Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: Canon EOS R10 mirrorless camera

vrijdag 28 oktober 2022, 14:28 door | 2.605x gelezen | 8 reacties

De Canon EOS R10 is een mirrorless camera met een APS-C sensor. Deze compacte camera blijkt heel veelzijdig te zijn en heel geschikt voor wie op zoek is naar een goede allround camera voor een relatief aantrekkelijk bedrag.

Ik heb de EOS R10 een aantal weken gebruikt voor een uitgebreide review.

Nando canon eos r10 00

Ik vind de Canon EOS R10 een fantastische camera. Ben je op zoek, dan is het zeker een overweging waard.

De review van de Canon EOS R10 is een mooi vervolg op dat van de Canon EOS R7, die ik eerder al mocht testen.

Ondanks dat ik de laatstgenoemde een prachtige en vooral heel capabele camera vind, zaten er toch wat dingen op die ik eerder bij een meer entry-level camera zou verwachten.

De EOS R10 is die entry-level camera. Het is een APS-C camera die wat functionaliteiten weinig onderdoet voor de duurdere modellen.

Je krijgt een heel uitgebreid AF menu met oog- gezicht- en hoofd-Af voor mensen en dieren. Er is AF-tracking met speciale herkenning voor voertuigen, en de oog-AF voor mensen en dieren. De camera is snel, inclusief pre-shooting.

Nando canon eos r10 13

Tot 20 beelden per seconde, en bovendien pre-shooting. Zo is geen actie je te snel af.

Dit zijn nog maar een paar mogelijkheden die de EOS R10 biedt. Je zou denken dat het daarmee te ingewikkeld is of kan zijn voor de beginnende fotograaf, of de fotograaf die niet zo van het in detail instellen van de camera is.

Gelukkig leidt het eenvoudige menu met de hulppagina's je vlekkeloos door de instellingen heen.

Ben je die fotograaf die direct een Jpeg uit de camera wil hebben, dan krijg je een keur aan voorinstellingen ter beschikking. Scène instellingen en creatieve instellingen geven je toegang tot veel mogelijkheden zonder dat je veel moet weten over hoe het tot stand komt.

Nando canon eos r10 08

Zoek je de meer eenvoudige instelmogelijkheden, de EOS R10 laat je niet in de steek. De jpeg fotograaf heeft een keur aan mogelijkheden ter beschikking. Je kunt deze behulpzame pagina's ook uitschakelen, waarmee je het normale bekende Canon menu hebt.

Ik dacht dat de Canon EOS R10 een camera zou zijn die mij minder zou aanspreken. Het was opvallend hoeveel plezier ik had in het gebruik van deze camera.

Hoewel het geen camera van professioneel kaliber is, komt het toch heel dichtbij. Er waren weinig momenten waarin ik dacht: nu mis ik mijn professionele camera.

Er zijn wel wat dingen om rekening mee te houden. De EOS R10 is klein, heel klein. Het formaat is vergelijkbaar met dat van de EOS M50 mark II.

Je kunt het ook een beetje vergelijken met die camera, maar dan met alle voordelen van de geavanceerde autofocus, snelheid, en natuurlijk de RF mount.

Nando canon eos r10 15

De EOS R10 is een kleine camera. Heb je grote handen, dan moet je daar zeker rekening mee houden.

Ik kon in feite maar weinig nadelen vinden aan deze kleine krachtpatser, wat opvallend was. Natuurlijk is het goed om de camera in het juiste perspectief te zien. Vanuit professioneel oogpunt kun je veel punten vinden die je anders zou willen, maar daar is deze camera niet voor bestemd.

Nando canon eos r10 14

Een beeld uit de pre-shooting burst. De oog-AF met tracking werkt fantastisch, ook bij dieren. (EOS R10 + RF-S18-45mm op 45mm, ISO1250, f/6,3, 1/2000s)

Dus, vanuit het oogpunt van de juiste doelgroep denk ik dat de Canon EOS R10 een schot in de roos is. Klein, gebruiksvriendelijk, snel, accuraat, en vol met functies die professioneel genoemd kunnen worden.

Als dan toch een nadeel genoemd mag worden, is het gebrek aan weather sealing en de lage capaciteit van de accu.

Nando canon eos r10 19

Weather sealing is niet aanwezig. Hou daar rekening mee als je een bui over je heen krijgt. (EOS R10 + Laowa 12mm met EF-RF adapter, ISO400, f/11, 20s)

Wil je de complete review lezen? Kijk dan op de website van Cameraland.nl. Je vindt daar meer foto's van de camera, en met de camera gemaakt.

Nando canon eos r10 35

Ganzen in het park (EOS R10 + RF-S 18-45mm op 42mm, ISO100, f/7,1, 1/250s)

De prijs van de Canon EOS R10 ligt met 999 euro heel dicht bij die van de Canon EOS RP (1.099 euro). Voor 100 euro meer heb je dus een fullframe camera in plaats van een APS-C. Dat klinkt misschien aantrekkelijk, maar ik denk dat de EOS R10 een veel betere keuze is.

Hoewel de EOS RP een goede camera is, mis je de fantastische functies die de EOS R10 zo bijzonder maken. De oog-AF, servo-AF en snelheid zijn veel meer waard dan een grotere sensor ooit kan zijn. Tenzij je die geavanceerde AF mogelijkheden niet nodig hebt, natuurlijk.

Kortom, de Canon EOS R10 is een fantastische camera voor een heel nette prijs. Ik kan deze met harte aanbevelen, zowel voor de beginnende fotograaf als de gevorderde amateur fotograaf.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

8 reacties

  1. Slimpie
    Profiel Slimpie schreef op zondag 30 oktober 2022 om 00:41  | reageer

    Ten opzichte van de Eos r7 heeft de r10 naar mijn mening nog 1 nadeel, interne beeldstabilisatie. Verder klinkt de r10 als een heel capabele camera voor de beginner en gevorderde.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 1 november 2022 om 09:24  | reageer

    @Slimpie: Dat is inderdaad een nadeel. Gelukkig is er beeldstabilisatie op de meeste RF-S objectieven. Je zit dus niet helemaal zonder.

  3. gast schreef op dinsdag 1 november 2022 om 11:03  | reageer

    Het gemis van de IS in camera vind ik toch wel een nadeel. Zeker nadat ik vorige week zelf de R7 heb aangeschaft en dus al ervaren heb wat de incamera IS doet. Ik vind dat een zegen. Ik heb de R7 gekocht met een kitlens te weten de RF-S 18-150mm. Bij mijn weten zit er op die lens GEEN beeldstabilisatie.
    Maar over het algemeen is de R10 een uitstekende camera als instapmodel voor een redelijke prijs. Voor mensen met grote handen is de camera misschien wat klein, maar dat is op te lossen door er een batterygrip onder de camera te plaatsen. Dat verhoogt het houvast en bovendien kan je er twee accu's in steken waardoor je langer kan fotograferen. Net als de R7 is de R10 een stroomvreter.

  4. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 1 november 2022 om 11:31  | reageer

    @gast:
    Op de EOS R10 kan geen batterijgrip, dus dat is voor die camera geen oplossing.

    Zowel de RF-S 18-45mm als de RF-S 18-150mm hebben beeldstabilisatie, de laatstgenoemde maar liefst 4,5 stops. Kijk maar eens op de type aanduiding naast de frontlens, daar zie je IS vermeld staan.

    Hou er rekening mee dat beeldstabilisatie goed is voor het stil houden van je camera, maar geen invloed heeft op beweging van je onderwerp. Een snellere sluitertijd kan dan toch nodig zijn, ondanks dat IS of IBIS je in staat stelt de camera te gebruiken bij langzame sluitertijden.

  5. gast schreef op dinsdag 1 november 2022 om 12:45  | reageer

    @Nando, Er staat inderdaad IS op de RF-S 18-150. Wat me van de wijs heeft gebracht, is dat er geen knop op de lens zit om de IS aan of uit te zetten. Overigens gaat het er bij mij ook om dat de IS de bewegingonscherpte veroorzaakt door beweging van de camera te corrigeren en dat werkt perfect. Ik wist niet dat er op de R10 geen batterygrip past. Misschien komt die nog.

  6. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 1 november 2022 om 14:22  | reageer

    @Gast:
    Dat ontbreken van de IS-knop op de RF-S 18-150mm zet je inderdaad op het verkeerde been. Nadeel is, dat uitzetten in het menu van de camera moet, mocht je dat willen doen.
    Over de R10, wat ik begrepen heb komt er ook geen grip.

  7. Mirjam
    Mirjam schreef op donderdag 3 november 2022 om 14:43  | reageer

    Ik heb een vraag. Mijn huidige camera is een Canon EOS 80D. Graag zou ik een compactere camera willen hebben. Ik heb gekeken naar de R7 en lees nu over de R10. Wat zouden jullie mij aanraden. Ik heb de nodige lenzen maar begreep dat die met een adapter nog steeds gebruikt kunnen worden

  8. Nando
    Profiel Nando schreef op donderdag 3 november 2022 om 20:27  | reageer

    @Mirjam:
    Zowel de R7 als de R10 zijn klein en compact vergeleken met de 80D. Het is afhankelijk van de eisen die je aan de camera stelt. Ik denk dat de R7 een meer geschikte camera zou kunnen zijn, mits het binnen het budget valt.
    Zet even je verwachtingen en eisen op een rij, en kijk aan hoeveel punten de camera voldoet.
    Je kunt inderdaad alle EF en EFs objectieven met een adapter gebruiken. Dus dat is geen probleem.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord