege de solide bouw en het mooiere bokeh.

  Mijn volgestouwde Pelican 1510 heb ik nooit gewogen maar een dikke tien kilo is blijkbaar een conservatieve schatting. Geen enkele Chinese airline heeft er tot nu toe een probleem over gemaakt. Anyway, bedankt voor het advies!

  Mijn ogen zijn gevoelig voor felle zon maar tijdens het fotograferen draag ik geen zonnebril, wel als ik op de foto moet, hahahahaha. 's-Zomers biedt een basebalpet uitkomst; die houdt de zon uit m'n gezicht tijdens de shooting.

 14. Arno
  Profiel  Arno schreef op vrijdag 26 november 2010 om 11:48  | reageer

  @Ton: ik heb de 50mm 1.4 gehad maar na de overstap naar de 50 mm 1.2 wil ik niet meer terug vrolijk

  Hij is in beeldkwaliteit en bokeh zoveel mooier dat ik de eventuele minpuntjes voor lief neem. De beelden zijn echt zoveel mooier. Ik heb de 50 mm 1.2 trouwens onlangs getest op mijn studio camera de 1Ds mark III en daar had ik geen problemen met de AF snelheid. Maar ik ga die ervaringen en klachten toch eens goed doorlezen want anders gaat mijn objectief gewoon een keer naar CPS.

 15. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 26 november 2010 om 14:11  | reageer

  Ik heb de EF 50 f/1.2L even van een vriend geleend en op basis van m'n ervaring onderschrijf ik jouw mening; kleuren, microcontrast en bokeh zijn verfijnder dan van de EF 50 f/1.4. Daarnaast vind ik de look & feel van de EF 50 f/1.2L om verliefd op te worden. Maar lees inderdaad toch even de vele negatieve commentaren op fredmiranda. Het back focus probleem schijnt erg hardnekkig te zijn. Maar misschien heb jij een versie zonder haperingen, da's mogelijk.

 16. Arno
  Profiel  Arno schreef op vrijdag 26 november 2010 om 14:15  | reageer

  @Ton: Dat hoop ik wel want ik heb al ervaring gehad met een 1D Mark III met de beruchte back-focus problemen en die heb ik z.s.m. verkocht uiteindelijk vervangen door en IV en ik zit daarom niet weer te wachten op back-focus probleem maar dan met mijn 50 mm

 17. Andy
  Andy schreef op zondag 28 november 2010 om 13:36  | reageer

  Bedankt voor dit interessant artikel!
  Zelf ben ik amateur en krijg de gelegenheid om komende zomer als 2e fotograaf foto's te trekken op een trouw (de volledige verantwoordelijkheid is gewoon niets voor mij als amateur...). Ik vroeg mij dan af hoe essentieel een flits is en of de 430EX volstaat voor die moeilijke omstandigheden.

 18. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 28 november 2010 om 16:22  | reageer

  @Andy: Dat is erg afhankelijk van welke camera en welk objectief je gebruikt. De 430 EX is te gebruiken in nagenoeg alle omstandigheden. Je moet alleen de beperkingen van je equipment weten en in welke omstandigheden want dat maakt het werken in wat voor situatie dan ook een stuk eenvoudiger.

 19. klutie
  Profiel  klutie schreef op dinsdag 30 november 2010 om 11:54  | reageer

  Hoi Arno,
  Een herkenbaar en interessant artikel.
  Je geeft terecht aan dat een goede verzekering heel belangrijk is.
  Mag ik vragen bij wie jij je verzekering hebt ondergebracht en of er specifieke dingen zijn waar we op moeten letten.
  Alvast bedankt
  Frenk

 20. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 30 november 2010 om 12:28  | reageer

  Ik weet natuurlijk niet welke verzekering Arno heeft, maar ik heb gekozen voor de NOS verzekering. Betaalbaar en met goede voorwaarden.

 21. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 30 november 2010 om 16:51  | reageer

  @Frenk: ik heb een aangepaste verzekering via Aegon. Omdat ik alles via Aegon heb lopen is er voor mij een aparte uitgebreide clausule prive/werk gemaakt zodat mijn equipment wereldwijd goed is verzekerd of ik zakelijk of prive reis maakt niet uit. Tip: leg de verschillende aanbiedingen en voorwaarden goed naast elkaar en bekijk ook het interessante artikel van Elja eens een keer goed.

 22. klutie
  Profiel  klutie schreef op dinsdag 30 november 2010 om 17:39  | reageer

  Dankjewel voor je snelle reactie.
  Was in het verleden (en ben nog steeds) verzekerd via de fotobond tegen heel aantrekkelijke condities, maar die verzekeren niet bij (semi)professioneel gebruik. Zit vanwege opstart van mijn bedrijf nu nog te twijfelen tussen NOS en Klomps en Boor, die (zeker voor aangeslotenen bij de SVFN) ook een zeer aantrekkelijk aanbod hebben ...
  Heb al een aantal offertes

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.220 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord